of 63372 LinkedIn

Nieuws

 • Beeld: Shutterstock

  Discriminatie voorkomen in het ontwerp van AI

  De huidige normen voor het ontwikkelen van kunstmatige intelligentie (AI) hebben nog te weinig effect op de praktijk. Met dat uitgangspunt ontwikkelde een groep wetenschappers van drie verschillende universiteiten en het College voor de Rechten van de Mens een handreiking, 'Non-Discriminatie by Design', waarmee organisaties die AI willen inzetten discriminatie kunnen voorkomen.

 • Talrijke instanties, waaronder ook lokale overheden, kampen dinsdagochtend met een landelijke telefoonstoringen. Onder meer het provinciehuis van Drenthe en gemeenten zoals Zwolle en Veenendaal zijn niet of slecht bereikbaar door de problemen.

  Ook overheidsinstanties kampen met telefoonstoring

  Reageer

  Talrijke instanties, waaronder ook lokale overheden, kampen dinsdagochtend met een landelijke telefoonstoringen. Onder meer het provinciehuis van Drenthe en gemeenten zoals Zwolle en Veenendaal zijn niet of slecht bereikbaar door de problemen.

 • Op gezamenlijk verzoek van de gemeenten Rotterdam en Amsterdam vat Leonie Heres, onderzoeker, docent en adviseur bestuurs- en organisatiewetenschap bij de Universiteit Utrecht, met een factsheet en een kennisclip de belangrijkste ideeën samen uit het rapport ‘Spanningen in het Grijs’ over oneigenlijke druk in politiek-ambtelijke omgevingen. ‘Probeer je percepties te toetsen.’

  Sta op tegen oneigenlijke druk

  Op gezamenlijk verzoek van de gemeenten Rotterdam en Amsterdam vat Leonie Heres, onderzoeker, docent en adviseur bestuurs- en organisatiewetenschap bij de Universiteit Utrecht, met een factsheet en een kennisclip de belangrijkste ideeën samen uit het rapport ‘Spanningen in het Grijs’ over oneigenlijke druk in politiek-ambtelijke omgevingen. ‘Probeer je percepties te toetsen.’

 • Barneveld en Scherpenzeel willen meer geld van de provincie Gelderland voor de herindeling van beide gemeenten. Dat stellen beide waarnemend burgemeesters in ambtsberichten aan commissaris van de koning John Berends.

  Fusiegemeenten willen meer geld van Gelderland

  Barneveld en Scherpenzeel vinden dat de provincie Gelderland met meer geld over de brug moet komen dan zij eerder aan andere Gelderse herindelingsgemeenten heeft gegeven. Op basis van de ‘ervaringsbedragen’ zouden beide gemeenten gezamenlijk drie miljoen euro van de provincie tegemoet kunnen zien. Teleurstellend, vinden beide waarnemend burgmeesters.

 • Nederland moet deze zomer rekening houden met meer overlast. Voorzitter Hubert Bruls van het Veiligheidsberaad maakt zich zorgen over de 'naweeën van de lockdown'. Dat uit zich volgens hem in een enorme drukte in de buitenruimte en illegale feesten. 'Mensen hebben een grote behoefte naar buiten te gaan.'

  'Houd rekening met zomer vol overlast'

  1 reactie

  Nederland moet deze zomer rekening houden met meer overlast. Voorzitter Hubert Bruls van het Veiligheidsberaad maakt zich zorgen over de 'naweeën van de lockdown'. Dat uit zich volgens hem in een enorme drukte in de buitenruimte en illegale feesten. 'Mensen hebben een grote behoefte naar buiten te gaan.'

 • Beeld: Shutterstock

  'We waren te voorzichtig wat betreft transparantie'

  Zijn advies aan het Gelderse college om e-mails en whatsappberichten op te schonen, bedoelde Gedeputeerde Jan Markink om de informatiehuishouding te verbeteren en niet om informatie uit het zicht te houden. De provincie wil juist meer transparantie. Daarmee kan ze volgens Markink het beeld bestrijden dat er altijd wat te verbergen is. In het verleden was de provincie misschien té voorzichtig, maar ‘de ambtenaren moeten worden beschermd.’

 • Thorbecke, een van de bekendste ministers van Binnenlandse Zaken.

  BZK: van megaministerie tot moederdepartement

  Binnenlandse Zaken én Koninkrijksrelaties, het lijkt een wat curieuze combinatie. Hoe kwam het bestuur van de zaken dichtbij huis én ver buiten ons land in hetzelfde departement terecht? De combinatie is zo gek nog niet, schrijft politiek historicus Miel Groten.

 • Met de decentralisaties in het sociaal domein zou de raad echt de ruimte krijgen om aan politiek te doen. Er gebeurde echter, op politiek vlak, weinig, betogen hoogleraren Douwe Jan Elzinga en Geerten Boogaard in een essay in Binnenlands Bestuur.

  Meer raadspolitiek in het sociaal domein nodig

  Met de decentralisaties in het sociaal domein zou de gemeenteraad weer ergens over gaan, zo waren de hooggespannen verwachtingen in 2015. Sindsdien gebeurde in het sociaal domein van alles, maar een feest voor de democratie werd het niet. Er kwam weinig raadspolitiek van de grond. Dat moet anders.

 • Actiegroep 'voor de menselijke verbinding' Police for Freedom mag zaterdag van 12.00 tot 14.00 uur demonstreren in Apeldoorn. De organisatie is van plan een tocht van 6 kilometer door een deel van de Gelderse plaats af te leggen.

  Apeldoorn staat demonstratie tegen coronaregels toe

  1 reactie

  Actiegroep 'voor de menselijke verbinding' Police for Freedom mag zaterdag van 12.00 tot 14.00 uur demonstreren in Apeldoorn. De organisatie is van plan een tocht van 6 kilometer door een deel van de Gelderse plaats af te leggen.

 • Het Nationaal Programma Rotterdam Zuid is een lichtend voorbeeld voor de burgemeesters die korte metten willen maken met de chronische achterstanden in hun probleemwijken. Programmadirecteur Marco Pastors adviseert ze ‘te doen wat wij doen’. En ‘niet te braaf’ te zijn.

  ‘Zuid’ als lichtend voorbeeld voor probleemwijken

  Het Nationaal Programma Rotterdam Zuid is een lichtend voorbeeld voor de burgemeesters die korte metten willen maken met de chronische achterstanden in hun probleemwijken. Programmadirecteur Marco Pastors adviseert ze ‘te doen wat wij doen’. En ‘niet te braaf’ te zijn.

 • Vanaf 30 juni zijn evenementen toegestaan zonder grote beperkingen op het aantal bezoekers en waar mensen ook geen 1,5 meter afstand hoeven aan te houden. Ook hoeven ze geen mondkapje op. Het gaat om evenementen waarvoor een toegangsbewijs nodig is. Bezoekers moeten zich laten testen of een vaccinatiebewijs hebben. Ook bewijs van een recent doorgemaakte coronabesmetting biedt toegang.

  Vanaf 30 juni evenementen zonder afstand houden

  Reageer

  Vanaf 30 juni zijn evenementen toegestaan zonder grote beperkingen op het aantal bezoekers en waar mensen ook geen 1,5 meter afstand hoeven aan te houden. Ook hoeven ze geen mondkapje op. Het gaat om evenementen waarvoor een toegangsbewijs nodig is. Bezoekers moeten zich laten testen of een vaccinatiebewijs hebben. Ook bewijs van een recent doorgemaakte coronabesmetting biedt toegang.

Vacatures

Van onze partners

Whitepapers

Alle whitepapers

Dossiers

Mystery Burger: de podcast

Even genoeg naar uw scherm gestaard?  Beluister vanaf nu de columns van de Mystery Burger als podcast!