of 64707 LinkedIn

Nieuws

 • Gemeenten zijn verplicht om plek te maken voor nieuwe woonwagens, maar in de afgelopen 20 jaar kwam er geen standplaats bij. Gaat het mis bij de kosten en procedures, of speelt er meer? ‘We horen er nog steeds niet bij.’

  Gemeente trekt de beurs niet voor de woonwagen

  Gemeenten zijn verplicht om plek te maken voor nieuwe woonwagens, maar in de afgelopen 20 jaar kwam er geen standplaats bij. Gaat het mis bij de kosten en procedures, of speelt er meer? ‘We horen er nog steeds niet bij.’

 • In de zorg passen geen extreem hoge winsten en winstuitkeringen. Het tegengaan van ‘excessieve winstuitkeringen’ heeft de ‘nadrukkelijke aandacht’ van staatssecretaris Paul Blokhuis (VWS, jeugdzorg). Via een aantal wetten die in voorbereiding zijn, wil hij extreme winsten tegengaan.

  Blokhuis gaat strijd aan tegen hoge winsten in jeugdzorg

  In de zorg is geen plaats voor extreem hoge winsten en winstuitkeringen. Het tegengaan van ‘excessieve winstuitkeringen’ heeft daarom de ‘nadrukkelijke aandacht’ van staatssecretaris Paul Blokhuis (VWS, jeugdzorg). Via een aantal wetten en maatregelen wil hij extreme winsten tegengaan. Enkele wetten staan op punt van invoering, andere zijn nog in voorbereiding.

 • Beeld: Shutterstock

  Veiligheidsmaatregelen bij 53 moskeeën Amsterdam

  2 reacties

  Bij 53 islamitische instellingen in Amsterdam zijn de afgelopen twee jaar aanvullende veiligheidsmaatregelen genomen. Dat schrijft burgemeester Femke Halsema donderdag aan de gemeenteraad.

 • © Shutterstock

  Amsterdam wil door met gerichte wapencontroles

  Reageer

  Amsterdam wil door met gerichte wapencontroles in de stad. Gezien de beperkte omvang van de proef hiermee afgelopen september valt volgens de driehoek (gemeente, politie en Openbaar Ministerie) nog niet te zeggen of ze ook echt effect hebben op het wapenbezit in de hoofdstad. Daarom moeten de controles komend jaar nog gerichter worden ingezet, schrijft burgemeester Femke Halsema aan de gemeenteraad.

 • Toegangseisen van een specifieke locatie mogen nooit een reden zijn om volksvertegenwoordigers de toegang tot een officiële vergadering te ontzeggen. Het kunnen deelnemen aan de beraadslaging is immers de essentie van het zijn van volksvertegenwoordiger. Dat schrijft demissionair minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken in antwoord op vragen van Kamerlid Eva van Esch (PvdD).

  Volksvertegenwoordiger mag niet worden uitgesloten

  Toegangseisen van een specifieke locatie mogen nooit een reden zijn om volksvertegenwoordigers de toegang tot een officiële vergadering te ontzeggen. Het kunnen deelnemen aan de beraadslaging is immers de essentie van het zijn van volksvertegenwoordiger. Dat schrijft demissionair minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken in antwoord op vragen van Kamerlid Eva van Esch (PvdD).

 • © Shutterstock

  Ambtenaar moet leren luisteren, loslaten en verbinden

  Nee, niet de gemeentelijke tekorten of het nijpende gebrek aan personeel. Een veel grotere uitdaging zien gemeentesecretarissen de komende jaren in het opereren vanuit het perspectief van de inwoner. Alexander Meijer, de hoogste ambtenaar van de gemeente Schagen, stelde de vraag aan zestien collega’s en tekende hun visies op in zijn recent verschenen boek Het geheim van de gemeentesecretaris.

 • © Shutterstock

  CDA en lokale partijen winnen herindelingsverkiezingen

  4 reacties

  In Purmerend is bij de gemeenteraadsverkiezingen de Stadspartij-Beemster Polder Partij als grootste uit de bus gekomen. De lokale fusiepartij kreeg volgens de voorlopige uitslag de meeste stemmen. De PvdA werd tweede, gevolgd door de VVD. De verkiezingen waren nodig omdat de gemeente Beemster zich vanaf 1 januari 2022 bij Purmerend voegt. Het opkomstpercentage was 32,4 procent.

 • Baliemedewerkers van gemeenten hebben geregeld last van agressie of intimidatie. In Waalre en Nijkerk werden zelfs aanslagen op gemeentehuizen gepleegd. Welke maatregelen nemen gemeenten om hun medewerkers beter te beschermen, zonder daarbij de vrije toegankelijkheid voor burgers uit het oog te verliezen?

  Gemeentehuis niet meer zo open als voorheen

  Baliemedewerkers van gemeenten hebben geregeld last van agressie of intimidatie. In Waalre en Nijkerk werden zelfs aanslagen op gemeentehuizen gepleegd. Welke maatregelen nemen gemeenten om hun medewerkers beter te beschermen, zonder daarbij de vrije toegankelijkheid voor burgers uit het oog te verliezen?

 • Als wethouders minder inzetten op persoonlijk succes kunnen zij de nadruk op hun fouten verminderen en bijdragen aan een meer ontspannen verhouding tussen raad en college. Als ‘we’ het handelen van wethouders meer zien als bijdrage van en aan het ambt kan dat de relatie tussen raad en college uit de dynamiek van de ‘afrekening’ halen en het politieke debat verdiepen.

  Stop met de afrekencultuur

  Als wethouders minder inzetten op persoonlijk succes kunnen zij de nadruk op hun fouten verminderen en bijdragen aan een meer ontspannen verhouding tussen raad en college. Als ‘we’ het handelen van wethouders meer zien als bijdrage van en aan het ambt kan dat de relatie tussen raad en college uit de dynamiek van de ‘afrekening’ halen en het politieke debat verdiepen.

 • Van de mogelijkheid tot vroegstemmen bij de herindelingsverkiezingen is maandag en dinsdag weinig gebruik gemaakt. De hoop en verwachting is dat vandaag − op de ‘echte’ verkiezingsdag −, de opkomst flink zal oplopen.

  Opkomst raadsverkiezingen houdt nog niet over

  Op de eerste twee dagen van de herindelingsverkiezingen is er weinig gestemd. Maandag en dinsdag heeft gemiddeld 8,4 procent van de stemgerechtigden zijn stem uitgebracht. De hoop en verwachting is dat vandaag − op de ‘echte’ verkiezingsdag −, de opkomst flink zal oplopen. De coronamaatregelen die in de stembureaus gelden, worden door de kiezers goed opgevolgd. Er zijn nergens ongeregeldheden gemeld.  

 • Beeld: Shutterstock

  Ondermaatse financiële weerbaarheid bij 168 gemeenten

  168 gemeenten bevinden zich in een situatie dat ze, als er financieel zware tijden aanbreken, een beroep op artikel 12 moeten doen. De financiële weerbaarheid bij hen is ‘onder de maat’, concludeert de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG).

Vacatures

Van onze partners

Whitepapers

Alle whitepapers

Dossiers

Mystery Burger: de podcast

Even genoeg naar uw scherm gestaard?  Beluister vanaf nu de columns van de Mystery Burger als podcast!