of 62284 LinkedIn

Nieuws

 • Een pragmatische aanpak van arbeidsmigratie werkt het beste, concludeert Laurens Wijmenga, medewerker van het Wetenschappelijk Bureau van de ChristenUnie, na onderzoek naar welke oplossingen ontstaan in de praktijk, zoals in de Rotterdamse wijk Charlois. Grote campussen voor arbeidsmigranten blijken goed te werken.’

  ‘Campussen voor arbeidsmigranten werken goed’

  Een pragmatische aanpak van arbeidsmigratie werkt het beste, concludeert Laurens Wijmenga, medewerker van het Wetenschappelijk Bureau van de ChristenUnie, op basis van onderzoek naar oplossingen die ontstaan in de praktijk, zoals in de Rotterdamse wijk Charlois. Grote campussen voor arbeidsmigranten blijken bijvoorbeeld goed te werken.’

 • Beeld: Shutterstock

  Bestuurlijk experimenteren in Friesland en Zeeland

  De tijd is rijp voor serieus onderzoek naar een radicaal andere organisatie van het regionale bestuur. Friesland en Zeeland lenen zich bij uitstek voor een experiment, waarbij alle functionele taken zoveel mogelijk onder de hoede komen van het provinciebestuur. Het ministerie van BZK ziet bestuurlijke experimenten in de provincies wel zitten. ‘Zolang we niet rommelen aan het Huis van Thorbecke.’

 • De adviescommissie Vergunningverlening, Toezicht en Handhaving (VTH) kraakt in het rapport ‘Om de leefomgeving’ harde noten over het functioneren van omgevingsdiensten. Ze opereren te verblijvend en versplinterd. Wat kan er volgens commissievoorzitter Jozias van Aartsen beter?

  ‘We zijn verbaasd, verontrust en enigszins verbijsterd’

  De adviescommissie Vergunningverlening, Toezicht en Handhaving (VTH) kraakt in het rapport ‘Om de leefomgeving’ harde noten over het functioneren van omgevingsdiensten. Ze opereren te verblijvend en versplinterd. Wat kan er volgens commissievoorzitter Jozias van Aartsen beter?

 • De historische zeilschepen zijn tegenwoordig in de vaart voor vakanties en uitstapjes. Een dergelijk aanbod is een commerciële onderneming en daarom kunnen de schippers niet terecht bij culturele fondsen. Maar het historisch erfgoed is weer niet commercieel genoeg om bij een bank een lening te kunnen afsluiten.

  Drie provincies betalen onderzoek naar toekomst bruine vloot

  Reageer

  Overijssel, Friesland en Flevoland betalen een onderzoek naar de financiële toekomst van de zogeheten bruine vloot. De bruine vloot bestaat uit ruim vierhonderd historische Hollandse zeilschepen, die vooral nog op het IJsselmeer, het Markermeer en de Waddenzee varen. De schippers hebben de grootste moeite om geld bij banken te kunnen lenen voor duurzame investeringen. Het onderzoek moet uitwijzen of een eigen investeringsfonds mogelijk is, aldus de provincie Overijssel.

 • Lokale plannen voor duurzame energie en natuurontwikkeling zijn vaak aanleiding voor conflicten tussen burgers en overheid, maar ook tussen burgers onderling. Het vergt een oplettende overheid om dat niet uit de hand te laten lopen, zegt het Sociaal en Cultureel Planbureau in een casestudie van drie verduurzamingsprojecten.

  Conflicten over verduurzamingsplannen moeilijk te voorkomen

  Lokale plannen voor duurzame energie en natuurontwikkeling zijn vaak aanleiding voor conflicten tussen burgers en overheid, maar ook tussen burgers onderling. Het vergt een oplettende overheid om dat niet uit de hand te laten lopen, zegt het Sociaal en Cultureel Planbureau in een casestudie van drie verduurzamingsprojecten.

 • © Shutterstock

  Coalitie Arnhem spat uit elkaar

  Reageer

  De Arnhemse collegepartijen GroenLinks, VVD en PvdA hebben donderdag opnieuw de samenwerking met coalitiegenoot D66 opgezegd. Volgens de partijen wil D66 alleen overleggen binnen de coalitie op het moment dat de partij dat zelf van belang vindt. ‘Van wederkerigheid is geen sprake’, aldus de drie partijen. In 2019 zegden VVD, GroenLinks en PvdA ook al een keer de samenwerking op.

 • Beeld: Shutterstock

  Noord-Holland fluit gemeente terug om datacenters

  Noord-Holland vindt dat zij verantwoordelijk is als gaat om de bouw van datacenters en niet de gemeente Hollands Kroon. De gemeente is van mening dat zijzelf het bevoegde gezag is voor de aanleg van de Microsoft-datacenters. Het college van Gedeputeerde Staten (GS) van de provincie wil 'uiteindelijk bij de rechter' duidelijkheid krijgen en wil bovendien een handhavingsprocedure starten tegen Microsoft. De gemeente is 'zeer verrast door het besluit van GS'.

 • Het is slecht gesteld met het stelsel van vergunningverlening, toezicht en handhaving (VTH). Het ontbreekt de omgevingsdiensten aan kennis en doorzettingsmacht. Het rijk voert geen overkoepelende regie. ‘Doordat het stelsel niet functioneert zoals bedoeld, ontstaat vermijdbare schade.’

  Commissie-Van Aartsen: toezicht ver onder de maat

  Het is slecht gesteld met het stelsel van vergunningverlening, toezicht en handhaving (VTH). Het ontbreekt de omgevingsdiensten aan kennis en doorzettingsmacht. Het rijk voert geen overkoepelende regie. ‘Doordat het stelsel niet functioneert zoals bedoeld, ontstaat vermijdbare schade.’

Vacatures

Van onze partners

Whitepapers

Alle whitepapers

Dossiers

Mystery Burger: de podcast

Even genoeg naar uw scherm gestaard?  Beluister vanaf nu de columns van de Mystery Burger als podcast!