of 59229 LinkedIn

Nieuws

 • Meer buitengewoon opsporingsambtenaren (boa's) kunnen voortaan een wapenstok krijgen. Als de burgemeester, politie en justitie het nodig vinden, krijgen ze die. De boa's dringen al lange tijd aan op extra verdedigingsmiddelen. Ze krijgen naar eigen zeggen steeds vaker te maken met agressie, en zien dat nog toenemen nu ze bijvoorbeeld ook coronamaatregelen moeten handhaven.

  Boa's krijgen gemakkelijker wapenstok

  Reageer

  Meer buitengewoon opsporingsambtenaren (boa's) kunnen voortaan een wapenstok krijgen. Als de burgemeester, politie en justitie het nodig vinden, krijgen ze die. De boa's dringen al lange tijd aan op extra verdedigingsmiddelen. Ze krijgen naar eigen zeggen steeds vaker te maken met agressie, en zien dat nog toenemen nu ze bijvoorbeeld ook coronamaatregelen moeten handhaven.

 • Een ambtenaar die al 35 jaar voor de gemeente Doetinchem werkte is afgelopen week ontslagen, omdat hij 1,8 miljoen euro heeft verduisterd. De gemeente heeft inmiddels aangifte tegen de ambtenaar gedaan.

  Ambtenaar Doetinchem verduisterde 1,8 miljoen

  Een ambtenaar die al 35 jaar voor de gemeente Doetinchem werkte is afgelopen week ontslagen, omdat hij 1,8 miljoen euro heeft verduisterd. De gemeente heeft inmiddels aangifte tegen de ambtenaar gedaan.

 • Stavros Zouridis, hoogleraar bestuurskunde aan Tilburg University, tevens lid van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV), en voormalig directeur Strategie van het ministerie van Justitie, reflecteert op de lockdown in Nederland, in relatie tot de rechtstaat.

  Stavros Zouridis: ‘Handhavers gedwongen inefficiënt te werken’

  In korte minicolleges van ongeveer 8 minuten bespreken hoogleraren bestuurskunde uit Nederland en Vlaanderen wat de corona-crisis betekent voor de bestuurswetenschap en omgekeerd wat de bestuurswetenschap betekent voor het begrip van de crisis en voor handelingsgevolgen. Het betreft een initiatief van de Vereniging voor Bestuurskunde (VB).

 • Bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2018 in Den Haag zijn in en om de Schilderswijk stemmen van kiezers met een migratieachtergrond gekocht voor de lokale partij van Richard de Mos. Dat meldt NRC op basis van de transcriptie van taps van telefoongesprekken van een van de Turks-Nederlandse verdachten in het corruptieonderzoek dat de Rijksrecherche uitvoert rond de partij Groep de Mos.

  Link gelegd tussen Groep De Mos en stemfraude

  Bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2018 in Den Haag zijn in en om de Schilderswijk stemmen van kiezers met een migratieachtergrond gekocht voor de lokale partij van Richard de Mos. Dat meldt NRC op basis van de transcriptie van taps van telefoongesprekken van een van de Turks-Nederlandse verdachten in het corruptieonderzoek dat de Rijksrecherche uitvoert rond de partij Groep de Mos. 

 • In dit liveblog houdt Binnenlands Bestuur naast de reguliere berichtgeving een chronologisch overzicht bij van het laatste nieuws over het coronavirus en de gevolgen voor decentrale overheden.

  LIVEBLOG CORONA 5 JUNI 2020

  Reageer

  In dit liveblog houdt Binnenlands Bestuur naast de reguliere berichtgeving een chronologisch overzicht bij van het laatste nieuws over het coronavirus en de gevolgen voor decentrale overheden.

 • De gemeenteraad moet meer aanzien krijgen, maar het moet wel een lekenbestuur blijven. Dat vindt een ruime meerderheid van respondenten in een enquête van de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden (NVVR).

  Raad moet meer aanzien krijgen

  De gemeenteraad moet meer aanzien krijgen, maar het moet wel een lekenbestuur blijven. Dat vindt een ruime meerderheid van respondenten in een enquête van de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden (NVVR).

 • De conversatie die de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema maandag via WhatsApp had met minister Ferd Grapperhaus (Veiligheid en Justitie) over de demonstratie op de Dam is donderdag openbaar gemaakt.

  Halsema en Grapperhaus contact via app over demo op Dam

  8 reacties

  Burgemeester Femke Halsema van Amsterdam voelde zich maandagavond in de kou gezet door minister Ferd Grapperhaus (Veiligheid en Justitie) over de antiracismedemonstratie op de Dam. Dat is te lezen in een conversatie via WhatsApp tussen de twee, die openbaar is gemaakt op verzoek van PVV-leider Geert Wilders.

 • Volgens Amsterdams wethouder Laurens Ivens (wonen, SP) kan het rijk nog meer doen om corporaties en gemeenten te ondersteunen in die taak: `We kunnen van rijkswege niet de solidaire stad zijn die we willen zijn.´

  Tienduizend nieuwe woonplekken voor dak- en thuislozen

  In de nieuwe aanpak van dakloosheid van het kabinet, waarover maandag in de Tweede Kamer gedebatteerd wordt, staat het realiseren van betaalbare woningen centraal. Maar volgens Amsterdams wethouder Laurens Ivens (wonen, SP) kan het rijk nog meer doen om corporaties en gemeenten te ondersteunen in die taak. 

 • De discussie over de bestuurskracht van Scherpenzeel speelt al bijna twintig jaar. Er was ooit een plan om Scherpenzeel te laten fuseren met de Utrechtse gemeenten Woudenberg en Renswoude, maar dat strandde bij het ministerie van Binnenlandse Zaken.

  Scherpenzeel en Gelderland botsen over herindeling

  3 reacties

  De provincie Gelderland en Scherpenzeel zijn donderdag hard met elkaar in botsing gekomen over mogelijke herindeling van de kleine gemeente. Als Scherpenzeel in juli niet besluit om de zelfstandigheid op te geven, dan start de provincie een procedure om de gemeente tot samengaan met Barneveld te dwingen. Het Scherpenzeelse gemeentebestuur is verontwaardigd en niet van plan om te luisteren.

 • Als gevolg van de coronacrisis rekenen de Waddeneilanden dit jaar op een halvering van het aantal toeristen ten opzichte van vorig jaar. Op de eilanden zijn economie en gemeentelijke financiën direct of indirect bijna helemaal afhankelijk van het toerisme.

  Waddeneilanden willen 20 miljoen euro steun

  3 reacties

  De Waddeneilanden willen 20 miljoen euro van het kabinet. Dit is nodig om ondernemers die zijn getroffen door het dalende toerisme als gevolg van de coronacrisis te ondersteunen. Ook is het geld nodig om de eilanden klaar te maken voor de 1,5 metereconomie, schrijft het Samenwerkingsverband De Waddeneilanden in een brief aan het ministerie van Economische Zaken en Klimaat.

 • Nu ontslagen verwacht worden en werving van personeel stokt, gaat digitalisering een nóg grotere rol spelen in de manier waarop hr-professionals medewerkers inzetbaar houden. Dat blijkt uit het onderzoek ‘HR-Trends 2020-2021’ van adviesbureau Berenschot, uitgeverij Performa en AFAS Software, naar wat de vijf belangrijkste hr-beleidsthema’s voor 2020 en 2021 zijn.

  Digitalisering steeds belangrijker voor inzetbaarheid

  Nu ontslagen verwacht worden en werving van personeel stokt, gaat digitalisering een nóg grotere rol spelen in de manier waarop hr-professionals medewerkers inzetbaar houden. Dat blijkt uit het onderzoek ‘HR-Trends 2020-2021’ van adviesbureau Berenschot, uitgeverij Performa en AFAS Software, naar wat de vijf belangrijkste hr-beleidsthema’s voor 2020 en 2021 zijn.

Vacatures

Van onze partners

Whitepapers

Alle whitepapers

Dossiers

Mystery Burger: de podcast

Even genoeg naar uw scherm gestaard?  Beluister vanaf nu de columns van de Mystery Burger als podcast!