of 61441 LinkedIn

Nieuws

 • De gemeente Maastricht moet terugkomen op haar keuze om op Tweede Kerstdag de winkels in de stad te openen. Dat maakt de PvdA-fractie duidelijk in een reeks schriftelijke vragen naar aanleiding van de drukte in het Black Friday-weekend. Overigens kwam 85 procent van dat winkelend publiek uit Wallonië, maakt burgemeester Annemarie Penn dinsdag bekend.

  PvdA Maastricht: winkels dicht op Tweede Kerstdag

  De gemeente Maastricht moet terugkomen op haar keuze om op Tweede Kerstdag de winkels in de stad te openen. Dat maakt de PvdA-fractie duidelijk in een reeks schriftelijke vragen naar aanleiding van de drukte in het Black Friday-weekend. Overigens kwam 85 procent van dat winkelend publiek uit Wallonië, maakt burgemeester Annemarie Penn dinsdag bekend.

 • Drie waterschappen, het provinciebestuur en de gemeentebesturen van Waalwijk, Loon op Zand, Altena en Heusden stapten naar de bestuursrechter om het instemmingsbesluit van de minister van tafel te krijgen. Ook attractiepark De Efteling en een lokale stichting, Cascade, steunden het bezwaar.

  Gaswinning bij Waalwijk mag doorgaan

  Reageer

  De Raad van State heeft alle bezwaren tegen de gaswinning in de omgeving van Waalwijk afgewezen. Het hele lokale bestuur was tegen verlenging van de gaswinning door het bedrijf Vermillion. Minister Eric Wiebes (Economische Zaken) heeft het bedrijf toestemming gegeven om tot 2026 aardgas uit de Brabantse grond te pompen.

 • De coronacrisis is voor jongeren steeds lastiger vol te houden. Juist voor hen is het belangrijk contact met elkaar te hebben. De werkgroep ‘sociale impact van corona’ onder leiding van de Bredase burgemeester Paul Depla roept gemeenten dan ook op met jongeren te werken aan plannen die hen perspectief bieden. Ook vraagt de commissie het rijk hiervoor 130 miljoen euro uit te trekken.

  VNG: help jongeren door coronacrisis heen

  De coronacrisis is voor jongeren steeds lastiger vol te houden. Juist voor hen is het belangrijk contact met elkaar te hebben. De werkgroep ‘sociale impact van corona’ onder leiding van de Bredase burgemeester Paul Depla roept gemeenten dan ook op met jongeren te werken aan plannen die hen perspectief bieden. Ook vraagt de commissie het rijk hiervoor 130 miljoen euro uit te trekken.

 • De naderende no-deal-Brexit zet ook de bijl in Interregprogramma´s A met het Verenigd Koninkrijk. Dat raakt Europese projecten waarin Nederland participeert. De provincies Zeeland en Zuid-Holland schieten er elk tientallen miljoenen euro’s bij in.

  Miljoenenstrop provincies door Brexit

  De naderende no-deal-Brexit zet ook de bijl in Interregprogramma´s A met het Verenigd Koninkrijk. Dat raakt Europese projecten waarin Nederland participeert. De provincies Zeeland en Zuid-Holland schieten er elk tientallen miljoenen euro’s bij in.

 • De gemeenteraad van Den Haag gaat raadsleden die niet of nauwelijks aanwezig zijn korten op hun raadsvergoeding door 20 procent ervan aan te merken als presentiegeld. Een motie met die strekking van Hart voor Den Haag/Groep de Mos was al in februari aangenomen en de regeling zou per 2021 in werking moeten treden.

  Den Haag gaat spookraadslid korten

  De gemeenteraad van Den Haag gaat raadsleden die niet of nauwelijks aanwezig zijn korten op hun raadsvergoeding door 20 procent ervan aan te merken als presentiegeld. Een motie met die strekking van Hart voor Den Haag/Groep de Mos was al in februari aangenomen en de regeling zou per 2021 in werking moeten treden.

 • Het kabinet is van plan in de toets het gewenste taalniveau te verhogen. Volgens de indieners van de motie mogen er wel hoge taaleisen worden gesteld aan mensen die Nederlander willen worden, maar is dat naar schatting voor tienduizenden mensen niet haalbaar.

  Kamer wil uitzondering op taaleis voor naturalisatie

  3 reacties

  Voor nieuwkomers die echt niet kunnen voldoen aan hogere taaleisen om het Nederlanderschap te verkrijgen, moet maatwerk komen. De Tweede Kamer nam een motie van SP en GroenLinks aan die het kabinet verzoekt hier in de naturalisatietoets rekening mee te houden.

 • De bende gedroeg zich volgens burgemeester André van de Nadort van het Friese Weststellingwerf ‘alsof ze de baas waren op straat’. De mannen belden onder meer aan bij woonhuizen van raadsleden om te zeggen dat ze wisten van onderzoek van de gemeente naar de bende.

  Raadsleden in Friesland geïntimideerd door drugsbende

  Reageer

  De politie heeft dinsdag zes mannen uit Wolvega en Heerenveen opgepakt op verdenking van handel in harddrugs en witwassen. De bende gedroeg zich volgens burgemeester André van de Nadort van het Friese Weststellingwerf ‘alsof ze de baas waren op straat’. De mannen belden onder meer aan bij woonhuizen van raadsleden om te zeggen dat ze wisten van onderzoek van de gemeente naar de bende. ‘Intimiderend en ondermijnend gedrag dat we niet tolereren’, aldus Van de Nadort.

 • Lokale en regionale bestuurders in de provincie Noord-Brabant zijn veruit het meest actief in het voordragen van kandidaten voor de titel Beste Bestuurder van 2020. Flevoland en Groningen blijven daar het verst bij achter.

  Brabant nomineert meeste beste bestuurders

  Lokale en regionale bestuurders in de provincie Noord-Brabant zijn veruit het meest actief in het voordragen van kandidaten voor de titel Beste Bestuurder van 2020. Flevoland en Groningen blijven daar het verst bij achter.

 • ‘Alles sluiten, gaan we niet doen’, aldus voorzitter Hubert Bruls van het Veiligheidsberaad waarin de burgemeesters wekelijks samenkomen. ‘Voor de economie en voor de mensen is het van belang dat zij naar een winkel kunnen’, licht Grapperhaus toe. Op heel veel plekken in Nederland ging het afgelopen weekeinde goed, stellen de bestuurders.

  Geen landelijke regels om drukte tegen te gaan

  Reageer

  Er komen geen landelijke maatregelen om de drukte in winkelgebieden tegen te gaan. ‘Hoe je met de drukte omgaat, is lokaal maatwerk’, zeggen zowel minister Ferd Grapperhaus (Veiligheid) en de burgemeesters van de 25 veiligheidsregio's maandagavond na een overleg. Dat doet volgens hen het meeste recht aan elk dorp en elke stad in het land.

 • De provincie wil voorkomen dat de knobbelzwanen door begrazing veel schade aanrichten aan landbouwgewassen. Als wegjagen niet lukt, mogen ze worden afgeschoten. De stichtingen Fauna4life, Animal Rights, Dierenradar en de Faunabescherming vinden dat nog helemaal niet duidelijk is dat de knobbelzwanen daadwerkelijk zoveel schade veroorzaken. De rechter is het daarmee eens. Hij vindt ‘dat er onvoldoende en te grofmazig inzicht is gegeven in de schadehistorie’.

  Provincie mag nog geen knobbelzwanen laten afschieten

  Reageer

  De provincie Utrecht mag voorlopig geen knobbelzwanen laten afschieten. De provincie verleende een ontheffing voor afschot vanaf 1 december, maar daar maakten dierenrechtenorganisaties bezwaar tegen. In afwachting van die procedure mogen geen knobbelzwanen worden afgeschoten, besloot de voorzieningenrechter van de rechtbank in Utrecht maandag.

 • ‘Vergader jezelf gelukkig, zelfhulpboek voor vergaderslachtoffers’, dat is de titel van een met humor gevuld boek dat drie ervaringsdeskundigen schreven uit hun ‘nimmer aflatende verbazing over hoe we met elkaar omgaan als we samenwerken’. ‘Niets is leuker dan met elkaar te kletsen, totdat we het vergaderen noemen’, aldus een van de auteurs, organisatieadviseur Rik Nijkamp.

  Jezelf gelukkig vergaderen? Het kan!

  Vergader jezelf gelukkig, zelfhulpboek voor vergaderslachtoffers’, dat is de titel van een met humor gevuld boek dat drie ervaringsdeskundigen schreven uit hun ‘nimmer aflatende verbazing over hoe we met elkaar omgaan als we samenwerken’. ‘Niets is leuker dan met elkaar te kletsen, totdat we het vergaderen noemen’, aldus een van de auteurs, organisatieadviseur Rik Nijkamp.

Vacatures

Van onze partners

Whitepapers

Alle whitepapers

Dossiers

Mystery Burger: de podcast

Even genoeg naar uw scherm gestaard?  Beluister vanaf nu de columns van de Mystery Burger als podcast!