of 61441 LinkedIn

Nieuws

 • De afgelopen jaren is er een toename van ‘wicked problems’ in het gemeentelijk veiligheidsdomein. Uit verkennend onderzoek van Paul Augenbroe, beleidsadviseur bestuur en veiligheid van de gemeente Velsen, blijkt dat de burgemeesters in de IJmond nog niet goed gepositioneerd zijn om deze problemen effectief aan te pakken. ‘Ze zouden meer ruimte kunnen nemen voor reflectie.’

  Crisisaanpak niet geschikt voor ‘wicked problems’

  De afgelopen jaren is er een toename van ‘wicked problems’ in het gemeentelijk veiligheidsdomein. Uit verkennend onderzoek van Paul Augenbroe, beleidsadviseur bestuur en veiligheid van de gemeente Velsen, blijkt dat de burgemeesters in de IJmond nog niet goed gepositioneerd zijn om deze problemen effectief aan te pakken. ‘Ze zouden meer ruimte kunnen nemen voor reflectie.’

 • Burgemeester Elly Blanksma - van den Heuvel van Helmond heeft de ouders van een groep jongeren die vuurwerkoverlast heeft veroorzaakt in de stad een brief gestuurd. Ze laat weten dat hun zoon of dochter een officiële waarschuwing krijgt. Als de kinderen opnieuw in de fout gaan, wacht hen een boete van maximaal 4350 euro.

  Burgemeester Helmond spreekt ouders overlastgevers aan

  Reageer

  Burgemeester Elly Blanksma - van den Heuvel van Helmond heeft de ouders van een groep jongeren die vuurwerkoverlast heeft veroorzaakt in de stad een brief gestuurd. Ze laat weten dat hun zoon of dochter een officiële waarschuwing krijgt. Als de kinderen opnieuw in de fout gaan, wacht hen een boete van maximaal 4350 euro.

 • De loting voor aspirant wiettelers die een aanvraag hebben ingediend om legaal wiet te mogen produceren vindt plaats op 3 december. De selectie van wiettelers voor het Experiment gesloten coffeeshopketen ofwel de ‘wietproef’ bevindt zich daarmee in een afrondende fase. De tien aspirant-wiettelers die worden ingeloot moeten nog wel een integriteitsonderzoek doorlopen. Als alles vlot verloopt kunnen zij eind februari 2021 formeel worden aangewezen.

  Loting aspirant-telers wietproef op 3 december

  De loting voor aspirant wiettelers die een aanvraag hebben ingediend om legaal wiet te mogen produceren vindt plaats op 3 december. De selectie van wiettelers voor het Experiment gesloten coffeeshopketen ofwel de ‘wietproef’ bevindt zich daarmee in een afrondende fase. De tien aspirant-wiettelers die worden ingeloot moeten nog wel een integriteitsonderzoek doorlopen. Als alles vlot verloopt kunnen zij eind februari 2021 formeel worden aangewezen.

 • Veel gemeenten vinden zelf dat ze wel de expertise in huis hebben om sociale ondernemingen goed te ondersteunen, blijkt uit het onderzoek ‘Zicht op duurzame samenwerking’ van accountants- en adviesbureau PwC en Social Enterprise NL, maar de sociaal ondernemers herkennen dit nog niet. ‘Als een initiatief naar een andere afdeling moet, dan gaat het schuren.’

  Gemeente nog diffuus voor sociaal ondernemer

  Veel gemeenten vinden zelf dat ze wel de expertise in huis hebben om sociale ondernemingen goed te ondersteunen, blijkt uit het onderzoek ‘Zicht op duurzame samenwerking’ van Social Enterprise NL en accountants- en adviesbureau PwC, maar de sociaal ondernemers herkennen dit nog niet. ‘Als een initiatief naar een andere afdeling moet, dan gaat het schuren.’

 • Noord-Holland is te soepel omgegaan met regels voor de uitstoot van schadelijke stikstofoxiden bij staalfabrikant Tata Steel in IJmuiden. De rechter vernietigt het besluit waarmee de provincie de maximale uitstoot door één van de hoogovens van het bedrijf had bepaald. Het provinciebestuur is nu verplicht om te onderzoeken of strengere milieueisen mogelijk zijn.

  Provincie Noord-Holland te laks met uitstootregels

  1 reactie

  Noord-Holland is te soepel omgegaan met regels voor de uitstoot van schadelijke stikstofoxiden bij staalfabrikant Tata Steel in IJmuiden. De rechter vernietigt het besluit waarmee de provincie de maximale uitstoot door één van de hoogovens van het bedrijf had bepaald. Het provinciebestuur is nu verplicht om te onderzoeken of strengere milieueisen mogelijk zijn.

 • De militairen worden in hun vrije tijd opgeleid en vervolgens flexibel ingezet, lichtte een woordvoerder van de provincie vrijdag toe. De werkervaring die de militair als boa opdoet kan voordelig zijn bij het zoeken naar een nieuwe baan bij provincie of gemeenten, aldus de woordvoerder.

  Limburg zet militairen in als boa in buitengebied

  1 reactie

  De provincie Limburg gaat militairen van de 13 Lichte Brigade in Oirschot inzetten als buitengewoon opsporingsambtenaar (boa). Het gaat om een volgens de provincie uniek proefproject waarbij tien medewerkers van de brigade buiten diensttijd en in boa-uniform toezicht gaan houden in het buitengebied van Limburg.

 • Naast het grote one size fits all medewerkersonderzoek hebben overheidsorganisaties steeds meer behoefte aan onderzoek op maat. Dit merkt het ICTU-programma InternetSpiegel dat onderzoek doet naar werkbeleving en -geluk bij medewerkers in het openbaar bestuur. ‘Er is meer roep om kortcyclisch onderzoek, men wil meer de vinger aan de pols houden.’

  Gemeenten peilen vaker welzijn ambtenaar

  Naast het grote one size fits all medewerkersonderzoek hebben overheidsorganisaties steeds meer behoefte aan onderzoek op maat. Dit merkt het ICTU-programma InternetSpiegel dat onderzoek doet naar werkbeleving en -geluk bij medewerkers in het openbaar bestuur. ‘Er is meer roep om kortcyclisch onderzoek, men wil meer de vinger aan de pols houden.’

 • Een fusie van Scherpenzeel en Barneveld is een goede optie. Als Gedeputeerde Staten van Gelderland dat niet vonden, waren ze geen herindelingsprocedure gestart.

  'Natuurlijk is herindeling een goede optie'

  Herindeling tussen Scherpenzeel en Barneveld is een goede optie. Als Gedeputeerde Staten van Gelderland dat niet vonden, waren ze geen herindelingsprocedure gestart. Er wordt echter ook gekeken naar twee andere opties: behoud van zelfstandigheid en een strategische samenwerking met Barneveld.

 • Gemeenten hebben hoge ambities om hun eigen vastgoed te verduurzamen. Toch weten ze vaak niet waar ze moeten beginnen en welke keuzes ze moeten maken. Om gemeenten daarbij te helpen, heeft de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) een leidraad geschreven met voorbeelden van de aanpak in tien gemeenten.

  RVO helpt gemeenten bij verduurzaming vastgoed

  Gemeenten hebben hoge ambities om hun eigen vastgoed te verduurzamen. Toch weten ze vaak niet waar ze moeten beginnen en welke keuzes ze moeten maken. Om gemeenten daarbij te helpen, heeft de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) een leidraad geschreven met voorbeelden van de aanpak in tien gemeenten.

 • Nancy Beijersbergen / Shutterstock.com

  Statenleden in Flevoland en Overijssel breken met FVD

  Reageer

  Vier van de vijf leden van Forum voor Democratie (FVD) in Provinciale Staten van Overijssel stappen uit de partij en gaan samen als een nieuwe fractie verder. Ook in Flevoland verlaat een deel van de fractie de partij. In Amsterdam splitst de volledige FVD-fractie zich af.

 • De meeste mensen zijn voor meer directe democratie. Volgens het SCP geldt dat voor 79 procent van de mensen met weinig vertrouwen in de politiek en voor 54 procent van de mensen met veel vertrouwen.

  Thorbecke–maatwerk: directe democratie

  1 reactie

  - Ingezonden mededeling -

  De meeste mensen zijn voor meer directe democratie. Volgens het SCP geldt dat voor 79 procent van de mensen met weinig vertrouwen in de politiek en voor 54 procent van de mensen met veel vertrouwen. Burgers willen dus meer invloed, ook als aanvulling op de politiek. In Nederland blijft dit landelijk een lastig onderwerp, maar op lokaal niveau liggen er al veel kansen. Prikkelende voorbeelden zijn te zien in de 3e aflevering van Thorbecke2024.

Vacatures

Van onze partners

Whitepapers

Alle whitepapers

Dossiers

Mystery Burger: de podcast

Even genoeg naar uw scherm gestaard?  Beluister vanaf nu de columns van de Mystery Burger als podcast!