of 62812 LinkedIn

Nieuws

 • © Shutterstock

  EU-Wob portal in de maak

  De Europese Commissie ontwikkelt een IT-systeem om binnenkomende Wob-verzoeken sneller te kunnen afhandelen. Het oude systeem kon het eenvoudigweg niet meer aan. Interessant voor gemeenten en provincies is dat als het nieuwe systeem eenmaal af is, de Commissie het toegankelijk maakt voor andere overheden.

 • De politie moest sinds 17 januari tot deze zondag elf keer optreden op het plein in de hoofdstad.

  Politie grijpt voor de elfde keer in op Museumplein

  1 reactie

  Op het Museumplein in Amsterdam zet de politie het waterkanon in om demonstranten van het plein te verdrijven. De Amsterdamse driehoek van burgemeester, politie en justitie heeft een noodbevel afgekondigd voor het Museumplein en omliggend gebied.

 • Ja, geld van het rijk moet nodig beter worden verdeeld over de gemeenten. Maar of dat ook daadwerkelijk gebeurt met de voorgenomen herijking van het gemeentefonds is volgens de Raad voor het Openbaar Bestuur (ROB) lang niet zeker.

  ROB: Volop vraagtekens bij herijking gemeentefonds

  Ja, geld van het rijk moet nodig beter worden verdeeld over de gemeenten. Maar of dat ook daadwerkelijk gebeurt met de voorgenomen herijking van het gemeentefonds is volgens de Raad voor het Openbaar Bestuur (ROB) lang niet zeker.

 • Waar gemeenten nu nog aanzienlijke autonomie hebben als het gaat om de inrichting van de warmtevoorziening, zorgt Warmtewet 2 voor een strakkere, meer gecentraliseerde regulering.

  'Nieuwe warmtewet perkt lokale beleidsruimte in'

  Gemeenten zijn de regisseurs van de warmtetransitie, zo is besloten in het Klimaatakkoord. De Warmtewet 2 moet hen de instrumenten verschaffen om deze rol te spelen. Volgens Sanne Akerboom en Annelies Huygen is het paradoxaal dat het wetsvoorstel de bewegingsruimte van de gemeenten niet uitbreidt, maar juist inperkt.

 • Deel drie van een reconstructie: het groeiende wantrouwen in waarnemend burgemeester Harry de Vries van Scherpenzeel leidt tot een climax. Een verkenner onderzoekt de verstoorde verhoudingen en komt met een snoeihard eindrapport. Scherpenzeel probeert vergeefs de rol van de provincie aan de kaak te stellen.

  Bezwaren opgelegde herindeling stuiten op dikke muren

  In de strijd voor zelfstandigheid van Scherpenzeel is 2020 een roerig jaar. Het dreigement van Gedeputeerde Staten (GS) van Gelderland om een herindelingsprocedure te starten, wordt in daden omgezet. Het alsmaar groeiende wantrouwen in waarnemend burgemeester Harry de Vries leidt tot een climax. Een verkenner onderzoekt de verstoorde verhoudingen en komt met een snoeihard eindrapport. Scherpenzeel probeert vergeefs de rol van de provincie aan de kaak te stellen. Deel twee van een reconstructie.

 • Beeld: Shutterstock

  ‘Stoer genoeg om rijk kerntaken terug te geven’

  Als gemeenten niet de financiële steun van het rijk krijgen die ze willen, wordt het tijd om na te denken over harde maatregelen zoals het teruggeven van taken. Op de digitale bijeenkomst van actiecomité Raden in Verzet toonden de aanwezige sprekers, onder wie VNG-voorzitter Jan van Zanen en de Delftse burgemeester Marja van Bijsterveldt, zich strijdlustig. ‘Doe het met taken waarvan het rijk het voelt.’

 • Amsterdam gaat harder optreden tegen straatdealers. Burgemeester Femke Halsema neemt samen met de politie en het Openbaar Ministerie een aantal maatregelen die de aantrekkingskracht van de binnenstad op jonge drugsdealers moet verminderen.

  Amsterdam pakt straatdealers harder aan

  Reageer

  Amsterdam gaat harder optreden tegen straatdealers. Burgemeester Femke Halsema neemt samen met de politie en het Openbaar Ministerie een aantal maatregelen die de aantrekkingskracht van de binnenstad op jonge drugsdealers moet verminderen.

 • De Amersfoortse projectontwikkelaar Hans Vahstal begint een schadestaatprocedure om vast te stellen welke compensatie de gemeente Amersfoort aan hem moet uitkeren na de eindbeslissing in de bindend adviesprocedure die hem eind vorig jaar grotendeels in het gelijk stelde. De gemeente Amersfoort diende deze week juist een verzoek in om die uitspraak te vernietigen. ‘We gaan niet weer jarenlange discussies voeren.’

  Vahstal begint schadestaatprocedure tegen Amersfoort

  De Amersfoortse bouwer en projectontwikkelaar Hans Vahstal begint een schadestaatprocedure om vast te stellen welke compensatie de gemeente Amersfoort aan hem moet uitkeren na de eindbeslissing in de bindend adviesprocedure die hem eind vorig jaar grotendeels in het gelijk stelde. De gemeente Amersfoort diende deze week juist een verzoek in om die uitspraak te vernietigen. ‘We gaan niet weer jarenlange discussies voeren.’

Vacatures

Van onze partners

Whitepapers

Alle whitepapers

Dossiers

Mystery Burger: de podcast

Even genoeg naar uw scherm gestaard?  Beluister vanaf nu de columns van de Mystery Burger als podcast!