of 64120 LinkedIn

Nieuws

 • Beeld: Shutterstock

  Epe mocht dronken ambtenaar niet ontslaan

  Reageer

  De gemeente Epe had een ambtenaar die onder invloed van alcohol een online bijeenkomst met burgers bijwoonde niet op staande voet mogen ontslaan. Dat oordeelt de rechtbank Gelderland. Bij alcoholverslaving treedt na behandeling immers vaak een (tijdelijke) terugval op. ‘De gemeente had moeten kiezen voor een andere sanctie dan ontslag op staande voet.’

 • Geen enkele gemeente heeft voor zover bekend een aanbieder kunnen contracteren die vanaf januari de zogeheten onderwijsroute kan aanbieden aan inburgeraars. Bestuurlijk overleg tussen de ministeries Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) en Financiën en gemeentekoepel VNG moet voorkomen dat de onderwijsroute compleet mislukt.

  Aanbesteding Wet inburgering loopt uit op fiasco

  Voor zover bekend heeft nog geen enkele gemeente een aanbieder kunnen contracteren die vanaf januari de zogeheten onderwijsroute kan aanbieden aan inburgeraars. Het budget dat gemeenten daarvoor willen vrijmaken, en daarvoor van het rijk krijgen, is bij lange na niet genoeg. Bestuurlijk overleg tussen de ministeries Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW), onderwijs (OCW) en Financiën en gemeentekoepel VNG moet voorkomen dat de onderwijsroute compleet mislukt.

 • Gemeenten dienen op grond van de Gemeentewet strafbare feiten te voorkomen. Het niet doen van financieel onderzoek bij het toepassen van de Wet Bibob leidt ertoe dat gemeenten deze openbare ordetaak terzijde schuiven. Dat stelt consultant openbaar bestuur Jasper van Ginneken. ‘Als je ervoor kiest om Bibob niet toe te passen, dan aanvaard je het risico op maatschappelijke ontwrichting.’

  ‘Gemeenten schuiven openbare ordetaak terzijde’

  Gemeenten dienen op grond van de Gemeentewet strafbare feiten te voorkomen. Het niet doen van financieel onderzoek bij het toepassen van de Wet Bibob leidt ertoe dat gemeenten deze openbare ordetaak terzijde schuiven. Dat stelt consultant openbaar bestuur Jasper van Ginneken. ‘Als je ervoor kiest om Bibob niet toe te passen, dan aanvaard je het risico op maatschappelijke ontwrichting.’

 • Beeld: Shutterstock

  Burgemeester Groningen schrapt zeilevenement Vindicat

  1 reactie

  Een zeilevenement met aansluitend een groot feest van studentenvereniging Vindicat, dat vrijdag plaats zou vinden, gaat niet door. Dat heeft de Groningse burgemeester Koen Schuiling maandag laten weten. Het feest is geschrapt en in de aanloop naar toekomstige evenementen moet volgens hem 'eerst worden gekeken hoe die op een acceptabele wijze kunnen plaatsvinden'.

 • Theater De Liefde in Haarlem heeft een boete van 2500 euro ontvangen voor het negeren van de coronamaatregelen bij twee voorstellingen van Theo Maassen. Het theater liet de shows vorige maand met een volle zaal doorgaan, terwijl dat destijds nog niet was toegestaan. De gemeente liet al weten dat daar een boete op stond en die is nu, ruim twee weken later, binnen.

  Boete voor Haarlems theater voor optredens Maassen

  2 reacties

  Theater De Liefde in Haarlem heeft een boete van 2500 euro ontvangen voor het negeren van de coronamaatregelen bij twee voorstellingen van Theo Maassen. Het theater liet de shows vorige maand met een volle zaal doorgaan, terwijl dat destijds nog niet was toegestaan. De gemeente liet al weten dat daar een boete op stond en die is nu, ruim twee weken later, binnen.

 • Om toe te zien op het verbod op lachgas, wordt 14 miljoen euro extra gestoken in handhaving door de politie. Dat meldt demissionair justitieminister Ferd Grapperhaus in een brief aan de Tweede Kamer. Het bedrag maakt deel uit van het half miljard dat op Prinsjesdag is toegezegd om ondermijnende criminaliteit beter te bestrijden.

  14 miljoen voor handhaving lachgasverbod

  1 reactie

  Om toe te zien op het verbod op lachgas, wordt 14 miljoen euro extra gestoken in handhaving door de politie. Dat meldt demissionair justitieminister Ferd Grapperhaus in een brief aan de Tweede Kamer. Het bedrag maakt deel uit van het half miljard dat op Prinsjesdag is toegezegd om ondermijnende criminaliteit beter te bestrijden.

 • Het is soms lastig om fouten toe te geven. Ook op overheidsniveau. Dat zorgde ervoor dat de komst van de marinierskazerne naar Vlissingen, die een boost had moeten zijn voor de werkgelegenheid en leefbaarheid van Zeeland, eindigde in een sof. Hoe kijken de betrokkenen erop terug?

  Lessen van de Zeeuwse kazerne-affaire

  Het is soms lastig om fouten toe te geven. Ook op overheidsniveau. Dat zorgde ervoor dat de komst van de marinierskazerne naar Vlissingen, die een boost had moeten zijn voor de werkgelegenheid en leefbaarheid van Zeeland, eindigde in een sof.  Hoe kijken de betrokkenen erop terug?

 • Het uitgaanspubliek in een aantal steden heeft zaterdagavond veelvuldig gebruik gemaakt van polsbandjes om toegang te krijgen tot restaurants en cafés. Dat laten horecaondernemers in Breda en Zwolle en de organisatie van Leidens Ontzet weten.

  Polsbandje slaat aan

  Reageer

  Het uitgaanspubliek in een aantal steden heeft zaterdagavond veelvuldig gebruik gemaakt van polsbandjes om toegang te krijgen tot restaurants en cafés. Dat laten horecaondernemers in Breda en Zwolle en de organisatie van Leidens Ontzet weten.

 • Burgemeester Thijsen bij zijn herbenoeming in 2020

  Marcel Thijsen: ‘Ik zeg vrijuit wat ik vind’

  Marcel Thijsen is volgens het Dagblad van het Noorden een ‘markante volksburgemeester’. ‘Niemand zit te wachten op een nobody, zegt de burgemeester van Tynaarlo zelf. Ook niet als het over de opvang van asielzoekers gaat. 

 • Wethouder Patrick van der Velden van de gemeente Bergen op Zoom heeft gisteravond per direct zijn functie neergelegd tijdens het interpellatiedebat over een half miljoen aan coronasteun voor de culturele sector die bij topambtenaren terechtkwam. Het college overleefde hierna een motie van wantrouwen met één stem verschil: 17-16.

  Bergse wethouder stapt op, college blijft

  Wethouder Patrick van der Velden van de gemeente Bergen op Zoom heeft gisteravond per direct zijn functie neergelegd tijdens het interpellatiedebat over een half miljoen aan coronasteun voor de culturele sector die bij topambtenaren terechtkwam. Het college overleefde hierna een motie van wantrouwen met één stem verschil: 17-16.

 • Burgemeester John Jorritsma van Eindhoven probeert de onrust te beteugelen die ontstond na de aanhouding van negen terreurverdachten op 23 september in zijn stad. Dat probeert hij 'door met elkaar in gesprek te gaan' om zodoende te voorkomen dat er spanningen ontstaan binnen een wijk of gemeenschap, schrijft hij vrijdag aan de gemeenteraad.

  Jorritsma: spanningen in wijken voorkomen

  4 reacties

  Burgemeester John Jorritsma van Eindhoven probeert de onrust te beteugelen die ontstond na de aanhouding van negen terreurverdachten op 23 september in zijn stad. Dat probeert hij 'door met elkaar in gesprek te gaan' om zodoende te voorkomen dat er spanningen ontstaan binnen een wijk of gemeenschap, schrijft hij vrijdag aan de gemeenteraad.

 • De onderhandelingen tussen de vakbonden en het ministerie van Binnenlandse Zaken over de cao rijk die afgelopen woensdag na een pauze van ruim drie maanden weer zijn hervat verlopen moeizaam, zegt FNV-onderhandelaar Marco Ouwehand. ‘Het is duwen en trekken.’

  FNV: cao-overleg rijk verloopt moeizaam

  De onderhandelingen tussen de vakbonden en het ministerie van Binnenlandse Zaken over de cao rijk die afgelopen woensdag na een pauze van ruim drie maanden weer zijn hervat verlopen moeizaam, zegt FNV-onderhandelaar Marco Ouwehand. ‘Het is duwen en trekken.’

Vacatures

Van onze partners

Whitepapers

Alle whitepapers

Dossiers

Mystery Burger: de podcast

Even genoeg naar uw scherm gestaard?  Beluister vanaf nu de columns van de Mystery Burger als podcast!