of 59162 LinkedIn

Nieuws

 • Het Centraal Joods Overleg heeft de Vereniging van Nederlandse Gemeenten opgeroepen haar leden te vragen onderzoek te doen naar het gemeentelijke erfpachtbeleid ten aanzien van Joodse vastgoedeigenaren tijdens en vlak na de Tweede Wereldoorlog. Dit in navolging van de steden Amsterdam, Den Haag en Rotterdam.

  Onderzoek naar naheffing joodse erfpachters

  Het Centraal Joods Overleg heeft de Vereniging van Nederlandse Gemeenten opgeroepen haar leden te vragen onderzoek te doen naar het gemeentelijke erfpachtbeleid ten aanzien van Joodse vastgoedeigenaren tijdens en vlak na de Tweede Wereldoorlog. Dit in navolging van de steden Amsterdam, Den Haag en Rotterdam.

 • Amsterdam gaat geen gevolg geven aan het zogenoemde 'boerkaverbod'. De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema heeft dat vrijdagavond gezegd op een bijeenkomst over jeugd en veiligheid in Slotervaart.

  Amsterdam gaat boerka-verbod niet handhaven

  4 reacties

  Amsterdam gaat geen gevolg geven aan het zogenoemde 'boerkaverbod'. De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema heeft dat vrijdagavond gezegd op een bijeenkomst over jeugd en veiligheid in Slotervaart.

 • Niemand is zo goed voorbereid aan het burgemeesterschap begonnen als Ruud van Bennekom in Bunnik. De voormalig directeur van het Nederlands Genootschap van Burgemeesters kent de valkuilen van het ambt, maar weet ook dat ‘adviseren echt iets anders is dan burgemeester zijn’.

  ‘Burgemeester word je pas door het te zijn’

  Niemand is zo goed voorbereid aan het burgemeesterschap begonnen als Ruud van Bennekom in Bunnik. De voormalig directeur van het Nederlands Genootschap van Burgemeesters kent de valkuilen van het ambt, maar weet ook dat ‘adviseren echt iets anders is dan burgemeester zijn’.

 • De toch al versnipperde raad van Lelystad is na een afsplitsing nog versnipperder geworden. De raad telt nu vijftien fracties.

  Na afsplitsing raad Lelystad nog versnipperder

  De toch al versnipperde raad van Lelystad is nog versnipperder geworden. Na aan afsplitsing in de tweemansfractie van het CDA telt de raad nu vijftien fracties. ‘We maken er al grappen over: hoe lang duurt het nog tot er 35 fracties zijn.’

 • Iedereen in Lelystad en omgeving die zich betrokken voelt bij het ziekenhuis in de stad moet op zondag het hospitaal 'omarmen'. Die oproep doet de gemeenteraad van Lelystad.

  Gemeenteraad Lelystad 'omarmt' ziekenhuis

  1 reactie

  De gemeenteraad van Lelystad roept iedereen in de stad en omgeving die zich betrokken voelt bij het ziekenhuis in de stad op zondag het hospitaal te 'omarmen'.

 • Het aantal lokale energiecoöperaties is het afgelopen jaar met 85 toegenomen tot 484, een groei van 20 procent. Dat meldt platform voor lokale duurzame energie HIER opgewekt op basis van de Lokale Energie Monitor 2018. Steeds meer buurt- en wijkgenoten wekken samen hun eigen duurzame energie op. Bijna 70.000 Nederlanders zijn lid van een coöperatie.

  Flinke groei aantal energiecoöperaties

  Steeds meer buurt- en wijkgenoten wekken samen hun eigen duurzame energie op. Het afgelopen jaar nam het aantal lokale energiecoöperaties met 85 toe tot 484, een groei van 20 procent. Bijna 70.000 Nederlanders zijn lid van een coöperatie, meldt platform voor lokale duurzame energie HIER opgewekt op basis van de Lokale Energie Monitor 2018.

 • Het Europees Handvest inzake lokale autonomie vereist dat gemeenten en provincies een verregaande zelfstandigheid te hebben. Maar in Nederland is eerder sprake van afhankelijkheid en een papieren decentralisatie. Volgens onderzoeker Ine van Haaren-Dresens wordt het tijd dat de centrale overheid dit handvest serieus gaat nemen.

  Vrijheid gemeente te sterk beknot

  Het Europees Handvest inzake lokale autonomie vereist dat gemeenten en provincies een verregaande zelfstandigheid te hebben. Maar in Nederland is eerder sprake van afhankelijkheid en een papieren decentralisatie. Volgens onderzoeker Ine van Haaren-Dresens wordt het tijd dat de centrale overheid dit handvest serieus gaat nemen.

 • Burgemeester Marco Out van Assen heeft zijn lidmaatschap van de VVD opgezegd en is nu bewust partijloos burgemeester. In een verklaring via Twitter zegt hij dat zijn beslissing is ingegeven door de landelijke VVD-lijn, waarin hij zich niet kan vinden. Maar ook de wijze waarop hij invulling wil geven aan het burgemeestersambt speelt een grote rol bij de opzegging. 'Ik geloof niet in een gepolitiseerde burgemeester.'

  Burgemeester Assen stapt uit VVD

  Burgemeester Marco Out van Assen heeft zijn lidmaatschap van de VVD opgezegd. In een verklaring via Twitter zegt hij dat zijn beslissing is ingegeven door de lijn van de landelijke VVD, waarin hij zich niet kan vinden. Maar ook de wijze waarop hij invulling wil geven aan het burgemeestersambt speelt nadrukkelijk een rol bij zijn opzegging. 'Ik geloof niet in een gepolitiseerde burgemeester.'

 • In 2016 telde Nederland bijna een miljoen armen, 6 procent van de bevolking. Dit is fors lager dan in 2013 toen het percentage op 7,6 procent lag en er 1,2 miljoen mensen in armoede leefden. De oorzaak is de aantrekkende economie na 2013. Dat blijkt uit cijfers van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP), dat de armoede in Nederland in kaart heeft gebracht.

  Minder mensen leven in armoede

  Reageer

  Nederland telde in 2016 bijna een miljoen armen, 6 procent van de bevolking. Dit is fors lager dan in 2013 toen het percentage op 7,6 procent lag en er 1,2 miljoen mensen in armoede leefden. De oorzaak is de aantrekkende economie na 2013. Dat blijkt uit cijfers van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP), dat de armoede in Nederland in kaart heeft gebracht.

 • Minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid gaat nog deze maand weer met de gemeenten praten over het experiment met legale wietteelt, ook wel staatswiet. Veel gemeenten zijn teleurgesteld over de opzet van de proef. Die kan desgewenst nog worden aangepast, sust Grapperhaus.

  Nog deze maand overleg met gemeenten over wietproef

  Reageer

  Minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid gaat nog deze maand weer met de gemeenten praten over het experiment met legale wietteelt, ook wel staatswiet. Veel gemeenten zijn teleurgesteld over de opzet van de proef. Die kan desgewenst nog worden aangepast, sust Grapperhaus.

 • Lokale politieke partijen willen vooral trainings- en opleidingsmogelijkheden, zoals versterking van hun beleidsinhoudelijke en juridische expertise en training in debatteren en (snel)lezen. Dat blijkt uit een verkenning van ProDemos onder de partijen. 'Kleine lokale partijen worstelen vaak met de ondersteuning.'

  Lokale partijen: wel steun, geen sturing

  Een verkenning van ProDemos onder lokale politieke partijen leert dat zij vooral trainings- en opleidingsmogelijkheden willen, zoals versterking van hun beleidsinhoudelijke en juridische expertise en training in debatteren en (snel)lezen. 'Kleine lokale partijen worstelen vaak met de ondersteuning.'

 • Het incidentele miljoenenbudget uit het ondermijningsfonds van minister Ferdinand Grapperhaus is onvoldoende voor een effectief offensief tegen ondermijning in de vier grote steden, schrijft de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema, namens haar ambtgenoten van de G4, aan de minister. Er is meer nodig: meer bevoegdheden, meer experimenteerruimte, meer informatiedeling en een coalitie met Antwerpen.

  G4: meer nodig voor effectief offensief ondermijning

  Voor een effectief offensief tegen ondermijning in de vier grote steden is meer nodig dan het incidentele miljoenenbudget uit het ondermijningsfonds van minister Ferdinand Grapperhaus, schrijft de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema, namens haar drie ambtgenoten van de G4, in een brief aan de minister. De G4 wil meer bevoegdheden, experimenteerruimte en informatiedeling en een coalitie met Antwerpen vormen.

Vacatures

Van onze partners

Whitepapers

Alle whitepapers

Dossiers