of 61869 LinkedIn

Nieuws

 • Het Eindhovense raadslid Mary-Ann Schreurs ziet in de recente draai van het kabinet richting ‘meer openheid’ reden om het Eindhovense college te vragen of dat nu ook ‘het licht’ heeft gezien. ‘Temeer daar de afgelopen jaren onder uw leiding het weigeren inzicht te geven breed de cultuur geworden is.’

  Kabinet ziet het licht, ‘nu Eindhoven nog’

  Het Eindhovense raadslid Mary-Ann Schreurs ziet in de recente draai van het kabinet richting ‘meer openheid’ reden om het Eindhovense college te vragen of dat nu ook ‘het licht’ heeft gezien. ‘Temeer daar de afgelopen jaren onder uw leiding het weigeren inzicht te geven breed de cultuur geworden is.’

 • De forse werkdruk onder ambtenaren bij de gemeente Bernheze leidt tot grote zorgen. Oorzaak zijn niet alleen de corona-gerelateerde werkzaamheden, maar ook de hoeveelheid werk in het ruimtelijk domein. ‘Een aantal ambtenaren staat door de werkdruk en de onderbezetting op omvallen', aldus wethouder Peter van Boekel.

  Gemeentelijke organisatie Bernheze piept en kraakt

  Grote zorgen zijn er over de forse werkdruk onder ambtenaren bij de gemeente Bernheze. Oorzaak zijn niet alleen de corona-gerelateerde werkzaamheden, maar ook de hoeveelheid werk in het ruimtelijk domein. De krapte op de arbeidsmarkt speelt Bernheze parten. Een mix aan interventies moet de werkdruk weer behapbaar maken.

 • De burgemeesters wilden vorige week maandag nog niet instemmen met de mogelijke komst van een avondklok als extra maatregel tegen verspreiding van het coronavirus. Zij vinden een avondklok een 'heftige maatregel die de vrijheid van inwoners ernstig inperkt.' De burgemeesters willen onder andere van het Outbreak Managment Team (OMT) 'een overtuigend antwoord' krijgen op de vraag of een avondklok helpt om de verspreiding van het virus te dempen. Het beraad vergadert nu dinsdagavond in Utrecht. Justitieminister Ferd Grapperhaus is er zoals bijna altijd bij.

  Veiligheidsberaad uitgesteld om ontbrekende stukken

  1 reactie

  Het Veiligheidsberaad, de vergadering van de 25 burgemeesters die voorzitter zijn van een veiligheidsregio, is uitgesteld van maandag- naar dinsdagavond. Reden is dat nog niet alle stukken beschikbaar zijn, die nodig zijn voor dit overleg, aldus een woordvoerster maandagmiddag. Het belangrijkste gespreksonderwerp voor de burgemeesters was de eventuele invoering van een avondklok.

 • De gemeente Amersfoort is op grove wijze tekortgeschoten in haar contractuele verplichtingen. De (financiële) gevolgen hiervan heeft het college, ondanks vele waarschuwingen van onze zijde, genegeerd en deze heeft zij ten onrechte niet willen onderkennen. Dat schrijft projectontwikkelaar en bouwer Hans Vahstal aan de gemeenteraad. ‘Ook de gemeenteraad is onjuist en onvolledig geïnformeerd over dit geschil en de gevolgen er van voor de gemeente.’

  ‘College Amersfoort trekt rookgordijn op’

  De gemeente Amersfoort is op grove wijze tekortgeschoten in haar contractuele verplichtingen. De (financiële) gevolgen hiervan heeft het college, ondanks vele waarschuwingen van onze zijde, genegeerd en deze heeft zij ten onrechte niet willen onderkennen. Dat schrijft projectontwikkelaar en bouwer Hans Vahstal afgelopen donderdag in een aangetekende brief aan de gemeenteraad. ‘Ook de gemeenteraad is onjuist en onvolledig geïnformeerd over dit geschil en de gevolgen er van voor de gemeente.’

 • In Nissewaard en Súdwest-Fryslân worden kinderen en jongeren bewust betrokken bij gemeentelijk beleid. Veel gemeenten worstelen echter met jongerenparticipatie.

  Jonge frisdenkers in gemeenten aan de slag

  In Nissewaard en Súdwest-Fryslân worden kinderen en jongeren bewust betrokken bij gemeentelijk beleid. Veel gemeenten worstelen echter met jongerenparticipatie. Onrealistische verwachtingen, gebrekkige begeleiding en gedesillusioneerde beleidsmakers maken het dat gemeenten jongerenparticipatie links laten liggen.

 • Bereik je als ambtenaar een dienstjubileum, dan ontvang je van je werkgever een daar bijbehorende beloning. Medewerkers die voor zo’n datum uit dienst treden, moeten recht krijgen op een gedeeltelijke uitkering daarvan. Dat is een van de afspraken die vakbond FNV Overheid vastgelegd wil zien in de nieuw af te sluiten cao voor rijksambtenaren.

  Ook zonder jubileum recht op jubileumuitkering

  Bereik je als ambtenaar een dienstjubileum, dan ontvang je van je werkgever een daar bijbehorende beloning. Medewerkers die voor zo’n datum uit dienst treden, moeten recht krijgen op een gedeeltelijke uitkering daarvan..

 • De Mobiele Eenheid heeft ingegrepen bij een demonstratie tegen coronamaatregelen op het Museumplein in Amsterdam. Daarbij is het waterkanon ingezet. De driehoek van burgemeester, justitie en politie had een noodbevel afgekondigd. Niemand mocht meer op het plein verblijven en mensen werden opgeroepen naar huis te gaan en 1,5 meter afstand te houden, maar veel demonstranten vertrokken niet.

  ME grijpt in bij protest in Amsterdam

  De Mobiele Eenheid heeft zondagmiddag ingegrepen bij een demonstratie tegen coronamaatregelen op het Museumplein in Amsterdam. Daarbij is het waterkanon ingezet. De driehoek van burgemeester, justitie en politie had een noodbevel afgekondigd. Niemand mocht meer op het plein verblijven en mensen werden opgeroepen naar huis te gaan en 1,5 meter afstand te houden, maar veel demonstranten bleven. 

 • De lokale democratie heeft groot onderhoud nodig, zo niet enkele ingrijpende wijzigingen. Maar niemand neemt het voortouw. Er is daarom dringend behoefte aan een nieuwe Thorbecke, ‘iemand die de verschillende maatschappelijke opgaven die op het bordje van lokale besturen liggen (Omgevingswet, energietransitie, jeugdzorg) met gevoel van urgentie benadert.’

  Wie wordt de nieuwe Thorbecke?

  De lokale democratie heeft groot onderhoud nodig, zo niet enkele ingrijpende wijzigingen. Maar niemand neemt het voortouw. Er is daarom dringend behoefte aan een nieuwe Thorbecke, ‘iemand die de verschillende maatschappelijke opgaven die op het bordje van lokale besturen liggen (Omgevingswet, energietransitie, jeugdzorg) met gevoel van urgentie benadert.’

 • Trainingen in het herkennen van vooroordelen voor ambtenaren moet ‘onbedoelde’ discriminatie in uitvoeringsorganisatie voortaan helpen voorkomen. Dat schrijft premier Rutte in de kabinetsreactie op het rapport ‘Ongekend Onrecht’. Ambtenaren bij de Belastingdienst en Toeslagen moeten weten dat discriminerend of ongepast taalgebruik richting ouders niet acceptabel is, zich ervan bewust zijn welke schade bij hen wordt aangericht en hoe kwetsend dit is.

  Ambtenaren moeten vooroordelen leren herkennen

  Trainingen in het herkennen van vooroordelen voor ambtenaren moeten ‘onbedoelde’ discriminatie in uitvoeringsorganisatie voortaan helpen voorkomen. Dat schrijft premier Rutte in de kabinetsreactie op het rapport ‘Ongekend Onrecht’. Ouders kregen bij de fraudeaanpak bij Toeslagen  met discriminerend of ongepast taalgebruik te maken. Ambtenaren bij de Belastingdienst en Toeslagen moeten weten dat zulk taalgebruik niet acceptabel is, zich ervan bewust zijn welke schade bij ouders wordt aangericht en hoe kwetsend dit is.

 • Het budget voor gemeenten moet de komende jaren worden verhoogd. Dat wil de ChristenUnie, stelt lijstrekker Gert-Jan Segers.

  Segers (CU) wil flink meer budget voor gemeenten

  Als het aan de ChristenUnie ligt, wordt het budget voor gemeenten de komende jaren flink bijgeplust. De verhoudingen tussen rijksoverheid en gemeenten zijn behoorlijk verzuurd door het continue gekissebis over (on)voldoende budget. Daar moet een einde aan komen.

Vacatures

Van onze partners

Whitepapers

Alle whitepapers

Dossiers

Mystery Burger: de podcast

Even genoeg naar uw scherm gestaard?  Beluister vanaf nu de columns van de Mystery Burger als podcast!