of 64621 LinkedIn

Nieuws

 • Gemeenten dreigen lijkschouwers tekort te komen, waarschuwt de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ). 'Veel forensisch artsen gaan binnenkort met pensioen, terwijl er veel te weinig nieuwe worden opgeleid', aldus de organisatie. In veel regio’s is de situatie volgens haar nu al nijpend.

  'Gemeenten komen straks lijkschouwers tekort'

  Reageer

  Gemeenten dreigen lijkschouwers tekort te komen, waarschuwt de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ). 'Veel forensisch artsen gaan binnenkort met pensioen, terwijl er veel te weinig nieuwe worden opgeleid', aldus de organisatie. In veel regio’s is de situatie volgens haar nu al nijpend.

 • Initiatiefnemers Jochem en Merel Janssen

  Campagne #normaaloverdrugs van start

  In twaalf grote steden is afgelopen weekend de campagne #normaaloverdrugs van start gegaan. Met oneliners zoals ‘Er gaan meer mensen kapot aan het drugsbeleid dan aan drugs’ vraagt de campagne aandacht voor het huidige, Nederlandse drugsbeleid. Deze landelijke campagne is gestart door de ouders Merel en Jochem Janssen die het maatschappelijk beladen onderwerp bespreekbaar willen maken.

 • Voorzitter van het Veiligheidsberaad Hubert Bruls heeft begrip voor de keuze van burgemeester Paul Depla van Breda, die de horeca in zijn stad zaterdagavond toestond om na 20.00 uur open te blijven. Vrijdag kondigde het kabinet aan dat café's en restaurants vanaf zaterdag om 20.00 uur dicht moeten, om zo de opmars van het coronavirus tegen te gaan. Bruls snapt dat je "als burgemeester moet roeien met de riemen die je hebt", zei hij bij WNL op Zondag.

  Bruls snapt keuze toestaan open horeca Breda

  3 reacties

  Voorzitter van het Veiligheidsberaad Hubert Bruls heeft begrip voor de keuze van burgemeester Paul Depla van Breda, die de horeca in zijn stad zaterdagavond toestond om na 20.00 uur open te blijven. Vrijdag kondigde het kabinet aan dat café's en restaurants vanaf zaterdag om 20.00 uur dicht moeten, om zo de opmars van het coronavirus tegen te gaan. Bruls snapt dat je 'als burgemeester moet roeien met de riemen die je hebt', zei hij bij WNL op Zondag.

 • Burgerpanels vernieuwen de democratie en leveren inhoudelijke inzichten op. Ze kennen hun leefomgeving immers van binnenuit en bekijken deze met een holistische blik, zo blijkt uit de resultaten van het participatie-experiment Toukomst in de provincie Groningen, waarbij een burgerpanel advies mocht uitbrengen over de besteding van 100 miljoen euro. Onderzoeker leefomgeving Hiska Ubels en Bettina Bock, bijzonder hoogleraar bevolkingsdaling en leefbaarheid, beschrijven in dit essay hoe burgers het overheidsbeleid kunnen bereiken.

  Burgerpanels hebben de 'Toukomst'

  Burgerpanels vernieuwen de democratie en leveren inhoudelijke inzichten op. Ze kennen hun leefomgeving immers van binnenuit en bekijken deze met een holistische blik, zo blijkt uit de resultaten van het participatie-experiment Toukomst in de provincie Groningen, waarbij een burgerpanel advies mocht uitbrengen over de besteding van 100 miljoen euro. Onderzoeker leefomgeving Hiska Ubels en Bettina Bock, bijzonder hoogleraar bevolkingsdaling en leefbaarheid, beschrijven in dit essay hoe burgers het overheidsbeleid kunnen bereiken.

 • Centrumgemeenten van arbeidsmarktregio’s ontvangen de komende twee jaar in totaal 24 miljoen extra om het lesaanbod voor inburgeraars zeker te stellen. Dat schrijft staatssecretaris Dennis Wiersma van Sociale Zaken en Werkgelegenheid aan de Tweede Kamer.

  24 miljoen extra voor lesaanbod inburgering

  Centrumgemeenten van arbeidsmarktregio’s ontvangen de komende twee jaar in totaal 24 miljoen extra om het lesaanbod voor inburgeraars zeker te stellen. Dat schrijft staatssecretaris Dennis Wiersma van Sociale Zaken en Werkgelegenheid aan de Tweede Kamer.

 • Het Winterswijkse raadslid Loes ten Dolle bindt de strijd aan met de verharding in de lokale politiek en bedreigingen op de sociale media. Burgemeester Joris Bengevoord steunt haar zijde.

  Raadslid en burgemeester zijn bedreigingen spuugzat

  Het Winterswijkse raadslid Loes ten Dolle bindt de strijd aan met de verharding in de lokale politiek en bedreigingen op de sociale media. Burgemeester Joris Bengevoord steunt haar zijde. ‘Een raadslid met de dood bedreigen vinden we normaal.’

 • Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) heeft voor de jaarwisseling 3500 extra opvangplekken voor asielzoekers nodig. Volgens demissionair minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) en staatssecretaris Ankie Broekers-Knol (Justitie) moeten de eerste zeshonderd daarvan al voor 1 december geregeld zijn, laten ze weten in een Kamerbrief. Verder zijn er vijfhonderd plekken nodig voor 'alleenstaande minderjarige vreemdelingen' en honderd voor asielzoekers die uit een veilig land komen.

  Nog 3500 extra opvangplekken voor asielzoekers nodig

  12 reacties

  Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) heeft voor de jaarwisseling 3500 extra opvangplekken voor asielzoekers nodig. Volgens demissionair minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) en staatssecretaris Ankie Broekers-Knol (Justitie) moeten de eerste zeshonderd daarvan al voor 1 december geregeld zijn, laten ze weten in een Kamerbrief. Verder zijn er vijfhonderd plekken nodig voor 'alleenstaande minderjarige vreemdelingen' en honderd voor asielzoekers die uit een veilig land komen.

 • De gemeente Rotterdam heeft de vuurwerkshows van komende jaarwisseling geschrapt, omdat niet duidelijk is wat voor coronamaatregelen dan van kracht zijn. In een brief schrijft burgemeester Ahmed Aboutaleb dat er daarom niet verder kan worden gegaan met de voorbereidingen.

  Geen vuurwerkshows in Rotterdam

  Reageer

  De gemeente Rotterdam heeft de vuurwerkshows van komende jaarwisseling geschrapt, omdat niet duidelijk is wat voor coronamaatregelen dan van kracht zijn. In een brief schrijft burgemeester Ahmed Aboutaleb dat er daarom niet verder kan worden gegaan met de voorbereidingen.

 • Demissionair premier Mark Rutte zou het ‘goed verdedigbaar’ vinden als ook ambtenaren straks alleen met een coronatoegangsbewijs op het werk mogen komen. Hij gaat die discussie naar eigen zeggen graag aan, zei hij tijdens de persconferentie waarin het kabinet met strenge maatregelen kwam om het aantal coronabesmettingen in te dammen.

  Coronapas voor ambtenaar ‘goed verdedigbaar’

  Demissionair premier Mark Rutte zou het ‘goed verdedigbaar’ vinden als ook ambtenaren straks alleen met een coronatoegangsbewijs op het werk mogen komen. Hij gaat die discussie naar eigen zeggen graag aan, zei hij tijdens de persconferentie waarin het kabinet met aangescherpte, strenge maatregelen kwam om het aantal coronabesmettingen in te dammen.

 • Het feit dat de VVD-afdeling Heemstede-Bloemendaal de manager regional affairs van staalbedrijf Tata Steel, Donald Voskuil, heeft gekandideerd als lijsttrekker voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2022 valt niet overal in goede aarde. Vraag is of hij als raadslid wel onafhankelijk kan opereren.

  Onrust over VVD-lijsttrekkerschap lobbyist Tata Steel

  Het feit dat de VVD-afdeling Heemstede-Bloemendaal de manager regional affairs van staalbedrijf Tata Steel, Donald Voskuil, heeft gekandideerd als lijsttrekker voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2022 valt niet overal in goede aarde. Vraag is of hij als raadslid wel onafhankelijk kan opereren.

 • 'In de clinch' is een rubriek waarin jurist/columnist Michel Knapen actuele zaken in het ambtenarenrecht belicht.

  Hennepplantjes in huis: direct ontslag

  Een gemeenteambtenaar met thuis iets te veel wiet en hennepplanten wordt ontslagen. De strafzaak wordt geseponeerd, de rechtbank wijst erop dat er geen zero-tolerance-beleid is. Blijft het strafontslag in stand?

Vacatures

Klik hier voor alle vacatures

Van onze partners

Whitepapers

Alle whitepapers

Dossiers

Mystery Burger: de podcast

Even genoeg naar uw scherm gestaard?  Beluister vanaf nu de columns van de Mystery Burger als podcast!