of 64740 LinkedIn

Nieuws

 • Tussen 2015 en 2018 zou een ingehuurde projectleider van de voormalige gemeente Vlist, nu onderdeel van gemeente Krimpenerwaard, doelbewust schijnconstructies hebben opgezet om bedrijven in te huren waarin de ambtenaar zelf zakelijke belangen had.

  Krimpenerwaard doet aangifte tegen frauderende medewerker

  2 reacties

  De gemeente Krimpenerwaard doet aangifte vanwege integriteitsschendingen van een ingehuurde medewerker van de gemeente. De fraude kwam in een onderzoek naar voren nadat de gemeente in juli dit jaar over de kwestie een anonieme mail ontving.

 • Etnische profilering 'vergroot stigmatisering van bepaalde bevolkingsgroepen, en maakt dat mensen zich vernederd, onveilig en in hun waarde aangetast voelen.'

  Beslisboom om etnisch profileren te voorkomen

  Risicoprofielen die worden gebruikt door bijvoorbeeld de Belastingdienst en gemeenten kunnen discriminerend uitpakken, waarschuwt het College voor de Rechten van de Mens. Om etnische profilering te voorkomen heeft het College een toetsingskader ontwikkeld. 

 • De uitstoot van lood gaat al eind 2023 naar beneden met 70 procent ten opzichte van 2019. Eerder stond dit voor 2025 gepland. En begin volgend jaar bedraagt de reductie van PAK's 50 procent in plaats van 30 procent. Om deze en meer reducties te behalen, worden onder meer vergunningen aangescherpt.

  Tata gaat schadelijke uitstoot eerder en verder verlagen

  6 reacties

  Staalbedrijf Tata Steel gaat de uitstoot van lood eerder verlagen en de uitstoot van de giftige stoffen PAK's (Polycyclische Aromatische Koolwaterstoffen) gaat verder naar beneden. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat schrijft dat daarover afspraken zijn gemaakt met het staalbedrijf en de provincie Noord-Holland.

 • De budgetten voor het onderhoud van onder meer bruggen, sluizen, defensiekazernes en ICT-systemen zijn momenteel niet toereikend. Als het Rijk onvoldoende weet wat het in bezit heeft, weet het ook niet wat de waardevermindering is en hoeveel budget er dus nodig is voor beheer en onderhoud, aldus de Rekenkamer. Volgens de rekenmeesters heeft het Rijk bezittingen ter waarde van honderden miljarden euro's.

  'Rijk heeft onvoldoende overzicht van zijn bezittingen'

  3 reacties

  Het Rijk heeft onvoldoende in beeld welke bezittingen het in beheer heeft en wat alle bezittingen waard zijn. De Algemene Rekenkamer spoort de rijksoverheid aan om het overzicht op orde te krijgen, zodat ze fatsoenlijk kan budgetteren voor onder meer onderhoud. Dergelijk overzicht zou ‘de gewoonste zaak van de wereld’ moeten zijn, maar volgens de Rekenkamer schort het daar nu aan.

 • Beeld: Shutterstock

  Knops wil niet aan ‘één cyberverdedigingsprotocol’

  Ondanks het aandringen van Tweede Kamerleden wil staatssecretaris Knops (Binnenlandse Zaken, CDA) geen cyberprotocollen en -draaiboeken opstellen om gemeenten beter voor te bereiden op digitale crises. Gemeenten zijn volgens Knops zelf verantwoordelijk en ‘digitale aanvallen zijn niet allemaal hetzelfde’.

 • Het gaat om Alkmaar, Den Helder, Bergen, Castricum, Heiloo, Dijk en Waard (Langedijk en Heerhugowaard), Hollands Kroon, Schagen en Texel. Zij zijn aangesloten bij het Regionaal Archief Alkmaar. Dat archief begeleidt het onderzoek, dat door de Radboud Universiteit in Nijmegen wordt uitgevoerd.

  Aantal gemeenten onderzoeken onteigend Joods vastgoed

  Reageer

  Een groep gemeenten in Noord-Holland gaat een onderzoek uitvoeren naar in beslag genomen Joods vastgoed. De focus van het onderzoek ligt op de rol van de gemeenten in de onteigening van de Joodse panden tijdens en na de Tweede Wereldoorlog, zo schrijven de gemeenten in een gezamenlijk persbericht.

 • De gemeente Rotterdam heeft een bijzondere leerstoel Integriteit van het lokaal bestuur aan de Erasmus Universiteit Rotterdam mogelijk gemaakt. In de Week van de Integriteit wordt deze met de benoeming van dr. Leonie Heres vandaag voor het eerst bezet. ‘Integriteitsbeleid is vaak nog reactief en gefragmenteerd.’

  Gemeente Rotterdam faciliteert leerstoel integriteit

  De gemeente Rotterdam heeft een bijzondere leerstoel Integriteit van het lokaal bestuur aan de Erasmus Universiteit Rotterdam mogelijk gemaakt. In de Week van de Integriteit wordt deze met de benoeming van dr. Leonie Heres vandaag voor het eerst bezet. ‘Integriteitsbeleid is vaak nog reactief en gefragmenteerd.’

 • Tot en met 30 september hebben de boa's de wapenstok elf keer gebruikt.

  Gebruik wapenstok in boa-proef meestal rechtmatig

  Reageer

  De twintig buitengewoon opsporingsambtenaren (boa's) in Amsterdam die tijdens een proef met een korte wapenstok zijn uitgerust, hebben de stok in zes maanden elf keer gebruikt, waarvan tien keer rechtmatig. Dat schrijft burgemeester Femke Halsema aan de gemeenteraad op basis van een tussentijdse evaluatie.

 • © Shutterstock

  Noodopvang Heumensoord blijft wat langer open

  1 reactie

  De noodopvang voor vluchtelingen in natuurgebied Heumensoord tussen Nijmegen en Heumen mag wat langer openblijven. Dat hebben de burgemeesters van beide gemeenten besloten na een vraag om verlengde opening van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). Eerder was afgesproken dat het tentenkamp per 1 januari 2022 zou sluiten. Maar het COA krijgt het niet voor elkaar om alle ongeveer achthonderd Afghaanse evacués in december naar andere locaties te verhuizen, zegt de dienst.

 • Burgemeester Bouke Arends van de gemeente Westland zag de persconferentie van afgelopen vrijdag en bedacht dat het vaccineren met de ‘boosters’ veel sneller kan als de organisatie ervan in handen is van gemeenten. Hij schreef het in een brief aan demissionair minister-president Rutte en demissionair minister De Jonge van VWS. ‘Een postbode laat je ook niet op alfabet bezorgen.’

  ‘Laat gemeenten boostervaccinaties organiseren’

  Burgemeester Bouke Arends van de gemeente Westland zag de persconferentie van afgelopen vrijdag en bedacht dat het vaccineren met de ‘boosters’ veel sneller kan als de organisatie ervan in handen is van gemeenten. Hij schreef het in een brief aan demissionair minister-president Rutte en demissionair minister De Jonge van VWS. ‘Een postbode laat je ook niet op alfabet bezorgen.’

 • Bij het Team Bedreigde Politici van de politie-eenheid Den Haag is vorig jaar 600 keer een melding gedaan van mogelijke bedreiging van politici, een flinke stijging ten opzichte van de 393 gevallen in 2019.

  Politici vorig jaar 600 keer bedreigd

  1 reactie

  Bij het Team Bedreigde Politici van de politie-eenheid Den Haag is vorig jaar 600 keer een melding gedaan van mogelijke bedreiging van politici, een flinke stijging ten opzichte van de 393 gevallen in 2019.

 • De grote winsten die veel jeugdzorgaanbieders maken, zijn een doorn in het oog van de Tweede Kamer en het kabinet. Een aantal fracties wil een maximum winstspercentage invoeren. Staatssecretaris Paul Blokhuis (jeugdzorg) wil zo ver (nog) niet gaan.

  'Den Haag' walgt van hoge winsten jeugdzorg

  Jeugdzorgaanbieders die (te) hoge winsten maken, zijn Tweede Kamer en kabinet een doorn in het oog. Ook aan ‘cherry picking’ moet een einde komen, waarbij aanbieders veel geld verdienen aan jongeren met lichte problemen en jongeren met complexe problemen de deur wijzen.

Vacatures

Van onze partners

Whitepapers

Alle whitepapers

Dossiers

Mystery Burger: de podcast

Even genoeg naar uw scherm gestaard?  Beluister vanaf nu de columns van de Mystery Burger als podcast!