of 64120 LinkedIn

Nieuws

 • Leusden en Krimpen aan den IJssel gaan door met het meewegen van het inkomen van inwoners die huishoudelijke hulp via de Wmo aanvragen. Zij negeren daarmee de eis van minister De Jonge (VWS) om daar mee te stoppen.

  Gemeenten negeren eis minister De Jonge

  Leusden en Krimpen aan den IJssel blijven het inkomen meewegen van inwoners die huishoudelijke hulp via de Wmo aanvragen. Zij negeren daarmee de eis van minister De Jonge (VWS). Hij wil de besluiten van beide gemeenten voor vernietiging voordragen bij de Kroon, als beide gemeenten hun beleid niet wijzigen.

 • Steeds meer steden gaan werken met polsbandjes voor mensen die een restaurant of café willen bezoeken. Onder meer in Den Haag, Roosendaal en Oosterhout krijgen mensen komend weekeinde bij het uitgaan een polsbandje nadat hun CoronaCheck-app is gecontroleerd. De polsbandjes voorkomen dat horecaondernemers iedereen apart bij de deur moeten controleren.

  Polsbandje krijgt fiat kabinet

  2 reacties

  Steeds meer steden gaan werken met polsbandjes voor mensen die een restaurant of café willen bezoeken. Onder meer in Den Haag, Roosendaal en Oosterhout krijgen mensen komend weekeinde bij het uitgaan een polsbandje nadat hun CoronaCheck-app is gecontroleerd. De polsbandjes voorkomen dat horecaondernemers iedereen apart bij de deur moeten controleren.

 • De mail waarin de Scherpenzeelse waarnemend burgemeester Klein de Statenleden opriep om die dag geen besluit te nemen over het herindelingsvoorstel, leiden opnieuw tot ophef in het provinciehuis. Het ontslag van Klein lijkt een kwestie van tijd en timing.

  Ontslag burgemeester Klein lijkt kwestie van tijd

  Het bommetje dat de Scherpenzeelse waarnemend burgemeester Eppie Klein op 6 juli onder het omstreden herindelingsvoorstel legde, lijkt alsnog te gaan ontploffen. De inhoud en de ondertekening van de mail, waarin Klein de Statenleden opriep om die dag geen besluit te nemen over het herindelingsvoorstel, hebben opnieuw tot ophef in het provinciehuis geleid. Het ontslag van Klein lijkt een kwestie van tijd en timing.

 • Het Inlichtingenbureau, een dataverwerker die gemeenten helpt om bijstandsfraude op te sporen, moet worden omgevormd tot een instantie waar democratische controle op uitgeoefend kan worden.

  Meer democratische controle op Inlichtingenbureau

  Het Inlichtingenbureau, een dataverwerker die gemeenten helpt om bijstandsfraude op te sporen, moet worden omgevormd tot een instantie waar democratische controle op uitgeoefend kan worden. Dat vindt vrijwel de hele Tweede Kamer, die daarover dinsdag een motie aannam.

 • De burgemeesters van het Veiligheidsberaad zijn positief over de experimenten die afgelopen weekeinde in enkele gemeenten werden gehouden met polsbandjes, waarmee mensen na eenmalige vertoning van een coronatoegangsbewijs (CTB) toegang konden krijgen tot de horeca. Het kabinet ziet er ook wel wat in, maar wil dan wel regels opstellen zodat een dergelijk systeem overal hetzelfde werkt en ook te handhaven is.

  Burgemeesters zien polsbandje voor toegang wel zitten

  Reageer

  De burgemeesters van het Veiligheidsberaad zijn positief over de experimenten die afgelopen weekeinde in enkele gemeenten werden gehouden met polsbandjes, waarmee mensen na eenmalige vertoning van een coronatoegangsbewijs (CTB) toegang konden krijgen tot de horeca. Het kabinet ziet er ook wel wat in, maar wil dan wel regels opstellen zodat een dergelijk systeem overal hetzelfde werkt en ook te handhaven is.

 • De geldende wetten en regels liggen een doeltreffende aanpak in de weg en slachtoffers zijn nog te veel buiten beeld bij de inspectie. Ook zijn betere afspraken met gemeenten over de bescherming van slachtoffers wenselijk.

  Bescherming slachtoffers arbeidsuitbuiting moet beter

  6 reacties

  Ondanks extra geld en inspecteurs, stopt de verantwoordelijke inspectie niet meer daders van arbeidsuitbuiting en worden evenmin meer slachtoffers geholpen. De aanpak van de 'Inspectie SZW' (vanaf 1 januari weer gewoon de Arbeidsinspectie) is niet effectief, schrijft de Algemene Rekenkamer in een rapport. 

 • Digitaal vergaderen in raden en Staten wordt permanent mogelijk gemaakt. Er wordt gewerkt aan een wetsvoorstel. In de nieuwe wet wordt wel vastgelegd dat (her)benoemingsprocedures voor burgemeesters en andere besloten vergaderingen altijd fysiek moeten worden gehouden.

  Digitaal vergaderen raden en Staten permanent in wet

  Digitaal vergaderen in gemeenteraden en Provinciale Staten wordt permanent mogelijk gemaakt. Er wordt gewerkt aan een wetsvoorstel hiertoe. Nu zijn digitale vergaderingen alleen mogelijk via de Tijdelijke wet digitale beraadslaging en besluitvorming. In de nieuwe wet wordt wel vastgelegd dat (her)benoemingsprocedures voor burgemeesters en andere besloten vergaderingen altijd fysiek moeten worden gehouden.

 • Het college van Bergen op Zoom mag dan geschrokken zijn van de heftige emotionele reacties op zijn besteding van een half miljoen aan coronasteun voor de reorganisatie van het Cultuurbedrijf van de gemeente, maar het is maar de vraag of de coronasteun de culturele infrastructuur zo wel in stand houdt. Dat stelt Bastiaan Vinkenburg, sectorleider Kunst & Cultuur bij adviesbureau Berenschot.

  Meer vraagtekens bij Bergse besteding coronasteun

  Het college van Bergen op Zoom mag dan geschrokken zijn van de heftige emotionele reacties op zijn besteding van een half miljoen aan coronasteun voor de reorganisatie van het Cultuurbedrijf van de gemeente, het is maar de vraag of de coronasteun de culturele infrastructuur zo wel in stand houdt. Dat stelt Bastiaan Vinkenburg, sectorleider Kunst & Cultuur bij adviesbureau Berenschot.

 • Koning Willem-Alexander en zijn familie vieren Koningsdag volgend jaar op 27 april in Maastricht. Dat laat de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) weten. In 2020 zou Koningsdag ook plaatsvinden in de hoofdstad van Limburg, maar toen ging dat niet door vanwege de coronamaatregelen.

  Koning viert Koningsdag 2022 alsnog in Maastricht

  Reageer

  Koning Willem-Alexander en zijn familie vieren Koningsdag volgend jaar op 27 april in Maastricht. Dat laat de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) weten. In 2020 zou Koningsdag ook plaatsvinden in de hoofdstad van Limburg, maar toen ging dat niet door vanwege de coronamaatregelen.

 • Arnoud van Doorn, de fractievoorzitter van de Haagse Partij van de Eenheid, is zondag aangehouden omdat hij 'verdacht gedrag' vertoonde. Dat bevestigt een woordvoerder van het Openbaar Ministerie na berichtgeving in het AD. Van Doorn werd opgepakt door de beveiligers van demissionair premier Mark Rutte, die werken voor de Dienst Koninklijke en Diplomatieke Beveiliging (DKDB).

  Opgepakt raadslid gedroeg zich 'verdacht' rond Rutte

  Reageer

  Arnoud van Doorn, de fractievoorzitter van de Haagse Partij van de Eenheid, is zondag aangehouden omdat hij 'verdacht gedrag' vertoonde. Dat bevestigt een woordvoerder van het Openbaar Ministerie na berichtgeving in het AD. Van Doorn werd opgepakt door de beveiligers van demissionair premier Mark Rutte, die werken voor de Dienst Koninklijke en Diplomatieke Beveiliging (DKDB).

 • We zitten tegen crisisnoodopvang van asielzoekers aan, zegt een woordvoerder van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) dinsdag. Dat noodplan wordt mogelijk doorgevoerd als alle 4000 asielzoekers die niet in de reguliere opvang terechtkunnen ook niet snel een plek krijgen in de noodopvang.

  COA: meer plekken voor noodopvang nodig

  4 reacties

  We zitten tegen crisisnoodopvang van asielzoekers aan, zegt een woordvoerder van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) dinsdag. Dat noodplan wordt mogelijk doorgevoerd als alle 4000 asielzoekers die niet in de reguliere opvang terechtkunnen ook niet snel een plek krijgen in de noodopvang.

 • Was er in 2018 nou sprake van een onbedoeld broekzakgesprek of van seksuele intimidatie door de Almeerse wethouder Tjeerd Herrema? Die vraag mag de politierechter in Almere beantwoorden als journalist Marcel Beijer vandaag is gehoord. De destijds opgestapte Herrema deed aangifte tegen hem wegens smaad. Het OM zag er geen zaak in, maar het gerechtshof Leeuwarden besloot anders.

  Almeerse journalist voor gerecht voor Herrema-zaak

  Was er in 2018 nou sprake van een onbedoeld broekzakgesprek of van seksuele intimidatie door de Almeerse wethouder Tjeerd Herrema? Die vraag mag de politierechter in Almere beantwoorden als journalist Marcel Beijer vandaag is gehoord. De destijds opgestapte Herrema deed aangifte tegen hem wegens smaad. Het OM zag er geen zaak in, maar het gerechtshof Leeuwarden besloot anders.

Vacatures

Van onze partners

Whitepapers

Alle whitepapers

Dossiers

Mystery Burger: de podcast

Even genoeg naar uw scherm gestaard?  Beluister vanaf nu de columns van de Mystery Burger als podcast!