of 62812 LinkedIn

Nieuws

 • De SP in Arnhem is een petitie begonnen om de leges voor de identiteitskaart weer terug te brengen op het oude tarief van 27,35 euro. Onlangs bleek dat het nieuwe tarief maar liefst 128 procent hoger ligt: 62,35. De verhoging stond weliswaar in de begroting, maar enigszins verborgen, waardoor het veel raadsleden niet was opgevallen.

  Arnhem maakte ID-kaart 128 procent duurder

  De SP in Arnhem is een petitie begonnen om de leges voor de identiteitskaart weer terug te brengen op het oude tarief van 27,35 euro. Onlangs bleek dat het nieuwe tarief maar liefst 128 procent hoger ligt: 62,35. De verhoging stond weliswaar in de begroting, maar enigszins verborgen, waardoor het veel raadsleden niet was opgevallen.

 • Beeld: Shutterstock

  Black-box algoritme vindt ‘geboren leider’

  Complexe data gebruiken voor het selecteren van leiders is ‘tricky’ zonder ethische correctie, want algoritmen die worden gevoed met en leren van historische data komen als vanzelfsprekend uit op autochtone mannen. Door een black-box algoritme te laten corrigeren op sekse, etniciteit of leeftijd komen andere mensen bovendrijven die zich ontpoppen als leiders, vertelt hr-onderzoeker Paul van der Laken.

 • Een lichte samenvoeging, waarbij Scherpenzeel wordt opgeheven en bij Barneveld wordt gevoegd, is onacceptabel voor een raadsmeerderheid van Scherpenzeel. De oppositie heeft gezamenlijk een reactie op het provinciale herindelingsvoorstel naar de provincie Gelderland gestuurd. De hoofdboodschap: zet de herindeling door.

  Opheffen Scherpenzeel onacceptabel voor raad

  Een zogeheten lichte samenvoeging, waarbij Scherpenzeel wordt opgeheven en bij Barneveld wordt gevoegd, is voor een raadsmeerderheid van Scherpenzeel onacceptabel. Een reguliere herindeling zien de coalitiepartijen ook niet zitten, maar als het toch zo ver komt, is er een forse wensenlijst. De oppositie zag de bui al hangen dat ze het onderspit zou delven en heeft gezamenlijk een reactie op het provinciale herindelingsvoorstel naar de provincie Gelderland gestuurd. De kern van haar boodschap: zet de herindeling door.  

 • De koepels van gemeenten, provincies en waterschappen hebben met minister Ollongren nog geen overeenstemming bereikt over de definitieve invoeringsdatum van de Omgevingswet. Vandaag overlegden de partijen daarover, maar ze gaan in mei opnieuw rond de tafel.

  Datum Omgevingswet nog steeds onzeker

  De koepels van gemeenten, provincies en waterschappen hebben met minister Kasja Ollongren (Binnenlandse Zaken) nog geen overeenstemming bereikt over de definitieve invoeringsdatum van de Omgevingswet. Vandaag overlegden de partijen daarover, maar ze gaan in mei opnieuw rond de tafel.

 • De onderbouwing van nieuw kabinetsbeleid is vaak onvoldoende waardoor achteraf niet kan worden vastgesteld of het beleid het gewenste effect heeft. En of gemeenschapsgeld doelmatig is besteed. Dat concludeert de Algemene Rekenkamer na onderzoek.

  Onderbouwing kabinetsbeleid veelal ondermaats

  Te vaak is nog onduidelijk wat het kabinet met nieuwe maatregelen en wetgeving beoogt. De onderbouwing van nieuw beleid is veelal onvoldoende waardoor achteraf niet kan worden vastgesteld of het beleid het gewenste effect heeft. En daarmee of gemeenschapsgeld doelmatig is besteed. Bij eenmaal vastgesteld beleid wordt nauwelijks gekeken of het wel werkt en of het niet moet worden aangepast of afgeschaft.

 • Een 52-jarige voormalige ambtenaar van de gemeente Bergen wordt vervolgd voor ambtelijke corruptie. Hij moet zich voor de rechter verantwoorden, kondigt het Openbaar Ministerie woensdag aan.

  OM vervolgt oud-ambtenaar Bergen voor corruptie

  1 reactie

  Een 52-jarige voormalige ambtenaar van de gemeente Bergen wordt vervolgd voor ambtelijke corruptie. Hij moet zich voor de rechter verantwoorden, kondigt het Openbaar Ministerie woensdag aan.

 • Beeld: Shutterstock

  Zeeuwse Statenleden niet blij met digitaal vergaderen

  Toen de negatieve effecten van digitaal vergaderen duidelijk werden, week de provincie Zeeland uit naar een locatie die voldeed aan de coronaregels. Maar een aantal Statenleden zag af van fysiek vergaderen vanwege gezondheidsredenen dus besloot men om weer digitaal te vergaderen. Bij de Statenleden ‘leeft breed het gevoel’ dat ‘de kwaliteit van het politieke debat lijdt onder digitaal vergaderen’, schrijft de Rekenkamer Zeeland in een reconstructie.

 • De kwijtschelding is nodig om te garanderen dat de ouders vrij gebruik kunnen maken van de 30.000 euro aan compensatiegeld die al eerder was toegezegd.

  Schulden van 900 toeslagenouders kwijtgescholden

  Het kabinet gaat van ongeveer negenhonderd ouders die gedupeerd zijn in de toeslagenaffaire de private schulden overnemen. Het gaat om ouders die in een schuldhulptraject zijn beland. Staatssecretaris Van Huffelen (D66) trekt daar zo'n 56 miljoen euro voor uit. 

 • In een extra vergadering heeft de Verenigde Vergadering (VV) van het waterschap Hollandse Delta maandag vier nieuwe heemraden benoemd. Zij vormen, met dijkgraaf Jan Bonjer, een waarnemend college tot er een interim college kan worden benoemd voor de resterende bestuursperiode tot de verkiezingen in 2023. Wel wordt woensdag nog over twee amendementen gestemd, waarvan één de benoeming zelfs ongedaan zou maken.

  Hollandse Delta benoemt waarnemend college

  In een extra vergadering heeft de Verenigde Vergadering (VV) van het waterschap Hollandse Delta maandag vier nieuwe heemraden benoemd. Zij vormen, met dijkgraaf Jan Bonjer, een waarnemend college tot er een interim college kan worden benoemd voor de resterende bestuursperiode tot de verkiezingen in 2023. Wel wordt woensdag nog over twee amendementen gestemd, waarvan één de benoeming zelfs ongedaan zou maken.

 • Beeld: Shutterstock

  '14 procent omroepen voelde druk gemeentebestuurders’

  Lokale omroepen bleken tijdens de coronacrisis kwetsbaar omdat adverteerders wegvielen, maar tegelijkertijd zagen ze tijdens de eerste lockdown de bezoekersaantallen drastisch toenemen. 26 gemeenten waren net begonnen aan een pilot waarin ze hun journalistieke ambities konden verhogen. Er kwam 2,85 miljoen euro aan subsidie voor via het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek. Het loont, concludeert het Stimuleringsfonds, maar er zijn zorgen over de onafhankelijkheid tegenover gemeenten.

 • Krimpen aan den IJssel voert per 1 juli een inkomenstoets in bij aanvragen voor huishoudelijke hulp (Wmo). Hiermee lapt het college de wettelijk verplichte inkomensonafhankelijke bijdrage aan zijn laars.

  Krimpen voert inkomenstoets Wmo in

  Het college van Krimpen aan den IJssel lapt de wettelijk verplichte inkomensonafhankelijke eigen bijdrage voor de huishoudelijke hulp aan zijn laars. Omdat het aantal aanvragen voor de huishoudelijke hulp (Wmo) de spuigaten uitloopt en de Wmo daardoor onbetaalbaar dreigt te worden, gaat de gemeente per 1 juli een inkomenstoets invoeren.

 • Statenzaal in Limburg.

  Limburgse burgemeester weg om integriteitskwestie

  9 reacties

  CDA-burgemeester Dieudonné Akkermans van Eijsden-Margraten is per direct opgestapt. Dat maakte Akkermans dinsdagavond bekend aan het begin van een vergadering van de gemeenteraad van het Limburgse dorp.

Vacatures

Van onze partners

Whitepapers

Alle whitepapers

Dossiers

Mystery Burger: de podcast

Even genoeg naar uw scherm gestaard?  Beluister vanaf nu de columns van de Mystery Burger als podcast!