of 59123 LinkedIn

Nieuws

 • Het is op onbeschaduwde plekken zo heet dat het asfalt zacht wordt. Vooral op kruispunten trekt optrekkend verkeer het asfalt uit het wegdek. Zout strooien helpt volgens de gemeenten tegen smeltend asfalt. Het zout trekt vocht uit de buitenlucht aan en koelt zodoende het asfalt. Daarnaast onttrekt het strooizout ook vocht aan het asfalt, waardoor het minder plakkerig wordt.

  Strooiwagens de weg op

  Reageer

  Hoewel Nederland deze week een hittegolf meemaakt, stuurt een aantal gemeenten in het land strooiwagens de weg op. Woensdag rijden ze in Arnhem. In de afgelopen dagen was het 'winterse' beeld al te zien in onder andere Groningen, Hoorn en Geldermalsen.

 • De gemeente Delft heeft in 2017 ongeveer 520.000 euro binnengehaald door onterecht uitgekeerde bijstand terug te vorderen en boetes en maatregelen op de leggen. Dat laat het college weten naar aanleiding van raadsvragen door de CDA-fractie.

  Handhaving bijstand levert Delft half miljoen op

  De gemeente Delft heeft in 2017 ongeveer 520.000 euro binnengehaald door onterecht uitgekeerde bijstand terug te vorderen en boetes en maatregelen op de leggen. Dat laat het college weten naar aanleiding van raadsvragen door de CDA-fractie.

 • Opvattingen over integriteit zijn aan verandering onderhevig. Wat in de ene periode volstrekt geaccepteerd is, is dat in andere tijden niet. Dat blijkt uit publicatie In opspraak. Leren van integriteitskwesties.

  Opvattingen integriteit toen en nu

  Opvattingen over integriteit zijn aan verandering onderhevig. Wat in de ene periode volstrekt geaccepteerd is, is dat in andere tijden niet. Dat blijkt uit publicatie In opspraak. Leren van integriteitskwesties. Auteurs Patrick Overeem van de Vrije Universiteit Amsterdam en Toon Kerkhoff van de Universiteit Leiden bekijken in het boek wat wij kunnen leren van integriteitskwesties in het Nederlandse openbaar bestuur in de periode 1945 tot aan nu. 

 • Het monopolie dat ambulances hebben, moet van tafel. Er moet er een landelijk meldnummer komen waar ofwel de persoon met verward gedrag of zijn omgeving terecht kan. Dat stelt Onno Hoes, voorzitter van het Schakelteam Personen met verward gedrag, in Binnenlands Bestuur van deze week.

  Monopolie ambulances moet van tafel

  Het monopolie dat ambulances nu hebben, moet van tafel. Daarmee komt de weg vrij voor mengvormen, waarbij onder meer mensen met verward gedrag ook door bijvoorbeeld een ggz-instelling kunnen worden vervoerd. Ook moet er een landelijk meldnummer komen waar ofwel de persoon met verward gedrag of zijn omgeving terecht kan.

 • Het waarderen en inzetten van diversiteit begint volgens Saniye Celik met name bij het managen van verschillen. Dat inspelen op de verschillende behoeften, wensen en talenten van de medewerkers vereist wel een persoonsgerichte oriëntatie van de leidinggevende.

  Diversiteit ‘normaalste zaak van de wereld’

  Het waarderen en inzetten van diversiteit begint volgens Saniye Celik met name bij het managen van verschillen. Dat inspelen op de verschillende behoeften, wensen en talenten van de medewerkers vereist wel een persoonsgerichte oriëntatie van de leidinggevende.

 • Sylvia Fleuren kent de landschappelijke karakteristiek van haar gemeente; en als wethouder toerisme weet ze als geen ander dat de voor Nederland bijzondere omgeving in belangrijke mate de reden is dat toeristen naar Berg en Dal komen. Maar ook: dat datzelfde landschap voor minder validen juist een barrière kan vormen. Dat moet anders, dacht Fleuren enkele jaren geleden.

  Berg en Dal zet in op minder valide toerist

  Uitgerekend de gemeente Berg en Dal zet in op zorgtoerisme. Zoals de gemeentenaam al doet vermoeden gaat het er heuveltje op heuveltje af; niet meteen een mekka voor de rolstoelgebruiker.

 • Willeke Slingerland, lecotr bij hogeschool Saxion, onderzocht voor haar proefschrift voor de Vrije Universiteit Amsterdam onder andere de omkoperij bij de FIFA en de corruptiezaak rond voormalig senator en wethouder voor de VVD in Roermond Jos van Rey. In omvang en impact onvergelijkbare affaires, maar wel gevallen van netwerkcorruptie.

  ‘Netwerkcorruptie is blinde vlek’

  Netwerken van politiek en bedrijfsleven zijn een excellente voedingsbodem voor netwerkcorruptie. We hebben daar veel te weinig oog voor, omdat we volgens lector bij hogeschool Saxion Willeke Slingerland zijn gefocust op de paar rotte appels en niet op de mand. 

 • Amsterdam neemt een aantal maatregelen om huisjesmelkers aan te pakken. Verhuurders moeten sinds vorig jaar een vergunning aanvragen als ze kamers aanbieden, maar dat gebeurt volgens verantwoordelijk wethouder Laurens Ivens nog te weinig. Ook wil de gemeente overlast als gevolg van woningdelen aanpakken.

  Amsterdam pakt huisjesmelkers aan

  1 reactie

  Amsterdam neemt een aantal maatregelen om huisjesmelkers aan te pakken. Verhuurders moeten sinds vorig jaar een vergunning aanvragen als ze kamers aanbieden, maar dat gebeurt volgens verantwoordelijk wethouder Laurens Ivens nog te weinig. Ook wil de gemeente overlast als gevolg van woningdelen aanpakken.

 • Er moet een 'kritische waakhond voor de veiligheid' komen. Dat bepleit voorzitter Pieter van Vollenhoven van de Stichting Maatschappij en Veiligheid. Zo'n waakhond zou moeten controleren wat er is terechtgekomen van de adviezen en voornemens die voortvloeien uit het onderzoek dat na een ramp of incident wordt gedaan.

  Van Vollenhoven bepleit 'kritische waakhond'

  Reageer

  Er moet een 'kritische waakhond voor de veiligheid' komen. Dat bepleit voorzitter Pieter van Vollenhoven van de Stichting Maatschappij en Veiligheid. Zo'n waakhond zou moeten controleren wat er is terechtgekomen van de adviezen en voornemens die voortvloeien uit het onderzoek dat na een ramp of incident wordt gedaan.

 • Dat blijkt uit het derde Nationaal Statenledenonderzoek van bestuurskundig onderzoeks- en adviesbureau Daadkracht. Statenleden die meer tijd aan het Statenwerk willen besteden, willen het meest vaak voor een nieuwe periode als Statenlid bijtekenen (59 procent). Statenleden die er minder tijd aan kwijt willen zijn, haken het vaakst af (44 procent).

  Helft van de Statenleden wil door

  Iets meer dan de helft van de Statenleden stelt zich herkiesbaar voor de Statenverkiezingen van volgend jaar. Een krappe 16 procent haakt af. Ruim een derde van de Statenleden heeft er nog geen knoop over doorgehakt. 

Vacatures

Van onze partners

Whitepapers

Alle whitepapers

Dossiers