of 65101 LinkedIn

Nieuws

 • Vanwege coronaklachten was de intussen opgestapte directeur van sociaal werkbedrijf Empatec Harry de Wit niet in staat om gehoord of geïnterviewd te worden voor de raadsenquête naar Empatec en de relatie met de gemeente Súdwest-Fryslân. Vorige week wilde hij echter alsnog gehoord worden. Daar gaat de enquêtecommissie echter niet in mee.

  Verhoorwens Empatec-directeur De Wit niet gehonoreerd

  Vanwege coronaklachten was de intussen opgestapte directeur van sociaal werkbedrijf Empatec Harry de Wit niet in staat om gehoord of geïnterviewd te worden voor de raadsenquête naar Empatec en de relatie met de gemeente Súdwest-Fryslân. Vorige week wilde hij echter alsnog gehoord worden. Daar gaat de enquêtecommissie echter niet in mee.

 • Een keuzemenu met zo’n honderd opties met een ‘waarde’ van structureel 230 miljoen euro ligt nu bij de Haagse raad. De kosten en baten van het stoppen of versoberen van voorzieningen of het verhogen of juist verlagen van de lasten zijn in kaart gebracht. Een nieuwe coalitie kan zo een weloverwogen keuze maken voor de komende vier jaar.

  Financieel keuzemenu voor nieuwe Haagse coalitie

  Een keuzemenu met zo’n honderd opties met een ‘waarde’ van structureel 230 miljoen euro is naar de Haagse gemeenteraad gestuurd. De kosten en baten van het stoppen of versoberen van voorzieningen of het verhogen of juist verlagen van de lasten zijn objectief in kaart gebracht. Hieruit kan een nieuwe coalitie naar hartenlust ‘shoppen’, waarbij meteen duidelijk wordt hoe keuzes financieel uitpakken. Welke keuzes ook worden gemaakt: ze hebben merkbare gevolgen voor de stad.

 • stikstofaanpak; RIVM; stikstofdepositie; natuur; Raad van State:

  Stikstofneerslag telt mee tot 25 kilometer

  Vanaf vandaag is de geactualiseerde versie van de AERIUS Calculator beschikbaar. Dit rekeninstrument wordt bij aanvragen voor onder andere een natuurvergunning gebruikt om de stikstofneerslag te berekenen. Nieuw is dat de maximale rekenafstand voortaan 25 kilometer is.

 • In meer dan zeventig musea is woensdag een of andere vorm van ludiek protest geweest tegen de voortdurende lockdown. Gemeenten reageerden verschillend. Sommige verboden de acties vanaf het begin, anderen stonden het enige tijd toe. Daar waar de acties door gemeentelijke handhavers werden beëindigd, werd netjes gereageerd.

  Acties musea en theaters ‘netjes’ beëindigd

  Reageer

  In meer dan zeventig musea is woensdag een of andere vorm van ludiek protest geweest tegen de voortdurende lockdown. Gemeenten reageerden verschillend. Sommige verboden de acties vanaf het begin, anderen stonden het enige tijd toe. Daar waar de acties door gemeentelijke handhavers werden beëindigd, werd netjes gereageerd.

 • De financiële positie van Scherpenzeel was in de ogen van Gedeputeerde Staten (GS) van Gelderland tijdenlang zo slecht, dat GS vorig jaar eiste dat de gemeente zou fuseren met Barneveld. Voor het tweede jaar op rij blijkt dit niet te kloppen.

  Ex-fusiepartner Barneveld staat er financieel slecht voor

  De financiële vlag van Scherpenzeel hing er in de ogen van Gedeputeerde Staten (GS) van Gelderland tijdenlang zo slecht bij, dat GS vorig jaar eiste dat de gemeente zou fuseren met Barneveld. Voor het tweede jaar op rij blijkt dit niet te kloppen. De financiële positie van Scherpenzeel is dik op orde. Barneveld is de meeste financieel ongezonde gemeente van gemeenten tussen de 50.000 en 100.000 inwoners.

 • Het vorige kabinet heeft bewust de term ‘aanwijzing’ gebruikt om gemeenten te dwingen zo snel mogelijk extra asielzoekers op te vangen. Het kabinet wist dat de aanwijzing geen juridische grondslag had, maar heeft dat gemeenten niet verteld.

  Gemeenten zijn bewust misleid met ‘nepaanwijzing’

  Het vorige kabinet heeft bewust de term ‘aanwijzing’ gebruikt om gemeenten te dwingen met spoed asielzoekers op te vangen. Hoewel het kabinet wist dat de aanwijzing geen juridische grondslag had, ‘werd de term aanwijzing passend geacht om de urgentie te benadrukken’.

 • Het college van Almere had geen kennis van de brief die Provincie Flevoland in december 2020 heeft gestuurd aan toenmalig minister Wiebes waarin zijn steun wordt gevraagd voor de vestiging van het hyperscale datacenter van Meta in Zeewolde én voor de vestiging van een hyperconnectivity hub, zoals die door de Metropoolregio Amsterdam aan Flevoland is toebedeeld. Het college moest dat uit de pers vernemen.

  Almere wist niet van provincielobby datacenter

  Het college van Almere had geen kennis van de brief die Provincie Flevoland in december 2020 heeft gestuurd aan toenmalig minister Wiebes waarin zijn steun wordt gevraagd voor de vestiging van het hyperscale datacenter van Meta in Zeewolde én voor de vestiging van een hyperconnectivity hub, zoals die door de Metropoolregio Amsterdam aan Flevoland is toebedeeld. Het college moest dat uit de pers vernemen.

 • De protestactie Kapsalon Theater gaat door, ondanks dat er in meerdere steden op gehandhaafd zal worden.

  ‘Kapsalon Theater’ gaat door ondanks handhaving

  1 reactie

  De protestactie Kapsalon Theater gaat door, ondanks dat er in meerdere steden op gehandhaafd zal worden. Initiatiefnemer Diederik Ebbinge zei dinsdagavond in talkshow M op NPO 1 dat de cultuursector als ‘het braafste jongetje van de klas’ besloten heeft om ‘dat dan maar niet meer te zijn’. Met de actie Kapsalon Theater wil de cultuursector een landelijk protestgeluid afgeven.

 • Ze is de jongste voorzitter ooit van het Europees Parlement en de derde vrouw in de geschiedenis van het parlement: met de verkiezing van de Maltezer politica Roberta Metsola treedt een nieuwe generatien aan in Europese topfuncties. Metsola is op haar 43e verjaardag gekozen tot voorzitter van het Europees Parlement. Ze werd met 458 stemmen gekozen, 616 van de 705 Europarlementariërs brachten hun stem uit.

  Nieuwe Europarlementsvoorzitter jong en vrouw

  Ze is de jongste voorzitter ooit van het Europees Parlement en de derde vrouw in de geschiedenis van het parlement: met de verkiezing van de Maltezer politica Roberta Metsola treedt een nieuwe generatien aan in Europese topfuncties. Metsola is op haar 43ste verjaardag gekozen tot voorzitter van het Europees Parlement. Ze werd met 458 stemmen gekozen, 616 van de 705 Europarlementariërs brachten hun stem uit.

 • Wie is de beste lokale bestuurder van 2021? Lezers van Binnenlands Bestuur kunnen vanaf vandaag hun stem uitbrengen op één van de dertien genomineerden voor deze jaarlijkse titel. Dit jaar is ook de dertiende keer dat de verkiezing wordt gehouden. Met vijf nominaties zijn de burgemeesters dit jaar stevig vertegenwoordigd.

  Nominaties Beste Bestuurder 2021 bekend

  Wie is de beste lokale bestuurder van 2021? Lezers van Binnenlands Bestuur kunnen vanaf vandaag hun stem uitbrengen op één van de dertien genomineerden voor deze jaarlijkse titel. Dit jaar is ook de dertiende keer dat de verkiezing wordt gehouden. Met vijf nominaties zijn de burgemeesters dit jaar stevig vertegenwoordigd.

Vacatures

Van onze partners

Whitepapers

Alle whitepapers

Dossiers

Mystery Burger: de podcast

Even genoeg naar uw scherm gestaard?  Beluister vanaf nu de columns van de Mystery Burger als podcast!