of 61869 LinkedIn

Nieuws

 • De ChristenUnie wil af van de verplichting aan gemeenten in schrijnende gevallen een ‘bijstandsboete’ op te leggen, als iemand niet volledig heeft voldaan aan de informatieplicht. Daartoe dient de partij vrijdag een initiatiefwetsvoorstel in.

  ChristenUnie wil af van ‘bijstandsboete’

  De ChristenUnie dient vrijdag een initiatiefwetvoorstel in dat een einde moet maken aan de verplichting aan gemeenten in schrijnende gevallen een ‘bijstandsboete’ op te leggen, als iemand niet volledig heeft voldaan aan de informatieplicht.

 • De D66-fractie in Grave neemt voorlopig niet meer deel aan raadscommisies en gemeenteraadsvergaderingen. De partij wil niet langer medeverantwoordelijk zijn voor de politiek van de huidige coalitie.

  D66 klaar met gemeentebestuur Grave

  De D66-fractie in Grave neemt voorlopig niet meer deel aan raadscommisies en gemeenteraadsvergaderingen. De partij wil niet langer medeverantwoordelijk zijn voor de politiek van de huidige coalitie.

 • Het Openbaar Ministerie gaat geen strafrechtelijk onderzoek instellen naar de Belastingdienst en zijn ambtenaren in verband met de kinderopvangtoeslagaffaire. ‘Na een zorgvuldige beoordeling van de feiten en omstandigheden komt het OM niet tot een strafrechtelijke verdenking’, licht het OM het besluit toe. ‘Heel pijnlijk voor de getroffen ouders’, aldus SP-Kamerlid Renske Leijten.

  Ambtenaren niet vervolgd voor toeslagenaffaire

  4 reacties

  Het Openbaar Ministerie gaat geen strafrechtelijk onderzoek instellen naar de Belastingdienst en zijn ambtenaren in verband met de kinderopvangtoeslagaffaire. ‘Na een zorgvuldige beoordeling van de feiten en omstandigheden komt het OM niet tot een strafrechtelijke verdenking’, licht het OM het besluit toe. ‘Heel pijnlijk voor de getroffen ouders’, aldus SP-Kamerlid Renske Leijten.

 • De verhoging van de proceskostenvergoeding geldt niet voor de Waardering onroerend zaken (WOZ). Het bedrag dat een burger of bedrijf krijgt ter vergoeding van de proceskosten stijgt van 534 euro naar 748 euro, maar er is besloten om die verhoging niet te laten gelden voor WOZ-zaken. Dit omdat er nog een onderzoek loopt naar de invloed van no-cure-no-paybureaus.

  Geen hogere vergoeding proceskosten WOZ

  De verhoging van de proceskostenvergoeding geldt niet voor de Waardering onroerend zaken (WOZ). Het bedrag dat een burger krijgt ter vergoeding van de proceskosten stijgt van 534 euro naar 748 euro, maar er is besloten om die verhoging niet te laten gelden voor WOZ-zaken. Dit omdat er nog een onderzoek loopt naar de invloed van no-cure-no-paybureaus.

 • De Utrechtse commissaris van de koning Hans Oosters maakt zich zorgen over de grote hoeveelheid partijen (89) dat aan de Tweede Kamerverkiezingen wil meedoen. Blijvende verdeeldheid na de verkiezingen kan een rem vormen op de voortvarendheid van overheidshandelen, zo waarschuwt hij.

  Cdk Utrecht: Overheidshandelen in gevaar

  De Utrechtse commissaris van de koning Hans Oosters maakt zich zorgen over de grote hoeveelheid partijen (89) dat aan de Tweede Kamerverkiezingen van maart wil meedoen. Blijvende verdeeldheid na de verkiezingen kan een rem vormen op de voortvarendheid van overheidshandelen.

 • Het interim-bestuur van Stichting Topsport Limburg heeft vanaf januari 2019 tot het faillissement eind oktober 2019 paulianeus gehandeld. Ook is er valsheid in geschrifte gepleegd, concludeert althans de eerder op non-actief gestelde directeur Geert Ruigrok, in ‘aanvullende gronden’ die hij vorige week heeft ingediend bij de rechtbank in Roermond.

  Ruigrok wil rehabilitatie en schadevergoeding

  Het interim-bestuur van Stichting Topsport Limburg heeft vanaf januari 2019 tot het faillissement eind oktober 2019 paulianeus gehandeld. Ook is er valsheid in geschrifte gepleegd, concludeert althans de eerder op non-actief gestelde directeur Geert Ruigrok, in ‘aanvullende gronden’ die hij vorige week heeft ingediend bij de rechtbank in Roermond. 

 • De huidige drugsaanpak werkt niet, niet voor onze gezondheid, niet voor onze veiligheid, en niet voor onze vrijheid, aldus de Utrechtse D66-raadsleden Has Bakker en Maarten Koning. Volgens hen moet het drugsbeleid liberaler en realistischer en daarom komen zij met een tienpuntenplan voor een beter lokaal drugsbeleid. Te beginnen met een lokaal experiment met xtc-shops.

  D66 Utrecht pleit voor lokaal xtc-experiment

  De huidige drugsaanpak werkt niet, niet voor onze gezondheid, niet voor onze veiligheid, en niet voor onze vrijheid, aldus de Utrechtse D66-raadsleden Has Bakker en Maarten Koning. Volgens hen moet het drugsbeleid liberaler en realistischer en daarom komen zij met een tienpuntenplan voor een beter lokaal drugsbeleid. Te beginnen met een lokaal experiment met xtc-shops.

 • Gemeenten beslissen zelf of en hoeveel ze de lokale lasten verhogen. Veel collegeakkoorden sluiten die mogelijkheid echter bij voorbaat uit, omdat ze vastleggen dat de lastenstijging beperkt blijft tot de inflatiecorrectie. Maar toch: de lasten stijgen in die gemeenten niet minder dan in andere gemeenten.

  Beperkt effect maximeren lokale lastenstijging

  Gemeenten beslissen zelf of en hoeveel ze de lokale lasten verhogen. Veel collegeakkoorden sluiten die mogelijkheid echter bij voorbaat uit, omdat ze vastleggen dat de lastenstijging beperkt blijft tot de inflatiecorrectie. Maar toch: de lasten stijgen in die gemeenten niet minder dan in andere gemeenten.

 • Na de landelijke, roert ook de lokale politiek zich in de discussie over het terugvorderen van de bijstand. De SP in Bergen op Zoom roept het college op om samen met andere gemeenten en de VNG een lobby te starten voor een humaner beleid.

  Ook lokale politiek wil humaner bijstandsbeleid

  Niet alleen de landelijke, maar ook de lokale politiek roert zich in de discussie over het terugvorderen van de bijstand. Directe aanleiding is de kwestie in Wijdemeren, waar een vrouw 7.000 euro bijstand moet terugbetalen omdat haar moeder jarenlang en keer per week boodschappen voor haar deed. De SP in Bergen op Zoom roept het college op om samen met andere gemeenten en de VNG een lobby te starten voor een humaner beleid.

 • Amsterdam heeft een 'minnelijke regeling' getroffen met de in 2017 ontslagen Amsterdamse topambtenaar Saadia Ait-Taleb. Dat schrijft burgemeester Femke Halsema aan de gemeenteraad. Over de inhoud van de regeling worden om privacyredenen geen mededelingen gedaan, aldus de burgemeester.

  Ex-ambtenaar Ait-Taleb treft regeling met Amsterdam

  Reageer

  Amsterdam heeft een 'minnelijke regeling' getroffen met de in 2017 ontslagen Amsterdamse topambtenaar Saadia Ait-Taleb. Dat schrijft burgemeester Femke Halsema aan de gemeenteraad. Over de inhoud van de regeling worden om privacyredenen geen mededelingen gedaan, aldus de burgemeester.

 • Als gemeente onder curatele worden gesteld door de provincie, maar daar als raad niet over mogen praten. De oppositie in Grave voelt zich monddood gemaakt door de coalitiepartijen en verlaat en masse de juist speciaal daarvoor bijeengeroepen raadsvergadering.

  Botsing in de digitale raadszaal Grave

  Als gemeente onder curatele worden gesteld door de provincie, maar daar als raad niet over mogen praten. De oppositie in Grave voelt zich monddood gemaakt door de coalitiepartijen en verlaat en masse de juist speciaal daarvoor bijeengeroepen raadsvergadering.

 • Bubbels werden doorgeprikt bij het aanboren van ‘de wijsheid van Amsterdam’, waarbij 248 ingelote Amsterdammers, wiens stemmen normaal niet worden gehoord, (online) ambtswoninggesprekken voerden met collegeleden over het leven in de stad en daarbij adviezen gaven om de uitdagingen van die stad aan te gaan. Er is onlangs een boekje verschenen met de uitkomsten.

  College hoort ‘de wijsheid van Amsterdam’

  Bubbels werden doorgeprikt bij het aanboren van ‘de wijsheid van Amsterdam’, waarbij 248 ingelote Amsterdammers, wiens stemmen normaal niet worden gehoord, (online) ambtswoninggesprekken voerden met collegeleden over het leven in de stad en daarbij adviezen gaven om de uitdagingen van die stad aan te gaan. Er is een boekje verschenen met de uitkomsten.

Vacatures

Van onze partners

Whitepapers

Alle whitepapers

Dossiers

Mystery Burger: de podcast

Even genoeg naar uw scherm gestaard?  Beluister vanaf nu de columns van de Mystery Burger als podcast!