of 65101 LinkedIn

Nieuws

 • Van alle rechtszaken in hoger beroep die in 2021 dienden op het gebied van gemeenten en bijstand, kwam bijna een kwart uit Rotterdam. Dat blijkt volgens Trouw uit een inventarisatie van alle uitspraken die de Centrale Raad van Beroep (CRvB), de hoogste rechter bij zaken over sociale zekerheid, vorig jaar publiceerde.

  Rotterdam heeft meeste rechtszaken bijstandsfraude

  3 reacties

  Van alle rechtszaken in hoger beroep die in 2021 dienden op het gebied van gemeenten en bijstand, kwam bijna een kwart uit Rotterdam. Dat blijkt volgens Trouw uit een inventarisatie van alle uitspraken die de Centrale Raad van Beroep (CRvB), de hoogste rechter bij zaken over sociale zekerheid, vorig jaar publiceerde.

 • Het doorspelen van informatie over mogelijke nieuwe ministersposten voor Sigrid Kaag en Wopke Hoekstra via Whatsapp aan de NOS door waarnemend burgemeester Jan Boelhouwer (71) van de gemeente Waalre en dan ook nog eens aan de verkeerde persoon, die het op Twitter zette, was niet alleen niet slim, maar ook onbegrijpelijk, vindt de Waalrese D66-fractievoorzitter Floris Schoots.

  ‘Boelhouwer veroorzaakt zelf trammelant’

  Het doorspelen van informatie over mogelijke nieuwe ministersposten voor Sigrid Kaag en Wopke Hoekstra via Whatsapp aan de NOS door waarnemend burgemeester Jan Boelhouwer (71) van de gemeente Waalre en dan ook nog eens aan de verkeerde persoon, die het op Twitter zette, was niet alleen niet slim, maar ook onbegrijpelijk, vindt de Waalrese D66-fractievoorzitter Floris Schoots.

 • De provincie Groningen en de aardbevingsgemeenten in die regio vinden dat de opbrengst van verhoogde gaswinning in het Groningenveld ten goede moet komen aan het getroffen gebied, schrijft gedeputeerde Tjeerd van Dekken namens hen in een brief aan demissionair minister Stef Blok (Economische Zaken). Die liet donderdag weten dat er om verschillende redenen toch weer meer gas uit Groningen moet worden opgepompt.

  Aardbevingsgemeenten willen geld extra gaswinning

  4 reacties

  De provincie Groningen en de aardbevingsgemeenten in die regio vinden dat de opbrengst van verhoogde gaswinning in het Groningenveld ten goede moet komen aan het getroffen gebied, schrijft gedeputeerde Tjeerd van Dekken namens hen in een brief aan demissionair minister Stef Blok (Economische Zaken). Blok liet donderdag weten dat er om verschillende redenen toch weer meer gas uit Groningen moet worden opgepompt.

 • Gemeenten moeten het zogeheten colorverbod schrappen uit de Algemene Plaatselijke Verordening (APV). Het gaat om het verbod op zichtbare uitingen van verboden organisaties, zoals het logo van een motorclub. Dit meldt de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) vrijdag op basis van een uitspraak van de Hoge Raad.

  Gemeenten mogen dragen motorclubjasjes niet verbieden

  Reageer

  Gemeenten moeten het zogeheten colorverbod schrappen uit de Algemene Plaatselijke Verordening (APV). Het gaat om het verbod op zichtbare uitingen van verboden organisaties, zoals het logo van een motorclub. Dit meldt de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) vrijdag op basis van een uitspraak van de Hoge Raad.

 • Ze hebben lang moeten wachten, maar nadat maandag het nieuw kabinet is geïnstalleerd, kunnen acht nieuwe Kamerleden aan de slag. Zeven kandidaten daarvan zijn actief of actief geweest in de gemeentelijke of provinciale politiek.

  Nog meer lokale politici naar de Kamer

  Ze hebben lang in de wachtkamer moeten zitten, maar nadat maandag het nieuw kabinet is geïnstalleerd, kunnen acht nieuwe Kamerleden aan de slag. Zeven kandidaten daarvan zijn actief of actief geweest in de gemeentelijke of provinciale politiek. Het is spannend wat de vorig jaar ontslagen staatssecretaris van Economische Zaken Klimaat Mona Keijzer (CDA) gaat doen.  

 • De SP legt zich niet neer bij antwoorden van demissionair minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken op vragen van Kamerlid Bart van Kent over de huisvestingslocatie voor arbeidsmigranten in Boskoop. Volgens Van Kent praat de minister de gemeente Alphen aan den Rijn na. De plaatselijke SP is ook kritisch op gemeentelijke inspecties waarbij geen misstanden zijn geconstateerd. ‘Bijzonder.’

  Botsing over huisvesting arbeidsmigranten

  De SP legt zich niet neer bij antwoorden van demissionair minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken op vragen van Kamerlid Bart van Kent over een huisvestingslocatie voor arbeidsmigranten in Boskoop. Volgens Van Kent praat de minister de gemeente Alphen aan den Rijn na. De plaatselijke SP is ook kritisch op gemeentelijke inspecties waarbij geen misstanden zijn geconstateerd. ‘Bijzonder.’

 • Beeld: Shutterstock

  Belangrijkere rol voor gemeenten door vuurwerkverbod

  Nederlanders gaan al jaren naar het buitenland om vuurwerk te kopen en het ‘waterbedeffect’ zal sterker optreden bij een algeheel verbod van consumentenvuurwerk. Het verbod zal daarom belangrijke implicaties hebben voor toezichthouders en handhavers. Dat merkt de Raad van State op over het wetsvoorstel. Een verbod kan de jaarwisseling veiliger maken, maar het is ‘geen oplossing voor alle problemen’. De indieners zien een belangrijkere rol weggelegd voor gemeenten bij de jaarwisseling.

 • Het is het 'onaanvaardbaar' dat er dit jaar waarschijnlijk dubbel zoveel gas zal worden gewonnen uit het Groningerveld als eerst verwacht. ' We willen dat het kabinet zich aan de afspraken houdt.' Dat stelt de Groningse gedeputeerde Tjeerd van Dekken (Milieu).

  Provinciebestuur Groningen pikt extra gaswinning niet

  4 reacties

  De Groningse gedeputeerde Tjeerd van Dekken (Milieu) noemt het 'onaanvaardbaar' dat er dit jaar waarschijnlijk dubbel zoveel gas zal worden gewonnen uit het Groningerveld als eerst verwacht. 'We willen dat het kabinet zich aan de afspraken houdt.' 

 • Oud-minister Rita Verdonk stelt zich kandidaat voor de gemeenteraad van Den Haag. Ze is nummer twee op de kandidatenlijst van de lokale partij Hart voor Den Haag/Groep de Mos, achter partijleider en -oprichter Richard de Mos.

  Rita Verdonk kandidaat Haagse gemeenteraad

  Reageer

  Oud-minister Rita Verdonk stelt zich kandidaat voor de gemeenteraad van Den Haag. Ze is nummer twee op de kandidatenlijst van de lokale partij Hart voor Den Haag/Groep de Mos, achter partijleider en -oprichter Richard de Mos.

 • De bijstand, onderdeel van de Participatiewet, moet op de schop. n een nieuwe bijstandswet moet het vertrouwen in bijstandsgerechtigden voorop komen te staan. Ook moet de bijstandsuitkering omhoog.

  Nieuw kabinet moet bijstand menselijker maken

  Meer vertrouwen in bijstandsgerechtigden en een hogere bijstandsuitkering. Deze twee elementen moeten terugkeren in een nieuw bijstandsbeleid, waar het nieuwe kabinet met spoed mee aan de slag moet. De bijstand moet menselijker worden.

 • Beeld: Shutterstock

  Onderzoek: deepfakes kunnen samenleving ontwrichten

  ‘Deepfakes’ kunnen op meerdere manieren een zeer grote impact hebben op de samenleving: ze kunnen verkiezingen beïnvloeden, gebruikt worden voor nep-porno en zorgen voor nepnieuws. Tilburg University onderzocht deze techniek, waarmee met behulp van machine learning en kunstmatige intelligentie bijvoorbeeld zeer realistische nepvideo’s worden gemaakt, en concludeert dat het op termijn de samenleving kan ontwrichten.

 • Pas als het nieuwe kabinet met gemeenten principeafspraken wil maken over het volledig uitvoeren van de uitspraak van de arbitragecommissie, werken zij weer mee aan de hervormingsagenda jeugd.

  VNG wil stekker uit hervormingsagenda jeugd trekken

  Pas als het nieuwe kabinet principeafspraken wil maken over het volledig uitvoeren van de uitspraak van de arbitragecommissie, werken gemeenten weer mee aan de hervormingsagenda jeugd. Het gaat onder meer om de extra miljarden die gemeenten volgens de arbitragecommissie tot 2028 van het rijk nodig hebben om de Jeugdwet naar behoren te kunnen uitvoeren.

Vacatures

Van onze partners

Whitepapers

Alle whitepapers

Dossiers

Mystery Burger: de podcast

Even genoeg naar uw scherm gestaard?  Beluister vanaf nu de columns van de Mystery Burger als podcast!