of 59274 LinkedIn

Nieuws

 • In plaats van dat externe partijen het nieuw te bouwen zonnepark in Assen-Zuid gaan exploiteren, kan de gemeente Assen dat ook zelf doen. Niet de markt, maar de overheid als uitbater. Opmerkelijk genoeg kwam deze gedachte afgelopen week van de lokale VVD. ‘Zelf exploiteren levert inkomsten op.’

  'Gemeente kan zonnepark zelf exploiteren'

  De gemeente Assen kan het nieuw te bouwen zonnepark in Assen-Zuid ook zelf gaan exploiteren in plaats van dat externe partijen dat doen. Niet de markt, maar de overheid als uitbater. Opmerkelijk genoeg kwam deze gedachte afgelopen week van de lokale VVD. ‘Zelf exploiteren levert inkomsten op.’

 • Voor het bedreigen van burgemeesters en andere bestuurders gaat de maximumstraf van twee naar vier jaar. Dit schrijft minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid in een brief aan de Tweede Kamer. ‘Bedreiging vormt een onmiskenbaar maatschappelijk probleem dat mij in toenemende mate zorgen baart’, aldus Grapperhaus.

  Maximumstraf voor bedreigen bestuurder verdubbeld

  De maximumstraf voor het bedreigen van burgemeesters en andere bestuurders gaat van twee naar vier jaar. Dit schrijft minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid in een brief aan de Tweede Kamer. De maximumstraf voor het bedreigen van andere mensen moet van twee naar drie jaar. ‘Bedreiging vormt een onmiskenbaar maatschappelijk probleem dat mij in toenemende mate zorgen baart’, aldus Grapperhaus.

 • Brabantse burgemeesters hebben het vrijdag het drukst gehad met lintjesregen. Daar werden de meeste mensen, 536, gedecoreerd. Zuid-Holland en Gelderland volgden met respectievelijk 522 mensen en 398 mensen.

  Brabantse burgemeesters drukst met Lintjesregen

  Vooral Brabantse burgemeesters hebben het vrijdag druk gehad met lintjesregen. Daar werden de meeste mensen, 536, gedecoreerd. Zuid-Holland en Gelderland volgden met respectievelijk 522 mensen en 398 mensen.

 • Een voorgenomen staking van buitengewoon opsporingsambtenaren (boa's) op Koningsdag is door de voorzieningenrechter in Amsterdam verboden. De impact op veiligheid en openbare orde is te groot als de boa's niet op straat zijn op deze extreem drukke dag, vindt de rechter.

  Boa-staking op Koningsdag in Amsterdam verboden

  Reageer

  De voorzieningenrechter in Amsterdam heeft vrijdag een voorgenomen staking van buitengewoon opsporingsambetanaren (boa's) op Koningsdag verboden. De impact op veiligheid en openbare orde is te groot als de boa's niet op straat zijn op deze extreem drukke dag, vindt de rechter.

 • Met de regels van nu is het moeilijk om geurhinder door veehouderijen aan te pakken. Dat concludeert de Commissie geurhinder veehouderijen deze week in haar adviesrapport Geur bekennen. De Wet geurhinder veehouderijen houdt geen rekening met cumulatie van stank van meerdere bedrijven en kijkt alleen naar de stank van stallen en niet van andere bronnen. Commissievoorzitter Pieter Jan Biesheuvel pleit voor een gebiedsgerichte aanpak, maar ziet de Omgevingswet daarin tekortschieten.

  Regels bieden onvoldoende bescherming tegen stank

  Met de regels van nu is het moeilijk om geurhinder door veehouderijen aan te pakken. Dat concludeert de Commissie geurhinder veehouderijen deze week in haar adviesrapport Geur bekennen. De Wet geurhinder veehouderijen houdt geen rekening met cumulatie van stank van meerdere bedrijven en kijkt alleen naar de stank van stallen en niet van andere bronnen. Commissievoorzitter Pieter Jan Biesheuvel pleit voor een gebiedsgerichte aanpak, maar ziet de Omgevingswet daarin tekortschieten.

 • De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) krijgt van de vakbonden FNV, CNV en CMHF tot uiterlijk 1 mei 10.00 uur de gelegenheid op hun voorwaarden het geklapte overleg over een nieuwe cao voor gemeenteambtenaren te hervatten. Bij het negeren van dat ultimatum sluiten de bonden acties niet uit.

  Vakbonden stellen VNG ultimatum over cao gemeenten

  Tot uiterlijk 1 mei 10.00 uur krijgt de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) van de vakbonden FNV, CNV en CMHF de gelegenheid op hun voorwaarden het geklapte overleg over een nieuwe cao voor gemeenteambtenaren te hervatten. Bij het negeren van dat ultimatum sluiten de bonden acties niet uit.

 • bij de rechtbank in Amsterdam heeft de voormalige Amsterdamse topambtenaar Saadia Ait-Taleb haar strafontslag aangevochten. Ze vertelde tijdens de zitting opnieuw dat ze 'nooit de intentie heeft gehad om wie dan ook te benadelen'. Bijna twee jaar nadat ze op straat werd gezet, is haar leven naar eigen zeggen nog altijd een 'nachtmerrie'. 'Dit wens je je ergste vijand niet toe.'

  Ex-topambtenaar radicalisering vecht strafontslag aan

  2 reacties

  De voormalige Amsterdamse topambtenaar Saadia Ait-Taleb heeft bij de rechtbank in Amsterdam haar strafontslag aangevochten. Ze vertelde tijdens de zitting opnieuw dat ze 'nooit de intentie heeft gehad om wie dan ook te benadelen'. Bijna twee jaar nadat ze op straat werd gezet, is haar leven naar eigen zeggen nog altijd een 'nachtmerrie'. 'Dit wens je je ergste vijand niet toe.'

 • Het feit dat arbeidsmigranten in Gelderland onder slechte omstandigheden in stallen en schuren moeten slapen is onaanvaardbaar, zegt minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. De provincie Gelderland deed deze ‘schrikbarende bevinding’ onlangs bij een eerste inventarisatie.

  ‘Arbeidsmigranten niet in schuren laten slapen’

  Onaanvaardbaar, noemt minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid het feit dat arbeidsmigranten in Gelderland onder slechte omstandigheden in stallen en schuren moeten slapen. De provincie Gelderland deed deze ‘schrikbarende bevinding’ onlangs bij een eerste inventarisatie.

 • De teamplannen van de gemeente Venlo die onlangs per abuis integraal online werden gepubliceerd, veroorzaken flinke onrust in de raad. De overzichten van het functioneren van de afdelingen zouden een zorgwekkend beeld schetsen van onderbezetting en werk dat blijft liggen.

  Gelekte teamplannen leggen achilleshielen Venlo bloot

  De teamplannen van de gemeente Venlo die onlangs per abuis integraal online werden gepubliceerd, veroorzaken flinke onrust in de raad. De overzichten van het functioneren van de afdelingen zouden een zorgwekkend beeld schetsen van onderbezetting en werk dat blijft liggen.

 • Overheden kunnen zich in mei aanmelden voor deelname aan Open Raadsinformatie, een tool van VNG Realisatie en de Open State Foundation die raadsinformatie van gemeenten en provincies als open data ontsluit. Een eerdere aansluitronde leverde honderd gemeenten op. Tot nu toe zijn 109 gemeenten en 5 provincies aangesloten.

  Nieuwe aansluitronde Open Raadsinformatie

  Overheden kunnen zich in mei aanmelden voor deelname aan Open Raadsinformatie, een tool van VNG Realisatie en de Open State Foundation die raadsinformatie van gemeenten en provincies als open data ontsluit. Een eerdere aansluitronde leverde honderd gemeenten op. Tot nu toe zijn 109 gemeenten en 5 provincies aangesloten.

 • Tien gecertificeerde uitzendbureaus hebben zich gemeld voor het gemeentelijk register voor huisvesting van arbeidsmigranten in de gemeente Westland. Dat zegt wethouder Karin Zwinkels in antwoord op vragen van de plaatselijke LPF. Intrekking van het certificaat zal geen invloed hebben op de gemaakte exploitatieafspraken.

  Tien uitzenders huisvesten arbeidsmigranten Westland

  Voor het gemeentelijk register voor huisvesting van arbeidsmigranten in de gemeente Westland hebben zich inmiddels tien gecertificeerde uitzendbureaus gemeld. Dat antwoordt wethouder Karin Zwinkels op vragen van de plaatselijke LPF. Intrekking van het certificaat zal geen invloed hebben op de gemaakte exploitatieafspraken.

 • Frans Hoogendijk (ONS.Vlaardingen) werd vorige week nog door de gemeenteraad van Vlaardingen als wethouder ontslagen, omdat die hem niet langer geloofwaardig vond. Hoogendijk huisvestte namelijk arbeidsmigranten, terwijl hij daar politiek en bestuurlijk tegen in het geweer kwam en het bovendien laat aan de raad meldde. Nu wil en kan hij terugkomen in diezelfde raad.

  Ontslagen wethouder terug in Vlaardingse raad

  Vorige maand werd Frans Hoogendijk (ONS.Vlaardingen) nog door de gemeenteraad van Vlaardingen als wethouder ontslagen, omdat die hem niet langer geloofwaardig vond. Hoogendijk huisvestte namelijk arbeidsmigranten, terwijl hij daar politiek en bestuurlijk tegen in het geweer kwam en het bovendien laat aan de raad meldde. Nu wil en kan hij terugkomen in diezelfde raad.

Vacatures

Van onze partners

Whitepapers

Alle whitepapers

Dossiers