of 65101 LinkedIn

Nieuws

 • Investeer in dienstverlening aan burgers, betrek uitvoerders van politiek gevraagd en ongevraagd bij beleid en waardeer het personeel dat handen en voeten geeft aan de noodzakelijke plannen en ambities. Die ‘dringende boodschap’ geeft voorzitter Patrick Fey van CNV Overheid aan het kabinet.

  CNV: meer waardering voor de uitvoerders

  Investeer in dienstverlening aan burgers, betrek uitvoerders van politiek gevraagd en ongevraagd bij beleid en waardeer het personeel dat handen en voeten geeft aan de noodzakelijke plannen en ambities. Die ‘dringende boodschap’ geeft voorzitter Patrick Fey van CNV Overheid aan het kabinet.

 • Gemeenten zijn onaangenaam verrast dat de aanwijzing voor de asielzoekers geen juridische grondslag blijkt te hebben. Kamerlid Pieter Omtzigt laat de kwestie, samen met de SP, niet rusten.

  Gemeenten: 'nepaanwijzing' asielzoekers slechte zaak

  Gemeenten reageren onaangenaam verrast op het ontbreken van een juridische grondslag voor de aanwijzing, ofwel dwingende opdracht, om asielzoekers op te vangen. Vooral burgemeester Reinie Melissant van Gorinchem is fel. ‘Het feit dat het rijk bewust onjuiste juridische gronden heeft ingezet om gemeenten tot opvang te dwingen, laat zien dat een herijking van het moreel kompas op topniveau noodzakelijk is.’

 • Rotterdam

  Rotterdam vraagt om halt nieuwe oliewinning in stad

  Reageer

  De nieuwe staatssecretaris voor Mijnbouw, Hans Vijlbrief, moet geen vergunning aan de NAM afgeven voor oliewinningen op meerdere plaatsen onder Rotterdam-Zuid. Dat schrijft de Rotterdamse wethouder duurzaamheid, luchtkwaliteit en energietransitie Arno Bonte in een brief aan de maandag beëdigde staatssecretaris.

 • Coolsingel in Rotterdam.

  Rotterdamse SP doet niet mee aan verkiezingen

  De SP zal in maart niet meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen in Rotterdam. Dat hebben de leden van de lokale afdeling besloten, na een periode vol intern geruzie. ‘Te bizar voor woorden’, vindt beoogd lijsttrekker Theo Coskun.

 • Risico's van Nationale Omgevingsvisie voor kwetsbare gebieden; kwetsbare functies; biodiversiteit;

  Verstedelijking bedreigt kwetsbare gebieden

  Het aanwijzen van gebieden voor wonen en werken in de Nationale Omgevingsvisie (NOVI) leidt tot risico's voor kwetsbare gebieden. Deze risico's zijn nu voor het eerst in beeld gebracht met de Planmonitor Nationale Omgevingsvisie, opgesteld door het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL).

 • Nadat hen berichten bereikten over ‘een ware leegloop bij de managementposities’ in de ambtelijke organisatie van de gemeente Medemblik, hebben raadsleden van lokale partij Morgen! en D66 via raadsvragen hun zorgen geuit. Zij vrezen dat het kan leiden tot een gebrek aan continuïteit in het management en die gevolgen kan hebben voor het functioneren en welzijn van de medewerkers.

  Zorgen over ambtelijke ‘leegloop’ Medemblik

  Nadat hen berichten bereikten over ‘een ware leegloop bij de managementposities’ in de ambtelijke organisatie van de gemeente Medemblik, hebben raadsleden van lokale partij Morgen! en D66 via raadsvragen hun zorgen geuit. Zij vrezen dat het kan leiden tot een gebrek aan continuïteit in het management en die gevolgen kan hebben voor het functioneren en welzijn van de medewerkers.

 • Het kabinet rekent zich te rijk over de zelfredzaamheid van burgers. Dat stelt het SCP in een analyse van het regeerakkoord. Het gaat onder meer over plannen voor de jeugdzorg, de Wmo en arbeidsparticipatie.

  SCP wil kabinet behoeden voor mislukken beleid

  Het nieuwe kabinet moet burgers daadwerkelijke invloed geven en daarbij zorgen voor een representatieve afspiegeling van de bevolking. Bij de uitwerking van de plannen uit het regeerakkoord moet nadrukkelijk worden gekeken naar wat burgers nodig hebben. Het kabinet rekent zich te rijk over de zelfredzaamheid van burgers.

 • ‘Zo ga je in een fatsoenlijke interbestuurlijke relatie niet met elkaar om’, vindt hoogleraar decentrale overheden Geerten Boogaard.

  ‘Aanwijzing’ asiellocaties had geen wettelijke grondslag

  De ‘aanwijzingen’ die vier gemeenten in december kregen om asielzoekers op te vangen, blijken toch geen aanwijzingen te zijn geweest. Althans, niet in juridische zin. ‘Zo ga je in een fatsoenlijke interbestuurlijke relatie niet met elkaar om’, vindt hoogleraar decentrale overheden Geerten Boogaard.

 • Mob; Gelderse Milieufederatie; Sabic; biomassacentrale; natuurvergunning; provinciale vergunning

  Natuurvergunning biomassacentrale onder vuur

  2 reacties

  Milieuorganisaties willen de bouw van een biomassacentrale in Bergen op Zoom verhinderen. Ze hebben bezwaar gemaakt bij de provincie Noord-Brabant, die van plan is chemiebedrijf Sabic een natuurvergunning te verlenen voor de nieuwe centrale. Volgens de organisaties, waaronder Mobilisation for the Environment (MOB) en de Brabantse Milieufederatie, zijn de bouwplannen 'desastreus voor klimaat, biodiversiteit en volksgezondheid'.

 • Het aantal vrouwen in de ambtelijke top van grote Nederlandse gemeenten is bijna net zo hoog als het aantal mannen. Gemiddeld wordt 44 procent van de functies binnen de ambtelijke top daar nu ingevuld door een vrouw. De gemeente Ede is de uitschieter (75 procent vrouwen), terwijl provinciehoofdstad Den Bosch onderaan bungelt: 17 procent.

  Vrouw in top in opmars in grootste gemeenten

  Het aantal vrouwen in de ambtelijke top van grote Nederlandse gemeenten is bijna net zo hoog als het aantal mannen. Gemiddeld wordt 44 procent van de functies binnen de ambtelijke top daar nu ingevuld door een vrouw. De gemeente Ede is de uitschieter (75 procent vrouwen), terwijl provinciehoofdstad Den Bosch onderaan bungelt: 17 procent.

 • Bij het gemeentehuis in de Gelderse gemeente Borculo zijn in de nacht van zaterdag op zondag drie gemeentelijke voertuigen vernield. De wagens werden gebruikt door handhavers.

  Auto's van handhavers gemeente Borculo vernield

  2 reacties

  Bij het gemeentehuis in het Gelderse Borculo in de gemeente Berkelland zijn in de nacht van zaterdag op zondag drie gemeentelijke voertuigen vernield. De wagens werden gebruikt door handhavers.

 • Door vanuit verschillende locaties te werken en beschikbare ruimte zo efficiënt mogelijk te benutten zijn er minder vierkante meters kantoorruimte nodig, schrijft de Haagse wethouder Saskia Bruines. Gemeentelijke panden kunnen hierdoor worden afgestoten. Dit levert vanaf 2023 een structurele besparing van 1,75 miljoen euro op de ambtelijke huisvesting op. Ook het college gaat 'samenhokken'.

  Haagse ambtenaar mag ook ‘in de stad’ werken

  Door vanuit verschillende locaties te werken en beschikbare ruimte zo efficiënt mogelijk te benutten zijn er minder vierkante meters kantoorruimte nodig, schrijft de Haagse wethouder Saskia Bruines. Gemeentelijke panden kunnen hierdoor worden afgestoten. Dit levert vanaf 2023 een structurele besparing van 1,75 miljoen euro op de ambtelijke huisvesting op. Ook het college gaat 'samenhokken'.

Vacatures

Van onze partners

Whitepapers

Alle whitepapers

Dossiers

Mystery Burger: de podcast

Even genoeg naar uw scherm gestaard?  Beluister vanaf nu de columns van de Mystery Burger als podcast!