of 61043 LinkedIn

Nieuws

 • 'De middelen zijn er. Het wachten is tot kwaadwillenden ze inzetten', aldus directeur Melanie Peters van het Rathenau Instituut.

  'Democratie in gevaar door snelle ontwikkeling techniek'

  1 reactie

  Digitale technologie wordt steeds beter en is steeds goedkoper verkrijgbaar. Het is daarom waarschijnlijk dat de Nederlandse democratie binnen niet al te lange tijd bedreigd wordt door nepberichten, namaakfilmpjes en desinformatie.

 • Het plan om ambtelijke teksten te schonen van jargon, wollig en onbegrijpelijk taalgebruik werkt. In één jaar tijd zijn met behulp van speciale taalcoaches 20.000 overheidsteksten verbeterd. Maar niet elke ambtenaar blijkt even enthousiast.

  Uitroeien ambtelijk jargon lange weg

  Het plan om ambtelijke teksten te schonen van jargon, wollig en onbegrijpelijk taalgebruik werkt. In één jaar tijd zijn met behulp van speciale taalcoaches 20.000 overheidsteksten verbeterd. Maar niet elke ambtenaar blijkt even enthousiast.

 • Voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie pleit voor een sterke rol voor het lokaal en regionaal bestuur bij het herstel van de EU-economieën.

  Renovatiegolf gebouwen vanuit EU

  De renovatiegolf om gebouwen in de Europese Unie energiezuinig te maken, wordt morgen gelanceerd. Het geld daarvoor komt deels uit NextGenerationEU, het herstelinstrument om de coronacrisis te boven te komen.

 • Foto: Dutchmen Photography / Shutterstock.com

  Weinig raadsleden bekend met politiek verlof

  Raadsleden hebben recht op onbetaald verlof van hun werk om raads- of commissievergaderingen bij te wonen, maar slechts een op de vier is bekend met de regeling. Dat blijkt uit onderzoek van de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden (NVvR).

 • Terwijl de Brexit mogelijkerwijs op een no-deal afstevent, leggen de lokale en regionale overheden in de EU contact met Britse gemeenten via een speciale contactgroep. Daarbinnen willen ze ervaringen delen over handel, verkeer van goederen, diensten en personen en vooral de samenwerking met Engelse decentrale overheden op gang houden.

  Decentrale overheden houden contact met VK

  Terwijl de Brexit mogelijkerwijs op een no-deal afstevent, leggen de lokale en regionale overheden in de EU contact met Britse gemeenten via een speciale contactgroep. Daarbinnen willen ze ervaringen delen over handel, verkeer van goederen, diensten en personen en vooral de samenwerking met Engelse decentrale overheden op gang houden.

 • De voorzieningenrechter hoeft voorlopig niet te oordelen over de granulietstort in ontzandingsplas Over de Maas, in een Gelderse uiterwaard van de Maas. De gemeente West Maas en Waal heeft het verzoek om een voorlopige voorziening in die zaak ingetrokken, nu zandwinbedrijf Nederzand heeft beloofd dat het storten van het omstreden granuliet uiterlijk op 14 november wordt gestaakt. Het bedrijf wacht daarna op de uitkomst van een nieuw, onafhankelijk onderzoek naar eventuele milieurisico's van het product.

  West Maas en Waal trekt rechtszaak over granuliet in

  Reageer

  De voorzieningenrechter hoeft voorlopig niet te oordelen over de granulietstort in ontzandingsplas Over de Maas, in een Gelderse uiterwaard van de Maas. De gemeente West Maas en Waal heeft het verzoek om een voorlopige voorziening in die zaak ingetrokken, nu zandwinbedrijf Nederzand heeft beloofd dat het storten van het omstreden granuliet uiterlijk op 14 november wordt gestaakt. Het bedrijf wacht daarna op de uitkomst van een nieuw, onafhankelijk onderzoek naar eventuele milieurisico's van het product.

 • Boomgaard (foto ter illustratie).

  'Dubbele streep' onder boomgaard-dossier Maasdriel

  De gemeenteraad van Maasdriel wil dat het college het omstreden besluit over de boomgaard naast het huis van CDA-wethouder Peter de Vries terugdraait. Daarmee hoopt de raad de kwestie die de gemeente ruim een jaar parten heeft gespeeld eindelijk definitief af te sluiten. 'Onwezenlijk', reflecteert raadslid Kees van Drunen (PvdA/GroenLinks).

 • Weinig is effectiever in de strijd tegen drugscriminaliteit in het buitengebied dan het slopen van leegstaande boerenschuren. Het wegnemen van leegstand ontneemt de gelegenheid van drugscriminelen om gebouwen te misbruiken.

  Sloop boerenschuren dwarsboomt drugscrimineel

  Weinig is effectiever in de strijd tegen drugscriminaliteit in het buitengebied dan het slopen van leegstaande boerenschuren. Het wegnemen van leegstand ontneemt de gelegenheid van drugscriminelen om gebouwen te misbruiken.

 • Kern van de aanklacht is dat het bewindvoerderskantoor klanten heeft misgelopen vanwege beleid dat de gemeente Deventer in 2017 doorvoerde. De gemeente hoopte toen een besparing van 150 duizend euro te realiseren door beschermingsbewind zelf uit te voeren.

  Deventer betaalt schadevergoeding aan bewindvoerder

  De gemeente Deventer moet een schadeclaim betalen aan bewindvoerderskantoor De Financiële Hulpverlener vanwege een beslissing die de gemeente in 2017 nam. Het is een nabrander van een mislukte poging van de gemeente om kosten op de bijzondere bijstand te besparen.

 • Burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam heeft het coronavirus opgelopen.

  Burgemeester Aboutaleb heeft corona

  Reageer

  Burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam heeft het coronavirus opgelopen. Volgens zijn woordvoerster is hij thuis met milde klachten en moet op advies van de GGD zeven dagen in isolatie blijven. De burgemeester werkt momenteel vanuit huis.

Vacatures

Van onze partners

Whitepapers

Alle whitepapers

Dossiers

Mystery Burger: de podcast

Even genoeg naar uw scherm gestaard?  Beluister vanaf nu de columns van de Mystery Burger als podcast!