of 59250 LinkedIn

Nieuws

 • Burgemeester Marjon de Hoon van Baarle-Nassau is in de fout gegaan met de declaratie van haar dubbele woonlasten nadat ze in 2015 in de gemeente werd benoemd. Ze heeft in totaal 4000 euro te veel gedeclareerd, geeft ze toe in een brief aan de gemeenteraad naar aanleiding van een ontdekking van het Brabants Dagblad.

  Burgemeester Baarle-Nassau in de fout met declaratie

  1 reactie

  Burgemeester Marjon de Hoon van Baarle-Nassau is in de fout gegaan met de declaratie van haar dubbele woonlasten nadat ze in 2015 in de gemeente werd benoemd. Ze heeft in totaal 4000 euro te veel gedeclareerd, geeft ze toe in een brief aan de gemeenteraad naar aanleiding van een ontdekking van het Brabants Dagblad.

 • Het belang van ‘lijntjes’ met ‘Den Haag’ wordt overschat, vinden de Emmense wethouder René van der Weide en de Haagse lijsttrekker Richard de Mos (Groep de Mos). De Weertse wethouder Geert Gabriëls (Weert Lokaal) onderschat en overschat ze niet.

  Belang ‘Haagse lijntjes’ wordt overschat

  Lokaal opererende landelijke partijen kunnen bij hun Haagse collega’s problemen aankaarten bij bijvoorbeeld de uitvoering van landelijke wet- en regelgeving. Lokale partijen hebben die lijntjes niet. Nu de lokale partijen 32,8 procent van de stemmen haalden, en daarmee van grotere betekenis in het politieke landschap worden, gaat zich dat wellicht wreken.

 • Gouverneur Theo Bovens wil gemaakte afspraken over integriteit beter kunnen afdwingen. De Limburgse commissaris van de koning Bovens zit in zijn maag met de kwestie Brunssum, waar de partij van de wegens integriteit in opspraak zijnde wethouder Jo Palmen ook nog eens de grootste partij werd bij de gemeenteraadsverkiezingen.

  Gouverneur Bovens: ‘Integriteit moet je moreel bekijken’

  Gouverneur Theo Bovens wil gemaakte afspraken over integriteit beter kunnen afdwingen. Twee jaar geleden zijn de burgemeesters en de commissarissen wettelijk verantwoordelijk geworden voor het integriteitsbeleid in de gemeenten en in de provincies. ‘Een mooie taak erbij, met nul instrumentarium.'

 • Wethouder Kees Swagerman (financiën, SP) vindt dat de verdeling van het gemeentefonds moet veranderen. De berekeningswijze is volgens hem ‘te generiek’.

  Verdeling gemeentefonds is 'te generiek'

  Wethouder Kees Swagerman (financiën, SP) van de gemeente Oldambt vindt dat de verdeling van het gemeentefonds moet veranderen. De berekening is volgens hem ‘te generiek’. ‘Dit kan in de komende collegeperiode voor grote problemen zorgen.’

 • De winnaar van de verkiezingen in Tiel, de Partij voor de Burgers, heeft de informatieronde opengegooid. Dit om gehoor te geven aan de ‘wens van veel inwoners om meer transparantie in de lokale politiek’.

  Tiel doet informatieronde openbaar

  De informatieronde in Tiel gebeurt in alle openheid. Het is een initiatief van de winnaar van de verkiezingen: de Partij voor de Burgers. Het is nog niet bekend of ook het formatieproces in de openbaarheid zal plaatsvinden.

 • Burgemeesters, wethouders, raadsleden en andere bestuurders moeten zich beter kunnen weren tegen onder meer geweld, bedreiging en intimidatie. Ze zullen meer worden getraind in omgaan met agressie en krijgen meer ondersteuning. Ze kunnen ook een veiligheidsscan rond hun huis laten uitvoeren.

  Bestuurders meer getraind in omgaan met agressie

  3 reacties

  Burgemeesters, wethouders, raadsleden en andere bestuurders moeten zich beter kunnen weren tegen onder meer geweld, bedreiging en intimidatie. Ze zullen meer worden getraind in omgaan met agressie en krijgen meer ondersteuning. Ze kunnen ook een veiligheidsscan rond hun huis laten uitvoeren.

 • Kinderombudsvrouw Margrite Kalverboer roept nieuwe raadsleden van gemeenten op om kinderen en jongeren te betrekken bij de plannen en de uitvoering van hun beleid. Daarbij zouden kinderen een vast aanspreekpunt moeten krijgen voor al hun hulpvragen.

  Kinderombudsman wil vast aanspreekpunt jeugd

  Reageer

  Kinderombudsvrouw Margrite Kalverboer roept nieuwe raadsleden van gemeenten op om kinderen en jongeren te betrekken bij de plannen en de uitvoering van hun beleid. Daarbij zouden kinderen een vast aanspreekpunt moeten krijgen voor al hun hulpvragen.

 • De verdere opmars van lokale partijen en de versnippering van het lokale bestuur hebben gevolgen voor onder andere de duur van de coalitievorming en de kweekvijver voor ‘Den Haag’. Binnenlands Bestuur licht er een aantal (vermeende) problemen en (vermeende) oplossingen uit.

  Opereren op nieuw lokaal politiek speelveld

  De versnippering van het lokale bestuur en de verdere opmars van de lokale partijen hebben gevolgen voor onder meer de duur van de coalitievorming, de omvang van het college en de kweekvijver voor ‘Den Haag’. Binnenlands Bestuur licht er een aantal (vermeende) problemen en (vermeende) oplossingen uit.

 • De Lelystadse raad heeft ingestemd met de komst van formateur Paul Luijten (VVD). Het voormalig lid van de Eerste Kamer moet een meerderheidscoalitie gaan smeden. Die ziet er misschien anders uit dan informateur Wouter Kolff had geadviseerd.

  Pre-formatieronde nodig in Lelystad

  De Lelystadse raad heeft ingestemd met de benoeming van formateur Paul Luijten (VVD). De oud-senator moet een meerderheidscoalitie gaan smeden. Die ziet er mogelijk wel anders uit dan de informateur had geadviseerd. De handen voor een zakencollege in Lelystad gaan vooralsnog niet op elkaar.

Vacatures

Van onze partners

Whitepapers

 • Overtuigen is ‘iemand met bewijzen tot andere gedachten brengen’, lezen we in de...

  Overtuigen

  Overtuigen is ‘iemand met bewijzen tot andere gedachten brengen’, lezen we in de...
 • Presenteren. Het woord heeft het al in zich. Het gaat om het geven van een presentje aan je...

  Presenteren

  Presenteren. Het woord heeft het al in zich. Het gaat om het geven van een presentje aan je...

Alle whitepapers

Dossiers