of 61043 LinkedIn

Nieuws

 • Hoe valt de reactie van de Europese Unie op de coronapandemie bij gemeenten en provincies? Dat is het onderwerp van gesprek tussen Europese lokale en regionale bestuurders met een groot aantal Europese bestuurders, volgende week in Brussel. Dat gebeurt tijdens de plenaire sessie van het Comité van de Regio´s, het EU-adviesorgaan voor steden en regio´s.

  Gemeentebestuurders in debat met Merkel

  Hoe valt de reactie van de Europese Unie op de coronapandemie bij gemeenten en provincies? Dat is het onderwerp van gesprek tussen Europese lokale en regionale bestuurders met een groot aantal Europese bestuurders, volgende week in Brussel. Dat gebeurt tijdens de plenaire sessie van het Comité van de Regio´s, het EU-adviesorgaan voor steden en regio´s.

 • 'In de clinch' is een rubriek waarin jurist/columnist Michel Knapen actuele zaken in het ambtenarenrecht belicht.

  Boa wil medaille, geen legpenning

  Een BOA verricht al lange tijd uitvoerende opsporingstaken binnen de politie. Als hij twaalf en een half jaar in dienst is krijgt hij een legpenning. Maar hij wil een hogere onderscheiding: een medaille. Heeft hij daar volgens de rechtbank recht op?

 • Schouwen-Duiveland beleeft een primeur. De Zeeuwse gemeente krijgt met de 27-jarige onderwijskundige Paula Schot de eerste vrouwelijke wethouder van de SGP.

  Paula Schot: eerste vrouwelijke SGP-wethouder

  Reageer

  Schouwen-Duiveland beleeft een primeur. De Zeeuwse gemeente krijgt met de 27-jarige onderwijskundige Paula Schot de eerste vrouwelijke wethouder van de SGP. Schot wordt waarschijnlijk eind deze maand of begin november geïnstalleerd. Ze volgt Cees van den Bos op die burgemeester van Urk wordt.

 • Minister van Binnenlandse Zaken Kajsa Ollongren zei vorige maand dat er ook wordt gekeken naar een scenario om per post te stemmen. Ze komt daar volgende maand op terug.

  Plan CDA: laat 70-plussers per post stemmen

  3 reacties

  Mensen van 70 jaar of ouder zouden vanwege corona de mogelijkheid moeten krijgen volgend jaar per post te stemmen, mits dat kan zonder het risico op fraude. Daarvoor pleit het CDA. Het kabinet werkt aan een wetsvoorstel om de verkiezingen van maart volgend jaar veilig te kunnen laten plaatsvinden.

 • Richard de Mos, de wegens verdenking van corruptie afgetreden wethouder van Groep De Mos/Hart voor Den Haag en nu fractievoorzitter van die partij in de Haagse raad, wordt de lijsttrekker van de beweging Code Oranje die burgers meer invloed wil geven via burgerraden, burgerbegrotingen en het bindend referendum. ‘We willen de lokale partij op het Binnenhof worden.’

  De Mos: bij veroordeling scheiden onze wegen

  Richard de Mos, de wegens verdenking van corruptie afgetreden wethouder van Groep De Mos/Hart voor Den Haag en nu fractievoorzitter van die partij in de Haagse raad, wordt lijsttrekker van de beweging Code Oranje die burgers meer invloed wil geven via burgerraden, burgerbegrotingen en het bindend referendum. ‘We willen de lokale partij op het Binnenhof worden.’

 • Burgemeesters krijgen in de 'coronawet' (Tijdelijke wet maatregelen Covid-19) meer bevoegdheden dan zij nu, in de huidige crisisstructuur, hebben. Dat gaat ten koste van de bevoegdheden van de voorzitters van de Veiligheidsregio’s.

  Coronawet: burgemeesters krijgen meer bevoegdheden

  Burgemeesters krijgen in de Tijdelijke wet maatregelen Covid-19 (‘coronawet’) meer bevoegdheden dan zij nu, in de huidige crisisstructuur, hebben. Dat gaat ten koste van de bevoegdheden van de voorzitters van de Veiligheidsregio’s. Het is nog afwachten of wethouders en gemeenteraden een betere positie krijgen. Dat hangt af van de steun voor twee amendementen die zijn ingediend.

 • De Veiligheidsregio Haaglanden heeft de inwoners van de regio nogmaals opgeroepen om zich aan de regels te houden. 'De situatie in de regio is echt ernstig', aldus plaatsvervangend voorzitter van de VRH, Marja van Bijsterveldt. 'Daarom vragen we u nogmaals en dringend om u aan de maatregelen te houden en te helpen deze crisis onder controle te krijgen.'

  Situatie Veiligheidsregio Haaglanden 'is echt ernstig'

  Reageer

  De Veiligheidsregio Haaglanden heeft de inwoners van de regio nogmaals opgeroepen om zich aan de regels te houden. 'De situatie in de regio is echt ernstig', aldus plaatsvervangend voorzitter van de VRH, Marja van Bijsterveldt. 'Daarom vragen we u nogmaals en dringend om u aan de maatregelen te houden en te helpen deze crisis onder controle te krijgen.'

 • Ollongren reageert op de bevindingen van een werkgroep onder leiding van de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema en op een manifest dat een groep burgemeesters in het voorjaar aan de minister overhandigde. Het kabinet deelt de zorgen van de gemeenten.

  Rijk en gemeenten versnellen acties kwetsbare groepen

  1 reactie

  De rijksoverheid en de gemeenten zijn samen versneld aan de slag gegaan om de sociale gevolgen van de coronacrisis te beperken. Vooral in kwetsbare gebieden waar inwoners het toch al moeilijker kunnen hebben, zijn verschillende acties in gang gezet, schrijft minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) aan de Tweede Kamer. In een brief somt ze de acties en plannen op, mede namens haar collega's van de ministeries van Volksgezondheid, Justitie, Onderwijs en Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

 • Medewerkers uit de publieke sector zien zichzelf als vrij digitaal vaardig, maar zijn minder te spreken over hun collega’s en nog minder over de eigen organisatie. Dat blijkt uit onderzoek van Binnenlands Bestuur en ­Kurtosis onder meer dan duizend respondenten.

  Digitaal vaardiger dan collega's

  Medewerkers uit de publieke sector zien zichzelf als vrij digitaal vaardig, maar zijn minder te spreken over hun collega’s en nog minder over de eigen organisatie. Dat blijkt uit onderzoek van Binnenlands Bestuur en ­Kurtosis onder meer dan duizend respondenten.

 • Een van de doelen van de decentralisaties van zorg en werk is het kunnen bieden van lokaal maatwerk. In de praktijk is het daar niet van gekomen. Er is sprake van een ‘eenheidsworst’ in gemeentelijk beleid, mede omdat het gemeenten aan sturingsmogelijkheden ontbreekt. Het is dan ook beter te spreken over deconcentratie.

  ‘Eenheidsworst’ in gemeentelijk 3D-beleid

  Een van de doelen van de decentralisaties van zorg en werk is het kunnen bieden van lokaal maatwerk. In de praktijk is het daar niet van gekomen. Er is sprake van een ‘eenheidsworst’ in gemeentelijk beleid, mede omdat het gemeenten aan sturingsmogelijkheden ontbreekt. Het is dan ook beter te spreken over deconcentratie.

 • De gemeente Amsterdam streeft ernaar dat 30 procent van de management- en directiefuncties door mensen met een niet-westerse migratieachtergrond wordt bezet. De huidige bezetting is nog geen goede afspiegeling van de Amsterdamse beroepsbevolking. Wethouder Touria Meliani en de algemeen directeur Peter Teesink lichten het beleid toe. ‘Bij gelijke geschiktheid kiezen we iemand met een niet-westerse achtergrond.’

  ‘Mensen kiezen mensen uit die op henzelf lijken’

  De gemeente Amsterdam streeft ernaar dat 30 procent van de management- en directiefuncties wordt bezet door mensen met een niet-westerse migratieachtergrond. De huidige bezetting is nog geen goede afspiegeling van de Amsterdamse beroepsbevolking. Wethouder Touria Meliani en de algemeen directeur Peter Teesink lichten het beleid toe. ‘Bij gelijke geschiktheid kiezen we iemand met een niet-westerse achtergrond.’

Vacatures

Van onze partners

Whitepapers

Alle whitepapers

Dossiers

Mystery Burger: de podcast

Even genoeg naar uw scherm gestaard?  Beluister vanaf nu de columns van de Mystery Burger als podcast!