of 61869 LinkedIn

Nieuws

 • Raadsleden zijn maar matig tevreden over de manier waarop zij zelf hun vertegenwoordigende rol vervullen. Bij wethouders en burgemeesters is de tevredenheid over de eigen vertegenwoordigende rol duidelijk groter. Dat blijkt uit de Basismonitor Politieke Ambtsdragers 2019 (BPA).

  Wethouder tevredener over eigen rol dan raadslid

  Raadsleden zijn maar matig tevreden over de manier waarop zij zelf hun vertegenwoordigende rol vervullen. Bij wethouders en burgemeesters is de tevredenheid over de eigen vertegenwoordigende rol duidelijk groter. Dat blijkt uit de Basismonitor Politieke Ambtsdragers 2019 (BPA).

 • Een Poolse supermarkt in het Brabantse dorp Schijndel mag voorlopig niet open. Dat heeft burgemeester Kees van Rooij van de gemeente Meierijstad, waar Schijndel onder valt, bepaald. Deze winkel is volgens de gemeente van dezelfde familie als een aantal andere Poolse winkels waar eerder explosieven afgingen.

  Schijndel houdt Poolse supermarkt op slot

  2 reacties

  Een Poolse supermarkt in het Brabantse dorp Schijndel mag voorlopig niet open. Dat heeft burgemeester Kees van Rooij van de gemeente Meierijstad, waar Schijndel onder valt, bepaald. Deze winkel is volgens de gemeente van dezelfde familie als een aantal andere Poolse winkels waar eerder explosieven afgingen.

 • De gemeente Grave valt dit jaar onder verscherpt toezicht van de provincie. Daartoe heeft het Brabantse college van Gedeputeerde Staten besloten omdat de ingediende meerjarenbegroting structureel en reëel niet sluit.

  Grave twaalfde gemeente onder curatele

  De gemeente Grave valt dit jaar onder verscherpt toezicht van de provincie. Daartoe heeft het Brabantse college van Gedeputeerde Staten besloten omdat de ingediende meerjarenbegroting structureel en reëel niet sluit.

 • Reizigers in de Groningen en Friesland die overstappen van trein naar bus of andersom, hoeven niet langer twee keer het opstaptarief te betalen. De provincies hebben daarover afspraken gemaakt met vervoerders Arriva en Qbuzz.

  Noorden schaft dubbel opstaptarief af

  Reizigers in de Groningen en Friesland die overstappen van trein naar bus of andersom, hoeven niet langer twee keer het opstaptarief te betalen. De provincies hebben daarover afspraken gemaakt met vervoerders Arriva en Qbuzz.

 • Een dikke maand geleden begon een campagne om extra stembureauleden te werven. Volgens een dinsdag gepubliceerd overzicht van het ministerie van Binnenlandse Zaken hebben onder meer Amsterdam, Eindhoven, Leiden en Leeuwarden voldoende mensen. Grote steden als Rotterdam, Den Haag, Utrecht en Groningen zijn nog niet klaar.

  Voldoende mensen voor stembureaus in vijftig gemeenten

  1 reactie

  Van de 352 Nederlandse gemeenten hebben er inmiddels vijftig voldoende stembureauleden en tellers. Er zijn bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer over twee maanden extra medewerkers nodig vanwege de coronamaatregelen.

 • Het is een antwoord op de inmiddels verwijderde letters op het Amsterdamse Museumplein ‘I Amsterdam’. Terneuzen wilde iets soortgelijks, en zette op het Stadhuisplein de letters TER, gevolgd door twee grote neuzen. Dat leidde tot nogal wat beroering en hilariteit op Twitter.

  Hilariteit op Twitter rond neuzen van Terneuzen

  Het is een antwoord op de inmiddels verwijderde letters op het Amsterdamse Museumplein ‘I Amsterdam’. Terneuzen wilde iets soortgelijks, en zette op het Stadhuisplein de letters TER, gevolgd door twee grote neuzen. Dat leidde tot nogal wat beroering en hilariteit op Twitter.

 • De Haarlemse burgemeester Jos Wienen gaat de regels bij demonstraties strenger maken.

  Burgemeester Wienen strenger bij protestacties

  3 reacties

  De Haarlemse burgemeester Jos Wienen gaat de regels bij demonstraties strenger maken. Hij hoopt daarmee te voorkomen dat protestacties zoals die van Vrouwen voor Vrijheid afgelopen zondag ongewenste, ’festivalachtige’ trekjes krijgen. ‘Het is treurig en erg dat mensen zich niet aan de regels houden’, zegt Wienen tegen De Telegraaf. Muziek is voortaan uit den boze en er wordt strenger gehandhaafd.

 • De gemeenteraad van Molenlanden heeft eind 2020 via een amendement voor elkaar gekregen dat huishoudens 50 euro minder hoeven te betalen aan woonlasten. Het college had huishoudens in de begroting al 20 euro ‘korting’ gegeven, omdat het een relatief forse stijging van woonlasten ‘feitelijk ongepast’ vindt, maar de gemeenteraad stemde unaniem voor 50 euro korting.

  Molenlanden geeft 50 euro ‘coronakorting’

  De gemeenteraad van Molenlanden heeft eind 2020 via een amendement voor elkaar gekregen dat huishoudens 50 euro minder hoeven te betalen aan woonlasten. Het college had huishoudens in de begroting al 20 euro ‘korting’ gegeven, omdat het een relatief forse stijging van woonlasten ‘feitelijk ongepast’ vindt, maar de gemeenteraad stemde unaniem voor 50 euro korting.

 • Bij de Kamerverkiezingen moet een kiesdrempel worden ingevoerd. Het initiatief om dat te bewerkstelligen komt van Charlie Aptroot, waarnemend burgemeester van Voorschoten. De oproep doet hij echter op persoonlijke titel.

  Aptroot: ‘Voer kiesdrempel Tweede Kamer in’

  Bij de Tweede Kamerverkiezingen moet een kiesdrempel worden ingevoerd. Met de alsmaar verdergaande versnippering wordt het land anders onbestuurbaar. Charlie Aptroot, waarnemend burgemeester van Voorschoten, gooit daarom de knuppel in het hoenderhok. Niet als burgemeester, maar op persoonlijke titel.

 • De Haagse burgemeester Jan van Zanen was nauw betrokken bij het omstreden oudejaarsfeest in Duindorp. Hij zat bij gesprekken tussen de gemeente en de organisatie en daaruit kwam voort dat een ‘demonstratie’ was toegestaan. De gemeente betaalde indirect ook voor de feestverlichting: 10.000 euro.

  Van Zanen nauw betrokken bij ‘demonstratie’ Duindorp

  De Haagse burgemeester Jan van Zanen was nauw betrokken bij het omstreden oudejaarsfeest in Duindorp. Hij zat bij gesprekken tussen de gemeente en de organisatie en daaruit kwam voort dat een ‘demonstratie’ was toegestaan. De gemeente betaalde indirect ook voor de feestverlichting: 10.000 euro.

 • Wat de uitslag van het referendum over de zelfstandigheid van Grave op 17 maart ook mag zijn, burgemeester Lex Roolvink houdt het direct daarna voor gezien. Vandaag kondigde hij aan per 1 april zijn werkzaamheden in de Brabantse gemeente te beëindigen.

  Burgemeester Grave vertrekt direct na referendum

  Wat de uitslag van het referendum over de zelfstandigheid van Grave op 17 maart ook mag zijn, burgemeester Lex Roolvink houdt het direct daarna voor gezien. Vandaag kondigde hij aan per 1 april zijn werkzaamheden in de Brabantse gemeente te beëindigen.

 • De milieucommissie van het Europees Parlement (EP) heeft twee resoluties aangenomen waarin zij aandacht vraagt voor beter waterbeheer in Europa. Niet alleen dient de waterkwaliteit in de Europese Unie sterk te verbeteren, ook moet er in de toekomst - ondanks het veranderende klimaat - overal in Europa voldoende water beschikbaar zijn.

  Eis EP: 'Overal in Europa voldoende water beschikbaar'

  De milieucommissie van het Europees Parlement (EP) heeft twee resoluties aangenomen waarin zij aandacht vraagt voor beter waterbeheer in Europa. Niet alleen dient de waterkwaliteit in de Europese Unie sterk te verbeteren, ook moet er in de toekomst - ondanks het veranderende klimaat - overal in Europa voldoende water beschikbaar zijn.

Vacatures

Van onze partners

Whitepapers

Alle whitepapers

Dossiers

Mystery Burger: de podcast

Even genoeg naar uw scherm gestaard?  Beluister vanaf nu de columns van de Mystery Burger als podcast!