of 64621 LinkedIn

Nieuws

 • De inzet van camerawagens was simpelweg niet nodig, concludeert de AP: er zitten immers handhavers in de auto die zelf ook kunnen zien of mensen genoeg afstand houden.

  Camerawagens waren onrechtmatig, zegt AP

  De inzet van camerawagens in Rotterdam om op de anderhalvemeterregel te handhaven was in strijd met de wet. Dat blijkt volgens NRC uit een nog niet gepubliceerd rapport van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). 

 • Als gemeenten niet willen herindelen terwijl dat wel nodig is, moet de provincie makkelijker dan nu de knoop kunnen doorhakken. Draagvlak onder bestuur en inwoners van de betrokken gemeenten moet minder zwaar gaan wegen dan nu. Dat schrijft minister Ollongren van Binnenlandse Zaken.

  Provincies krijgen grotere rol bij herindeling

  De rol van provincies bij gemeentelijke herindelingen moet weer worden versterkt. Als gemeenten niet willen herindelen terwijl dat wel nodig is, moet de provincie makkelijker dan nu de knoop kunnen doorhakken. Draagvlak onder bestuur en inwoners van de betrokken gemeenten, nu een belangrijk criterium, moet minder zwaar gaan wegen.

 • Inwoners van Heerhugowaard en Langedijk kunnen vanaf maandag stemmen voor de gemeenteraad van de nieuwe gemeente Dijk en Waard. Een deel van Sint Pancras, onderdeel van Langedijk, wil liever bij Alkmaar horen. En hoopt daar nog steeds op. De strijd om afscheiding is niet eerlijk gevoerd.

  Rol dorpsraad Sint Pancras bij fusie aan kaak gesteld

  Inwoners van Heerhugowaard en Langedijk kunnen volgende week stemmen voor de gemeenteraad van de nieuwe gemeente Dijk en Waard. Een deel van de inwoners van Sint Pancras, onderdeel van Langedijk, had liever gezien dat het dorp bij Alkmaar was gevoegd. En hoopt daar nog steeds op. De, vooralsnog verloren, strijd om afscheiding is niet eerlijk gevoerd.

 • Staatssecretaris Steven van Weyenberg van Infrastructuur en Milieu gaat de wettelijke regels voor asfaltcentrales aanpassen, als dat nodig blijkt. Dat heeft de bewindsman toegezegd op de vraag van gemeenten met een asfaltcentrale om de bestaande regels nog eens tegen het licht te houden. Recent bleek dat asfaltcentrales in Nijmegen, Eindhoven en Stein te veel schadelijke stoffen uitstootten. Dat heeft voor grote onrust onder omwonenden gezorgd.

  Kabinet belooft strengere regels asfaltcentrales

  Reageer

  Staatssecretaris Steven van Weyenberg van Infrastructuur en Milieu gaat de wettelijke regels voor asfaltcentrales aanpassen, als dat nodig blijkt. Dat heeft de bewindsman toegezegd op de vraag van gemeenten met een asfaltcentrale om de bestaande regels nog eens tegen het licht te houden. Recent bleek dat asfaltcentrales in Nijmegen, Eindhoven en Stein te veel schadelijke stoffen uitstootten. Dat heeft voor grote onrust onder omwonenden gezorgd.

 • Kandidaat-wethouders hoeven na de gemeenteraadsverkiezingen 2022 niet verplicht gescreend te worden. Demissionair minister Kajsa Ollongren van BZK heeft besloten een nota van wijziging die de risicoanalyse integriteit voor kandidaat-wethouders wettelijk zou verankeren niet in te dienen na forse kritiek van de Raad van State.

  Nog geen verplichte screening kandidaat-wethouders

  Kandidaat-wethouders hoeven na de gemeenteraadsverkiezingen 2022 niet verplicht gescreend te worden. Demissionair minister Kajsa Ollongren van BZK heeft besloten een nota van wijziging die de risicoanalyse integriteit voor kandidaat-wethouders wettelijk zou verankeren niet in te dienen na forse kritiek van de Raad van State.

 • De ontslagen Somerense wethouder Guido Schoolmeesters mag een onderzoeker van Necker van Naem en drie gemeenteambtenaren horen over hun inbreng voor het rapport van Necker van Naem en bij antwoorden op raadsvragen. De rechtbank Oost-Brabant wees de bezwaren van de gemeente Someren en het onderzoeksbureau af. ‘Het belang van waarheidsvinding prevaleert boven het belang van vertrouwelijkheid.’

  Rechter staat verhoren Somerense ambtenaren toe

  De ontslagen Somerense wethouder Guido Schoolmeesters mag drie gemeenteambtenaren horen over hun inbreng voor het rapport van Necker van Naem naar zijn integriteit en bij antwoorden op raadsvragen over deze zaak. De rechtbank Oost-Brabant wees de bezwaren van de gemeente Someren en het onderzoeksbureau af. ‘Het belang van waarheidsvinding prevaleert boven het belang van vertrouwelijkheid.’

 • In elf gemeenten zijn volgende week herindelingsverkiezingen. In totaal dingen 53 politieke partijen mee naar een of meer van de 142 raadszetels. Forum voor Democratie doet in alle gemeenten mee.

  Herindelingsverkiezingen: 87 raadszetels verdwijnen

  In elf gemeenten zijn volgende week herindelingsverkiezingen. In totaal dingen 53 politieke partijen mee naar een of meer zetels in een van de vier nieuwe gemeenteraden. De vier raden gaan opgeteld 142 raadszetels tellen. Forum voor Democratie doet in alle gemeenten mee. Nu is de partij in geen van de elf gemeenteraden vertegenwoordigd. Ondanks de oplopende coronabesmettingen gaan de verkiezingen door.

 • Steden nemen steeds vaker maatregelen om de oververhitting van de woningmarkt onder controle te krijgen, zoals een zelfbewoningsplicht en een verbod op buy-to-let. Maar niet alleen grotere steden moeten de regie op de gemeentelijke woningmarkt weer terugpakken, waarschuwt wethouder Marlies Volten van de gemeente Teylingen. ‘Dit speelt inmiddels ook in kleinere dorpen’.

  'Kleine gemeenten moeten regie op woonmarkt pakken'

  Steden nemen steeds vaker maatregelen om de oververhitting van de woningmarkt onder controle te krijgen, zoals een zelfbewoningsplicht en een verbod op buy-to-let. Maar niet alleen grotere steden moeten de regie op de gemeentelijke woningmarkt weer terugpakken, waarschuwt wethouder Marlies Volten van de gemeente Teylingen. ‘Dit speelt inmiddels ook in kleinere dorpen’.

 • Aan het begin in oktober werd er nog vooral gewaarschuwd, aldus het departement. Vanaf november wordt harder opgetreden.

  Gemeenten handhaven harder op coronatoegangsbewijs

  Reageer

  Demissionair justitieminister Ferd Grapperhaus is te spreken over de handhaving van het coronatoegangsbewijs door gemeenten. Het aantal gelegenheden dat beboet of zelfs gesloten is wegens herhaalde overtredingen, is volgens de bewindsman ‘zeer drastisch gestegen’.

 • Demissionair minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) is ook enthousiast.

  Kamer positief over meerdaags stemmen bij verkiezingen

  Reageer

  De Tweede Kamer is positief over de mogelijkheid voor burgers om meerdere dagen te kunnen stemmen bij verkiezingen. Dat bleek dinsdag bij een evaluatie van de verkiezingen in maart voor de Tweede Kamer.

 • Rotterdam stelt vanaf 1 januari in zestien wijken een zogeheten ‘opkoopbescherming’ in voor huizen met een WOZ-waarde tot 355.000 euro. Dat houdt in dat wie in deze buurten een dergelijk huis koopt, daar zelf in moet gaan wonen of het huis alleen onder strikte voorwaarden mag verhuren.

  Rotterdam stelt ‘zelfwoonplicht’ in voor zestien wijken

  1 reactie

  Rotterdam stelt vanaf 1 januari in zestien wijken een zogeheten ‘opkoopbescherming’ in voor huizen met een WOZ-waarde tot 355.000 euro. Dat houdt in dat wie in deze buurten een dergelijk huis koopt, daar zelf in moet gaan wonen of het huis alleen onder strikte voorwaarden mag verhuren.

 • De Algemene Ledenvergadering van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) in Nieuwegein gaat vrijdag 26 november niet door. In verband met de sterk stijgende coronabesmettingen en de lockdownmaatregelen is de bijeenkomst verplaatst naar vrijdag 4 februari 2022.

  VNG cancelt ledenvergadering vanwege corona

  De Algemene Ledenvergadering van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) in Nieuwegein gaat vrijdag 26 november niet door. In verband met de sterk stijgende coronabesmettingen en de lockdownmaatregelen is de bijeenkomst verplaatst naar vrijdag 4 februari 2022.

Vacatures

Van onze partners

Whitepapers

Alle whitepapers

Dossiers

Mystery Burger: de podcast

Even genoeg naar uw scherm gestaard?  Beluister vanaf nu de columns van de Mystery Burger als podcast!