of 64621 LinkedIn

Nieuws

 • Beeld: Shutterstock

  Ondermaatse financiële weerbaarheid bij 168 gemeenten

  168 gemeenten bevinden zich in een situatie dat ze, als er financieel zware tijden aanbreken, een beroep op artikel 12 moeten doen. De financiële weerbaarheid bij hen is ‘onder de maat’, concludeert de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG).

 • Als het nieuwe kabinet de problemen in de publieke sector niet serieus gaat nemen, voorspellen overheidsvakbonden een sombere toekomst voor beschikbaarheid en kwaliteit van publieke taken als onderwijs, politie en zorg. ‘We moeten investeren in voldoende en goed opgeleid personeel en daarvoor zijn ook concurrerende arbeidsvoorwaarden nodig’, stellen de voorzitters van de vier overheidscentrales die meer dan 30 overheids- en onderwijsbonden vertegenwoordigen.

  ‘Uitvoering overheidstaken in het geding’

  Als het nieuwe kabinet de problemen in de publieke sector niet serieus gaat nemen, voorspellen de overheidsvakbonden een sombere toekomst voor beschikbaarheid en kwaliteit van publieke taken als het onderwijs, de politie en de zorg. ‘We moeten flink investeren in voldoende en goed opgeleid personeel en daarvoor zijn ook concurrerende arbeidsvoorwaarden nodig’, stellen de voorzitters van de vier overheidscentrales die gezamenlijk meer dan 30 overheids- en onderwijsbonden vertegenwoordigen.

 • De beste bestuurders in Gelderland, Flevoland en Noord-Holland zijn communicatief, betrokken en toegankelijk. In Drenthe, Limburg en Zuid-Holland draait het om ‘harde’ eigenschappen als analytisch, daadkrachtig en deskundig. Dat blijkt uit onderzoek van Necker van Naem naar competenties die het afgelopen jaar in provincies aan ‘Beste Bestuurders’ werden toegekend.

  Corona vraagt iets anders van bestuurder

  De beste bestuurders in Gelderland, Flevoland en Noord-Holland zijn communicatief, betrokken en toegankelijk. In Drenthe, Limburg en Zuid-Holland draait het om ‘harde’ eigenschappen als analytisch, daadkrachtig en deskundig. Dat blijkt uit onderzoek van Necker van Naem naar competenties die het afgelopen jaar in provincies aan ‘Beste Bestuurders’ werden toegekend.

 • Nu projectontwikkelaar Hans Vahstal heeft laten weten de gesprekken met de gemeente Amersfoort over een minnelijke regeling te staken, verhardt de toon van de correspondentie tussen de twee steeds meer en lijkt een nieuw juridisch treffen wederom de enige optie. Al staat Vahstal nu wel open voor een eerder door de raad gewenste ‘bruggenbouwer’ die het college dan moet zoeken.

  Toon correspondentie Vahstal-Amersfoort verhardt

  Nu projectontwikkelaar Hans Vahstal heeft laten weten de gesprekken met de gemeente Amersfoort over een minnelijke regeling te staken, verhardt de toon van de correspondentie tussen de twee steeds meer en lijkt een nieuw juridisch treffen wederom de enige optie. Al staat Vahstal nu wel open voor een eerder door de raad gewenste ‘bruggenbouwer’ die het college dan moet zoeken.

 • Bijna 43 procent van de raadsleden vindt de financiële vergoeding voor het raadswerk te laag. Een meerderheid van de raadsleden (55,1 procent) is tevreden met de vergoeding.

  Ruim vier op tien raadsleden willen hogere vergoeding

  Van de raadsleden vindt een krappe 43 procent de financiële vergoeding voor het raadswerk te laag. Die ontevredenheid is de afgelopen twee jaar licht gestegen. Een meerderheid van de raadsleden (55,1 procent) vindt de vergoeding afdoende. Ook dat is iets meer dan in 2019.

 • Zestig procent van jeugdzorgaanbieders maakt (veel) meer dan tien procent winst, terwijl drie tot zeven procent winst binnen de zorgsector de norm is. Bij bijna een op de vijf jeugdzorgaanbieders is sprake van onrechtmatigheid. Dat blijkt uit onderzoek dat op verzoek van Binnenlands Bestuur is uitgevoerd door Kurtosis.

  Jeugdzorgaanbieders maken buitensporige winsten

  Zes op de tien jeugdzorgaanbieders maken (veel) meer dan tien procent winst, terwijl binnen de zorgsector drie tot zeven procent winst de norm is. Bij bijna een op de vijf jeugdzorgaanbieders is sprake van onrechtmatigheid. Bij dertien procent zijn er financiële risico’s.

 • ‘Deze verplichting overvalt ons allemaal, ook de boa’s. Dus het is niet zo dat er vanaf morgen snoeihard gehandhaafd gaat worden.’

  'Handen tekort' voor controle op 1,5 meterregel

  2 reacties

  De politie en buitengewoon opsporingsambtenaren (boa's) hebben op korte termijn meer mensen nodig om te kunnen controleren of mensen zich houden aan de 1,5 meterregel. Dat zegt Gerrit van de Kamp, voorzitter van politiebond ACP, in reactie op het bericht dat het vanaf woensdag 24 november weer verplicht is om 1,5 meter afstand te houden.

 • © Shutterstock

  Ede vindt debat over wolf noodzakelijk

  3 reacties

  Ede vindt het noodzakelijk dat er een breed gedragen, maatschappelijk debat komt over de terugkeer van de wolf in Nederland. Aan de ene kant is de terugkeer van de wolf een bewijs dat natuurbeschermingsactiviteiten succes opleveren. Aan de andere kant is Nederland dichtbevolkt en moeten velen wennen aan de herintreding, aldus burgemeester René Verhulst van Ede.

 • ‘Onacceptabele zaken, die schijnbaar kritiekloos verspreid kunnen worden’, vinden de wethouders. De poster is verspreid als oproep voor een demonstratie komende zondagmiddag in Nijmegen. ‘Wat ons betreft mogen mensen die niet verder komen dan dit soort laag-bij-de-grondse uitingen komend weekend wegblijven uit Nijmegen’, zeggen de bestuurders.

  Wethouders Nijmegen woedend over poster met Bruls

  3 reacties

  De zes Nijmeegse wethouders zijn woedend over een poster van Nederland in Verzet. Op die poster is de Nijmeegse burgemeester Hubert Bruls afgebeeld met een varkenskop en wordt gesteld dat hij de winnaar is van ‘de Anton Mussert Prijs/21’. ‘Een nieuw dieptepunt, walgelijk en volkomen onacceptabel’, aldus de wethouders dinsdag in een gezamenlijk statement.

 • Beeld: Shutterstock

  Algoritmes archiveren gaat een complexe klus worden

  Algoritmes die ‘mede ten grondslag liggen aan beleidsmatige keuzes en het handelen van overheidsorganen’ moeten worden gearchiveerd. Dat schrijft de Raad van State over het voorstel voor de Archiefwet 2021. Het adviesorgaan vraagt zich af hoe zoiets in de praktijk is te doen.

 • In elf gemeenten zijn maandag een deel van de stembussen opengegaan voor de herindelingsverkiezingen. Een aantal thema’s staat bij vrijwel alle partijen in het verkiezingsprogramma. Wonen is daar een van.

  Wonen belangrijk verkiezingsthema in fusiegemeenten

  In elf gemeenten zijn maandag een deel van de stembussen opengegaan voor de herindelingsverkiezingen. Tot en met woensdagavond 21 uur kan worden gestemd voor vier nieuwe gemeenteraden. De keuze tussen de deelnemende politieke partijen is groot. Een aantal thema’s staat bij vrijwel alle partijen in het verkiezingsprogramma. Wonen is daar een van. Locaties voor zonnepanelen is bijna overal een punt van politieke discussie.

Vacatures

Klik hier voor alle vacatures

Van onze partners

Whitepapers

Alle whitepapers

Dossiers

Mystery Burger: de podcast

Even genoeg naar uw scherm gestaard?  Beluister vanaf nu de columns van de Mystery Burger als podcast!