of 62812 LinkedIn

Nieuws

 • Voor corona was er al de wens om soms digitaal te vergaderen. Toen werd er voornamelijk nog mee geëxperimenteerd, maar het afgelopen jaar is er in het hele land brede ervaring mee opgedaan, aldus de minister. Overigens is het soms nog steeds nodig om fysiek vergaderen, schrijft ze in een brief aan de Tweede Kamer. In sommige gevallen is er ‘behoefte elkaar in de ogen te kunnen kijken en lichaamstaal te kunnen duiden’.

  Ook na corona digitaal vergaderen

  Reageer

  Het digitaal vergaderen, wat veel gemeenteraden, provincies en waterschappen sinds de coronacrisis doen, bevalt zo goed dat de mogelijkheid ertoe vastgelegd moet worden in de wet. De openbaar besturen willen dat en demissionair minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) ook.

 • Vorige week vrijdag stapte Bovens op nadat een motie van wantrouwen was ingediend tegen hem en het voltallige college van Gedeputeerde Staten. Ook dat stapte op. Vorige week liet Bovens nog weten aan te blijven tot er een nieuwe gouverneur zou aantreden. Daar komt hij nu op terug.

  Bovens wil eerder weg

  1 reactie

  De Limburgse gouverneur Theo Bovens (CDA) blijft toch niet aan tot er een opvolger wordt benoemd. Hij wil dat er op korte termijn een waarnemend commissaris van de Koning in Limburg word aangesteld. Dat maakte Bovens donderdag bekend na overleg met demissionair minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken).

 • Besturen moeten openstaan voor waarden en normen van de omgeving. Luister, stel je kwetsbaar op, neem zorgvuldig besluiten en weeg ieders belangen mee, adviseert reputatie-expert Frank Peters in zijn boek over integer leiderschap: Het juiste doen als niemand kijkt. ‘Louter voldoen aan wetgeving is onvoldoende.’

  Gemeenten moeten werken aan ‘moresprudentie’

  Besturen moeten openstaan voor waarden en normen van de omgeving. Luister, stel je kwetsbaar op, neem zorgvuldig besluiten en weeg ieders belangen mee, adviseert reputatie-expert Frank Peters in zijn boek over integer leiderschap: Het juiste doen als niemand kijkt. ‘Louter voldoen aan wetgeving is onvoldoende.’

 • De vertrouwensrelatie tussen overheden en burgers moet worden hersteld. En hoe belangrijk openbaarheid ook is, voorkomen moet worden dat ambtenaren als kop van jut eindigen. Dat stelt de Raad van State in zijn algemene beschouwing in zijn donderdag gepresenteerde jaarverslag.

  Vertrouwen overheden en burgers moet verbeterd

  Overheden moeten tijdens en buiten crisissituaties voorspelbaar en consistent optreden. De wetgever moet meer oog hebben voor de uitvoering van wet- en regelgeving. Dat moet hij ook hebben voor het vermogen van burgers om wettelijke regels ook echt te kunnen naleven. De vertrouwensrelatie tussen overheden en burgers moet worden hersteld.

 • Kamerleden met ervaring in het lokale en provinciale bestuur hebben daar profijt van. Ze letten meer op de uitvoerbaarheid van wet- en regelgeving. Ook hebben zij meer oog voor de autonome rol en positie van gemeenten en provincies.

  'Met lokale ervaring ben je een beter Kamerlid'

  De afstand tussen gemeenten en ‘Den Haag’ overbruggen, letterlijk en figuurlijk. Dat is de gedeelde ambitie van Kamerleden die vier jaar geleden de lokale voor de landelijke politiek verruilden en in maart herkozen zijn. ‘Met ervaring in het lokale bestuur ben je een beter Kamerlid.’

 • Burgemeester Dieudonné Akkermans (CDA) was voorzitter van de raad van toezicht van de stichting Instandhouding Kleine Landschapselementen IKL, waarvan oud-CDA-gedeputeerde Vrehen directeur was. Onder toezicht van Akkermans kreeg Vrehen een riant salaris en sluisde hij volgens NRC tonnen aan subsidies door naar eigen bv’s.

  Oppositie Eijsden-Margraten wil opheldering rol burgemeester

  Reageer

  De voltallige oppositie in de gemeenteraad van het Limburgse Eijsden-Margraten wil opheldering over de rol van burgemeester Dieudonné Akkermans (CDA) in de affaire rond de in opspraak geraakte Limburgse partijgenoot Herman Vrehen. VVD, D66, GroenLinks, PvdA en een lokale partij willen de rol van Akkermans bespreken tijdens de raadsvergadering van 20 april.

 • De verhouding tussen rijk en decentrale overheden moet worden genormaliseerd en niet gejuridiseerd. Het is daarom geen goed idee om te komen tot een permanente (financiële) geschillenregeling en een Wet op het decentraal bestuur. Dat vindt de Afdeling advisering van de Raad van State.

  Overheden moeten niet strijden, maar samenwerken

  De verhouding tussen rijk, gemeenten en provincies moet worden genormaliseerd en niet gejuridiseerd. Het is daarom een slecht idee om te komen tot een permanente (financiële) geschillenregeling en een Wet op het decentraal bestuur. Dat vindt de Afdeling advisering van de Raad van State.

 • ‘Het is een mooi streven om een afspiegeling te zijn van de samenleving, maar een inclusieve organisatie is meer dan een percentage. In een organisatie moeten mensen zich thuis voelen en zichzelf kunnen zijn. Helaas is dit nu nog niet het geval.’ Dat is de reactie van het Arnhemse ChristenUnie-raadslid Nathalie Nede, die de discriminatieaffaire op de politieke agenda zette, op het diversiteitsoffensief van het Arnhemse college.

  Oppositie Arnhem: diversiteitsoffensief is publiciteitsstunt

  ‘Het is een mooi streven om een afspiegeling te zijn van de samenleving, maar een inclusieve organisatie is meer dan een percentage. In een organisatie moeten mensen zich thuis voelen en zichzelf kunnen zijn. Helaas is dit nu nog niet het geval.’ Dat is de reactie van het Arnhemse ChristenUnie-raadslid Nathalie Nede, die de discriminatieaffaire op de politieke agenda zette, op het recente diversiteitsoffensief van het Arnhemse college.

 • Onder zowel Scherpenzelers als Barnevelders is weinig enthousiasme voor de provinciale plannen om beide gemeenten samen te voegen. Dat blijkt uit onderzoek dat Kieskompas in opdracht van de provincie Gelderland heeft uitgevoerd.

  Weinig steun voor Gelderse herindelingsplannen

  Onder de bevolking van zowel Scherpenzeel als Barneveld is weinig enthousiasme voor de provinciale plannen om beide gemeenten samen te voegen. Slechts een vijfde van de inwoners uit Scherpenzeel en een op de zeven Barnevelders vinden herindeling een goed plan. Dat blijkt uit onderzoek dat Kieskompas in opdracht van de provincie Gelderland heeft uitgevoerd.

 • © Shutterstock

  Amsterdam in beroep tegen uitspraak vakantieverhuur

  Reageer

  Amsterdam gaat in beroep tegen een uitspraak van de bestuursrechter over het verbod op vakantieverhuur in drie wijken in het centrum. De rechter zette daarop op 12 maart een streep door een zaak die was aangespannen door onder meer Amsterdam Gastvrij, dat de belangen behartigt van huizenbezitters die hun woning verhuren via Airbnb of een ander platform.

 • In een brief die Bovens woensdag aan de Limburgse Staten stuurde, geeft hij een overzicht van urgente zaken die om een snel besluit vragen.

  Bovens wil dat Staten beslissen over urgente zaken

  2 reacties

  Waarnemend gouverneur Theo Bovens (CDA) van Limburg heeft een aantal urgente zaken op een rijtje gezet waarover Provinciale Staten op korte termijn knopen zouden moeten doorhakken. Veel besluiten kunnen niet worden doorgeschoven naar een nieuw college van Gedeputeerde Staten. Het vorige college trad vorige week vrijdag af en ook Bovens liet weten niet langer aan te willen blijven. In afwachting van de benoeming van een nieuwe commissaris van de Koning blijft hij waarnemer en enig lid van Gedeputeerde Staten.

Vacatures

Van onze partners

Whitepapers

Alle whitepapers

Dossiers

Mystery Burger: de podcast

Even genoeg naar uw scherm gestaard?  Beluister vanaf nu de columns van de Mystery Burger als podcast!