of 59212 LinkedIn

Nieuws

 • Raadsleden erkennen dat samenwerking tussen raad en Provinciale Staten noodzakelijk is voor een goed lokaal bestuur en willen ook meer contact hebben. Maar aan de andere kant zijn ze behoorlijk negatief over de provincie, die zij vooral star en stug vinden. Dat blijkt uit onderzoek van Binnenlands Bestuur en Citisens.

  Raadsleden hebben haat-liefdeverhouding met provincie

  Raadsleden hebben een haat-liefdeverhouding met de provincie. Ze zijn behoorlijk negatief over de provincie, die zij vooral star en stug vinden. Maar aan de andere kant erkennen ze dat samenwerking tussen raad en Provinciale Staten noodzakelijk is voor een goed lokaal bestuur en willen ze ook meer contact hebben.

 • 30 procent vrouwen als bestuurders en commissarissen in grote bedrijven. Dat is wat de streefcijferwet beoogt, maar de wet loopt in 2020 af en de vooruitgang is niet erg groot. Volgens Linda Senden, hoogleraar Europees recht aan de Universiteit Utrecht, kan de minister ook zonder hard quotum bedrijven al beter tot actie aanzetten. 'Maar uiteindelijk kunnen we niet ontkomen aan een quotum.'

  ‘Vrouwenquotum is onontkoombaar’

  De streefcijferwet moest voor minstens 30 procent vrouwen als bestuurders en commissarissen in grote bedrijven zorgen, maar de wet loopt in 2020 af en de vooruitgang is niet erg groot. Volgens Linda Senden, hoogleraar Europees recht aan de Universiteit Utrecht, kan de minister ook zonder hard quotum bedrijven al beter tot actie aanzetten.

 • Bijna 8 miljoen euro aan wachtgeld betaalden de provincies de afgelopen vijf jaar voor oud-gedeputeerden. In totaal ontvingen 76 voormalig provinciebestuurders een wachtgelduitkering. Gemiddeld kregen zij iets meer dan 100.000 euro per persoon. Dat blijkt uit een inventarisatie van het tv-programma EenVandaag.

  Provincies miljoenen kwijt aan wachtgeld

  Provincies betaalden de afgelopen vijf jaar bijna 8 miljoen euro aan wachtgeld voor oud-gedeputeerden. In totaal ontvingen 76 voormalig provinciebestuurders een wachtgelduitkering. Gemiddeld kregen zij iets meer dan 100.000 euro per persoon. Dat blijkt uit een inventarisatie van het tv-programma EenVandaag. 

 • De landelijke intocht van Sinterklaas heeft de gemeente Zaanstad iets minder gekost dan tevoren bedacht. Dat blijkt uit de definitieve financiële cijfers. De uitgaven waren weliswaar iets hoger dan gepland, vooral vanwege de uitgebreide veiligheidsmaatregelen, maar daar tegenover staan hogere inkomsten uit sponsoring en subsidies.

  Intocht Zaanstad goedkoper dan begroot

  Reageer

  De landelijke intocht van Sinterklaas heeft de gemeente Zaanstad iets minder gekost dan tevoren bedacht. Dat blijkt uit de definitieve financiële cijfers. De uitgaven waren weliswaar iets hoger dan gepland, vooral vanwege de uitgebreide veiligheidsmaatregelen, maar daar tegenover staan hogere inkomsten uit sponsoring en subsidies.

 • Staatssecretaris Tamara van Ark (Sociale Zaken en Werkgelegenheid, VVD) tikt 205 gemeenten op de vingers omdat zij in 2017 niet voldeden aan de veiligheidseisen omtrent Suwinet. In 2017 meldde Van Arks voorganger Jetta Klijnsma nog aan de Tweede Kamer dat de beveiligingsproblemen rondom Suwinet de wereld uit waren.

  Waarschuwing 205 gemeenten om beveiliging Suwinet

  Staatssecretaris Tamara van Ark (Sociale Zaken en Werkgelegenheid, VVD) tikt 205 gemeenten op de vingers omdat zij in 2017 niet voldeden aan de veiligheidseisen omtrent Suwinet. In 2017 meldde Van Arks voorganger Jetta Klijnsma nog aan de Tweede Kamer dat de beveiligingsproblemen rondom Suwinet de wereld uit waren.

 • Voormalig prostitutiepand in de Hoekstraat in het A-kwartier.

  Groningen moet claim bordeeleigenaar opnieuw bekijken

  Reageer

  De gemeente Groningen moet een schadeclaim van bijna vijf ton van de eigenaar van zes voormalige prostitutiepanden opnieuw in behandeling nemen. Dat heeft de Raad van State woensdag bepaald.

 • Burgemeester Rob Bats van de Overijsselse gemeente Steenwijkerland gaat rolstoelafhankelijke kiezers op 20 maart persoonlijk met een bakfiets naar een stembureau brengen. Tenminste, als die kiezers in het dorp Eesveen wonen.

  Burgemeester Bats brengt kiezers in bakfiets

  Reageer

  Burgemeester Rob Bats van de Overijsselse gemeente Steenwijkerland gaat rolstoelafhankelijke kiezers op 20 maart persoonlijk met een bakfiets naar een stembureau brengen. Tenminste, als die kiezers in het dorp Eesveen wonen.

 • ‘Maak illegale onderverhuur een economisch delict. Dan kan ik een bestuursrechtelijke boete opleggen. En geef me iets met een 'pluk ze'-karakter’, zegt Ivens in een interview met Het Financieele Dagblad.

  Amsterdam wil hulp tegen woonfraude

  Reageer

  Als het aan de Amsterdamse wethouder Laurens Ivens ligt, gaat de gemeente harder optreden tegen woonfraude. Hij wil dat het Rijk hem meer mogelijkheden geeft om iets te doen tegen de illegale onderverhuur van sociale huurwoningen.

 • Burgemeester Femke Halsema heeft de gemeenteraad hierover geïnformeerd. De gemeente werkt voor deze pilot samen met het ministerie van Justitie en Veiligheid, het Openbaar Ministerie, het Centraal Justitieel Incasso Bureau (CJIB) en de politie. Met deze aanpak willen de betrokken partijen veroordeelden aanhouden die zich onttrekken aan de uitvoering van een vrijheidsstraf, afname van wangslijm of betaling van een boete.

  Veroordeelden oppakken bij aanvraag paspoort

  Reageer

  Veroordeelden die zich onttrekken aan hun straf kunnen binnenkort in Amsterdam worden aangehouden als ze bijvoorbeeld een paspoort of rijbewijs aanvragen. De gemeente doet een proef die moet voorkomen dat criminelen die onvindbaar zijn voor politie en justitie wel gebruikmaken van diensten van de overheid.

 • Bijna een op de vier Statenleden (24 procent) die in 2015 werd gekozen, is voortijdig teruggetreden. Dat is een forse stijging ten opzichte van de periode 2011-2015, toen 17 procent van de in 2011 aangetreden Statenleden de eindstreep niet haalde. Dat blijkt uit een inventarisatie van de Stichting Decentraalbestuur.nl/

  Kwart Statenleden haakt tussentijds af

  Bijna een kwart van de Statenleden (24 procent) die in 2015 werd gekozen, is voortijdig teruggetreden. Dat is een flinke stijging ten opzichte van de periode 2011-2015, toen 17 procent van de in 2011 aangetreden Statenleden de eindstreep niet haalde.

Vacatures

Van onze partners

Whitepapers

Alle whitepapers

Dossiers