of 60941 LinkedIn

Nieuws

 • Een van de doelen van de decentralisaties van zorg en werk is het kunnen bieden van lokaal maatwerk. In de praktijk is het daar niet van gekomen. Er is sprake van een ‘eenheidsworst’ in gemeentelijk beleid, mede omdat het gemeenten aan sturingsmogelijkheden ontbreekt. Het is dan ook beter te spreken over deconcentratie.

  ‘Eenheidsworst’ in gemeentelijk 3D-beleid

  Een van de doelen van de decentralisaties van zorg en werk is het kunnen bieden van lokaal maatwerk. In de praktijk is het daar niet van gekomen. Er is sprake van een ‘eenheidsworst’ in gemeentelijk beleid, mede omdat het gemeenten aan sturingsmogelijkheden ontbreekt. Het is dan ook beter te spreken over deconcentratie.

 • De gemeente Amsterdam streeft ernaar dat 30 procent van de management- en directiefuncties door mensen met een niet-westerse migratieachtergrond wordt bezet. De huidige bezetting is nog geen goede afspiegeling van de Amsterdamse beroepsbevolking. Wethouder Touria Meliani en de algemeen directeur Peter Teesink lichten het beleid toe. ‘Bij gelijke geschiktheid kiezen we iemand met een niet-westerse achtergrond.’

  ‘Mensen kiezen mensen uit die op henzelf lijken’

  De gemeente Amsterdam streeft ernaar dat 30 procent van de management- en directiefuncties wordt bezet door mensen met een niet-westerse migratieachtergrond. De huidige bezetting is nog geen goede afspiegeling van de Amsterdamse beroepsbevolking. Wethouder Touria Meliani en de algemeen directeur Peter Teesink lichten het beleid toe. ‘Bij gelijke geschiktheid kiezen we iemand met een niet-westerse achtergrond.’

 • De meest directe actie die de gemeente kan ondernemen, is het stimuleren van inclusiviteit in de eigen organisatie. Zo geeft de gemeente het goede voorbeeld, gaat het personeelsbestand meer lijken op een doorsnede van de samenleving, en wordt de gemeente aantrekkelijker als werkgever.

  Inclusiviteit is een taak van de hele gemeente

  In het bestrijden van discriminatie op de arbeidsmarkt heeft de gemeente maar liefst vijf verschillende rollen. Werken aan een inclusievere arbeidsmarkt gebeurt dus in allerlei lagen van de gemeentelijke organisatie, van de afdeling HRM tot Werk & Inkomen tot Communicatie. 

 • Er is veel gevraagd van de flexibiliteit van ambtenaren, zo blijkt uit verschillende interviews met Arnhemse ambtenaren. De gemeente heeft een boek gemaakt ‘Van huis uit. Gemeente in de eerste coronamaanden’ waarin ambtenaren vertellen over hun persoonlijke en werkervaringen tijdens de coronacrisis.

  Jongleren als ambtenaar tijdens coronacrisis

  ‘Er heerste opruimwoede in het land, inwoners ontplooiden initiatieven, het aantal meldingen vloog omhoog. Soms tientallen mailtjes per uur. We moesten oppassen niet in het werk te verzuipen.’ Zo maar een ervaring van het hoofd onderhoud van de gemeente Arnhem, Martin Kloppenburg, tijdens de coronacrisis. Hij, en nog veel meer, medewerkers van de gemeente Arnhem vertellen in het boek ‘Van huis uit. Gemeente in de eerste coronamaanden’ over hun persoonlijke en werkervaringen tijdens de coronacrisis.

 • De geplande wijziging van de Wet gemeenschappelijke regelingen (Wgr) is geen echte oplossing voor raadsleden, stelt de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden.

  Nieuwe Wgr dicht democratisch gat niet

  Gemeenteraadsleden moeten niet kunnen toetreden tot het algemeen bestuur van een gemeenschappelijke regeling. Hoewel deze mogelijkheid in de wijziging van de Wet gemeenschappelijke regelingen (Wgr) is geschrapt, houdt minister Ollongren van Binnenlandse Zaken dit toch als stok achter de deur. Die stok moet weg, vindt de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG).

 • Het succes van de app CoronaMelder zal groter zijn wanneer meer mensen hem gebruiken, dus roept de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) haar leden op om ‘zich als één overheid achter dit initiatief te scharen’. De privacy is volgens de VNG voldoende gewaarborgd en het gebruik is te allen tijde vrijwillig. Om misbruik te voorkomen is een meldpunt opgericht, waarbij ook een taak ligt voor gemeenten.

  VNG: ondersteun campagne CoronaMelder

  Het succes van de app CoronaMelder zal groter zijn wanneer meer mensen hem gebruiken, dus roept de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) haar leden op om ‘zich als één overheid achter dit initiatief te scharen’. De privacy is volgens de VNG voldoende gewaarborgd en het gebruik is te allen tijde vrijwillig. Om misbruik te voorkomen is een meldpunt opgericht, waarbij ook een taak ligt voor gemeenten.

 • Door met name te grof calculeren en menselijke fouten vallen binnen de gemeente Tilburg projecten met regelmaat duurder uit dan oorspronkelijk begroot. De gemeenteraad wordt daarbij herhaaldelijk in onvoldoende mate adequaat van informatie voorzien.

  Tilburg duurder uit door onzorgvuldig rekenwerk

  Door met name te grof calculeren en menselijke fouten vallen binnen de gemeente Tilburg projecten met regelmaat duurder uit dan oorspronkelijk begroot. De gemeenteraad wordt daarbij herhaaldelijk in onvoldoende mate adequaat van informatie voorzien.

 • De gemeenteraad van Stadskanaal past ervoor om volgend jaar 7 miljoen euro te gaan bezuinigen. Het pakket maatregelen dat daarvoor volgens het college van B&W noodzakelijk is, zou een enorme kaalslag met zich meebrengen.

  Raad Stadskanaal weigert verder te bezuinigen

  De gemeenteraad van Stadskanaal past ervoor om volgend jaar 7 miljoen euro te gaan bezuinigen. Het pakket maatregelen dat daarvoor volgens het college van B&W noodzakelijk is, zou een enorme kaalslag met zich meebrengen.

 • Kamerleden Jan Paternotte (D66) en Attje Kuiken (PvdA) wijzen op landen als Nieuw-Zeeland en de Verenigde Staten, waar kiezers ook al voor de verkiezingsdag hun stem kunnen uitbrengen. Vanwege de pandemie kunnen niet alle gebruikelijke stemlokalen worden gebruikt, omdat daar niet voldoende afstand kan worden gehouden.

  'Spreid verkiezingen over meerdere dagen'

  1 reactie

  De Tweede Kamerverkiezingen van volgend jaar zouden over meerdere dagen moeten worden gehouden, zodat mensen voldoende gelegenheid krijgen om hun stem uit te brengen. Dat is hard nodig gezien de coronacrisis, stellen D66 en PvdA.

 • Gemeenten die een federatie willen vormen, kunnen bij het ministerie van Binnenlandse Zaken aan de bel trekken. Dat staat er open voor.

  Gezocht: gemeenten die federatie willen vormen

  Er komt ruimte voor nieuwe bestuurlijke concepten, zoals het federatiemodel. Het wachten is nu op geïnteresseerde gemeenten die een federatie willen vormen. Dan kan het ministerie van Binnenlandse Zaken de plannen in detail uitwerken en kijken welke wettelijke bepalingen nodig zijn om een federatie mogelijk te maken.

 • Het wachten is op het vrijgeven van de eindrapporten over de herverdeling van het gemeentefonds. Twee tipjes van de sluier licht Binnenlandse Zaken alvast op: er gaat minder geld van kleine naar grote gemeenten, minder geld van het oosten naar het westen.

  BZK: ‘Minder geld van platteland naar stad’

  Het wachten is op het vrijgeven van de eindrapporten over de herverdeling van het gemeentefonds. Twee tipjes van de sluier licht Binnenlandse Zaken alvast op: er gaat minder geld van kleine naar grote gemeenten,  minder geld van het oosten naar het westen.

 • Vorige week stopte hij als Commissaris van de Koning van de provincie Noord-Brabant, intussen is hij begonnen als rector magnificus en voorzitter van het College van Bestuur van Tilburg University. Bij zijn afscheid wil Wim van de Donk, desgevraagd, graag terugblikken op de opkomst en aanpak van drugscriminaliteit en ondermijning in zijn provincie in de afgelopen tien jaar.

  Wim van de Donk: ‘We zijn naïef in dit land’

  Vorige week stopte hij als Commissaris van de Koning van de provincie Noord-Brabant, intussen is hij begonnen als rector magnificus en voorzitter van het College van Bestuur van Tilburg University. Bij zijn afscheid wil Wim van de Donk, desgevraagd, graag terugblikken op de opkomst en aanpak van drugscriminaliteit en ondermijning in zijn provincie in de afgelopen tien jaar.

Vacatures

Van onze partners

Whitepapers

Alle whitepapers

Dossiers

Mystery Burger: de podcast

Even genoeg naar uw scherm gestaard?  Beluister vanaf nu de columns van de Mystery Burger als podcast!