of 61043 LinkedIn

Nieuws

 • Als er binnenkort wordt gesproken over de toekomst van Europa, moet dat zeker gaan over de rol van lokale en regionale overheden. Die boodschap gaven Europese lokaal en regionaal bestuurders in het Comité van de Regio´s (CvdR) aan de Duitse bondskanselier Merkel persoonlijk: de rol van het decentraal bestuur is groot in de pandemie.

  ´Toekomst EU: zwaardere rol gemeenten´

  Als er binnenkort wordt gesproken over de toekomst van Europa, moet dat zeker gaan over de rol van lokale en regionale overheden. Die boodschap gaven Europese lokaal en regionaal bestuurders in het Comité van de Regio´s (CvdR) aan de Duitse bondskanselier Merkel persoonlijk: de rol van het decentraal bestuur is groot in de pandemie.

 • Minister Ollongren van Binnenlandse Zaken zegt begrip te hebben voor de zorgen van de gemeenteraad van Stadskanaal over de financiële positie van de gemeente. Maar op veel meer lijken de wanhopige raadsleden voorlopig niet te hoeven rekenen. ‘Als overheden moeten we continu keuzes maken bij de inzet van middelen voor voorzieningen.’

  Ollongren: ‘Begrip voor zorgen Stadskanaal’

  Minister Ollongren van Binnenlandse Zaken zegt begrip te hebben voor de zorgen van de gemeenteraad van Stadskanaal over de financiële positie van de gemeente. Maar op veel meer lijken  de wanhopige raadsleden voorlopig niet te hoeven rekenen. ‘Als overheden moeten we continu keuzes maken bij de inzet van middelen voor voorzieningen.’

 • Rotterdam wil zaken als overbewoning, veel te hoge huren, adresfraude, overlast en achterstallig onderhoud van particuliere woningen in de stad tegengaan. Een actieplan van de gemeente moet ervoor zorgen dat zowel verhuurders als huurders zich aan de regels houden.

  Rotterdam in actie tegen misbruik particuliere woningen

  Reageer

  Rotterdam wil zaken als overbewoning, veel te hoge huren, adresfraude, overlast en achterstallig onderhoud van particuliere woningen in de stad tegengaan. Een actieplan van de gemeente moet ervoor zorgen dat zowel verhuurders als huurders zich aan de regels houden.

 • De Efteling mag voorlopig niet uitbreiden. Het bestemmingsplan van de gemeente dat de groei van het attractiepark mogelijk moet maken, rammelt volgens de Raad van State. De hoogste bestuursrechter geeft de gemeenteraad van Loon op Zand een halfjaar de tijd om de plannen aan te passen.

  Bestemmingsplan voor uitbreiding Efteling rammelt

  Reageer

  De Efteling mag voorlopig niet uitbreiden. Het bestemmingsplan van de gemeente dat de groei van het attractiepark mogelijk moet maken, rammelt volgens de Raad van State. De hoogste bestuursrechter geeft de gemeenteraad van Loon op Zand een halfjaar de tijd om de plannen aan te passen.

 • Griffiers zien voor zichzelf een belangrijke rol weggelegd bij inwonersparticipatie. Gemeenteraden geven hen echter vaak geen duidelijke rol hierin. Dat blijkt uit onderzoek dat in opdracht van de Vereniging van Griffiers (VvG) is uitgevoerd door ProDemos.

  Griffiers willen rol bij inwonersparticipatie

  Griffiers zien een belangrijke rol voor zichzelf weggelegd bij inwonersparticipatie. Gemeenteraden geven hen echter vaak geen duidelijke rol hierin. Ook ontbreekt het aan capaciteit, budget en kennis om de rol van strategisch griffier op zich te kunnen nemen. Gemeenteraden moeten een steviger rol pakken bij participatieprocessen en een minder afwachtende houding innemen.

 • Het kabinet wil daarmee ‘een slepende discussie voor eens en altijd beslechten’. Tot dusver geldt alleen een ‘dringend advies’ om zo'n mondmasker te dragen.

  Mondkapjesplicht komt 'zo snel mogelijk', zegt Rutte

  3 reacties

  Het dragen van een niet-medisch mondkapje in openbare binnenruimtes wordt verplicht voor iedereen vanaf 13 jaar. Dat heeft premier Mark Rutte dinsdagavond aangekondigd. De verplichting moet er ‘zo snel mogelijk’ komen.

 • Gemeenteraden en wethouders worden dankzij een geamendeerde 'coronawet' beter geïnformeerd over en betrokken bij maatregelen die worden genomen ter bestrijding van het coronavirus.

  Coronawet: lokale democratische legitimatie geregeld

  Gemeenteraden en wethouders moeten beter worden geïnformeerd over en betrokken bij maatregelen die worden genomen ter bestrijding van het coronavirus. Een amendement op de ‘coronawet’ daartoe is dinsdagmiddag in de Tweede Kamer aangenomen. Ook de wet zelf is met een ruime meerderheid aangenomen.

 • 'De middelen zijn er. Het wachten is tot kwaadwillenden ze inzetten', aldus directeur Melanie Peters van het Rathenau Instituut.

  'Democratie in gevaar door snelle ontwikkeling techniek'

  1 reactie

  Digitale technologie wordt steeds beter en is steeds goedkoper verkrijgbaar. Het is daarom waarschijnlijk dat de Nederlandse democratie binnen niet al te lange tijd bedreigd wordt door nepberichten, namaakfilmpjes en desinformatie.

 • Het plan om ambtelijke teksten te schonen van jargon, wollig en onbegrijpelijk taalgebruik werkt. In één jaar tijd zijn met behulp van speciale taalcoaches 20.000 overheidsteksten verbeterd. Maar niet elke ambtenaar blijkt even enthousiast.

  Uitroeien ambtelijk jargon lange weg

  Het plan om ambtelijke teksten te schonen van jargon, wollig en onbegrijpelijk taalgebruik werkt. In één jaar tijd zijn met behulp van speciale taalcoaches 20.000 overheidsteksten verbeterd. Maar niet elke ambtenaar blijkt even enthousiast.

 • Voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie pleit voor een sterke rol voor het lokaal en regionaal bestuur bij het herstel van de EU-economieën.

  Renovatiegolf gebouwen vanuit EU

  De renovatiegolf om gebouwen in de Europese Unie energiezuinig te maken, wordt morgen gelanceerd. Het geld daarvoor komt deels uit NextGenerationEU, het herstelinstrument om de coronacrisis te boven te komen.

 • Foto: Dutchmen Photography / Shutterstock.com

  Weinig raadsleden bekend met politiek verlof

  Raadsleden hebben recht op onbetaald verlof van hun werk om raads- of commissievergaderingen bij te wonen, maar slechts een op de vier is bekend met de regeling. Dat blijkt uit onderzoek van de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden (NVvR).

Vacatures

Van onze partners

Whitepapers

Alle whitepapers

Dossiers

Mystery Burger: de podcast

Even genoeg naar uw scherm gestaard?  Beluister vanaf nu de columns van de Mystery Burger als podcast!