of 61043 LinkedIn

Nieuws

 • De gemeente Amsterdam streeft ernaar dat 30 procent van de management- en directiefuncties door mensen met een niet-westerse migratieachtergrond wordt bezet. De huidige bezetting is nog geen goede afspiegeling van de Amsterdamse beroepsbevolking. Wethouder Touria Meliani en de algemeen directeur Peter Teesink lichten het beleid toe. ‘Bij gelijke geschiktheid kiezen we iemand met een niet-westerse achtergrond.’

  ‘Mensen kiezen mensen uit die op henzelf lijken’

  De gemeente Amsterdam streeft ernaar dat 30 procent van de management- en directiefuncties wordt bezet door mensen met een niet-westerse migratieachtergrond. De huidige bezetting is nog geen goede afspiegeling van de Amsterdamse beroepsbevolking. Wethouder Touria Meliani en de algemeen directeur Peter Teesink lichten het beleid toe. ‘Bij gelijke geschiktheid kiezen we iemand met een niet-westerse achtergrond.’

 • De meest directe actie die de gemeente kan ondernemen, is het stimuleren van inclusiviteit in de eigen organisatie. Zo geeft de gemeente het goede voorbeeld, gaat het personeelsbestand meer lijken op een doorsnede van de samenleving, en wordt de gemeente aantrekkelijker als werkgever.

  Inclusiviteit is een taak van de hele gemeente

  In het bestrijden van discriminatie op de arbeidsmarkt heeft de gemeente maar liefst vijf verschillende rollen. Werken aan een inclusievere arbeidsmarkt gebeurt dus in allerlei lagen van de gemeentelijke organisatie, van de afdeling HRM tot Werk & Inkomen tot Communicatie. 

 • Er is veel gevraagd van de flexibiliteit van ambtenaren, zo blijkt uit verschillende interviews met Arnhemse ambtenaren. De gemeente heeft een boek gemaakt ‘Van huis uit. Gemeente in de eerste coronamaanden’ waarin ambtenaren vertellen over hun persoonlijke en werkervaringen tijdens de coronacrisis.

  Jongleren als ambtenaar tijdens coronacrisis

  ‘Er heerste opruimwoede in het land, inwoners ontplooiden initiatieven, het aantal meldingen vloog omhoog. Soms tientallen mailtjes per uur. We moesten oppassen niet in het werk te verzuipen.’ Zo maar een ervaring van het hoofd onderhoud van de gemeente Arnhem, Martin Kloppenburg, tijdens de coronacrisis. Hij, en nog veel meer, medewerkers van de gemeente Arnhem vertellen in het boek ‘Van huis uit. Gemeente in de eerste coronamaanden’ over hun persoonlijke en werkervaringen tijdens de coronacrisis.

 • De geplande wijziging van de Wet gemeenschappelijke regelingen (Wgr) is geen echte oplossing voor raadsleden, stelt de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden.

  Nieuwe Wgr dicht democratisch gat niet

  Gemeenteraadsleden moeten niet kunnen toetreden tot het algemeen bestuur van een gemeenschappelijke regeling. Hoewel deze mogelijkheid in de wijziging van de Wet gemeenschappelijke regelingen (Wgr) is geschrapt, houdt minister Ollongren van Binnenlandse Zaken dit toch als stok achter de deur. Die stok moet weg, vindt de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG).

Vacatures

Van onze partners

Whitepapers

Alle whitepapers

Dossiers

Mystery Burger: de podcast

Even genoeg naar uw scherm gestaard?  Beluister vanaf nu de columns van de Mystery Burger als podcast!