of 64621 LinkedIn

Nieuws

 • In elf gemeenten zijn volgende week herindelingsverkiezingen. In totaal dingen 53 politieke partijen mee naar een of meer van de 142 raadszetels. Forum voor Democratie doet in alle gemeenten mee.

  Herindelingsverkiezingen: 87 raadszetels verdwijnen

  In elf gemeenten zijn volgende week herindelingsverkiezingen. In totaal dingen 53 politieke partijen mee naar een of meer zetels in een van de vier nieuwe gemeenteraden. De vier raden gaan opgeteld 142 raadszetels tellen. Forum voor Democratie doet in alle gemeenten mee. Nu is de partij in geen van de elf gemeenteraden vertegenwoordigd. Ondanks de oplopende coronabesmettingen gaan de verkiezingen door.

 • Steden nemen steeds vaker maatregelen om de oververhitting van de woningmarkt onder controle te krijgen, zoals een zelfbewoningsplicht en een verbod op buy-to-let. Maar niet alleen grotere steden moeten de regie op de gemeentelijke woningmarkt weer terugpakken, waarschuwt wethouder Marlies Volten van de gemeente Teylingen. ‘Dit speelt inmiddels ook in kleinere dorpen’.

  'Kleine gemeenten moeten regie op woonmarkt pakken'

  Steden nemen steeds vaker maatregelen om de oververhitting van de woningmarkt onder controle te krijgen, zoals een zelfbewoningsplicht en een verbod op buy-to-let. Maar niet alleen grotere steden moeten de regie op de gemeentelijke woningmarkt weer terugpakken, waarschuwt wethouder Marlies Volten van de gemeente Teylingen. ‘Dit speelt inmiddels ook in kleinere dorpen’.

 • Aan het begin in oktober werd er nog vooral gewaarschuwd, aldus het departement. Vanaf november wordt harder opgetreden.

  Gemeenten handhaven harder op coronatoegangsbewijs

  Reageer

  Demissionair justitieminister Ferd Grapperhaus is te spreken over de handhaving van het coronatoegangsbewijs door gemeenten. Het aantal gelegenheden dat beboet of zelfs gesloten is wegens herhaalde overtredingen, is volgens de bewindsman ‘zeer drastisch gestegen’.

 • Demissionair minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) is ook enthousiast.

  Kamer positief over meerdaags stemmen bij verkiezingen

  Reageer

  De Tweede Kamer is positief over de mogelijkheid voor burgers om meerdere dagen te kunnen stemmen bij verkiezingen. Dat bleek dinsdag bij een evaluatie van de verkiezingen in maart voor de Tweede Kamer.

 • Rotterdam stelt vanaf 1 januari in zestien wijken een zogeheten ‘opkoopbescherming’ in voor huizen met een WOZ-waarde tot 355.000 euro. Dat houdt in dat wie in deze buurten een dergelijk huis koopt, daar zelf in moet gaan wonen of het huis alleen onder strikte voorwaarden mag verhuren.

  Rotterdam stelt ‘zelfwoonplicht’ in voor zestien wijken

  1 reactie

  Rotterdam stelt vanaf 1 januari in zestien wijken een zogeheten ‘opkoopbescherming’ in voor huizen met een WOZ-waarde tot 355.000 euro. Dat houdt in dat wie in deze buurten een dergelijk huis koopt, daar zelf in moet gaan wonen of het huis alleen onder strikte voorwaarden mag verhuren.

 • De Algemene Ledenvergadering van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) in Nieuwegein gaat vrijdag 26 november niet door. In verband met de sterk stijgende coronabesmettingen en de lockdownmaatregelen is de bijeenkomst verplaatst naar vrijdag 4 februari 2022.

  VNG cancelt ledenvergadering vanwege corona

  De Algemene Ledenvergadering van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) in Nieuwegein gaat vrijdag 26 november niet door. In verband met de sterk stijgende coronabesmettingen en de lockdownmaatregelen is de bijeenkomst verplaatst naar vrijdag 4 februari 2022.

 • De gemeente Tynaarlo heeft structureel niet genoeg ambtenaren om de Omgevingswet vanaf1 juli 2022 uit te voeren. Dat liet burgemeester Marcel Thijsen doorschemeren tijdens het begrotingsdebat, nadat de ChristenUnie zorgen had geuit over de hoge werkdruk in de ambtelijke organisatie. ‘De wereld en de omgeving verandert en dat baart zorgen voor de lange termijn.’

  Tynaarlo telt structureel te weinig ambtenaren

  De gemeente Tynaarlo heeft structureel niet genoeg ambtenaren om de Omgevingswet vanaf1 juli 2022 uit te voeren. Dat liet burgemeester Marcel Thijsen doorschemeren tijdens het begrotingsdebat, nadat de ChristenUnie zorgen had geuit over de hoge werkdruk in de ambtelijke organisatie. ‘De wereld en de omgeving verandert en dat baart zorgen voor de lange termijn.’

 • De aanleg van een groot bos, meer gebruik van aardwarmte en de oprichting van een isolatiefonds. Dat zijn drie van 26 concrete voorstellen bedacht door het zogenoemde mini-beraad, ofwel honderd Amsterdammers die gevraagd zijn om na te denken over maatregelen om de klimaatdoelstellingen van de stad te halen.

  Burgerberaad Amsterdam komt met 26 klimaatvoorstellen

  Reageer

  De aanleg van een groot bos, meer gebruik van aardwarmte en de oprichting van een isolatiefonds. Dat zijn drie van 26 concrete voorstellen bedacht door het zogenoemde mini-beraad, ofwel honderd Amsterdammers die gevraagd zijn om na te denken over maatregelen om de klimaatdoelstellingen van de stad te halen.

 • De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) plaatst kanttekeningen bij het eventueel vragen een coronatoegangsbewijs aan ambtenaren als ze het gemeentehuis betreden. ‘In de huidige tijd van krapte op de arbeidsmarkt kunnen werkgevers zich het niet veroorloven om groepen werknemers op voorhand uit te sluiten.’

  VNG: nadelen aan vragen ambtenaar om coronapas

  De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) plaatst kanttekeningen bij het eventueel vragen een  coronatoegangsbewijs aan ambtenaren als ze het gemeentehuis betreden. ‘In de huidige tijd van krapte op de arbeidsmarkt kunnen werkgevers zich het niet veroorloven om groepen werknemers op voorhand uit te sluiten.’

 • Het feit dat de huidige burgemeester van de gemeente Mill en Sint Hubert, Antoine Walraven, op de lokale kieslijst staat van de VVD en wethouder wil worden in de nieuwe gemeente Land van Cuijk, waar zijn gemeente per 1 januari 2022 in opgaat, doet sommige wenkbrauwen fronzen. Politisering van het burgemeestersambt, vindt de één. Een gewenste versteviging van de raad, vindt de ander.

  Burgemeester op kandidatenlijst VVD, kan dat?

  Het feit dat de huidige burgemeester van de gemeente Mill en Sint Hubert, Antoine Walraven, op de lokale kieslijst staat van de VVD en wethouder wil worden in de nieuwe gemeente Land van Cuijk, waar zijn gemeente per 1 januari 2022 in opgaat, doet sommige wenkbrauwen fronzen. Politisering van het burgemeestersambt, vindt de één. Een gewenste versteviging van de raad, vindt de ander.

 • Hoewel nog onduidelijk is of minister De Jonge (VWS) maatregelen gaat nemen tegen gemeenten die een inkomenstoets bij huishoudelijke hulp hanteren, voeren steeds meer gemeenten deze in.

  Steeds meer gemeenten gooien kont tegen krib

  Hoewel nog niet duidelijk is of minister De Jonge (VWS) een streep gaat zetten door de inkomenstoets bij huishoudelijke hulp, voeren steeds meer gemeenten deze in. Zij gooien de kont tegen de krib omdat het rijk blijft weigeren hen volledig te compenseren voor de extra kosten die gemeenten sinds de invoering van het Wmo-abonnementstarief maken.

Vacatures

Klik hier voor alle vacatures

Van onze partners

Whitepapers

Alle whitepapers

Dossiers

Mystery Burger: de podcast

Even genoeg naar uw scherm gestaard?  Beluister vanaf nu de columns van de Mystery Burger als podcast!