of 63428 LinkedIn

Nieuws

 • In een driedelige serie bekijkt Binnenlands Bestuur hoe het is gesteld met werkdruk in gemeenten. In hoeverre liggen burn-outs op de loer bij wethouders, raadsleden en in organisaties? In deel 1 gaat werkdruk-expert Maarten de Winter in op de invloed van hoge werkdruk op de kwaliteit van werk.

  ‘We zitten in een gevaarlijke spiraal naar beneden’

  In een driedelige serie bekijkt Binnenlands Bestuur hoe het is gesteld met werkdruk in gemeenten. In hoeverre liggen burn-outs op de loer bij wethouders, raadsleden en in organisaties? In deel 1 gaat werkdruk-expert Maarten de Winter in op de invloed van hoge werkdruk op de kwaliteit van werk. 

 • Twee ambtsberichten van de waarnemend burgemeesters van Barneveld en Scherpenzeel, over onder andere de gedwongen herindeling, zijn openbaar gemaakt. Daar heeft de Gelderse commissaris van de koning John Berends vanwege de gevoeligheid van het dossier bewust voor gekozen.

  Barneveld en Scherpenzeel: egeltjes vrijen

  Twee ambtsberichten van de waarnemend burgemeesters van Barneveld en Scherpenzeel, over onder meer de gedwongen herindeling, zijn openbaar gemaakt. Dat komt zelden voor. ‘Omdat het zo’n gevoelig dossier is, is transparantie des te belangrijk’, stelt de Gelderse commissaris van de koning John Berends. Geen goed woord heeft hij over voor de intimidatie van Scherpenzelers die voor herindeling zijn. ‘Dit is niet te tolereren.’

 • Beeld: Shutterstock

  Angst bij gemeenten om toepassingen smart cities

  De Nederlandse smart city is sterk in ontwikkeling, maar er zijn veel oplossingen die problemen zoeken. Dat valt de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) op en die noemt het een risico. Een ander risico is dat er geregeld commerciële partijen bij betrokken zijn die diensten leveren. Daar moeten duidelijke afspraken mee worden gemaakt. Veel gemeenten zitten met vragen, zeker sinds de AP Enschede op de vingers tikte voor het gebruik van wifi-tracking.

 • Meerdaagse verkiezingen blijven in de toekomst mogelijk overeind. Bij de afgelopen Kamerverkiezingen in maart mochten mensen vanwege het coronavirus twee dagen voor de echte verkiezingsdag al stemmen. Meerdaags stemmen is goed bevallen en wordt gewaardeerd, zei demissionair minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) vrijdag.

  Meerdaags stemmen lijkt een blijvertje

  Reageer

  Meerdaagse verkiezingen blijven in de toekomst mogelijk overeind. Bij de afgelopen Kamerverkiezingen in maart mochten mensen vanwege het coronavirus twee dagen voor de echte verkiezingsdag al stemmen. Meerdaags stemmen is goed bevallen en wordt gewaardeerd, zei demissionair minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) vrijdag.

 • Beeld: Shutterstock

  De Bilt is klaar met de VVD

  Een uniek moment in de geschiedenis van de gemeente De Bilt. Coalitiepartijen D66, GroenLinks en CDA hebben het vertrouwen opgezegd in coalitiepartij VVD en gaan verder als ‘minderheidscollege’ of ‘raadscollege’. Aanleiding is de ‘buitengewoon onhandige communicatie’ van de VVD rond het aangekondigde vertrek van haar wethouder André Landwehr en de ‘geheime’ afspraken daarover.

 • Waarnemend gouverneur Remkes heeft de commissie bestuurscultuur gevraagd te bepalen of nader onderzoek nodig is naar het mogelijk matsen door voormalig CDA-gedeputeerde Ger Koopmans van zijn toenmalige vriend. Het NRC publiceerde daar vrijdag over.

  Oud-gedeputeerde Koopmans (CDA) opnieuw in opspraak

  4 reacties

  De provincie Limburg heeft de commissie bestuurscultuur gevraagd te bepalen of nader onderzoek nodig is naar het mogelijk matsen door voormalig CDA-gedeputeerde Ger Koopmans van zijn toenmalige vriend. Het NRC publiceerde vrijdag daarover. Voor waarnemend gouverneur Johan Remkes vormt de publicatie aanleiding om de casus door te verwijzen naar de commissie, liet hij vrijdag aan de Limburgse Staten weten.

 • Rondom het Rotterdamse gemeentehuis staat een mobiele eenheid opgesteld. Er is deze middag op het stadhuis een gesprek tussen de gemeente Rotterdam en de directie van de voetbalclub.

  Stadhuis Rotterdam beveiligd bij gesprek over Feyenoord

  Reageer

  Rondom het Rotterdamse gemeentehuis staat vrijdagmiddag mobiele eenheid opgesteld. Er is deze middag op het stadhuis een gesprek tussen de gemeente Rotterdam en de directie van voetbalclub  Feyenoord over de ontwikkeling van Feyenoord City. Een eerder gepland gesprek tussen de directie en de gemeente werd afgelast door burgemeester Ahmed Aboutaleb na signalen van bedreigingen en intimidatie. Ook de inspreekmomenten die voor later stonden gepland, werden opgeschort.

 • Rheden, Rozendaal en gebiedsbeheerder Natuurmonumenten gaan samen de drukte op de Posbank aanpakken. Rheden sluit in het weekeinde regelmatig de toegangswegen naar het heidegebied af om de toestroom van recreanten te stoppen, maar gaat nu permanente maatregelen nemen.

  Rheden gaat recreatief gebruik Posbank spreiden

  Reageer

  Rheden gaat samen met de buurgemeente Rozendaal en gebiedsbeheerder Natuurmonumenten de drukte op de Posbank aanpakken. De gemeente sluit in het weekeinde regelmatig de toegangswegen naar het heidegebied af om de toestroom van recreanten te stoppen, maar gaat nu permanente maatregelen nemen.

 • De burgemeesters van het Veiligheidsberaad blijven bij hun verbod op grote schermen op straat en in de horeca om het EK-voetbal te volgen.

  Burgemeester: voetbalschermen blijven taboe

  Reageer

  De burgemeesters van het Veiligheidsberaad zijn niet van plan om een oogje dicht te knijpen nu Oranje de volgende ronde van het EK voetbal heeft bereikt. Grote schermen op straat en in de horeca blijven verboden, omdat de geldende coronamaatregelen dat niet toestaan. 

 • Beeld: Shutterstock

  Daadkracht nodig voor inperking wildgroei AI-regulering

  Er is sprake van een behoorlijke wildgroei aan initiatieven om het gebruik van algoritmen door overheden te reguleren, stelt John Wolswinkel, hoogleraar Administrative Law, Markets & Data aan de Tilburg University, in een gesprek met AG Connect. Het is goed dat het kabinet eindelijk serieus samen lijkt op te willen trekken bij het ontwikkelen van een gemeenschappelijk toetsingskader. Maar dan moet het niet alleen bij woorden blijven.

 • Bij gemeenten die taken niet meer gaan uitvoeren − waarmee zij nu dreigen −, kan het rijk ingrijpen en hen onder curatele zetten. Gemeenten worden in een dergelijke situatie taakverwaarlozing verweten. Het rijk heeft dan weliswaar die juridische middelen, maar niet de capaciteit om dat bij alle 352 gemeenten te doen.

  Rijk kan ingrijpen bij ‘stoere’ gemeenten

  Bij gemeenten die taken niet meer gaan uitvoeren − waarmee zij nu dreigen −, kan het rijk ingrijpen en hen onder curatele zetten. Gemeenten worden in een dergelijke situatie taakverwaarlozing verweten. Het rijk heeft dan weliswaar die juridische middelen, maar niet de capaciteit om dat bij alle 352 gemeenten te doen.

 • Beeld: Shutterstock

  Kort geding Bodegraven: complotten een grote puinhoop

  5 reacties

  De gemeente Bodegraven-Reeuwijk heeft in een turbulent kort geding geëist dat drie complotdenkers stoppen met hun aanhoudende 'internetterreur en internethaat'. 'Het is tijd dat de samenleving een halt toeroept aan dit soort complotdenkers', zei advocaat Cees van de Sanden donderdag in de rechtbank in Den Haag.

Vacatures

Van onze partners

Whitepapers

Alle whitepapers

Dossiers

Mystery Burger: de podcast

Even genoeg naar uw scherm gestaard?  Beluister vanaf nu de columns van de Mystery Burger als podcast!