of 60831 LinkedIn

Nieuws

 • Post kwam in augustus in opspraak toen zijn zoon werd gearresteerd, nadat de Britse douane ruim 400 kilo harddrugs tussen de bloemen in zijn vrachtauto had gevonden. Daardoor kwam aan het licht dat Post vervoersmanager was bij het bedrijf van zijn zoon.

  Wethouder Urk heeft gemeente schade toegebracht

  Reageer

  SGP-wethouder Geert Post van Urk heeft de gemeente schade toegebracht door naast zijn baan als wethouder Economische Zaken te werken bij het transportbedrijf van zijn zoon. Door die nevenfunctie te verzwijgen of te bagatelliseren heeft hij ook de Gemeentewet overtreden. De verklaringen die Post voor zijn handelwijze geeft, zijn ontoereikend. Dat concluderen onderzoekers, die in opdracht van de Urker burgemeester Ineke Bakker en de raad onderzoek hebben gedaan naar de integriteit van de wethouder.

 • Het kabinet kan nu nog niet besluiten om een draagplicht voor mondkapjes op te leggen in bepaalde steden of regio’s. De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema liet gisteren weten voorstander te zijn van een draagplicht, maar dit alleen kan bij een landelijke aanwijzing. ‘Maar dat kan echt pas als de aangekondigde coronawet door de Tweede Kamer is’, zegt hoogleraar staatsrecht Wim Voermans

  ‘Mondkapjesplicht kan echt pas na coronawet’

  1 reactie

  Het kabinet kan nu nog niet besluiten om een draagplicht voor mondkapjes op te leggen in bepaalde steden of regio’s. De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema liet gisteren weten voorstander te zijn van een draagplicht, maar dit alleen kan bij een landelijke aanwijzing. ‘Maar dat kan echt pas als de aangekondigde coronawet door de Tweede Kamer is’, zegt hoogleraar staatsrecht Wim Voermans.

 • Werknemers worden vaak onbewust klokkenluider. Ze zien of detecteren iets wat vreemd of niet goed is in de organisatie en worden tijdens het proces van hun melding een klokkenluider. Vooral overheden blijken bang voor reputatieschade en gaan het gevecht aan met de melder.

  ‘Klokkenluiden is geen bewuste keuze’

  Werknemers worden vaak onbewust klokkenluider. Ze zien of detecteren iets wat vreemd of niet goed is in de organisatie en worden tijdens het proces van hun melding een klokkenluider. Vooral overheden blijken bang voor reputatieschade en gaan het gevecht aan met de melder.

 • Het kabinet grijpt hard in om het aantal coronabesmettingen te stoppen. Vanaf dinsdag 18.00 uur wordt het leven in heel Nederland voor drie weken verder aan banden gelegd, kondigde premier Mark Rutte aan. 'Het aantal besmettingen loopt zo hard op dat we dreigen achter het virus aan te lopen', zei hij. De regionale aanpak wordt tijdelijk losgelaten tot genoegen van de 25 burgemeesters in het Veiligheidsberaad. 'Een regionale aanpak zou enkel onduidelijkheid scheppen.'

  Forse landelijke aanscherping coronamaatregelen

  5 reacties

  Het kabinet grijpt hard in om het snelgroeiend aantal coronabesmettingen te stoppen. Vanaf dinsdag 18.00 uur wordt het leven in heel Nederland voor drie weken verder aan banden gelegd, kondigde premier Mark Rutte maandag in een persconferentie aan. 'Het aantal besmettingen loopt zo hard op dat we dreigen achter het virus aan te lopen', zei hij. De regionale aanpak wordt tijdelijk losgelaten, al hoopt het kabinet daar snel naar terug te kunnen. 'Voor een paar weken moeten we nationaal.'

 • Gemeenten werken hard aan de invoering van de Omgevingswet, maar maken zich zorgen over de kosten. Die zijn hoger dan het ministerie van Binnenlandse Zaken oorspronkelijk schatte. De ledenvergadering van de VNG nam vrijdag een motie aan waarin een budgetneutrale overgang naar de Omgevingswet centraal staat.

  Overgang naar Omgevingswet moet budgetneutraal

  Gemeenten werken hard aan de transformatie naar de Omgevingswet, maar maken zich zorgen over de kosten van de invoering van de wet. Die zijn hoger dan het ministerie van Binnenlandse Zaken oorspronkelijk schatte. De ledenvergadering van de VNG nam vrijdag een motie aan waarin een budgetneutrale overgang naar de Omgevingswet centraal staat.

 • In de raadsvergadering maakte Weterings excuses voor de gebeurtenissen van donderdag. Die excuses waren onder meer gericht aan handhavers en personeel in de zorg. ‘Ik erken dat ik fouten heb gemaakt’, aldus de burgemeester. Hij zei dat hij voortaan de directeur publieke gezondheid zal betrekken bij de besluitvorming over evenementen zoals het voetbalfeest.

  Weterings: afweging bij voetbalfeest was verkeerd

  Reageer

  Burgemeester Theo Weterings van de gemeente Tilburg erkent dat hij een verkeerde afweging heeft gemaakt toen hij toestemming gaf voor het feest op het Olympiaplein donderdag tijdens een voetbalwedstrijd van Willem II. ‘Het handhaven van de coronaregels was ondergeschikt aan het handhaven van de orde en veiligheid en dat was een verkeerde keuze’, zei Weterings maandag tijdens een vergadering van de Tilburgse gemeenteraad.

 • Rotterdam geeft hiermee naar eigen zeggen als eerste Nederlandse gemeente gehoor aan een in de Tweede Kamer aangenomen motie om mensen die vanwege corona in quarantaine moeten te ondersteunen. ‘Als mensen positief testen op corona, of in aanraking zijn geweest met iemand met corona, moeten ze van het ene op het andere moment tien dagen in quarantaine’, aldus de Rotterdamse zorgwethouder Sven de Langen.

  Rotterdam deelt quarantainepakketten uit

  Reageer

  Om oudere Rotterdammers of mensen met een beperkt sociaal netwerk door een quarantaineperiode te helpen deelt de gemeente Rotterdam vanaf maandag 'quarantainepakketten' uit. Hierin zit informatie over waar ze hulp kunnen krijgen en wat attenties om ze op te vrolijken.

 • Het is moeilijk voor politie en gemeenten goed inzicht te krijgen op jeugdgroepen. Vanwege de steeds wisselende interacties is het lastig deze jongeren als groep te identificeren en in kaart te brengen. Dat schrijft minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid aan de Tweede Kamer. ‘We zien nu dat bestaande min of meer criminele (jeugd)netwerkverbanden ‘drillrap’ aanwenden om zich nadrukkelijker te profileren en gewelddadige incidenten te plegen en te ontlokken.’

  Minister: ‘drillrap’ aangewend om geweld te plegen

  Het is moeilijk voor politie en gemeenten om goed inzicht te krijgen op jeugdgroepen. Vanwege de steeds wisselende interacties  is het lastig deze jongeren als groep te identificeren en in kaart te brengen. Dat schrijft minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid aan de Tweede Kamer. ‘We zien nu dat bestaande min of meer criminele (jeugd)netwerkverbanden ‘drillrap’ aanwenden om zich nadrukkelijker te profileren en gewelddadige incidenten te plegen en te ontlokken.’

 • Divosa en Cedris zijn er niet van overtuigd dat de voorstellen in het Breed Offensief hun doel zullen behalen. Ze wijzen bovendien op een probleem waar het voorstel aan voorbijgaat: een structureel gebrek aan investering in de sociale infrastructuur.

  'Breed Offensief lost knelpunten Participatiewet niet op'

  Belangenverenigingen Divosa en Cedris hebben zorgen geuit over het zogenaamde Breed Offensief, waarover de Tweede Kamer volgende week debatteert. Het plan, dat het makkelijker moet maken voor mensen met een arbeidsbeperking om aan het werk te komen, vertoont mankementen en lost bovendien het structurele gebrek aan investeringen in een inclusieve arbeidsmarkt niet op.

 • Niet alleen het totaal aantal coronabesmettingen neemt de laatste weken hard toe. Het virus duikt ook op steeds meer plekken in het land op. Het coronavirus treft niet alleen haarden als Amsterdam, Den Haag en Rotterdam, maar ook kleine gemeenten waar het de afgelopen maanden rustig was.

  Coronavirus verspreidt zich als olievlek over gemeenten

  Reageer

  Niet alleen het totaal aantal coronabesmettingen neemt de laatste weken hard toe. Het virus duikt ook op steeds meer plekken in het land op. Het coronavirus treft niet alleen haarden als Amsterdam, Den Haag en Rotterdam, maar ook kleine gemeenten waar het de afgelopen maanden rustig was.

Vacatures

Van onze partners

Whitepapers

Alle whitepapers

Dossiers

Mystery Burger: de podcast

Even genoeg naar uw scherm gestaard?  Beluister vanaf nu de columns van de Mystery Burger als podcast!