of 60156 LinkedIn

Nieuws

 • De provincie Noord-Holland heeft de afgelopen drie jaar flinke verbeterslagen gemaakt, maar er blijft nog huiswerk over. Ze moet onder meer integraler werken. Dat komt naar voren uit de Omgevingsscan 2020

  Noord-Holland moet integraler werken

  De provincie Noord-Holland heeft sinds 2017 flinke verbeterslagen gemaakt, maar er blijft nog huiswerk over. Op het lijstje waar in de ogen van ‘de buitenwacht’ blijvend aan moet worden gewerkt, staan verkokering, transparantie en risicomijdend gedrag.

 • De veiligheidsregio's mogen experimenteren met mondkapjes. Dat is woensdag besloten in het Veiligheidsberaad, het samenwerkingsverband van de 25 regio's. Het kabinet wil vooralsnog geen landelijke plicht. Volgens het RIVM is er geen bewijs voor het nut van een mondkapjesplicht.

  Alleen regionale experimenten met mondkapjesplicht

  Reageer

  De veiligheidsregio's mogen experimenteren met mondkapjes. Dat is woensdag besloten in het Veiligheidsberaad, het samenwerkingsverband van de 25 regio's. Het kabinet wil vooralsnog geen landelijke plicht. Volgens het RIVM is er geen bewijs voor het nut van een mondkapjesplicht. 

 • Vijf burgemeesters van grote steden in Oost-Nederland willen af van de huidige prestatie-eisen voor afzonderlijke veiligheidspartners en naar een nieuw sturingsmodel, waar financiering gebaseerd is op het maatschappelijk effect van de integrale aanpak van de gehele overheid. Dat schrijven zij in een brandbrief aan minister Grapperhaus. ‘Een overheid die de outcome centraal stelt.’

  ‘Prestatieafspraken frustreren misdaadbestrijding’

  Vijf burgemeesters van grote steden in Oost-Nederland willen af van de huidige prestatie-eisen voor afzonderlijke veiligheidspartners en naar een nieuw sturingsmodel, waar financiering gebaseerd is op het maatschappelijk effect van de integrale aanpak van de gehele overheid. Dat schrijven zij in een brandbrief aan minister Grapperhaus. ‘Een overheid die de outcome centraal stelt.’

 • De bestuurder van een treintje dat toeristen rondleidt door de binnenstad van Leeuwarden spant een kort geding aan tegen de Veiligheidsregio Fryslân. In het kort geding, dat maandag dient bij de rechtbank in de Friese hoofdstad, eist de treinmachinist dat zijn passagiers tijdens de ritten op alle banken mogen plaatsnemen.

  Fries toeristentreintje wil volle bezetting

  Reageer

  De bestuurder van een treintje dat toeristen rondleidt door de binnenstad van Leeuwarden spant een kort geding aan tegen de Veiligheidsregio Fryslân. In het kort geding, dat maandag dient bij de rechtbank in de Friese hoofdstad, eist de treinmachinist dat zijn passagiers tijdens de ritten op alle banken mogen plaatsnemen. Hij vindt dat de aangebrachte spatschermen voldoende bescherming bieden tegen het risico op verspreiding van het coronavirus.

 • Voor de zogeheten wietproef hebben zich 149 aspirant-wiettelers gemeld die cannabis willen telen, meldt het ministerie van Volksgezondheid. In dit experiment kijken tien gemeenten of legale teelt, inkoop en verkoop door een gereguleerde coffeeshop een goed alternatief is voor het huidige gedoogbeleid.

  149 telers melden zich aan voor wietproef

  Reageer

  Voor de zogeheten wietproef hebben zich 149 aspirant-wiettelers gemeld die cannabis willen telen, meldt het ministerie van Volksgezondheid. In dit experiment kijken tien gemeenten of legale teelt, inkoop en verkoop door een gereguleerde coffeeshop een goed alternatief is voor het huidige gedoogbeleid.

 • Meer en meer gemeenten komen knijp te zitten. Dat blijkt uit het jaarlijkse verslag van het ministerie van Binnenlandse Zaken over zijn toezicht op de provinciale en gemeentelijke financiën. Over de provincies bestaan minder zorgen.

  Groeiend aantal gemeenten krap bij kas

  Meer en meer gemeenten komen knijp te zitten. Dat blijkt uit het jaarlijkse verslag van het ministerie van Binnenlandse Zaken over zijn toezicht op de provinciale en gemeentelijke financiën. Over de provincies bestaan minder zorgen. 

 • Bij quota op de arbeidsmarkt voor mensen met een migratieachtergrond zou het percentage regionaal moeten verschillen, omdat niet in elke regio evenveel mensen wonen met een migratieachtergrond. Dat concludeert het Kennisplatform Integratie & Samenleving na verkennend onderzoek. Voor hogere functies blijft de vraag open of de regionale eis gewenst is, want mobiliteit is, zeker voor deze soort functies, ook een oplossing.

  Quota tegen arbeidsmarktdiscriminatie ‘reële optie’

  Bij een quotum op de Nederlandse arbeidsmarkt voor mensen met een migratieachtergrond zou het percentage regionaal moeten verschillen, omdat niet in elke regio evenveel mensen wonen met een migratieachtergrond. Dat concludeert het Kennisplatform Integratie & Samenleving na verkennend onderzoek. Voor hogere functies blijft de vraag open of de regionale eis gewenst is, want mobiliteit is, zeker voor deze soort functies, ook een oplossing.

 • De acht gemeenten in de Achterhoek nemen het jeugdstelsel op de schop. Van ruim 200 aanbieders nu, wordt gestreefd naar langdurige contracten met zo’n 60 aanbieders. Die aanbieders moeten vooral samenwerken en innoveren.

  Jeugdhulp in de Achterhoek op de schop

  De acht gemeenten in de Achterhoek nemen de jeugdhulp op de schop. Van ruim 200 aanbieders nu, wordt gestreefd naar contracten met zo’n 60 aanbieders. Die aanbieders moeten vooral samenwerken en innoveren. Er wordt gezorgd voor een dekkend zorglandschap. De ingangsdatum is nog ongewis, maar uiterlijk 1 januari 2022.

 • Er komt een onafhankelijk onderzoek naar de wijze waarop de gemeente Oss de 54-jarige dakloze heeft behandeld die zichzelf maandag in brand stak en daardoor overleed. Dat heeft burgemeester Wobine Buijs-Glaudemans van Oss dinsdag bekendgemaakt op een persconferentie. De man lag al lange tijd overhoop met de gemeente, waarvan hij hulp verwachtte bij het vinden van onderdak.

  Onafhankelijk onderzoek naar burgemeester Oss

  2 reacties

  Er komt een onafhankelijk onderzoek naar de wijze waarop de gemeente Oss de 54-jarige dakloze heeft behandeld die zichzelf maandag in brand stak en daardoor overleed. Dat heeft burgemeester Wobine Buijs-Glaudemans van Oss dinsdag bekendgemaakt op een persconferentie. De man lag al lange tijd overhoop met de gemeente, waarvan hij hulp verwachtte bij het vinden van onderdak.

 • Toeristen die zich niet aan de Nederlandse coronaregels houden geven de inwoners van Zeeland een onveilig gevoel. Zeeuwen storen zich vooral aan het gedrag van winkelende mensen. 'Toeristen die met vijf man breed lopen in een smallere straat in Zierikzee en niet wijken' is een van de reacties van de meer dan 4000 mensen die meededen aan een enquête van Omroep Zeeland.

  'Onveilig gedrag' toeristen stoort Zeeuwen

  1 reactie

  Toeristen die zich niet aan de Nederlandse coronaregels houden geven de inwoners van Zeeland een onveilig gevoel. Zeeuwen storen zich vooral aan het gedrag van winkelende mensen. 'Toeristen die met vijf man breed lopen in een smallere straat in Zierikzee en niet wijken' is een van de reacties van de meer dan 4000 mensen die meededen aan een enquête van Omroep Zeeland.

 • Burgemeester Wendy Verkleij van de gemeente Noordwijk heeft onderzoeksbureau Necker van Naem opdracht gegeven het integriteitsbeleid van de gemeente te beoordelen en te toetsen in hoeverre dit beleid de bestuurlijke en ambtelijke integriteit in de gemeente ondersteunt, stimuleert en borgt. Dat schrijft zij in een brief aan de raad.

  Burgemeester Noordwijk: APK-keuring integriteit

  Burgemeester Wendy Verkleij van de gemeente Noordwijk heeft onderzoeksbureau Necker van Naem opdracht gegeven het integriteitsbeleid van de gemeente te beoordelen en te toetsen in hoeverre dit beleid de bestuurlijke en ambtelijke integriteit in de gemeente ondersteunt, stimuleert en borgt. Dat schrijft zij in een brief aan de gemeenteraad.

Vacatures

Van onze partners

Whitepapers

Alle whitepapers

Dossiers

Mystery Burger: de podcast

Even genoeg naar uw scherm gestaard?  Beluister vanaf nu de columns van de Mystery Burger als podcast!