of 65101 LinkedIn

Nieuws

 • © Shutterstock

  Rekenkamer waarschuwt parlement over miljardenfondsen

  Reageer

  De Algemene Rekenkamer waarschuwt de Tweede Kamer goede afspraken te maken over het toezicht op de miljardenfondsen voor bijvoorbeeld stikstof en klimaat. Daarvoor trekt het kabinet respectievelijk 25 miljard euro en 35 miljard euro uit. Maar omdat dit geld over meerdere kabinetsperiodes wordt uitgegeven via een fonds, is toezicht vanuit de Kamer moeilijker.

 • regionale energiestrategie; plan-mer; project-mer; natuurgebied; natura 2000; IJmeer

  Windmolens bedreigen Amsterdamse natuur

  In Amsterdam dreigen windturbines te verrijzen in natuurgebieden. Dat stelt althans Natuurmonumenten. 'De gemeenteraad heeft straks geen informatie en ook geen mogelijkheid om te zeggen: doe het maar in de haven en niet in het natuurgebied. Degene die als eerste een aanvraag indient mag beginnen', voorspelt Martijn de Jong van Natuurmonumenten.

 • De 25 burgemeesters van het Veiligheidsberaad vinden dat de geldende coronaregels altijd het uitgangspunt blijven. Het is ieders eigen verantwoordelijkheid om die regels na te leven. Dat betekent dat winkeliers en horecaondernemers hun zaken zaterdag in principe niet mogen openen, als het kabinet dat vrijdag niet toestaat.

  Burgemeesters: naleving coronaregels uitgangspunt

  3 reacties

  De 25 burgemeesters van het Veiligheidsberaad vinden dat de geldende coronaregels altijd het uitgangspunt blijven. Het is ieders eigen verantwoordelijkheid om die regels na te leven. Dat betekent dat winkeliers en horecaondernemers hun zaken zaterdag in principe niet mogen openen, als het kabinet dat vrijdag niet toestaat.

 • De benoeming van een waarnemend burgemeester die de naar het kabinet overgestapte Almeerse burgemeester Franc Weerwind moet opvolgen is nog niet rond. Commissaris van de koning Leen Verbeek sprak maandagavond met de Almeerse fractievoorzitters, maar witte rook kwam er niet. En dat is te wijten aan D66, stelt althans fractievoorzitter Johan de Leeuw van AP/OPA in zijn column.

  Fractievoorzitter ‘onthult’ proces waarnemer Almere

  De benoeming van een waarnemend burgemeester die de naar het kabinet overgestapte Almeerse burgemeester Franc Weerwind moet opvolgen is nog niet rond. Commissaris van de koning Leen Verbeek sprak maandagavond met de Almeerse fractievoorzitters, maar witte rook kwam er niet. En dat is te wijten aan D66, stelt althans fractievoorzitter Johan de Leeuw van AP/OPA in zijn column.

 • Een overgrote meerderheid van de gemeenten gaat niet akkoord met de manier waarop het rijk de algemene uitkering per 2023 over de gemeenten wil herverdelen. Dat aangepaste verdeelmodel is weliswaar minder slecht dan het vorige, ‘maar daarmee is het nog steeds een slecht model.’

  Gemeenten verwerpen verdeelmodel gemeentefonds

  Een overgrote meerderheid van de gemeenten gaat niet akkoord met de manier waarop het rijk de algemene uitkering per 2023 over de gemeenten wil herverdelen. Dat aangepaste verdeelmodel is weliswaar minder slecht dan het vorige, ‘maar daarmee is het nog steeds een slecht model.’

 • De verhouding tussen kabinet en gemeenten moeten hoognodig worden verbeterd. Door de 'valse' start van het kabinet zijn deze nog verder onder druk komen te staan, stelde VNG-voorzitter Jan van Zanen donderdag aan het begin van de algemene ledenvergadering van de gemeentekoepel.

  Gemeenten pikken houding nieuwe kabinet niet

  Het nieuwe kabinet houdt te weinig rekening met de positie van gemeenten. Gemeenten pikken dat niet. De grootste pijn zit momenteel bij het negeren van de uitspraak van de arbitragecommissie jeugd. Maar ook de in het regeerakkoord opgenomen passage om gemeenten via een aanwijzing tot maatregelen te dwingen, is bij gemeenten in het verkeerde keelgat geschoten.

 • Maar professionals die uitkeringsgerechtigden bijstaan in rechtszaken, geven aan dat er nog weinig is veranderd in de terugvorderpraktijken van gemeenten.

  Versoepeling bijstand 'druppel op gloeiende plaat'

  Sinds de beruchte boodschappenaffaire in Wijdemeren is bij veel gemeenten het besef ingedaald dat de bijstandsregels soepeler moeten. Maar dat lijkt in de praktijk nog niet te leiden tot een betere behandeling van bijstandsgerechtigden. 

 • © Shutterstock

  ‘Wethouders weten slecht wat ze kunnen’

  Rond de kerst meldden zomaar twee wethouders dat ze er in het nieuwe jaar mee ophielden. Eén in Zutphen en één in Kaag en Braassem. Hoe moeilijk, of hoe makkelijk, is het om na zoveel jaren wethouderschap werk te vinden? Annelies de Jonge en Floris Schoonderwoerd vertellen.

 • Het begon woensdag met de Gelderse gemeenten Montferland en Oude IJsselstreek, die bekendmaakten niet te gaan handhaven wanneer winkeliers aanstaande zaterdag hun deuren openen. Maar inmiddels zijn tal van gemeenten hetzelfde van plan en vliegen de brandbrieven en noodoproepen om een einde te maken aan de winkelsluitingen het kabinet om de oren.

  Gemeenten handhaven niet bij openen winkels

  1 reactie

  Het begon woensdag met de Gelderse gemeenten Montferland en Oude IJsselstreek, die bekendmaakten niet te gaan handhaven wanneer winkeliers aanstaande zaterdag hun deuren openen. Maar inmiddels zijn tal van gemeenten hetzelfde van plan en vliegen de brandbrieven en noodoproepen om een einde te maken aan de winkelsluitingen het kabinet om de oren.

 • Beeld: Shutterstock

  'Steeds meer bestuurders gebruiken Signal'

  Steeds meer politici en bestuurders maken gebruik van de chat-app Signal, concludeert BNR op basis van onderzoek. Juridisch gezien is met name het gebruik door bestuurders twijfelachtig. De app wordt als veiliger en minder privacygevoelig gezien dan bijvoorbeeld Whatsapp, maar maakt het ook makkelijk om automatisch berichten te verwijderen.

Vacatures

Van onze partners

Whitepapers

Alle whitepapers

Dossiers

Mystery Burger: de podcast

Even genoeg naar uw scherm gestaard?  Beluister vanaf nu de columns van de Mystery Burger als podcast!