of 65101 LinkedIn

Nieuws

 • Mob; Gelderse Milieufederatie; Sabic; biomassacentrale; natuurvergunning; provinciale vergunning

  Natuurvergunning biomassacentrale onder vuur

  2 reacties

  Milieuorganisaties willen de bouw van een biomassacentrale in Bergen op Zoom verhinderen. Ze hebben bezwaar gemaakt bij de provincie Noord-Brabant, die van plan is chemiebedrijf Sabic een natuurvergunning te verlenen voor de nieuwe centrale. Volgens de organisaties, waaronder Mobilisation for the Environment (MOB) en de Brabantse Milieufederatie, zijn de bouwplannen 'desastreus voor klimaat, biodiversiteit en volksgezondheid'.

 • Het aantal vrouwen in de ambtelijke top van grote Nederlandse gemeenten is bijna net zo hoog als het aantal mannen. Gemiddeld wordt 44 procent van de functies binnen de ambtelijke top daar nu ingevuld door een vrouw. De gemeente Ede is de uitschieter (75 procent vrouwen), terwijl provinciehoofdstad Den Bosch onderaan bungelt: 17 procent.

  Vrouw in top in opmars in grootste gemeenten

  Het aantal vrouwen in de ambtelijke top van grote Nederlandse gemeenten is bijna net zo hoog als het aantal mannen. Gemiddeld wordt 44 procent van de functies binnen de ambtelijke top daar nu ingevuld door een vrouw. De gemeente Ede is de uitschieter (75 procent vrouwen), terwijl provinciehoofdstad Den Bosch onderaan bungelt: 17 procent.

 • Bij het gemeentehuis in de Gelderse gemeente Borculo zijn in de nacht van zaterdag op zondag drie gemeentelijke voertuigen vernield. De wagens werden gebruikt door handhavers.

  Auto's van handhavers gemeente Borculo vernield

  2 reacties

  Bij het gemeentehuis in het Gelderse Borculo in de gemeente Berkelland zijn in de nacht van zaterdag op zondag drie gemeentelijke voertuigen vernield. De wagens werden gebruikt door handhavers.

 • Door vanuit verschillende locaties te werken en beschikbare ruimte zo efficiënt mogelijk te benutten zijn er minder vierkante meters kantoorruimte nodig, schrijft de Haagse wethouder Saskia Bruines. Gemeentelijke panden kunnen hierdoor worden afgestoten. Dit levert vanaf 2023 een structurele besparing van 1,75 miljoen euro op de ambtelijke huisvesting op. Ook het college gaat 'samenhokken'.

  Haagse ambtenaar mag ook ‘in de stad’ werken

  Door vanuit verschillende locaties te werken en beschikbare ruimte zo efficiënt mogelijk te benutten zijn er minder vierkante meters kantoorruimte nodig, schrijft de Haagse wethouder Saskia Bruines. Gemeentelijke panden kunnen hierdoor worden afgestoten. Dit levert vanaf 2023 een structurele besparing van 1,75 miljoen euro op de ambtelijke huisvesting op. Ook het college gaat 'samenhokken'.

 • Van alle rechtszaken in hoger beroep die in 2021 dienden op het gebied van gemeenten en bijstand, kwam bijna een kwart uit Rotterdam. Dat blijkt volgens Trouw uit een inventarisatie van alle uitspraken die de Centrale Raad van Beroep (CRvB), de hoogste rechter bij zaken over sociale zekerheid, vorig jaar publiceerde.

  Rotterdam heeft meeste rechtszaken bijstandsfraude

  3 reacties

  Van alle rechtszaken in hoger beroep die in 2021 dienden op het gebied van gemeenten en bijstand, kwam bijna een kwart uit Rotterdam. Dat blijkt volgens Trouw uit een inventarisatie van alle uitspraken die de Centrale Raad van Beroep (CRvB), de hoogste rechter bij zaken over sociale zekerheid, vorig jaar publiceerde.

 • Het doorspelen van informatie over mogelijke nieuwe ministersposten voor Sigrid Kaag en Wopke Hoekstra via Whatsapp aan de NOS door waarnemend burgemeester Jan Boelhouwer (71) van de gemeente Waalre en dan ook nog eens aan de verkeerde persoon, die het op Twitter zette, was niet alleen niet slim, maar ook onbegrijpelijk, vindt de Waalrese D66-fractievoorzitter Floris Schoots.

  ‘Boelhouwer veroorzaakt zelf trammelant’

  Het doorspelen van informatie over mogelijke nieuwe ministersposten voor Sigrid Kaag en Wopke Hoekstra via Whatsapp aan de NOS door waarnemend burgemeester Jan Boelhouwer (71) van de gemeente Waalre en dan ook nog eens aan de verkeerde persoon, die het op Twitter zette, was niet alleen niet slim, maar ook onbegrijpelijk, vindt de Waalrese D66-fractievoorzitter Floris Schoots.

 • De provincie Groningen en de aardbevingsgemeenten in die regio vinden dat de opbrengst van verhoogde gaswinning in het Groningenveld ten goede moet komen aan het getroffen gebied, schrijft gedeputeerde Tjeerd van Dekken namens hen in een brief aan demissionair minister Stef Blok (Economische Zaken). Die liet donderdag weten dat er om verschillende redenen toch weer meer gas uit Groningen moet worden opgepompt.

  Aardbevingsgemeenten willen geld extra gaswinning

  4 reacties

  De provincie Groningen en de aardbevingsgemeenten in die regio vinden dat de opbrengst van verhoogde gaswinning in het Groningenveld ten goede moet komen aan het getroffen gebied, schrijft gedeputeerde Tjeerd van Dekken namens hen in een brief aan demissionair minister Stef Blok (Economische Zaken). Blok liet donderdag weten dat er om verschillende redenen toch weer meer gas uit Groningen moet worden opgepompt.

 • Gemeenten moeten het zogeheten colorverbod schrappen uit de Algemene Plaatselijke Verordening (APV). Het gaat om het verbod op zichtbare uitingen van verboden organisaties, zoals het logo van een motorclub. Dit meldt de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) vrijdag op basis van een uitspraak van de Hoge Raad.

  Gemeenten mogen dragen motorclubjasjes niet verbieden

  Reageer

  Gemeenten moeten het zogeheten colorverbod schrappen uit de Algemene Plaatselijke Verordening (APV). Het gaat om het verbod op zichtbare uitingen van verboden organisaties, zoals het logo van een motorclub. Dit meldt de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) vrijdag op basis van een uitspraak van de Hoge Raad.

 • Ze hebben lang moeten wachten, maar nadat maandag het nieuw kabinet is geïnstalleerd, kunnen acht nieuwe Kamerleden aan de slag. Zeven kandidaten daarvan zijn actief of actief geweest in de gemeentelijke of provinciale politiek.

  Nog meer lokale politici naar de Kamer

  Ze hebben lang in de wachtkamer moeten zitten, maar nadat maandag het nieuw kabinet is geïnstalleerd, kunnen acht nieuwe Kamerleden aan de slag. Zeven kandidaten daarvan zijn actief of actief geweest in de gemeentelijke of provinciale politiek. Het is spannend wat de vorig jaar ontslagen staatssecretaris van Economische Zaken Klimaat Mona Keijzer (CDA) gaat doen.  

 • De SP legt zich niet neer bij antwoorden van demissionair minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken op vragen van Kamerlid Bart van Kent over de huisvestingslocatie voor arbeidsmigranten in Boskoop. Volgens Van Kent praat de minister de gemeente Alphen aan den Rijn na. De plaatselijke SP is ook kritisch op gemeentelijke inspecties waarbij geen misstanden zijn geconstateerd. ‘Bijzonder.’

  Botsing over huisvesting arbeidsmigranten

  De SP legt zich niet neer bij antwoorden van demissionair minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken op vragen van Kamerlid Bart van Kent over een huisvestingslocatie voor arbeidsmigranten in Boskoop. Volgens Van Kent praat de minister de gemeente Alphen aan den Rijn na. De plaatselijke SP is ook kritisch op gemeentelijke inspecties waarbij geen misstanden zijn geconstateerd. ‘Bijzonder.’

 • Beeld: Shutterstock

  Belangrijkere rol voor gemeenten door vuurwerkverbod

  Nederlanders gaan al jaren naar het buitenland om vuurwerk te kopen en het ‘waterbedeffect’ zal sterker optreden bij een algeheel verbod van consumentenvuurwerk. Het verbod zal daarom belangrijke implicaties hebben voor toezichthouders en handhavers. Dat merkt de Raad van State op over het wetsvoorstel. Een verbod kan de jaarwisseling veiliger maken, maar het is ‘geen oplossing voor alle problemen’. De indieners zien een belangrijkere rol weggelegd voor gemeenten bij de jaarwisseling.

 • Het is het 'onaanvaardbaar' dat er dit jaar waarschijnlijk dubbel zoveel gas zal worden gewonnen uit het Groningerveld als eerst verwacht. ' We willen dat het kabinet zich aan de afspraken houdt.' Dat stelt de Groningse gedeputeerde Tjeerd van Dekken (Milieu).

  Provinciebestuur Groningen pikt extra gaswinning niet

  4 reacties

  De Groningse gedeputeerde Tjeerd van Dekken (Milieu) noemt het 'onaanvaardbaar' dat er dit jaar waarschijnlijk dubbel zoveel gas zal worden gewonnen uit het Groningerveld als eerst verwacht. 'We willen dat het kabinet zich aan de afspraken houdt.' 

Vacatures

Van onze partners

Whitepapers

Alle whitepapers

Dossiers

Mystery Burger: de podcast

Even genoeg naar uw scherm gestaard?  Beluister vanaf nu de columns van de Mystery Burger als podcast!