of 59244 LinkedIn

Nieuws

 • 'Integriteitsbureaus noemen zichzelf onafhankelijk, maar ik zie die onafhankelijkheid niet,’ stelt de Nijmeegse hoogleraar bestuurskunde Michiel de Vries. Met masterstudent Liza Boom bekeek hij 47 integriteitsrapporten en oordeelt dat bureaus in driekwart van de gevallen onterecht concluderen dat een bestuurder niet integer handelde.

  ‘Conclusies integriteitsonderzoeken vaak politiek'

  Integriteitsonderzoeken worden vaker politiek ingezet, naar de mening van de Nijmeegse hoogleraar bestuurskunde Michiel de Vries. Met masterstudent Liza Boom bekeek hij 47 integriteitsrapporten en oordeelt dat bureaus in driekwart van de gevallen onterecht concluderen dat een bestuurder niet integer handelde. ‘Zij noemen zichzelf onafhankelijk, maar ik zie die onafhankelijkheid niet.’

 • Liander heeft eind 2018 een nieuw type schakelaar in gebruik genomen. Hoogstwaarschijnlijk is er bij het verzetten van de klok iets fout gegaan in het computersysteem van die schakelaar. Sinds zondagavond zijn IT-specialisten 'naarstig op zoek naar de oorzaak.' Gemeenten zonder verlichtingsproblemen zijn volgens Liander aangesloten op een andere schakelaar.

  80 gemeenten in het donker door zomertijd

  Reageer

  Wijken en straten in tachtig gemeenten in het land zitten sinds de omschakeling naar de zomertijd afgelopen weekend in het donker. Netbeheerder Liander heeft de oorzaak van het probleem nog niet gevonden, maar gaat vanaf dinsdagavond de straatverlichting in de getroffen gemeenten handmatig inschakelen, aldus een woordvoerster dinsdag.

 • De kans lijkt klein dat Forum voor Democratie een plek in het provinciebestuur van Noord-Holland krijgt. Belangrijkste breekpunt is het provinciaal klimaatbeleid. Andere mogelijke coalitiepartijen denken hier fundamenteel anders over dan Forum voor Democratie, concludeert informateur Hans Smits maandag.

  'Coalitie met FvD kan niet om klimaatbeleid'

  25 reacties

  De kans lijkt klein dat Forum voor Democratie een plek in het provinciebestuur van Noord-Holland krijgt. Belangrijkste breekpunt is het provinciaal klimaatbeleid. Andere mogelijke coalitiepartijen denken hier fundamenteel anders over dan Forum voor Democratie, concludeert informateur Hans Smits maandag.

 • Sterke gemeenten moeten taken kunnen overnemen van provincies en andersom. Dat heeft minister Ollongren van Binnenlandse Zaken maandagmiddag in de Van Poeljelezing in Zwolle betoogd.

  Openbaar bestuur moet vloeibaar zijn

  Provincies moeten taken van gemeenten kunnen overnemen en sterke gemeenten moeten taken van provincies kunnen overnemen. Dat heeft minister Ollongren van Binnenlandse Zaken maandagmiddag in de Van Poeljelezing in Zwolle gesteld.

 • De minister belooft gemeenten, andere instanties en bedrijven met raad en daad bij te staan om onnodige geslachtsregistratie terug te dringen. Haar ministerie gaat bedrijven uitleggen wanneer het noodzakelijk is om vast te leggen of iemand man of vrouw is, en vooral wanneer niet, schrijft Van Engelshoven aan de Tweede Kamer. Nu is die vraag nog vaak een automatisme of wordt die 'voor alle zekerheid' gesteld.

  Gemeente: vraag niet naar sekse

  9 reacties

  Gemeenten moeten burgers waar mogelijk niet meer vragen of ze man of vrouw zijn. Minister Ingrid van Engelshoven (Emancipatie) roept alle gemeenten op het voorbeeld van Amsterdam en Utrecht, die die vraag al uit hun contactformulieren hebben geschrapt, na te volgen.

 • Het is straks niet meer toegestaan om op school, in het ziekenhuis, in overheidsgebouwen of in het openbaar vervoer een gezichtsbedekkende sluier of bijvoorbeeld een integraalhelm te dragen. Het ministerie van Onderwijs en andere overheidsdiensten helpen scholen en andere instellingen die het verbod moeten invoeren de komende maanden met raad en daad, laat Ollongren weten.

  Tijdens zomervakantie gaat het boerkaverbod in

  1 reactie

  Boerka's en andere gezichtsbedekkende kleding mogen nog dit hele schooljaar worden gedragen. Het boerkaverbod gaat niet op 1 juli in, maar pas een maand later, midden in de zomervakantie.

 • Katten- en fietsbelasting, kentekenbellen en ambtenarenplaatjes sparen. Gemeenten gaan los op 1 april. Maar waar ligt het onderscheid tussen grap en nepnieuws?

  1 april tussen grap en nepnieuws

  Moet je als overheidsorganisatie in deze tijden van nepnieuws nog wel meedoen aan 1 aprilgrappen? Die vraag wordt vandaag veelvuldig gesteld naar aanleiding van de vele grappen en grollen die overheden en overheidsorganisaties in het kader van 1 april hebben gepresenteerd.

 • De gemeente Amersfoort schrapt de boete van 25.000 euro voor mensen die uit de school klappen over de voorbereidingen van de viering van Koningsdag. Dat bevestigt de gemeente na berichtgeving door RTV Utrecht.

  Toch geen boete voor lekken Koningsdag

  Reageer

  De gemeente Amersfoort schrapt de boete van 25.000 euro voor mensen die uit de school klappen over de voorbereidingen van de viering van Koningsdag. Dat bevestigt de gemeente na berichtgeving door RTV Utrecht.

 • Wie uit de school klapt over de voorbereidingen van de viering van Koningsdag in Amersfoort, kan tot 25.000 euro boete krijgen. Medewerkers van de gemeente en vrijwilligers die op 27 april langs de route van het koninklijk gezelschap staan, hebben van de gemeente moeten tekenen voor geheimhouding, meldt RTL Nieuws.

  Boete voor klikkers Koningsdag Amersfoort

  Reageer

  Wie uit de school klapt over de voorbereidingen van de viering van Koningsdag in Amersfoort, kan tot 25.000 euro boete krijgen. Medewerkers van de gemeente en vrijwilligers die op 27 april langs de route van het koninklijk gezelschap staan, hebben van de gemeente moeten tekenen voor geheimhouding, meldt RTL Nieuws.

 • Het percentage vrouwen in Provinciale Staten is na de laatste verkiezingen toegenomen: van 31,5 procent naar 33,2 procent. Het aantal vrouwelijke bestuurders in het waterschap is gestegen van 20,7 procent naar 25,1 procent.

  Meer vrouwen in Staten en waterschappen

  Het percentage vrouwen in de Staten is na de laatste verkiezingen iets toegenomen: van 31,5 procent naar 33,2 procent. Het aantal vrouwelijke bestuurders in het waterschap is net iets boven een kwart uitgekomen (25,1 procent). Vier jaar geleden was 20,7 procent van het algemeen bestuur van de waterschappen vrouw.

Vacatures

Van onze partners

Whitepapers

Alle whitepapers

Dossiers