of 59329 LinkedIn

Nieuws

 • Een op de drie gemeentesecretarissen in een enquête van Berenschot en Binnenlands Bestuur vindt dat de kwaliteit van de gemeenteraad er sinds de laatste raadsverkiezingen op achteruit is gegaan.

  'Kwaliteit gemeenteraad is verslechterd'

  De kwaliteit van de gemeenteraad is er sinds de laatste raadsverkiezingen op achteruit gegaan, vindt een derde van de gemeentesecretarissen in de jaarlijkse enquête van Berenschot en Binnenlands Bestuur. Veertien procent ziet een kwaliteitsverbetering. De wethouders zijn beter geworden, vindt 30 procent van de gemeentesecretarissen. Iets meer dan een op de vijf gemeentesecretarissen (22 procent) ziet juist een afname in kwaliteit van de bestuurders.   

 • Amsterdam wil een einde maken aan de verkoop van lachgas op straat. De verkoop ervan zonder vergunning in de openbare ruimte is verboden en de gemeente en politie gaan hier de komende periode actief op handhaven. Handelaren die het middel aanbieden, kunnen rekenen op een boete en een dwangsom als ze in herhaling vallen.

  Amsterdam verbiedt verkoop lachgas zonder vergunning

  1 reactie

  Amsterdam wil een einde maken aan de verkoop van lachgas op straat. De verkoop ervan zonder vergunning in de openbare ruimte is verboden en de gemeente en politie gaan hier de komende periode actief op handhaven. Handelaren die het middel aanbieden, kunnen rekenen op een boete en een dwangsom als ze in herhaling vallen.

 • Er moet meer focus komen op wat nodig is voor de stad Vlaardingen, maar nut, noodzaak en urgentie daarvan moeten dan wel door alle partijen worden onderkend. Aan het eind van zijn ‘verwonderperiode’ maakte interim-gemeentesecretaris Gerrit van Hofwegen een nietsontziend rapport over de ambtelijke organisatie, de raad en het college van de getroebleerde gemeente Vlaardingen.

  Bestuur en ambtelijke organisatie Vlaardingen 'gefileerd'

  Er moet meer focus komen op wat nodig is voor de stad Vlaardingen, maar nut, noodzaak en urgentie daarvan moeten dan wel door alle partijen worden onderkend. Aan het eind van zijn ‘verwonderperiode’ maakte interim-gemeentesecretaris Gerrit van Hofwegen een nietsontziend rapport over de ambtelijke organisatie, de raad en het college van de getroebleerde gemeente Vlaardingen.

 • Wethouder Grootswagers van Loon op Zand is niet de eerste wethouder die opstapt vanwege tekorten in het sociaal domein. Zo legde in Zevenaar wethouder Anita van Loon in juli om diezelfde reden haar functie neer.

  Coalitie valt over hoge kosten jeugdzorg

  In Loon op Zand is de coalitie uit elkaar gevallen. Het CDA stapte eruit, nadat wethouder Kees Grootswagers van die partij opstapte wegens aanhoudende financiële tekorten in het sociaal domein.

 • Geld voor de publieke lokale omroepen moet voortaan via de mediabegroting rechtstreeks bij de omroepen terecht komen en niet meer via het gemeentefonds. Dat adviseren de Raad voor het Openbaar Bestuur (ROB) en de Raad voor Cultuur (RvC) in een advies aan de ministers Ollongren (Binnenlandse Zaken) en Slob (Media).

  Geld lokale omroepen niet meer via gemeentefonds

  Geld voor lokale omroepen moet niet meer via het gemeentefonds lopen, maar via de mediabegroting rechtstreeks bij de lokale omroepen terecht komen. Dat vergroot de journalistieke onafhankelijkheid. Het gaat jaarlijks om zo’n 10 miljoen euro.

 • Volgens de website mogen voor kosteloze huwelijken geen leges of andere kosten worden gerekend, maar in Bergen op Zoom, Halderberge, Duiven, Gorinchem en Westervoort gelden wel administratiekosten of kosten voor de verklaring van het voorgenomen huwelijk.

  'Gratis' huwelijk toch niet gratis

  1 reactie

  Bij ten minste vijf gemeenten gaat het wettelijk verplichte 'gratis' trouwen toch met kosten gepaard. En in ongeveer de helft van de 335 Nederlandse gemeenten geldt de kosteloze huwelijksvoltrekking alleen voor de eigen inwoners, concludeert website ThePerfectWedding.nl na onderzoek.

 • Gemeenten zijn bevoegd om gebruik van drugs in de openbare ruimte strafbaar stellen via de APV. Dat antwoordt minister Grapperhaus op vragen van D66-Kamerlid Vera Bergkamp naar aanleiding van het bericht dat inmiddels 218 van de 355 gemeenten een algeheel verbod op het gebruik van (soft- en hard-) drugs hebben afgekondigd, terwijl de Opiumwet het gebruik expliciet niet strafbaar stelt.

  Gemeenten mogen openbaar drugsgebruik verbieden

  Gemeenten mogen het gebruik van drugs in de openbare ruimte strafbaar stellen via de APV. Dat antwoordt minister Grapperhaus op vragen van D66-Kamerlid Vera Bergkamp naar aanleiding van het bericht dat inmiddels 218 van de 355 gemeenten een algeheel verbod op het gebruik van (soft- en hard-) drugs hebben afgekondigd, terwijl de Opiumwet het gebruik expliciet niet strafbaar stelt.

 • Tilburgse onderzoekers zijn kritisch over de efficiëntiewinst die te behalen is met blockchain-techniek. In opdracht van minister Sander Dekker van Rechtsbescherming namen de onderzoekers juridische aspecten van blockchain-toepassingen onder de loep.

  Onderzoekers kritisch over blockchain-toepassingen

  Tilburgse onderzoekers zijn kritisch over de efficiëntiewinst die te behalen is met blockchain-techniek. In opdracht van minister Sander Dekker van Rechtsbescherming namen de onderzoekers juridische aspecten van blockchain-toepassingen onder de loep.

 • ‘Ik vind het goed om de democratie te vieren. Ik kom uit China. Daar is het anders’, vertelde een in China geboren Zwolse ambtenaar mij toen ik van het station Nijmegen Lent naar het terrein van het Democratiefestival liep.

  Een dagje democratie

  ‘Ik vind het goed om de democratie te vieren. Ik kom uit China. Daar is het anders’, vertelde een in China geboren Zwolse ambtenaar mij toen ik van het station Nijmegen Lent naar het terrein van het Democratiefestival liep.

 • In een essay in Binnenlands Bestuur stellen de communicatiedeskundigen Jan Sonneveld en Marcel Bril dat er op het vlak van een eerlijke, begripvolle en simpele overheid nog een wereld te winnen is, vooral door taal en toon.

  ‘Politici, een onsje ontspannener graag’

  Nederlanders willen een eerlijke, begripvolle en simpele overheid. Aangestuurd door eerlijke, begripvolle – lees: menselijke – politici en bestuurders. Hun voorbeeldgedrag in het publieke debat laat echter te wensen over.

 • 'In de clinch' is een rubriek waarin jurist/columnist Michel Knapen actuele zaken in het ambtenarenrecht belicht.

  Ook tijdens vakantie lopen termijnen door

  Een Gooise ambtenaar verzette zich tegen zijn herplaatsing. Toen het college daarover een besluit nam, ging hij net op vakantie. Om meerdere reden kon hij niet op tijd in beroep gaan tegen het besluit. Was zijn termijnoverschrijding verschoonbaar?

Vacatures

Van onze partners

Whitepapers

Alle whitepapers

Dossiers