of 60264 LinkedIn

Nieuws

 • Voor de camera van 1Limburg legt directeur Jean Gelissen jr. van pretpark Toverland monter uit dat mensen in enkele achtbanen en een wildwaterbaan weer in de lengterichting achter elkaar mogen zitten. Dat is geen 1,5 meter afstand, maar anders is diezelfde afstand niet te garanderen in lange wachtrijen. De burgemeester is op de hoogte, maar de veiligheidsregio wijst het af. Aan het eind van de dag is het derhalve toch einde oefening.

  Burgemeester stopt proef rond 1,5 meter in Toverland

  Voor de camera van 1Limburg legt directeur Jean Gelissen jr. van pretpark Toverland monter uit dat mensen in enkele achtbanen en een wildwaterbaan weer in de lengterichting achter elkaar mogen zitten. Dat is geen 1,5 meter afstand, maar anders is diezelfde afstand niet te garanderen in de lange wachtrijen. De burgemeester is op de hoogte, maar de veiligheidsregio wijst het af. Aan het eind van de dag is het derhalve toch einde oefening.

 • Burgemeester Ron König van Deventer verbiedt de competitiewedstrijd tussen Go Ahead Eagles en De Graafschap, die op zondag 6 september in zijn gemeente zou worden gespeeld. Volgens de burgemeester is het vanwege de beperkingen door coronamaatregelen 'te vroeg in het seizoen' om een dergelijke risicowedstrijd te laten spelen.

  Go Ahead mag niet spelen; Ajax zonder publiek

  Reageer

  Burgemeester Ron König van Deventer verbiedt de competitiewedstrijd tussen Go Ahead Eagles en De Graafschap, die op zondag 6 september in zijn gemeente zou worden gespeeld. Volgens de burgemeester is het vanwege de beperkingen door coronamaatregelen 'te vroeg in het seizoen' 
  om een dergelijke risicowedstrijd te laten spelen. 

 • Wie vanaf woensdag in bepaalde delen van Amsterdam geen mondkapje draagt, riskeert een boete van 95 euro. De verplichting voor het dragen van een mondkapje voor iedereen van dertien jaar en ouder geldt op vijf drukke plekken in de binnenstad, zoals de Wallen, de Kalverstraat en de Albert Cuypstraat.

  Geen mondkapje op in Kalverstraat? 95 euro boete

  6 reacties

  Wie vanaf woensdag in bepaalde delen van Amsterdam geen mondkapje draagt, riskeert een boete van 95 euro. De verplichting voor het dragen van een mondkapje voor iedereen van dertien jaar en ouder geldt op vijf drukke plekken in de binnenstad, zoals de Wallen, de Kalverstraat en de Albert Cuypstraat.

 • Zo zal de intocht van Sinterklaas in Amsterdam er dit jaar in ieder geval niet uitzien.

  Sinterklaasintochten geannuleerd vanwege corona

  Hoe organiseer je een coronaproof Sinterklaasintocht? Het korte antwoord: dat lukt niet. Daarom hebben veel lokale Sinterklaascomités de intocht voor dit jaar al geschrapt. Wel wordt er nagedacht over alternatieven.

 • In de eerste maand dat de gemeente Amsterdam in delen van de binnenstad een verbod hanteert op vakantieverhuur, zijn drie voorwaardelijke boetes van 50.000 euro uitgedeeld. Ze zijn voor bewoners die hun huis actief aanbieden op vakantieverhuursites.

  Amsterdam legt illegale verhuurders eerste boetes op

  3 reacties

  In de eerste maand dat de gemeente Amsterdam in delen van de binnenstad een verbod hanteert op vakantieverhuur, zijn drie voorwaardelijke boetes van 50.000 euro uitgedeeld. Ze zijn voor bewoners die hun huis actief aanbieden op vakantieverhuursites. 

 • Een meerderheid van de ambtenaren gaat per 1 september weer naar kantoor. Ambtenaren worden soms verplicht naar kantoor te komen. Dat blijkt uit een enquête van Binnenlands Bestuur.

  Niet alle ambtenaren vrijwillig naar kantoor

  Een ruime meerderheid van de ambtenaren gaat per 1 september weer naar kantoor. Maar, hoge uitzonderingen daargelaten, niet allemaal tegelijk. Enkele gemeenten hebben besloten dat ambtenaren tot 1 januari zo veel mogelijk thuis moeten blijven werken. Dat is tot nu toe het credo. Ambtenaren worden soms verplicht naar kantoor te komen. De meeste werkplekken zijn inmiddels ‘coronaproof’. Lang niet iedereen voelt zich veilig genoeg op kantoor.

 • Het ontbreken van een ‘nationaal kader’ is de belangrijkste reden waarom gemeenten worstelen met hun emissievrije zones voor stadslogistiek. Dat leiden onderzoekers van Natuur & Milieu af uit de toelichtingen van slecht scorende gemeenten.

  Gemeenten missen steun rijk bij emissievrije zones

  Het ontbreken van een ‘nationaal kader’ is de belangrijkste reden waarom gemeenten worstelen met hun emissievrije zones voor stadslogistiek. Dat leiden onderzoekers van Natuur & Milieu af uit de toelichtingen van slecht scorende gemeenten. 

 • Steeds meer gemeenten en provincies verbieden het gebruik van onkruidbestrijder glyfosaat. Het beleid vloeit voort uit een uitspraak in hoger beroep van de Grondkamer, afgelopen maart, die een dergelijk verbod toestaat bij kortlopende pachtcontracten. Maar niet iedereen is al zo ver.

  Veel gemeenten en provincies doen glyfosaat in de ban

  Steeds meer gemeenten en provincies verbieden het gebruik van onkruidbestrijder glyfosaat. Het beleid vloeit voort uit een uitspraak in hoger beroep van de Grondkamer, afgelopen maart, die een dergelijk verbod toestaat bij kortlopende pachtcontracten. Maar niet iedereen is al zo ver.  

 • Inbreuk op individuele privacy is het meest gehoorde argument, maar grootschalige dataverzameling kan ook de democratische waarden eroderen. Dat betogen Maaike Harbers (lector Kunstmatige intelligentie & samenleving aan de Hogeschool Rotterdam) en Ivonne Jansen-Dings (strategisch adviseur Technologie en samenleving bij de provincie Zuid-Holland) op iBestuur. Raads- en statenleden zijn volgens de auteurs in de ideale positie om de kwesties aan de kaak te stellen.

  ‘Dataverzameling bedreigt ook digitale vrijheid’

  Inbreuk op individuele privacy is het meest gehoorde argument, maar grootschalige dataverzameling kan ook de democratische waarden eroderen. Dat betogen Maaike Harbers (lector Kunstmatige intelligentie & samenleving aan de Hogeschool Rotterdam) en Ivonne Jansen-Dings (strategisch adviseur Technologie en samenleving bij de provincie Zuid-Holland) op iBestuur. Raads- en statenleden zijn volgens de auteurs in de ideale positie om de kwesties aan de kaak te stellen.

 • Met een enorm pakket aan maatregelen wil de Italiaanse regering het land uit de coronacrisis trekken. Maar de bureaucratie vermindert de slagkracht. Covid-19 heeft zo een chronische zwakte blootgelegd: de complexiteit van de procedures en de bureaucratische vertragingen.

  De hel, dat is de Italiaanse overheid

  Met een enorm pakket aan maatregelen wil de Italiaanse regering het land uit de coronacrisis trekken. Maar de bureaucratie vermindert de slagkracht. Covid-19 heeft zo een chronische zwakte  blootgelegd: de complexiteit van de procedures en de bureaucratische vertragingen.

 • De discussie rondom de term ‘doe-democratie’ moet opnieuw worden aangewakkerd, vindt Hiska Ubels. 'Iets op eigen houtje doen voor de samenleving om door overheidsbezuinigingen veroorzaakte gaten te vullen, hoe gewaardeerd de uitkomsten ook, hoeft an sich weinig met democratie te maken te hebben.’

  Term ‘doe-democratie’ is misleidend

  De discussie rondom de term ‘doe-democratie’ moet opnieuw worden gevoerd. ‘Iets op eigen houtje doen voor de samenleving om door overheidsbezuinigingen veroorzaakte gaten te vullen, hoe gewaardeerd de uitkomsten ook, hoeft an sich weinig met democratie te maken te hebben.’

Vacatures

Van onze partners

Whitepapers

Alle whitepapers

Dossiers

Mystery Burger: de podcast

Even genoeg naar uw scherm gestaard?  Beluister vanaf nu de columns van de Mystery Burger als podcast!