of 59281 LinkedIn

Nieuws

 • Gemeenten die niet op hun website de verkiezingsuitslag per stembus van de Europese Parlementsverkiezingen van 23 mei publiceren komen met hun naam op een openbare lijst. Minister Ollongren betreurt dat gemeenten de nieuwe richtlijnen voor transparante verkiezingsuitslagen per stembus vaak negeren en kiest daarom voor deze 'naming and shaming'.

  Strengere controle op publiceren verkiezingsuitslag

  Gemeenten die de verkiezingsuitslag per stembus van de Europese Parlementsverkiezingen van 23 mei niet op hun website publiceren komen met hun naam op een openbare lijst. Minister Ollongren betreurt dat gemeenten de nieuwe richtlijnen voor transparante verkiezingsuitslagen per stembus vaak negeren en kiest daarom voor deze 'naming and shaming'.

 • Om jaarlijks de ontwikkeling van lokale lasten inzichtelijker te maken en een gematigde lastenontwikkeling te borgen wordt vanaf 2020 een benchmark woonlasten ingevoerd . Dat hebben het rijk en de VNG afgesproken. De afspraak dat lokale lastenontwikkeling jaarlijks met de macronorm onroerend zaakbelasting (ozb) wordt gemonitord is van de baan.

  Benchmark moet woonlasten matigen

  Vanaf 2020 wordt een benchmark woonlasten ingevoerd om jaarlijks de ontwikkeling van lokale lasten inzichtelijker te maken en een gematigde lastenontwikkeling te borgen. Dat hebben het rijk en de VNG afgesproken. De afspraak dat de lokale lastenontwikkeling jaarlijks met de macronorm onroerend zaakbelasting (ozb) wordt gemonitord is daarmee van de baan. 

 • In plaats van dat externe partijen het nieuw te bouwen zonnepark in Assen-Zuid gaan exploiteren, kan de gemeente Assen dat ook zelf doen. Niet de markt, maar de overheid als uitbater. Opmerkelijk genoeg kwam deze gedachte afgelopen week van de lokale VVD. ‘Zelf exploiteren levert inkomsten op.’

  'Gemeente kan zonnepark zelf exploiteren'

  De gemeente Assen kan het nieuw te bouwen zonnepark in Assen-Zuid ook zelf gaan exploiteren in plaats van dat externe partijen dat doen. Niet de markt, maar de overheid als uitbater. Opmerkelijk genoeg kwam deze gedachte afgelopen week van de lokale VVD. ‘Zelf exploiteren levert inkomsten op.’

 • Voor het bedreigen van burgemeesters en andere bestuurders gaat de maximumstraf van twee naar vier jaar. Dit schrijft minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid in een brief aan de Tweede Kamer. ‘Bedreiging vormt een onmiskenbaar maatschappelijk probleem dat mij in toenemende mate zorgen baart’, aldus Grapperhaus.

  Maximumstraf voor bedreigen bestuurder verdubbeld

  De maximumstraf voor het bedreigen van burgemeesters en andere bestuurders gaat van twee naar vier jaar. Dit schrijft minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid in een brief aan de Tweede Kamer. De maximumstraf voor het bedreigen van andere mensen moet van twee naar drie jaar. ‘Bedreiging vormt een onmiskenbaar maatschappelijk probleem dat mij in toenemende mate zorgen baart’, aldus Grapperhaus.

Vacatures

Van onze partners

Whitepapers

Alle whitepapers

Dossiers