of 62688 LinkedIn

Nieuws

 • Amsterdam gaat harder optreden tegen straatdealers. Burgemeester Femke Halsema neemt samen met de politie en het Openbaar Ministerie een aantal maatregelen die de aantrekkingskracht van de binnenstad op jonge drugsdealers moet verminderen.

  Amsterdam pakt straatdealers harder aan

  Reageer

  Amsterdam gaat harder optreden tegen straatdealers. Burgemeester Femke Halsema neemt samen met de politie en het Openbaar Ministerie een aantal maatregelen die de aantrekkingskracht van de binnenstad op jonge drugsdealers moet verminderen.

 • De Amersfoortse projectontwikkelaar Hans Vahstal begint een schadestaatprocedure om vast te stellen welke compensatie de gemeente Amersfoort aan hem moet uitkeren na de eindbeslissing in de bindend adviesprocedure die hem eind vorig jaar grotendeels in het gelijk stelde. De gemeente Amersfoort diende deze week juist een verzoek in om die uitspraak te vernietigen. ‘We gaan niet weer jarenlange discussies voeren.’

  Vahstal begint schadestaatprocedure tegen Amersfoort

  De Amersfoortse bouwer en projectontwikkelaar Hans Vahstal begint een schadestaatprocedure om vast te stellen welke compensatie de gemeente Amersfoort aan hem moet uitkeren na de eindbeslissing in de bindend adviesprocedure die hem eind vorig jaar grotendeels in het gelijk stelde. De gemeente Amersfoort diende deze week juist een verzoek in om die uitspraak te vernietigen. ‘We gaan niet weer jarenlange discussies voeren.’

 • Aanleiding voor het opstappen is de affaire rond voormalig CDA-gedeputeerde Herman Vrehen. Die zou als voorzitter van de stichting Instandhouding Kleine Landschapselementen (IKL) tonnen aan subsidie naar eigen bedrijven hebben doorgesluisd. Een van die bedrijven houdt zich bezig met bosbeheer. Koopmans en Mackus hielpen dat bedrijf van Vrehen volgens een publicatie in NRC aan opdrachten

  CDA-gedeputeerden Limburg per direct weg

  6 reacties

  De twee CDA-gedeputeerden van de provincie Limburg zijn vrijdag per direct afgetreden. Ger Koopmans en Hubert Mackus maakten dat in een brief aan Provinciale Staten bekend.

 • Gemeentelijke herindelingen gaan regelmatig gepaard met gedoe, maar zo nu en dan zijn er fikse negatieve uitschieters. Het fusieproces rondom Scherpenzeel is er daar een van. Een reconstructie in vier delen.

  Strijd voor zelfstandigheid gaat hard tegen hard

  Herindelingen gaan regelmatig gepaard met gedoe, maar zo nu en dan zijn er fikse negatieve uitschieters. Het fusieproces rondom Scherpenzeel is er daar een van. Gekonkel, gefoezel en gestook door diverse spelers maken het tot een ‘dirty’ herindelingstraject. Het gaat hard tegen hard; zowel in- als extern. Een reconstructie in drie delen. 

 • Eerst zou er een speciaal Handboek Organisatie Rijksdienst komen, maar toen bedacht het ministerie van BZK dat een website veel toegankelijker en meer vraaggericht zou zijn. Deze website staat nu online. Ambtenaren en volksvertegenwoordigers kunnen er geldende kaders en afspraken over de organisatie van de rijksdienst vinden die eerder in allerlei verspreide documenten stonden.

  Digitaal handboek over organisatie rijksdienst

  Eerst zou er een speciaal Handboek Organisatie Rijksdienst komen, maar toen bedacht men bij het ministerie van BZK dat een website veel toegankelijker en meer vraaggericht zou zijn. Deze website staat nu online. Ambtenaren en volksvertegenwoordigers kunnen er geldende kaders en afspraken over de organisatie van de rijksdienst vinden die eerder in allerlei verspreide documenten stonden.

 • De democratische benadering van smart cities, is een onderdeel van de City Deal ´Slimme stad zo doe je dat´ van de Agenda Stad van Binnenlandse Zaken. Met geld van de Europese Unie wordt dat een Europees project. ´Inwoners, bedrijven en overheden in de Europese Unie moeten straks meer tevreden zijn over de metingen van neerslag of vervuiling´, zegt Jan-Willem Wesselink, namens de Future City Foundation projectmanager van de City Deal ‘Een Slimme stad zo doe je dat.’

  Burgermetingen voor beter gemeentelijk beleid

  Het meten van neerslag, vervuiling of herrie door inwoners en bedrijven gaat naar een volgend niveau met de ontwikkeling van nieuwe methoden. Burgermetingen moeten beter vergelijkbaar worden. Groepen burgers die nu nog niet meten, moeten worden gemotiveerd om dat ook te doen. Daardoor zouden smart cities democratischer worden.

 • © Shutterstock

  Amsterdam wil organiseren referendum makkelijker maken

  Reageer

  Het organiseren van een referendum moet makkelijker worden in Amsterdam. Het stadsbestuur wil vanaf volgend jaar de regels om een volksraadpleging te houden flink versoepelen. Ook kunnen Amsterdammers zich straks over meer onderwerpen uitspreken. Volgens verantwoordelijk wethouder Rutger Groot Wassink vindt het stadsbestuur het belangrijk dat de mogelijkheden worden verruimd. ‘Op dit moment zijn er te veel barrières voor Amsterdammers om een referendum aan te vragen.’

 • Via een novelle (aangepast wetsvoorstel) kan de gemeente Grave mogelijk alsnog in het wetsvoorstel tot de vorming van de nieuwe gemeente Land van Cuijk worden opgenomen. De gemeente zou dan al meteen kunnen aansluiten, en niet pas in 2026.

  Via novelle kan Grave wellicht al per 2022 fuseren

  De gemeente Grave kan mogelijk toch al per 2022 aanhaken bij het Land van Cuijk, in plaats van pas in 2026. Via een novelle (aangepast wetsvoorstel) kan de gemeente in het wetsvoorstel tot de vorming van die nieuwe gemeente worden opgenomen. Minister Ollongren van Binnenlandse Zaken (BZK) staat hiervoor open, maar weet niet of dit scenario haalbaar is.

Vacatures

Van onze partners

Whitepapers

Alle whitepapers

Dossiers

Mystery Burger: de podcast

Even genoeg naar uw scherm gestaard?  Beluister vanaf nu de columns van de Mystery Burger als podcast!