of 62812 LinkedIn

Nieuws

 • Beeld: Shutterstock

  ‘16 miljard euro in 1300 samenwerkingsverbanden’

  Nederland telt ruim 1300 gemeentelijke samenwerkingsverbanden en die vormen een kostenpost van minstens 16 miljard euro. Dat blijkt uit onderzoek van De Stentor, De Gelderlander en Tubantia. De totale gemeentebegroting is 65 miljard euro, dus de samenwerkingsverbanden betekenen ongeveer een kwart van de uitgaven. Daarbij zijn zorgen over de verantwoording.

 • De Limburgse commissaris van de koning (cdk) Theo Bovens (CDA) is niet van plan op te stappen. De positie van Bovens als integriteitsbeheerder van de provincie Limburg ligt onder een vergrootglas sinds de affaire rond oud-CDA-gedeputeerde Herman Vrehen. Die sluisde als directeur van landschapsbeheerder IKL tonnen aan subsidies naar eigen bv's. Naar aanleiding daarvan stapten de CDA-gedeputeerden Ger Koopmans en Hubert Mackus vorige week vrijdag op. Die stap zal Bovens niet nemen.

  Positie Limburgse cdk Bovens ter discussie

  9 reacties

  De Limburgse commissaris van de koning (cdk) Theo Bovens (CDA) is niet van plan op te stappen. Zijn positie als integriteitsbeheerder van de provincie ligt onder een vergrootglas sinds de affaire rond oud-CDA-gedeputeerde Herman Vrehen. Als directeur van landschapsbeheerder IKL sluisde hij tonnen aan subsidies naar eigen bv's. Naar aanleiding daarvan stapten CDA-gedeputeerden Ger Koopmans en Hubert Mackus vorige week vrijdag op. Die stap zal Bovens niet nemen.

 • Beeld: Shutterstock

  Gelderland maakt toch oude documenten openbaar

  Er was een rechtszaak voor nodig en er gingen jaren overheen, maar Gelderland is overstag. Informatie uit het oude Stateninformatiesysteem SIS wordt openbaar gemaakt. Deze documenten waren niet meer bereikbaar en daarop besloot een Statenlid naar de rechter te stappen. De rechter verklaarde het beroep gegrond en bepaalde dat de provincie een nieuwe uitspraak moest doen.

 • Voor Vonk, die de commissie voorzit, past het onderzoek goed in de huidige tijdsgeest. 'Het heeft natuurlijk te maken met de grote zelfreflectie die door heel Nederland waart na de toeslagenaffaire.'

  Commissie onderzoekt: is Enschede te streng?

  De gemeenteraad van Enschede heeft hoogleraar Gijsbert Vonk benoemd tot voorzitter van de externe commissie die gaat onderzoeken of Enschede genoeg maatwerk toepast in de uitvoering van de Wmo, jeugdzorg en de bijstand. Die brede opdracht zal ook voor andere gemeenten interessante lessen opleveren, verwacht Vonk. 

 • Demissionair minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid ziet niets in een centraal meldpunt voor signalen van ondermijnende criminaliteit. Volgens hem kunnen burgers daarvoor al terecht bij de politie of een anonieme melding doen bij Meld Misdaad Anoniem. Ook gemeenten hebben steeds vaker zelf een meldpunt.

  Geen centraal meldpunt voor ondermijning

  Demissionair minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid ziet niets in een centraal meldpunt voor signalen van ondermijnende criminaliteit. Volgens hem kunnen burgers daarvoor al terecht bij de politie of een anonieme melding doen bij Meld Misdaad Anoniem. Ook gemeenten hebben steeds vaker zelf een meldpunt.

 • De BKR-registratie is zinvol voor mensen met problematische schulden, vinden de VNG en de NVVK. Voor mensen met minder grote schulden - 'niet-problematische schulden' - heeft de registratie echter geen meerwaarde, vindt de gemeentekoepel.

  BKR-registratie alleen bij problematische schulden

  Alleen als er sprake is van serieuze schuldproblemen mogen burgers worden geregistreerd bij het BKR. Dat vinden gemeenten en schuldhulpverleners, die voorstellen om een wettelijk onderscheid te maken tussen curatieve schuldhulp (die draait om het lossen van schuldproblemen) en preventieve schuldhulp (die zich richt op het voorkomen van schulden).

 • Een meerderheid van de Gelderse Staten wil geen onderzoek naar het door GS gevoerde herindelingstraject Scherpenzeel-Barneveld. Een motie hiertoe van oppositiepartij PVV is tijdens een interpellatiedebat in Provinciale Staten verworpen.

  Geen onderzoek naar herindelingstraject Scherpenzeel

  Er komt geen onderzoek naar de manier waarop Gedeputeerde Staten van Gelderland het herindelingsproces Scherpenzeel-Barneveld hebben gevoerd. Een motie hiertoe van oppositiepartij PVV is tijdens een interpellatiedebat in Provinciale Staten verworpen. De PVV twijfelt aan de juistheid van de informatie die GS geven over onder meer de bestuurskracht en financiële situatie van Scherpenzeel.

 • © Shutterstock

  Politie en gemeenten strenger bij drukte in parken

  2 reacties

  Gemeenten handhaven een stuk strenger tegen de nieuwe drukte in verschillende stadsparken in Nederland. Zo zijn het Vondelpark in Amsterdam en het Spoorpark in Tilburg woensdagmiddag gesloten. In het Arnhemse Park Sonsbeek geldt sinds 15.00 uur een alcoholverbod voor onbepaalde tijd. In het Vondelpark ontruimde de politie uiteindelijk het park.

 • Hoewel Olam Cocoa een van de grootste ammoniakuitstoters in Nederland is, wordt er niet gehandhaafd op de uitstoot van ammoniak en heeft het bedrijf geen natuurvergunning. Wel ligt er sinds vandaag, na 25 jaar, een nieuwe milieuvergunning. De betrokken omgevingsdiensten menen dat ze vergunningverlening, toezicht en handhaving volgens het boekje uitvoeren.

  Piekbelaster stoot jarenlang zonder toezicht ammoniak uit

  Hoewel Olam Cocoa een van de grootste ammoniakuitstoters in Nederland is, wordt er niet gehandhaafd op de uitstoot van ammoniak en heeft het bedrijf geen natuurvergunning. Wel ligt er sinds vandaag, na 25 jaar, een nieuwe milieuvergunning. De betrokken omgevingsdiensten menen dat ze vergunningverlening, toezicht en handhaving volgens het boekje uitvoeren.

 • Raadsleden met een migratieachtergrond zijn met name ondervertegenwoordigd in middelgrote en kleine gemeenten. Raadsleden van Turkse herkomst waren soms zelfs oververtegenwoordigd, terwijl die van Surinaamse herkomst steeds sterk ondervertegenwoordigd zijn geweest. Dat blijkt uit het rapport ‘Diversiteit in gemeenteraden. Ervaringen van raadsleden met een migratieachtergrond 1986-2018’ van Fermin Onderzoek en Advies en het Platform Sociale Binding.

  Migrant-raadslid met wantrouwen benaderd

  Raadsleden met een migratieachtergrond zijn met name ondervertegenwoordigd in middelgrote en kleine gemeenten. Raadsleden van Turkse herkomst waren soms zelfs oververtegenwoordigd, terwijl die van Surinaamse herkomst steeds sterk ondervertegenwoordigd zijn geweest. Dat blijkt uit het rapport ‘Diversiteit in gemeenteraden. Ervaringen van raadsleden met een migratieachtergrond 1986-2018’ van Fermin Onderzoek en Advies en het Platform Sociale Binding.

 • Het Indiase staalbedrijf Tata Steel, gevestigd in IJmuiden, past haar gedragscode, waarin staat dat medewerkers toestemming dienen te vragen voor nevenfuncties, zoals het raadslidmaatschap, niet aan. De code van het bedrijf kwam onder vuur te liggen van twee hoogleraren. De een vindt de code in strijd met de Gemeentewet. De ander brengt de code in verband met ondermijning. Het bedrijf zegt medewerkers nooit te hebben aangesproken op de inhoud van hun werk als raadslid.

  Tata Steel ontkent aanspreken ‘eigen’ raadsleden

  Het Indiase staalbedrijf Tata Steel, gevestigd in IJmuiden, past haar gedragscode, waarin staat dat medewerkers toestemming dienen te vragen voor nevenfuncties, zoals het raadslidmaatschap, niet aan. De code van het bedrijf kwam onder vuur te liggen van twee hoogleraren. Een van hen vindt de code in strijd met de Gemeentewet. De ander brengt de code zelfs in verband met ondermijning. Het bedrijf zegt zijn medewerkers nooit te hebben aangesproken op de inhoud van hun werk als raadslid.

 • John Berends en Jan Markink

  Cdk Berends: ‘We worden bijna een tandeloze tijger’

  Provincies hebben vrijwel geen instrumenten om in te grijpen als gemeenten niet toekomstbestendig zijn. Terwijl ze aan de andere kant wel de verantwoordelijk hebben om te zorgen voor sterke gemeenten. De huidige herindelingswet en het beleidskader herindeling helpen provincies nauwelijks. ‘We worden bijna een tandeloze tijger. Dat laten we ons als provincie niet gebeuren.’

Vacatures

Van onze partners

Whitepapers

Alle whitepapers

Dossiers

Mystery Burger: de podcast

Even genoeg naar uw scherm gestaard?  Beluister vanaf nu de columns van de Mystery Burger als podcast!