of 62284 LinkedIn

Nieuws

 • Beeld: Shutterstock

  Bruls wil snel versoepelen: 'Niet meer te houden'

  Reageer

  'De huidige coronamaatregelen zijn niet te houden. Het kabinet moet binnen enkele weken versoepelen, om te beginnen door in de buitenlucht meer mogelijk te maken'. Dat zegt Hubert Bruls, burgemeester van Nijmegen, tevens voorzitter van de Veiligheidsregio Gelderland-Zuid en het landelijke Veiligheidsberaad in het AD.

 • De avondklok was al voorbij, toen Arnhemse raadsleden eindelijk hun bed mochten opzoeken. Tot vijf uur ’s nachts duurde het raadsdebat waarin twee wethouders zich moesten verantwoorden voor de discriminatieaffaire. Wethouder Martien Louwers (PvdA) kreeg een motie van wantrouwen aan de broek die werd gesteund door coalitiepartij D66. Maar oppositiepartij Arnhem Centraal vond dat de stad er tijdens de coronacrisis geen gehavend stadsbestuur bij kon hebben, waardoor het vege lijf van de wethouder werd gered.

  Coronacrisis redt Arnhemse wethouder

  De avondklok was al voorbij, toen Arnhemse raadsleden eindelijk hun bed mochten opzoeken. Tot vijf uur ’s nachts duurde het raadsdebat waarin twee wethouders zich moesten verantwoorden voor de discriminatieaffaire. Wethouder Martien Louwers (PvdA) kreeg een motie van wantrouwen aan de broek die werd gesteund door coalitiepartij D66. Maar oppositiepartij Arnhem Centraal vond dat de stad er tijdens de coronacrisis geen gehavend stadsbestuur bij kon hebben, waardoor het vege lijf van de wethouder werd gered.

 • De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema heeft het kabinet opgeroepen om te kijken of ‘als het mogelijk is’ de terrassen begin maart weer te openen, ‘zodat we de open ruimte kunnen reguleren’. Ook andere burgemeesters pleiten voor verruiming van maatregelen in de buitenlucht. Stadsparken lopen immers over en horecaondernemers hebben aangekondigd op 2 maart de terrassen te openen.

  Parken vol, terrassen open?

  De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema heeft het kabinet opgeroepen om te kijken of ‘als het mogelijk is’ de terrassen begin maart weer te openen, ‘zodat we de open ruimte kunnen reguleren’. Ook andere burgemeesters pleiten voor verruiming van maatregelen in de buitenlucht. Stadsparken lopen immers over en een groep horecaondernemers kondigde aan op 2 maart de terrassen te openen.

 • Volgens de minister van Binnenlandse Zaken dient de commissaris van de koning bij verstoorde bestuurlijke verhoudingen tussen raad en college of bij integriteitsvraagstukken een grotere rol te spelen. De extra bevoegdheid geldt uitsluitend en alleen voor die twee zaken.

  Grotere rol CdK bij bestuurlijke problemen

  Minister Ollongren negeert de kritiek van raadsleden, wethouders en burgemeesters en geeft de commissaris van de koning een grotere rol bij lokale integriteitskwesties. Die krijgt toegang tot geheime stukken en mag besloten vergaderingen bijwonen.

 • © Shutterstock

  Burger klem door 'verwaarlozen' van de uitvoerder

  4 reacties

  Nederlanders komen geregeld klem te zitten door problemen met de uitvoering van regels die het kabinet en de Kamer hebben gemaakt. Het parlement en het kabinet hebben de uitvoering en daarmee de organisaties ‘jarenlang verwaarloosd’. De wetgever en de uitvoeringsorganisaties werken daarnaast slecht samen. Dat concludeert een commissie van Kamerleden die zich heeft gebogen over de 'loketten van de overheid', zoals de Belastingdienst en het UWV. Commissievoorzitter André Bosman overhandigde het rapport donderdag aan Kamervoorzitter Khadija Arib.

 • Dat instituut deed in opdracht van de Anne Frank Stichting onderzoek naar wat Nederlanders belangrijk vinden aan de democratie. Daarvoor werden van 2019 tot begin 2020, dus nog voor de coronacrisis, bijna 1500 Nederlanders van 18 jaar en ouder ondervraagd.

  Steun voor democatie niet onvoorwaardelijk

  1 reactie

  Urgente problemen mogen op een niet-democratische manier worden aangepakt, vindt een aanzienlijk aantal Nederlanders volgens het Verwey-Jonker Instituut. Ondanks dat de meeste Nederlanders de democratie en rechtsstaat steunen, blijkt deze steun niet altijd onvoorwaardelijk.

 • Bijna de helft van de griffiers (45 procent) was in mei 2020 positief over het digitaal vergaderen. In november is dat percentage gestegen naar 55 procent. Dat blijkt uit onderzoek voor de Evaluatiecommissie Tijdelijke Wet Digitale Beraadslaging.

  Tevredenheid over digitale raadsvergaderingen groeit

  Bijna de helft van de griffiers (45 procent) was in mei 2020 positief over het digitaal vergaderen. In november is dat percentage gestegen naar 55 procent. Dat blijkt uit onderzoek voor de Evaluatiecommissie Tijdelijke Wet Digitale Beraadslaging. In mei 2020 had 87 procent van de gemeenten en provincies in Nederland al digitaal vergaderd.

 • Burgemeesters willen hun takenpakket niet drastisch op de schop nemen. Een discussie over hun positie en takenpakket moet samengaan met een discussie over het hele democratische bestel, vinden zij.

  Burgemeesters willen roer niet drastisch omgooien

  Burgemeesters staan niet te springen om hun takenpakket drastisch op de schop te nemen. Een discussie over hun positie en takenpakket moet samengaan met een discussie over het hele democratische bestel, vinden zij. Wel stellen de burgemeesters dat ze regelmatig worden opgezadeld met nieuwe taken en bevoegdheden die niet per se in de burgemeestersportefeuille passen. Dit leidt ertoe dat het burgemeestersambt een spreekwoordelijk ‘duizend-dingen doekje’ wordt. Dat is een ‘zorgpunt’.

 • Beeld: Shutterstock

  Ellemeet (GL): meer vrijheid voor gemeenten

  GroenLinks wil een snelle en rechtvaardige klimaataanpak. Als het aan Tweede Kamerlid Corinne Ellemeet ligt, in combinatie met meer beleidsvrijheid voor gemeenten en verhoging van het gemeentefonds. ‘Bij lokale problemen moet je kijken naar maatwerk.’

 • Met hart en verstand kunnen inschatten wat voor een inwoner betekenisvol is. 'De menselijkheid moet het winnen van het systeem', stelt Janny Bakker, voorzitter van de Raad van Bestuur van Movisie en voormalig wethouder in Huizen.

  ‘Menselijkheid moet het winnen van het systeem’

  Met hart en verstand kunnen inschatten wat een inwoner echt belangrijk vindt en nodig heeft. Dat moeten ambtenaren, vooral in het sociaal domein, doen. Daarnaast moet niet het wantrouwen jegens inwoners voorop staan, maar menselijkheid en compassie met inwoners. Onder de streep levert het nog geld op ook. De toeslagenaffaire laat de noodzaak zien om als overheid vanuit een ander mensbeeld te werken.

Vacatures

Van onze partners

Whitepapers

Alle whitepapers

Dossiers

Mystery Burger: de podcast

Even genoeg naar uw scherm gestaard?  Beluister vanaf nu de columns van de Mystery Burger als podcast!