of 60831 LinkedIn

Nieuws

 • De wethouders geloven dat Meerssen het beste af is met een fusie met Maastricht. De raad wees deze fusie van de hand. Eerder dreigden de wethouders af te zullen treden als de raad een fusie afwijst. Dinsdagmiddag geven de wethouders een toelichting op hun verdere stappen.

  Raad Meerssen wil geen herindeling

  1 reactie

  De wethouders van de Limburgse gemeente Meerssen weigeren een motie uit te voeren die een meerderheid van de gemeenteraad in de nacht van maandag op dinsdag had aangenomen. In die motie eiste de raad dat de wethouders een begroting opstellen zonder te koersen op een herindeling met Maastricht. De raad wil hooguit ambtelijke samenwerking met de grote buur.

 • Om de coronamaatregelen in acht te kunnen nemen, moest het programma flink worden omgegooid. Op de derde dinsdag van september is het normaal een drukte van belang in Den Haag, en dat moet dit jaar voorkomen worden. De gemeente Den Haag heeft mensen opgeroepen niet naar de hofstad te komen.

  Coronacrisis zorgt voor unieke Prinsjesdag

  Reageer

  Geen bonte parade van hoedjes, geen koningspaar in een koets naar het Binnenhof en geen drommen mensen op straat om een glimp van alle festiviteiten op te vangen. Door de coronacrisis is Prinsjesdag in 2020 een unieke editie, met een minder uitbundig programma en een alternatieve locatie voor de troonrede.

 • De financiële en bestuurlijke verhoudingen tussen rijk en gemeenten moet worden hersteld. Daarnaast moet omvang van het gemeentefonds structureel groter worden, het lokaal belastinggebied verruimd en de opschalingskorting teruggedraaid. Dat stellen de gemeenten verenigd in de G4, G40, M50 en P10 in een concept-resolutie.

  Gemeenten eisen eerlijke financiële verhoudingen

  De financiële verhoudingen tussen rijk en gemeenten zijn uit het lood. Gemeenten zijn het spuugzat om te blijven klagen en vragen. De komende jaren moet worden gewerkt aan herstel van die financiële en bestuurlijke verhoudingen. Maar er is ook nu concrete actie nodig. Om te beginnen moet de omvang van het gemeentefonds structureel groter worden, het lokaal belastinggebied verruimd en de opschalingskorting teruggedraaid.

 • Binnen de gemeentelijke organisatie van de gemeente Amersfoort bestaat een verschil in het gemiddelde salaris van 6,3 procent in het nadeel van vrouwen. Mannelijke afdelingsmanagers verdienen 8 procent meer dan vrouwelijke afdelingsmanagers. Bij sommige functies kan het verschil tussen salaris van mannen en vrouwen oplopen tot meer dan 20 procent. De gemeente onderzoekt het verschil in beloning.

  Verschil in beloning m/v soms 20 procent

  Binnen de gemeentelijke organisatie van de gemeente Amersfoort bestaat een verschil in het gemiddelde salaris van 6,3 procent in het nadeel van vrouwen. Mannelijke afdelingsmanagers verdienen 8 procent meer dan vrouwelijke afdelingsmanagers. Bij sommige functies kan het verschil tussen salaris van mannen en vrouwen oplopen tot meer dan 20 procent. De gemeente onderzoekt het verschil in beloning.

 • Er gaat wat de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) betreft een streep door het geven van leeftijds- en schaalverlof. Verlof voor lokale feestdagen wordt beperkt tot twee dagen. In plaats van dit zogeheten bovenwettelijk lokaal verlof krijgt elke voltijdsmedewerker recht op vijf vrije dagen – 36 uur.

  VNG wil af van lokale verlofregelingen

  Er gaat wat de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) betreft een streep door het geven van leeftijds- en schaalverlof. Verlof voor lokale feestdagen wordt beperkt tot twee dagen. In plaats van dit zogeheten bovenwettelijk lokaal verlof krijgt elke voltijdsmedewerker recht op vijf vrije dagen – 36 uur.

 • Aerovista Luchtfotografie / Shutterstock.com

  Herdenking bevrijding Grave afgeblazen wegens corona

  1 reactie

  De jaarlijkse herdenking van de bevrijding van Grave gaat dit jaar in verband met de coronacrisis niet door. Grave werd op 17 september 1944 bij de Operatie Market Garden bevrijd door de 82e Amerikaanse Airborne Divisie, die met succes de strategisch belangrijke brug over de Maas wist te veroveren. Hoewel de operatie rond Arnhem mislukte, bleef Grave in geallieerde handen.

 • De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema wil meedoen met de landelijke pilot waarbij buitengewoon opsporingsambtenaren (boa's) een wapenstok krijgen. Dat schrijft ze in een brief aan de gemeenteraad. De driehoek van politie, gemeente en Openbaar Ministerie heeft zich aangemeld bij minister Ferd Grapperhaus (Veiligheid en Justitie) die hiervoor maximaal tien gemeenten wil aanwijzen.

  Amsterdam wil meedoen met pilot korte wapenstok

  4 reacties

  De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema wil meedoen met de landelijke pilot waarbij buitengewoon opsporingsambtenaren (boa's) een wapenstok krijgen. Dat schrijft ze in een brief aan de gemeenteraad. De driehoek van politie, gemeente en Openbaar Ministerie heeft zich aangemeld bij minister Ferd Grapperhaus (Veiligheid en Justitie) die hiervoor maximaal tien gemeenten wil aanwijzen.

 • De burgemeesters in het Veiligheidsberaad zijn kritisch op de voorkeurspositie die leerkrachten krijgen bij het testen op corona. 'Wij zijn hier niet principieel op tegen, maar waarom krijgt de politie- of de vuilnisman geen voorrang en de onderwijzer wel? Lesgeven kan wel via een iPad en vuilnis ophalen niet', stelt voorzitter Hubert Bruls maandag.

  Kritiek burgemeesters op voorkeurspositie onderwijzers

  Reageer

  De burgemeesters in het Veiligheidsberaad zijn kritisch op de voorkeurspositie die leerkrachten krijgen bij het testen op corona. 'Wij zijn hier niet principieel op tegen, maar waarom krijgt de politie- of de vuilnisman geen voorrang en de onderwijzer wel? Lesgeven kan wel via een iPad en vuilnis ophalen niet', stelt voorzitter Hubert Bruls maandag.

 • De Gelderse gemeente Winterswijk gaat de onteigening en doorverkoop van 39 Joodse panden tijdens de Tweede Wereldoorlog onderzoeken. Dat heeft de Winterswijkse burgemeester Joris Bengevoord bekendgemaakt aan Pointer en De Monitor (beiden KRO-NCRV).

  Winterswijk onderzoekt aan- en verkoop Joodse panden

  Reageer

  De Gelderse gemeente Winterswijk gaat de onteigening en doorverkoop van 39 Joodse panden tijdens de Tweede Wereldoorlog onderzoeken. Dat heeft de Winterswijkse burgemeester Joris Bengevoord bekendgemaakt aan Pointer en De Monitor (beiden KRO-NCRV).

 • De coronacrisis leidt tot grotere tekorten op de gemeentelijke begrotingen. Hoe kunnen gemeenten de juiste keuzes maken? Ayrin van Dal, Maxim ter Hedde en Rogier van der Wal pleiten voor een zakelijk-strategische voorbereiding van de begrotingsbesprekingen 2021, waarin integrale keuzes vanuit de sterke kanten, focus en het onderscheidende profiel van de gemeente leidend zijn.

  Doorveren na corona

  De coronacrisis leidt tot grotere tekorten op de gemeentelijke begrotingen. Hoe kunnen gemeenten de juiste keuzes maken? Ayrin van Dal, Maxim ter Hedde en Rogier van der Wal pleiten voor een zakelijk-strategische voorbereiding van de begrotingsbesprekingen 2021, waarin integrale keuzes vanuit de sterke kanten, focus en het onderscheidende profiel van de gemeente leidend zijn.

 • Een datagedreven aanpak kan ondermijnende criminaliteit een gevoelige klap toebrengen. Daarvoor is het wel noodzakelijk dat gemeenten openstaan voor het delen van data met samenwerkingspartners. Dat stellen twee professoren en een voormalig politierechercheur.

  Data helpt gemeenten bij aanpak ondermijning

  Een datagedreven aanpak kan ondermijnende criminaliteit een gevoelige klap toebrengen. Daarvoor is het wel noodzakelijk dat gemeenten openstaan voor het delen van data met samenwerkingspartners. Dat stellen twee professoren en een voormalig politierechercheur.

 • In Amsterdam, Rotterdam en Den Haag, momenteel de grootste coronabrandhaarden, wordt strenger gehandhaafd op de coronaregels. Die afspraak heeft het kabinet gemaakt met de burgemeesters van de grote steden. Ook kan er gerichter ingegrepen worden op plekken waar veel besmettingen plaatsvinden, meldt premier Mark Rutte vrijdag.

  Strengere handhaving in grootste steden

  1 reactie

  In Amsterdam, Rotterdam en Den Haag, momenteel de grootste coronabrandhaarden, wordt strenger gehandhaafd op de coronaregels. Die afspraak heeft het kabinet gemaakt met de burgemeesters van de grote steden. Ook kan er gerichter ingegrepen worden op plekken waar veel besmettingen plaatsvinden, meldt premier Mark Rutte vrijdag.

Vacatures

Van onze partners

Whitepapers

Alle whitepapers

Dossiers

Mystery Burger: de podcast

Even genoeg naar uw scherm gestaard?  Beluister vanaf nu de columns van de Mystery Burger als podcast!