of 61869 LinkedIn

Nieuws

 • De financiële nood bij steden is zo groot dat ze investeringen uitstellen, de lasten verhogen en snijden in hun voorzieningen. De G40 roept ‘Den Haag’ op niet langer te talmen met de al jaren beloofde herverdeling van het gemeentefonds.

  Steden: ‘Wij zijn financieel aan het verdrinken’

  De financiële nood bij steden is zo groot dat ze investeringen uitstellen, de lasten verhogen en snijden in hun voorzieningen. De G40 roept ‘Den Haag’ op niet langer te talmen met de al jaren beloofde herverdeling van het gemeentefonds.

 • De coalitie van Brabant raakt mogelijk haar meerderheid kwijt. De nummer 2 van Forum voor Democratie is per direct gestopt. Er staat nog maar een kandidaat op de lijst die hem kan opvolgen. Als hij niet wil, raakt de coalitie haar meerderheid kwijt. Twee Statenleden van Forum hangt bovendien royement door het landelijke partijbestuur boven het hoofd.

  Meerderheid coalitie Brabant hangt aan zijden draadje

  De Brabantse coalitie raakt mogelijk haar meerderheid kwijt. De nummer 2 van Forum voor Democratie, Statenlid Stijn Roeles, is per direct gestopt. Er staat nog maar een kandidaat op de lijst die hem kan opvolgen: Cees van der Sande. Als hij niet wil, raakt de coalitie haar nipte meerderheid kwijt. Twee Statenleden van Forum hangt bovendien royement door het landelijke partijbestuur boven het hoofd.

 • Digitaal werken in teams is voor decentrale ambtenaren zeer belangrijk, maar verloopt vaak niet soepel. De organisatie ‘verzakelijkt’ maar verliest ‘levendigheid’. Een probleem dat ook na corona zal spelen, aangezien digitaal werken niet meer weg te denken is. De Datawerkplaats van de Universiteit Utrecht ontwikkelde een instrument dat samenwerking in digitale of hybride teams ondersteunt.

  Dilemma's om 'de energie erin te houden'

  Digitaal werken in teams is voor decentrale ambtenaren zeer belangrijk, maar verloopt vaak niet soepel. De organisatie ‘verzakelijkt’ maar verliest ‘levendigheid’. Een probleem dat ook na corona zal spelen, aangezien digitaal werken niet meer weg te denken is. De Datawerkplaats van de Universiteit Utrecht ontwikkelde een instrument dat samenwerking in digitale of hybride teams ondersteunt. 

 • Het kabinet ziet zich genoodzaakt tot de verlenging van de lockdown vanwege de ernstige zorgen over de nieuwe, Britse coronavariant, zeggen premier Mark Rutte en coronaminister Hugo de Jonge dinsdag tijdens een persconferentie over de coronamaatregelen.

  Nederland blijft tot zeker 9 februari in lockdown

  10 reacties

  Nederland blijft tot 9 februari in de harde lockdown, drie weken langer dan eerder was gepland. Ook gaat er massaal getest worden in de gemeenten Dronten en Bunschoten en in de Rotterdamse wijk Charlois.

 • De SP zag het liefst dat Loonen opstapt hangende het onderzoek, maar de andere fracties vonden dat Loonen kon aanblijven.

  Venray laat gronddeal CDA-wethouder onderzoeken

  8 reacties

  De gemeente Venray laat een onafhankelijk onderzoek instellen naar een gronddeal van wethouder Jan Loonen (CDA). Dat hebben de fractievoorzitters van de gemeenteraad van het Limburgse plattelandsstadje dinsdagavond met elkaar afgesproken. Ook vroegen de fractievoorzitters burgemeester Luc Winants (CDA) om duidelijkheid over zijn contacten met een lokaal weekblad, dat door zijn ingrijpen afzag van een publicatie over de gronddeal.

 • Scherpenzeel en Barneveld moeten fuseren. Dat hebben Gedeputeerde Staten besloten. In de nieuwe gemeente moet wel meer zeggenschap komen voor de inwoners van alle kernen.

  Scherpenzeel moet met Barneveld fuseren

  Gedeputeerde Staten van Gelderland hebben dinsdag de knoop doorgehakt: Scherpenzeel en Barneveld moeten fuseren. In de nieuwe gemeente moet wel meer zeggenschap komen voor de inwoners van alle kernen. Het is nog niet duidelijk hoe dat gestalte moet krijgen.

 • Bruls was bij dat overleg als voorzitter van het Veiligheidsberaad, de vergadering van de 25 burgemeesters die voorzitter zijn van een veiligheidsregio. De burgemeesters denken volgens een woordvoerster van het Veiligheidsberaad dat er nog andere mogelijkheden zijn om het aantal besmettingen verder terug te dringen, zoals veel meer thuiswerken en mogelijk verplichte quarantaine nadat een besmetting is vastgesteld.

  Burgemeesters geen voorstander van avondklok

  3 reacties

  Burgemeesters in Nederland zijn zeker geen voorstander van het invoeren van een avondklok. Ze vinden de maatregel buitenproportioneel en vragen zich af of een avondklok het gewenste effect oplevert. Dat heeft de Nijmeegse burgemeester Hubert Bruls dinsdag laten weten tijdens overleg met het kabinet over de nieuwste coronamaatregelen, die minister-president Mark Rutte en coronaminister Hugo de Jonge dinsdagavond bekend gaan maken.


 • De Nederlandse BOA Bond noemt de avondklok geen oplossing. ‘Een groter probleem is dat te veel mensen naar hun werk 'moeten'. Maak centraal afspraken met werkgevers. Stel thuiswerken verplicht en maak van werken op kantoor een uitzondering’, stelt de bond op Twitter voor.

  BOA Bond: 'Maak thuiswerken verplicht'

  4 reacties

  Om het coronavirus te bestrijden roept de Nederlandse BOA Bond werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland op om thuiswerken verplicht te stellen. De BOA Bond ziet daarin meer heil dan het invoeren van een avondklok.

 • Slechts een derde van de ambtenaren (30 procent) ervaart dat de leidinggevende hen stimuleert om te leren, terwijl bijna driekwart (73 procent) van de hr-professionals bij de overheid ervan overtuigd is dat leidinggevenden hun medewerkers actief stimuleren om zich te ontwikkelen.

  Te rooskleurig beeld van interne leercultuur

  Slechts een derde van de ambtenaren (30 procent) ervaart dat de leidinggevende hen stimuleert om te leren, terwijl bijna driekwart (73 procent) van de hr-professionals bij de overheid ervan overtuigd is dat leidinggevenden hun medewerkers actief stimuleren om zich te ontwikkelen.

 • Volgens de burgemeesters moet het kabinet ‘aan de hand van verschillende scenario's vooruit kijken’. Daarbij moet rekening worden gehouden met alle opties zoals de besmettingscijfers, de zorg en de 'Britse variant'. Hierop kunnen draaiboeken worden gemaakt. ‘Als het de goede kant op gaat, dan kunnen wij deze maatregel loslaten. Net zoals eerder dit jaar gebeurde’, vult Bruls aan.

  Burgemeesters veiligheidsregio's: geef mensen perspectief

  1 reactie

  De burgemeesters van de 25 veiligheidsregio's hebben er maandagavond tijdens het Veiligheidsberaad bij minister Ferd Grapperhaus (Veiligheid) op aangedrongen dat het kabinet mensen perspectief moet gaan bieden. ‘Op dit moment steunen wij de lockdown, maar het gaat om daarna. Mensen snakken naar een andere toekomst. Er is nu een gebrek aan perspectief’, zegt voorzitter Hubert Bruls, de burgemeester van Nijmegen.

 • Om de begroting rond te krijgen heeft het Amersfoortse gemeentebestuur de fractievergoedingen met 10 procent verlaagd. Een amendement van de coalitiepartijen met die strekking is in november door diezelfde partijen aangenomen. ‘Van de gekke’, aldus oppositiepartij Burger Partij Amersfoort (BPA). ‘We hebben een hogere vergoeding nodig om onze controlerende taak kunnen uitvoeren.’

  ‘Kort niet op fractievergoedingen’

  Om de begroting rond te krijgen heeft het Amersfoortse gemeentebestuur de fractievergoedingen met 10 procent verlaagd. Een amendement van de coalitiepartijen met die strekking is in november door diezelfde partijen aangenomen. ‘Van de gekke’, aldus oppositiepartij Burger Partij Amersfoort (BPA). ‘We hebben een hogere vergoeding nodig om onze controlerende taak kunnen uitvoeren.’

Vacatures

Van onze partners

Whitepapers

Alle whitepapers

Dossiers

Mystery Burger: de podcast

Even genoeg naar uw scherm gestaard?  Beluister vanaf nu de columns van de Mystery Burger als podcast!