of 59123 LinkedIn

Nieuws

 • De eerste van in totaal vijf podcasts speciaal voor jonge aspirant-statenleden is dinsdag online gegaan. Het is een initiatief van de provincies en bedoeld voor mensen tussen de 20 en 40 jaar die overwegen de provinciale politiek in te gaan.

  Luisteren naar ervaringen statenleden

  De eerste van vijf podcasts speciaal voor jonge aspirant-statenleden is dinsdag gepubliceerd. Het is een initiatief van de provincies en bedoeld voor mensen tussen de 20 en 40 jaar die overwegen de provinciale politiek in te gaan. Tot in september kunnen mensen zich kandidaat stellen. In maart volgend jaar zijn de verkiezingen voor Provinciale Staten. 

 • De gemeente Breda heeft de strijd tegen ondermijnende criminaliteit, en de drugscriminaliteit in het bijzonder, afgelopen jaar geïntensiveerd. Het aantal huiszoekingen is ongeveer verdubbeld, staat in de gemeentelijke jaarrapportage over de handhaving.

  Breda voert strijd tegen ondermijning op

  De gemeente Breda heeft de strijd tegen ondermijnende criminaliteit, en de drugscriminaliteit in het bijzonder, afgelopen jaar geïntensiveerd. Het aantal huiszoekingen is ongeveer verdubbeld, staat in de gemeentelijke jaarrapportage over de handhaving.

 • Grote gemeenten willen voorop lopen met digitalisering, maar er ontstaan daarbij diverse dilemma’s. Er zijn bij meerdere gemeenten zorgen over bewoners die het niet bij kunnen bijbenen. Sommige coalities lijken op twee gedachten te hinken met de inzet van technologie, bijvoorbeeld met camera's. Meer veiligheid gaat immers ten koste van privacy.

  Coalitieakkoorden (2): dilemma's rondom digitalisering

  Grote gemeenten willen voorop lopen met digitalisering, maar er ontstaan daarbij diverse dilemma’s. Er zijn bij meerdere van de tien grootste gemeenten zorgen over bewoners die het niet bij kunnen bijbenen. Met de inzet van technologie hinken sommige coalities op twee gedachten, bijvoorbeeld met camera's. Meer veiligheid gaat immers ten koste van privacy.

 • Crimineel geld is er 'leidend', de politie kan de situatie niet aan en het is er veel te druk, waardoor onveilige situaties ontstaan, schetst de ombudsman in een interview met Trouw.

  Centrum Amsterdam 's nachts zonder gezag

  9 reacties

  Het centrum van Amsterdam verandert 's nachts volgens de gemeentelijke ombudsman Arre Zuurmond in een 'urban jungle' zonder gezag. Crimineel geld is er 'leidend', de politie kan de situatie niet aan en het is er veel te druk, waardoor onveilige situaties ontstaan, schetst de ombudsman in een interview met Trouw.

 • De verdachte Helmondse oud-wethouder Peter Tielemans is mogelijk niet in staat om terecht te staan in de strafzaak tegen hem wegens corruptie en diefstal. De rechtbank in Den Bosch heeft daarom vrijdag bepaald dat de 61-jarige verdachte eerst psychiatrisch moet worden onderzocht.

  Ex-wethouder wellicht te ziek voor strafzaak

  1 reactie

  De verdachte Helmondse oud-wethouder Peter Tielemans is mogelijk niet in staat om terecht te staan in de strafzaak tegen hem wegens corruptie en diefstal. De rechtbank in Den Bosch heeft daarom vrijdag bepaald dat de 61-jarige verdachte eerst psychiatrisch moet worden onderzocht.

 • Duurzaamheid heeft een prominente plek gekregen in de nieuwe coalitieakkoorden. Maar echt concreet willen de meeste plannen nog niet worden. Ook over de ­– door het rijk voor 2021 verplichte – wijkenergieplannen laten gemeenten weinig los.

  Coalitieakkoorden (1): Groen moet het doen

  Duurzaamheid heeft een prominente plek gekregen in de nieuwe coalitieakkoorden. Maar echt concreet willen de meeste plannen nog niet worden. Ook over de ­– door het rijk voor 2021 verplichte – wijkenergieplannen laten gemeenten weinig los. 

 • Er is duidelijk sprake van belediging en een gebrek aan respect voor de politie, zegt het Openbaar Ministerie (OM) in Rotterdam. Daarom heeft de man een nieuw filmpje moeten uploaden waarin hij sorry zegt. Deze video moet zes maanden online blijven staan. Het OM legde de straf op in een zogeheten OM-hoorzitting, waarbij een zaak zonder tussenkomst van de rechter wordt afgedaan.

  Kandidaat-raadslid moet excuses maken

  4 reacties

  Een 33-jarig kandidaat-raadslid uit Dordrecht moet een boete betalen en excuses maken in een filmpje. In de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen in maart zette de PVV'er een video online met grove beledigingen aan het adres van de politie, met teksten als 'fuck the cops'. Het filmpje werd door verschillende media opgepikt en veelvuldig bekeken.

 • De proef Digitaal Aanvragen Rijbewijs (DAR) kan na een eerdere opschorting toch verder. De reden voor een opschorting was een veiligheidsonderzoek op verzoek van het ministerie van BZK, zo meldt de Nederlandse Vereniging voor Burgerzaken (NVVB).

  Proef met digitaal aanvragen rijbewijs kan verder

  De proef Digitaal Aanvragen Rijbewijs (DAR) kan na een eerdere opschorting toch verder. De reden voor een opschorting was een veiligheidsonderzoek op verzoek van het ministerie van BZK, zo meldt de Nederlandse Vereniging voor Burgerzaken (NVVB).

 • De zogeheten Burgermonitor peilde twee jaar geleden ook al de stemming in de hoofdstad. Sinds 2015 zijn er 20.000 nieuwe inwoners bijgekomen. Ook is het aantal hoogopgeleide Amsterdammers toegenomen en zijn de inkomensverschillen in de stad groter geworden. Vooral jongeren tussen de 16 en 29, hoger opgeleiden en bewoners van Centrum en Oost maken zich zorgen over het aantal betaalbare woningen. Uit de peiling blijkt ook dat de interesse in de lokale politiek is toegenomen en dat men iets tevredener is over hoe het gemeentebestuur functioneert.

  Amsterdammers blij in stad

  Reageer

Vacatures

Van onze partners

Whitepapers

Alle whitepapers

Dossiers