of 58952 LinkedIn

Nieuws

 • Nederland viert in 2020 dat het 75 jaar geleden is dat er in het hele koninkrijk een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog. Het Nationaal Comité 4 en 5 mei heeft ervoor gekozen om de afzonderlijke gemeenten een hoofdrol te geven in het herdenkings- en feestprogramma, dat in januari begint en dat voortduurt tot en met 24 oktober, wanneer het 75 jaar geleden is dat de Verenigde Naties werden opgericht.

  Hoofdrol gemeenten bij viering 75 jaar vrijheid

  Reageer

  Nederland viert in 2020 dat het 75 jaar geleden is dat er in het hele koninkrijk een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog. Het Nationaal Comité 4 en 5 mei heeft ervoor gekozen om de afzonderlijke gemeenten een hoofdrol te geven in het herdenkings- en feestprogramma, dat in januari begint en dat voortduurt tot en met 24 oktober, wanneer het 75 jaar geleden is dat de Verenigde Naties werden opgericht.

 • 'Amsterdam heeft een ordinairder imago dan het verdient, vooral in het buitenland.' Dat zegt burgemeester Femke Halsema in een interview met Het Parool. Ze voert een strenge koers op het gebied van raamprostitutie, het kraakbeleid en de drugshandel om dat imago te verbeteren.

  Halsema: 'Amsterdam verdient beter imago'

  5 reacties

  'Amsterdam heeft een ordinairder imago dan het verdient, vooral in het buitenland.' Dat zegt burgemeester Femke Halsema in een interview met Het Parool. Ze voert een strenge koers op het gebied van raamprostitutie, het kraakbeleid en de drugshandel om dat imago te verbeteren.

 • In zijn proefschrift waarmee hij afgelopen vrijdag promoveerde aan Tilburg University, trekt Leesi Ebenezer Mittee de conclusie dat het recht om de wet te kennen een mensenrecht zou moeten worden, onder andere omdat het noodzakelijk is voor de realisatie van andere mensenrechten, zoals het mensenrecht op een eerlijk proces.

  Kennis van de wet is een mensenrecht

  Vrije toegang tot openbare informatie over wetgeving moet een universeel mensenrecht worden, betoogt Leesi Ebenezer Mitee in zijn proefschrift waarmee hij afgelopen vrijdag promoveerde aan Tilburg University. Volgens hem worden overal ter wereld mensen gestraft voor vergrijpen waarvan ze niet hadden kunnen weten dat ze verboden waren. Dat is te wijten aan gebrekkige openbaarmaking van wetten en regels door overheden.

 • In dertig Nederlandse gemeenten is in de afgelopen drie jaar geen enkele woninginbraak opgelost. Bij de ruim 2000 inbraken die daar plaatsvonden werd nooit een verdachte aangehouden. Dat meldt RTL Nieuws op basis van de jaarverslagen van de politiekorpsen. Het gaat onder meer om Nieuwkoop (Zuid-Holland), Oostzaan (Noord-Holland), het Groningse Pekela en de eilanden Texel, Terschelling en Ameland.

  'In dertig gemeenten niet één woninginbraak opgelost'

  4 reacties

  In dertig Nederlandse gemeenten is in de afgelopen drie jaar geen enkele woninginbraak opgelost. Bij de ruim 2000 inbraken die daar plaatsvonden werd nooit een verdachte aangehouden. Dat meldt RTL Nieuws op basis van de jaarverslagen van de politiekorpsen. Het gaat onder meer om Nieuwkoop (Zuid-Holland), Oostzaan (Noord-Holland), het Groningse Pekela en de eilanden Texel, Terschelling en Ameland.

 • De Amsterdams burgemeester Femke Halsema heeft een briefje geschreven voor Daniël Buter, de 19-jarige jongen die geboren en getogen is in Amsterdam, maar mogelijk Nederland wordt uitgezet.

  Briefje Halsema voor papierloze Amsterdammer

  1 reactie

  Burgemeester Femke Halsema van Amsterdam heeft een briefje geschreven voor Daniël Buter, de 19-jarige jongen die geboren en getogen is in Amsterdam, maar mogelijk Nederland wordt uitgezet.

 • Gemeenten moeten stoppen met het inkopen van ‘drang’ als jeugdzorgproduct. Dat stellen de Raad voor de Volksgezondheid en Samenleving (RVS) en de Raad voor Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming (RSJ) in een advies. RVS-voorzitter Jet Bussemaker licht het advies toe.

  Drang jeugdzorg moet in de ban

  Bijna alle gemeenten kopen ‘drang’ in als jeugdzorgproduct. Daar moeten zij mee stoppen, vinden de Raad voor de Volksgezondheid en Samenleving (RVS) en de Raad voor Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming (RSJ). Er moet een duidelijke knip komen tussen intensieve vrijwillige jeugdzorg en dwang, benadrukt RVS-voorzitter Jet Bussemaker.

 • De gemeentelijke handhavers in Almere krijgen vanaf vrijdag bodycams. Het is een proef die tot eind maart duurt.

  Handhavers Almere krijgen bodycam

  Gemeentelijke handhavers in Almere krijgen vanaf vrijdag bodycams. Het is een proef die tot eind maart duurt. In Rotterdam wordt daarmee vanaf januari gestart. De Amsterdamse handhavers hebben sinds deze zomer een bodycam. In Breda worden al langere tijd boa’s met bodycams uitgerust.

 • Toezichthouders doen nog vrij weinig onderzoek naar het thema ‘digitalisering’, maar ze hebben voldoende bevoegdheden. Mede om deze redenen adviseert bureau Hooghiemstra & Partners (H+P) om ‘voorlopig geen afzonderlijke toezichthouder aan te wijzen voor het toezicht op het gebruik van algoritmen door de overheid.’

  Geen aparte toezichthouder voor algoritmegebruik

  Toezichthouders doen nog vrij weinig onderzoek naar het thema ‘digitalisering’, maar ze hebben voldoende bevoegdheden. Mede om deze redenen adviseert bureau Hooghiemstra & Partners (H+P) om ‘voorlopig geen afzonderlijke toezichthouder aan te wijzen voor het toezicht op het gebruik van algoritmen door de overheid.’

 • Op 5 december nam burgemeester Annemiek Jetten ontslag. ‘Het huidige politieke klimaat in Vlaardingen vraagt om een bestuursstijl die niet volledig aansluit bij mijn kwaliteiten’, stelde ze in een verklaring. Het is al tijden politiek onrustig in de gemeente. Zo wilde onder meer de raad in maart een nieuw college en verscheen in september een ontluisterend rapport over zowel de ambtelijke organisatie als de raad en het college.

  Eenhoorn tijdje naar Vlaardingen

  Bas Eenhoorn (VVD, 73) is aan de slag gegaan als waarnemend burgemeester van Vlaardingen. Hij moet de komende tijd samen met het gemeentebestuur de rust in de gemeente herstellen. Een vacature voor een kroonbenoemde burgemeester wordt voorlopig nog niet opengesteld. Dat heeft de Zuid-Hollandse commissaris van de koning (cdk) Jaap Smit afgesproken met de fractievoorzitters. Eerst moet de rust in het gemeentehuis zijn teruggekeerd, zodat een nieuwe kroonbenoemde burgemeester een goede start kan maken.

 • De gemeentelijke schuldhulpverlening is 'adequaat in de smalle zin', oordeelt de Inspectie SZW. Maar Geert van Dijk, directeur NVVK, mist een reflectie van de overheid op haar eigen rol als schuldeiser.

  Visie op rijksincassobeleid ontbreekt

  De overheid heeft twee gezichten wat betreft schuldenproblematiek. De Inspectie SZW constateert dat mensen die hulp krijgen bij financiële problemen over het algemeen tevreden met de dienstverlening. Maar hulp leidt niet altijd tot duurzame zelfredzaamheid. De NVVK ziet dat de overheid als schuldeiser zelf ook een grote rol speelt in het in stand houden van schuldproblemen.

Vacatures

Van onze partners

Whitepapers

Alle whitepapers

Dossiers