of 63966 LinkedIn

Nieuws

 • Van de 1,4 miljoen euro aan coronasteun voor de cultuursector in Bergen op Zoom is een half miljoen in de zakken van een aantal topambtenaren verdwenen. Wethouder Patrick van der Velden is erg geschrokken, maar de uitgaven zouden wel rechtmatig zijn. De gemeenteraad is in shock en heeft een interpellatiedebat aangevraagd.

  Bergse topambtenaren kregen half miljoen coronasteun

  Van de 1,4 miljoen euro aan coronasteun voor de cultuursector in Bergen op Zoom is een half miljoen in de zakken van een aantal topambtenaren verdwenen. Wethouder Patrick van der Velden is erg geschrokken, maar de uitgaven zouden wel rechtmatig zijn. De gemeenteraad is in shock en heeft een interpellatiedebat aangevraagd.

 • Het is goed dat er een proef wordt gedaan om kiezers met een verstandelijke beperking te helpen in het stemhokje, maar de Kiesraad wil dat alle gemeenten aan het experiment kunnen meedoen, en niet slechts de tien tot vijftien gemeenten waartoe demissionair minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) in juni van dit jaar besloot. De Kiesraad wil ook dat het experiment sneller wordt afgerond dan in de beoogde vijf jaar.

  'Laat alle gemeenten meedoen aan proef stemhulp'

  Reageer

  Het is goed dat er een proef wordt gedaan om kiezers met een verstandelijke beperking te helpen in het stemhokje, maar de Kiesraad wil dat alle gemeenten aan het experiment kunnen meedoen, en niet slechts de tien tot vijftien gemeenten waartoe demissionair minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) in juni van dit jaar besloot. De Kiesraad wil ook dat het experiment sneller wordt afgerond dan in de beoogde vijf jaar.

 • Een brailleleesregel. (Beeld: Shutterstock)

  Gedeeltelijke recentralisatie creëert extra loket

  Het voorstel om de verantwoordelijkheid voor speciale werkvoorzieningen voor blinden en slechtzienden te 'recentraliseren' van gemeenten naar het UWV kan op bijval rekenen van belangenorganisaties. Wel zijn er zorgen dat de doelgroep daardoor te maken krijgt met meer in plaats van minder loketten. 

 • De Hoge Raad heeft de gemeente Amsterdam vrijdag in het gelijk gesteld in een rechtszaak met de folderbranche over de invoering van de ja-ja-sticker. Sinds 1 januari 2018 kunnen Amsterdammers daarmee op hun brievenbus laten weten of ze ongeadresseerd drukwerk willen ontvangen. Wie geen sticker heeft, krijgt geen folders en huis-aan-huisbladen meer in de bus.

  Amsterdam mocht ja-ja-sticker invoeren

  Reageer

  De Hoge Raad heeft de gemeente Amsterdam vrijdag in het gelijk gesteld in een rechtszaak met de folderbranche over de invoering van de ja-ja-sticker. Sinds 1 januari 2018 kunnen Amsterdammers daarmee op hun brievenbus laten weten of ze ongeadresseerd drukwerk willen ontvangen. Wie geen sticker heeft, krijgt geen folders en huis-aan-huisbladen meer in de bus.

 • Een ambtenaar van de gemeente Venray heeft zes keer het zorgdossier van haar buren ingekeken, zonder dat daar aanleiding voor was. Dat heeft een onafhankelijk bureau geconstateerd. De vrouw heeft al jarenlang ruzie met haar buren, maar de gemeente neemt geen maatregelen tegen haar. Wel doet de politie onderzoek na een aangifte tegen de ambtenaar.

  Ambtenaar Venray keek zorgdossier buren in

  Een ambtenaar van de gemeente Venray heeft zes keer het zorgdossier van haar buren ingekeken, zonder dat daar aanleiding voor was. Dat heeft een onafhankelijk bureau geconstateerd. De vrouw heeft al jarenlang ruzie met haar buren, maar de gemeente neemt geen maatregelen tegen haar. Wel doet de politie onderzoek na een aangifte tegen de ambtenaar.

 • De gemeenteraad van Texel heeft ingestemd met een plan om het toerisme op het eiland meer in balans te brengen met het leven van de inwoners. Uit onderzoek van de gemeente bleek dat twee derde van de Texelaars het te druk vindt worden op het eiland. Het Toeristisch Toekomstplan biedt handvatten om het aantal toeristen en de schaal van accommodaties te beperken.

  Texel legt aantal toeristen aan banden

  De gemeenteraad van Texel heeft ingestemd met een plan om het toerisme op het eiland meer in balans te brengen met het leven van de inwoners. Uit onderzoek van de gemeente bleek dat twee derde van de Texelaars het te druk vindt worden op het eiland. Het Toeristisch Toekomstplan biedt handvatten om het aantal toeristen en de schaal van accommodaties te beperken.

 • Met een tienpuntenplan wil CNV Jongeren actuele jongerenthema’s onder de aandacht brengen bij lokale politieke partijen met het verzoek deze belangrijke kwesties voor jongeren op te nemen in hun verkiezingsprogramma voor de gemeenteraadsverkiezingen volgend jaar. ‘We sturen ons plan naar de programmacommissies van de politieke partijen in de 50 grootste gemeenten van Nederland.’

  Jongeren maken tienpuntenplan voor lokale partijen

  Met een tienpuntenplan wil CNV Jongeren actuele jongerenthema’s onder de aandacht brengen bij lokale politieke partijen met het verzoek deze belangrijke kwesties voor jongeren op te nemen in hun verkiezingsprogramma voor de gemeenteraadsverkiezingen volgend jaar. ‘We sturen ons plan naar de programmacommissies van de politieke partijen in de 50 grootste gemeenten van Nederland.’

 • Voormalig huis-cartoonist van Binnenlands Bestuur, Nico Visscher, is op 88-jarige leeftijd in Groningen overleden. Zijn laatste tekening voor het magazine leverde hij in november 2020 aan. Visscher maakte ruim 1300 cartoons voor Binnenlands Bestuur. Zijn eerste verscheen in 1989. Hij tekende daarnaast ook decennialang voor het toenmalige Nieuwsblad van het Noorden.

  Cartoonist Nico Visscher (88) overleden

  Voormalig huis-cartoonist van Binnenlands Bestuur, Nico Visscher, is op 88-jarige leeftijd in Groningen overleden. Zijn laatste tekening voor het magazine leverde hij in november 2020 aan. Visscher maakte ruim 1300 cartoons voor Binnenlands Bestuur. Zijn eerste verscheen in 1989. Hij tekende daarnaast ook decennialang voor het toenmalige Nieuwsblad van het Noorden.

 • Er is geen sprake van intimidatie van voor- en tegenstanders van een zelfstandig Scherpenzeel. Wel durven verschillende Scherpenzelers zich niet publiekelijk uit te spreken. Dat beeld komt naar voren uit een geanonimiseerde managementsamenvatting van de vertrouwenspersoon.

  Geen intimidatie, wel angst in herindelingsdiscussie

  Van intimidatie van voor- en tegenstanders van een zelfstandig Scherpenzeel blijkt geen sprake te zijn. Wel durven verschillende Scherpenzelers zich niet publiekelijk uit te spreken voor of tegen herindeling met Barneveld. De toon en sfeer in het dorp zijn door de herindelingsdiscussie verhard. Politiek en de lokale media krijgen daarvan deels de schuld.

 • De gemeente Nijmegen gaat horecazaken direct sluiten die nu al aangeven niet op coronabewijzen te gaan controleren. Andere steden, zoals Groningen en Utrecht, bekijken het per geval.

  QR-controle: direct sluiten of per geval bekijken

  4 reacties

  De gemeente Nijmegen gaat horecazaken direct sluiten die nu al aangeven niet op coronabewijzen te gaan controleren. Andere steden, zoals Groningen en Utrecht, bekijken het per geval.

 • Beeld: Shutterstock

  VNG: ‘Minister Digitale Zaken kan een grote rol spelen’

  De digitale basis van de overheid is niet op orde en er zijn investeringen nodig. Dat schrijft de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) in aanloop naar de bijeenkomst van de Tweede Kamercommissie voor Digitale Zaken op 28 september. Een minister voor Digitale Zaken zou een belangrijke rol kunnen spelen.

Vacatures

Van onze partners

Whitepapers

Alle whitepapers

Dossiers

Mystery Burger: de podcast

Even genoeg naar uw scherm gestaard?  Beluister vanaf nu de columns van de Mystery Burger als podcast!