of 61869 LinkedIn

Nieuws

 • ‘Het college realiseert zich dat de samenleving behoefte heeft aan snelle antwoorden. Maar áls excuses gemaakt worden, dan moet dit ten volle gerealiseerd worden en moeten de woorden gewicht en bewuste consequenties hebben’, staat in een brief aan de gemeenteraad. Het stadsbestuur wil zich de komende tijd bezinnen op de eventuele betekenis, voorwaarden en gevolgen.

  Rotterdam denkt na over excuses voor slavernijverleden

  Reageer

  Het college van burgemeester en wethouders van Rotterdam overweegt zijn excuses aan te bieden voor het slavernijverleden. Hoe die excuses gemaakt moeten worden en of dat samen met Amsterdam of met het Rijk moet gebeuren zijn enkele van de vragen waarover het college de komende tijd in gesprek wil.

 • De gemeente Den Haag heeft geheimhouding van informatie ten dele op orde. Dat is de belangrijkste uitkomst van het onderzoek ‘Openheid over geheimhouding’ van de Rekenkamer Den Haag. Vooral het feit dat in Den Haag alle raadsleden lid zijn van alle raadscommissies is een risico voor het geheim houden van stukken. Daarbij moet het Haagse college geheimhoudingsgronden beter motiveren.

  Haagse raadscommissies risico voor geheimhouding

  De gemeente Den Haag heeft geheimhouding van informatie ten dele op orde. Dat is de belangrijkste uitkomst van het onderzoek ‘Openheid over geheimhouding’ van de Rekenkamer Den Haag. Vooral het feit dat in Den Haag alle raadsleden lid zijn van alle raadscommissies is een risico voor het geheim houden van stukken. Daarbij moet het Haagse college geheimhoudingsgronden beter motiveren.

 • In 2020 zijn 231 wethouders tijdelijk of definitief uit het college van burgemeesters en wethouders vertrokken of ten val gekomen. Het grootste deel (109) kwam door een politieke vertrouwensbreuk tussen de wielen. Dat blijkt uit onderzoek van De Collegetafel in opdracht van Binnenlands Bestuur.

  Wethouders haken massaal af

  In 2020 zijn 231 wethouders tijdelijk of definitief uit het college van burgemeester en wethouders vertrokken of ten val gekomen. Het grootste deel (109) kwam door een politieke vertrouwensbreuk tussen de wielen.

 • Het gemeentehuis van Heumen wordt niet verbouwd. Het is te duur, zo bleek uit de financiële doorrekening van de plannen. Een andere reden: het vele thuiswerken door ambtenaren.

  Geld op, geen verbouwing gemeentehuis

  Het gemeentehuis van Heumen wordt niet verbouwd. Het is te duur, zo bleek uit de financiële doorrekening van de plannen. Een andere reden: het vele thuiswerken door ambtenaren.

 • Minister Ollongren gaat met decentrale overheden in gesprek over de extra kosten die gemaakt moeten worden als de Wet open overheid (WOO) wordt ingevoerd. Dat beloofde de minister van Binnenlandse Zaken dinsdagavond aan de Tweede Kamer.

  Ollongren belooft gemeenten compensatie kosten WOO

  Minister Ollongren gaat met decentrale overheden in gesprek over de extra kosten die gemaakt moeten worden als de Wet open overheid (WOO) wordt ingevoerd. Dat beloofde de minister van Binnenlandse Zaken dinsdagavond aan de Tweede Kamer.

 • In de beantwoording aan de gemeenteraad stelt Van Zanen dat de demonstratie op 15 december officieel was aangemeld voor honderd personen. De organisatie had laten weten dat er voornamelijk kinderen onder de achttien jaar aanwezig zouden zijn. Het onderwerp van de demonstratie was ‘het behoud van het Duindorp vreugdevuur’.

  Van Zanen greep niet in om veiligheid kinderen

  Reageer

  Een belangrijke reden voor de gemeente Den Haag om op oudejaarsdag niet in te grijpen bij een demonstratie in Duindorp, waar het aan het eind van de middag te druk werd, was de veiligheid van de aanwezige kinderen. Verder speelde mee dat de ordedienst van de organisatie van de demonstratie zijn best deed om de activiteit in goede banen te leiden.

 • De financiële nood bij steden is zo groot dat ze investeringen uitstellen, de lasten verhogen en snijden in hun voorzieningen. De G40 roept ‘Den Haag’ op niet langer te talmen met de al jaren beloofde herverdeling van het gemeentefonds.

  Steden: ‘Wij zijn financieel aan het verdrinken’

  De financiële nood bij steden is zo groot dat ze investeringen uitstellen, de lasten verhogen en snijden in hun voorzieningen. De G40 roept ‘Den Haag’ op niet langer te talmen met de al jaren beloofde herverdeling van het gemeentefonds.

 • De coalitie van Brabant raakt mogelijk haar meerderheid kwijt. De nummer 2 van Forum voor Democratie is per direct gestopt. Er staat nog maar een kandidaat op de lijst die hem kan opvolgen. Als hij niet wil, raakt de coalitie haar meerderheid kwijt. Twee Statenleden van Forum hangt bovendien royement door het landelijke partijbestuur boven het hoofd.

  Meerderheid coalitie Brabant hangt aan zijden draadje

  De Brabantse coalitie raakt mogelijk haar meerderheid kwijt. De nummer 2 van Forum voor Democratie, Statenlid Stijn Roeles, is per direct gestopt. Er staat nog maar een kandidaat op de lijst die hem kan opvolgen: Cees van der Sande. Als hij niet wil, raakt de coalitie haar nipte meerderheid kwijt. Twee Statenleden van Forum hangt bovendien royement door het landelijke partijbestuur boven het hoofd.

 • Digitaal werken in teams is voor decentrale ambtenaren zeer belangrijk, maar verloopt vaak niet soepel. De organisatie ‘verzakelijkt’ maar verliest ‘levendigheid’. Een probleem dat ook na corona zal spelen, aangezien digitaal werken niet meer weg te denken is. De Datawerkplaats van de Universiteit Utrecht ontwikkelde een instrument dat samenwerking in digitale of hybride teams ondersteunt.

  Dilemma's om 'de energie erin te houden'

  Digitaal werken in teams is voor decentrale ambtenaren zeer belangrijk, maar verloopt vaak niet soepel. De organisatie ‘verzakelijkt’ maar verliest ‘levendigheid’. Een probleem dat ook na corona zal spelen, aangezien digitaal werken niet meer weg te denken is. De Datawerkplaats van de Universiteit Utrecht ontwikkelde een instrument dat samenwerking in digitale of hybride teams ondersteunt. 

Vacatures

Van onze partners

Whitepapers

Alle whitepapers

Dossiers

Mystery Burger: de podcast

Even genoeg naar uw scherm gestaard?  Beluister vanaf nu de columns van de Mystery Burger als podcast!