of 61869 LinkedIn

Nieuws

 • De terugvordering op de bijstandsuitkering van een inwoner van Heerenveen die boodschappen voor haar ouders deed, was volgens de gemeente terecht. Wel wil het college, net als de raad, in het vervolg een ruimer bedrag aan giften vrijstellen van controle.

  Heerenveen wil meer ruimte voor giften in de bijstand

  De terugvordering op de bijstandsuitkering van een inwoner van Heerenveen die boodschappen voor haar ouders deed, was volgens de gemeente terecht. Wel wil het college, net als de raad, in het vervolg een ruimer bedrag aan giften vrijstellen van controle. 

 • Criminelen in de zorg moeten snoeihard worden aangepakt. Gemeenten lopen daarbij tegen obstakels op. De veertien Twentse gemeenten willen als proeftuin voor het land fungeren.

  Criminelen in de zorg moeten keihard aangepakt

  Criminelen in de zorg moeten de pas worden afgesneden. Gemeenten lopen daarbij echter tegen dikke muren aan. De veertien Twentse gemeenten willen als proeftuin voor het land fungeren. Niet alleen door de huidige obstakels bij de aanpak van ‘rotte appels’ te beslechten, maar ook om met oplossingen te komen die landelijk kunnen worden ingevoerd.

 • De loting waarmee de overheid vorige maand tien aspirant-wiettelers heeft geselecteerd voor de wietproef is eerlijk verlopen. Dit oordeelt de voorzieningenrechter van de rechtbank in Amsterdam. Uitgelote wiettelers eisten in een kort geding dat de bestuursrechter de uitslag van de loting zou vernietigen. Dat wijst de rechter af.

  Rechter verklaart loting wietproef geldig

  2 reacties

  De loting waarmee de overheid vorige maand tien aspirant-wiettelers heeft geselecteerd voor de wietproef is eerlijk verlopen. Dit oordeelt de voorzieningenrechter van de rechtbank in Amsterdam. Uitgelote wiettelers eisten in een kort geding dat de bestuursrechter de uitslag van de loting zou vernietigen. Dat wijst de rechter af.

 • De politie laat weten dat een 30-jarige vrouw uit Den Haag eind december is opgepakt. Ze werkte voor de gemeente en wordt verdacht van diefstal, verduistering, computervredebreuk en witwassen. Haar 32-jarige vriend is ook gearresteerd.

  Ruim 6 ton verduisterd bij gemeente Den Haag

  1 reactie

  Bij de gemeente Den Haag is vermoedelijk meer dan 600.000 euro achterovergedrukt. Een ambtenaar is op staande voet ontslagen. De gemeente heeft aangifte gedaan, meldt het stadsbestuur.

 • De gemeentesecretaris legde zijn taken in het voorjaar van 2020 neer, nadat bij het gemeentehuis een enveloppe was afgegeven met daarin foto's van zijn auto die regelmatig geparkeerd stond bij het huis van een vrouwelijke collega. De gemeente vermoedde dat ze een relatie hadden en liet een integriteitsbureau onderzoek doen.

  Twenterand mag hoogste ambtenaar niet ontslaan

  3 reacties

  De gemeente Twenterand mag haar gemeentesecretaris niet ontslaan. Ondanks twijfels over zijn integriteit oordeelt de rechtbank in Almelo donderdag dat er onvoldoende redenen zijn voor ontslag van de hoogste ambtenaar.

 • Een gemeenteambtenaar werd vlak vóór de inwerkingtreding van de Wet normalisering rechtspositie ambtenaren ontslagen, een ontslag dat ná de die wet intrad. Een transitievergoeding zit er voor hem niet in.

  Ambtenaar loopt transitievergoeding mis

  Een gemeenteambtenaar werd vlak vóór de inwerkingtreding van de Wet normalisering rechtspositie ambtenaren ontslagen, een ontslag dat ná de die wet intrad. Een transitievergoeding zit er voor hem niet in.

 • Het college van Wijdemeren blijft bij zijn eerder genomen besluit in wat de ‘boodschappenaffaire’ is gaan heten. Dit betekent dat de bijstandsgerechtigde vrouw toch 7.000 euro moet terugbetalen.

  'Boodschappenboete' bijstand Wijdemeren blijft staan

  Het college van Wijdemeren houdt vast aan zijn eerder genomen besluit in wat de ‘boodschappenaffaire’ is gaan heten. Dit betekent dat de bijstandsgerechtigde vrouw toch de 7.000 euro moet terugbetalen omdat zij wekelijks een tas boodschappen van haar moeder kreeg.

 • Gemeenten hebben een belangrijke taak in de aanpak van arbeidsuitbuiting. Daartoe moeten zij – ook financieel – door het rijk in staat worden gesteld. Dat stelt Herman Bolhaar, Nationaal Rapporteur Mensenhandel en Seksueel Geweld tegen Kinderen.

  Gemeenten aan zet in strijd tegen arbeidsuitbuiting

  De opsporing en de aanpak van arbeidsuitbuiting blijft achter. Gemeenten hebben een belangrijke taak in het signaleren van arbeidsuitbuiting. Zij moeten onder meer kwetsbare sectoren en werknemers in kaart brengen. Daartoe moeten zij – ook financieel – door het rijk in staat worden gesteld. De aanpak van arbeidsuitbuiting moet daarnaast een prominente plek in het nieuwe regeerakkoord krijgen.

 • Aanleiding is het Europese burgerinitiatief Minority SafePack dat een jaar geleden is ingediend. Daarin wordt onder meer gevraagd naar een Europees beleid voor minderheidstalen zoals het Fries. De initiatiefnemers haalden meer dan 1,1 miljoen handtekeningen op, waaronder 3213 uit Nederland. Ook het Europees Parlement schaarde zich achter het initiatief, maar de Commissie maakte onlangs echter bekend niet met nieuw beleid en wetgeving te komen.

  PS van Friesland neemt motie van treurnis aan tegen Europese Commissie

  Reageer

  De Provinciale Staten van Friesland hebben een motie van treurnis aangenomen tegen de Europese Commissie, omdat die te weinig zou doen voor het beschermen van de taal en cultuur van minderheden. De motie is een initiatief van de Statenfractie FNP, die hoopt dat ook andere landen en regio’s van zich laten horen.

 • De overstap is vooral door de timing opmerkelijk. Dinsdag maakte beoogd Statenlid voor Forum voor Democratie (FVD) Cees van der Sande bekend zijn zetel niet in te zullen nemen. Daardoor raakte de coalitie van VVD, CDA, FVD en Lokaal Brabant de meerderheid van één zetel kwijt.

  Coalitie Brabant heeft meerderheid terug

  Reageer

  De coalitie van Gedeputeerde Staten in Noord-Brabant heeft zijn meerderheid in Provinciale Staten terug. Door de overstap van Chris Spooren van 50PLUS naar de fractie van het CDA is de verhouding 28 leden voor de coalitie, 26 voor de oppositie. Een woordvoerder van Provinciale Staten heeft de overstap bevestigd.

 • De pro-Europese partij Volt wil dit jaar voor het eerst meedoen aan de Tweede Kamerverkiezingen.

  Nieuwe partijen: ‘Gemeenten hebben zaken niet op orde’

  Nieuwe politieke partijen ervaren problemen bij het verzamelen van de ondersteuningsverklaringen die nodig zijn om mee te doen aan de aankomende Tweede Kamerverkiezingen. Ze klagen over gemeenten die het afleggen van zo'n verklaring, als gevolg van coronamaatregelen, te moeilijk maken. 

Vacatures

Van onze partners

Whitepapers

Alle whitepapers

Dossiers

Mystery Burger: de podcast

Even genoeg naar uw scherm gestaard?  Beluister vanaf nu de columns van de Mystery Burger als podcast!