of 59130 LinkedIn

Nieuws

 • Meerdere gemeenten hebben aan de Rijksdienst voor Identiteitsgegevens (RVIG) vragen gesteld over documentvernietigers. Bedrijven benaderen gemeenten met de mededeling dat de apparatuur van de gemeenten niet voldoet aan de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). Volgens de RVIG is dat echter onjuist.

  ‘Gemeenten beslissen over documentvernietiger’

  Meerdere gemeenten hebben aan de Rijksdienst voor Identiteitsgegevens (RVIG) vragen gesteld over documentvernietigers. Bedrijven benaderen gemeenten met de mededeling dat de apparatuur van de gemeenten niet voldoet aan de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). Volgens de RVIG is dat echter onjuist.

 • Burgemeesters sluiten steeds vaker een pand op basis van artikel 13b van de Opiumwet slechts omdat er drugs zijn aangetroffen, concluderen NRC en promovenda Michelle Bruijn. Oorspronkelijk was de Damocles-wet vooral bedoeld als een instrument voor de aanpak van de drugshandel.

  ‘Burgemeesters zoeken grenzen bevoegdheid op’

  Burgemeesters sluiten steeds vaker een pand op basis van artikel 13b van de Opiumwet slechts omdat er drugs zijn aangetroffen, concluderen NRC en promovenda Michelle Bruijn. Oorspronkelijk was de Damocles-wet vooral bedoeld als een instrument voor de aanpak van de drugshandel.  

 • De gemeente Amsterdam wil de snorfietsers binnen de ringweg A10 met helm op de rijbaan laten rijden, om de verkeersveiligheid in de stad te vergroten. Op de fietspaden wordt het steeds drukker en zijn er steeds meer ongelukken. De Tweede Kamer stemde vorig jaar in met een regeringsplan om gemeenten de mogelijkheid te geven snorfietsers naar de rijbaan te verplaatsen. Dit is sinds 1 juli mogelijk.

  Veel reacties op snorfietsplan Amsterdam

  6 reacties

  Ruim 4500 mensen en organisaties hebben gereageerd op de plannen van de gemeente Amsterdam om snorfietsers van het fietspad naar de rijbaan te verplaatsen. Dat is een ‘ongekend hoog aantal’, schrijft de gemeente op de website. De komende tijd worden alle zienswijzen gelezen en bekijkt de hoofdstad wat dit betekent voor het definitieve verkeersbesluit, dat eind november wordt genomen.

 • Het kabinet moet voor het einde van het jaar komen met een landelijke regeling voor het Right to Challenge. Een motie van de ChristenUnie (CU), VVD, CDA en D66 met deze strekking is vrijdag met 148 stemmen aangenomen in de Tweede Kamer.

  Landelijke regeling voor Right to Challenge

  Het kabinet moet voor het einde van het jaar komen met een landelijke regeling voor het Right to Challenge. Daarnaast moet in overleg met gemeenten worden bevorderd dat burgers het recht ook benutten. Een motie van de ChristenUnie (CU), VVD, CDA en D66 met deze strekking is vrijdag tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen met 148 stemmen aangenomen in de Tweede Kamer.

 • Hans Oosters is door Provinciale Staten voorgedragen als nieuwe commisaris van de koning in Utrecht.

  Hans Oosters nieuwe commissaris van de koning in Utrecht

  1 reactie

  Provinciale Staten van Utrecht hebben besloten Hans Oosters voor te dragen als nieuwe commissaris van de koning. De Statenleden besloten hiertoe op advies van de vertrouwenscommissie. Hans Oosters is de opvolger van de huidige commissaris van de koning, Willibrord van Beek. Van Beek gaat op 1 februari 2019 met pensioen.

 • Eigenaars van fietsen die uit drukke stationsgebieden zijn weggehaald halen hun rijwiel zelden op, blijkt uit onderzoek door BNR Nieuwsradio. Dat geldt al helemaal in Den Haag en Maastricht, waar 92 procent van de fietsen verweesd in gemeentelijke depots blijft staan.

  Verwijderde fietsen bijna nooit opgehaald

  Eigenaars van fietsen die uit drukke stationsgebieden zijn weggehaald halen hun rijwiel zelden op, blijkt uit onderzoek door BNR Nieuwsradio. Dat geldt al helemaal in Den Haag en Maastricht, waar 92 procent van de fietsen verweesd in gemeentelijke depots blijft staan.

 • De Eerselse oppositie vraagt Gedeputeerde Staten van Brabant in te zetten op een herindeling van Bladel, Eersel en Reusel-de Mierden. De regio is – opnieuw – verdeeld over de bestuurlijke toekomst. Want ook de raad van Reusel-de Mierden wil fuseren. Bladel niet.

  Provincie: zet in op fusie Kempen

  De oppositie van Eersel vraagt Gedeputeerde Staten van Brabant in te zetten op een fusie van Bladel, Eersel en Reusel-de Mierden. Dat doen zij aan de vooravond van de raadsvergadering waarin het college van Eersel de raad voorstelt om als zelfstandige gemeente door te gaan. De regio is – wederom – verdeeld over de bestuurlijke toekomst. Want ook de raad van Reusel-de Mierden wil fuseren. Bladel niet.

 • Het aantal gemeenten dat actief beleid voert om mensen handel tegen te gaan is laag, zegt Ina Hut, directeur van CoMensha (Coördinatiecentrum Mensenhandel). Hut doet die uitspraak bij het programma Reporter Radio (KRO-NCRV), dat meldt dat het aantal meldingen over buitenlandse mannen die gedwongen in de prostitutie werken in 2017 is verdubbeld.

  ‘Gemeenten doen niet genoeg tegen mensenhandel’

  Het aantal gemeenten dat actief beleid voert om mensen handel tegen te gaan is laag, zegt Ina Hut, directeur van CoMensha (Coördinatiecentrum Mensenhandel). Hut doet die uitspraak naar aanleiding van  het programma Reporter Radio (KRO-NCRV), dat meldt dat het aantal meldingen over buitenlandse mannen die gedwongen in de prostitutie werken in 2017 is verdubbeld.

 • De VNG is op zoek naar overheidswerkgevers die geen gemeente zijn, maar wel de gemeentelijke rechtspositieregeling CAR-UWO toepassen. Zij worden gevraagd middels een ‘aansluitingsovereenkomst’ de Cao Gemeenten toe te passen als de Wet normalisering rechtspositie ambtenaren (Wnra) is ingegaan. Juristen plaatsen vraagtekens bij zo'n overeenkomst.

  VNG op zoek naar cao-volgers

  De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) is op zoek naar overheidswerkgevers die geen gemeente zijn, maar wel de gemeentelijke rechtspositieregeling CAR-UWO toepassen. Zij worden gevraagd middels een ‘aansluitingsovereenkomst’ de Cao Gemeenten toe te passen als de Wnra is ingegaan. Advocaat ambtenarenrecht Lianne van Vliet waarschuwt dat daar haken en ogen zitten.

 • SGP-voorzitter Peter Zevenbergen gaat vanaf nu zijn wachtgeld teruggeven aan de ,,gemeenschap." Dat heeft de SGP vrijdag bekendgemaakt. Deze week ontstond er onrust over de wachtgeldregeling van Zevenbergen. Sinds 2006 krijgt hij een aanvulling op zijn salaris toen hij na twaalf jaar stopte als wethouder van de gemeente Alblasserdam.

  Oud-wethouder (SGP) ziet af van wachtgeld

  9 reacties

   SGP-voorzitter Peter Zevenbergen gaat vanaf nu zijn wachtgeld teruggeven aan de 'gemeenschap'. Dat heeft de SGP vrijdag bekendgemaakt. Deze week ontstond er onrust over de wachtgeldregeling van Zevenbergen. Sinds 2006 krijgt hij een aanvulling op zijn salaris toen hij na twaalf jaar stopte als wethouder van de gemeente Alblasserdam.

 • Het enige gemeenteraadslid van de PVV in Delfzijl stapt op. Emil Smeding lag onder vuur om een opmerking op Facebook. Onder een Facebookbericht van de regionale zender RTV Noord over een brand in het asielzoekerscentrum in Ter Apel had hij geschreven: 'Blussen met benzine!'

  Enige raadslid PVV Delfzijl weg om Facebookbericht

  5 reacties

  Het enige gemeenteraadslid van de PVV in Delfzijl stapt op. Emil Smeding lag onder vuur om een opmerking op Facebook. Onder een Facebookbericht van de regionale zender RTV Noord over een brand in het asielzoekerscentrum in Ter Apel had hij geschreven: 'Blussen met benzine!'

 • Ondanks grote zorgen over een toename van de verkeersdrukte heeft de gemeenteraad van Loon op Zand donderdagavond unaniem ingestemd met uitbreidingsplannen van attractiepark De Efteling.

  Gemeenteraad stemt in met groei sprookjespark

  Reageer

  Ondanks grote zorgen over een toename van de verkeersdrukte heeft de gemeenteraad van Loon op Zand donderdagavond unaniem ingestemd met uitbreidingsplannen van attractiepark De Efteling.

Vacatures

Van onze partners

Whitepapers

Alle whitepapers

Dossiers