of 59190 LinkedIn

Nieuws

 • Na de vele herindelingen per januari is het de komende jaren rustig op het fusiefront. Dit jaar staan er helemaal geen herindelingen op stapel; de jaren daarop – vooralsnog – een enkele. Dat blijkt uit een inventarisatie door Binnenlands Bestuur.

  Rust terug op het herindelingsfront

  Na een ware herindelingshausse is het de komende jaren rustig op het fusiefront. Per 1 januari telt Nederland 355 gemeenten; 25 minder dan vorig jaar. Dit jaar staan er helemaal geen herindelingen op stapel; de jaren daarop – vooralsnog – een enkele. Er zijn wel nog wat ‘losse eindjes’.

 • Ondermijning is een vaag en breed begrip zonder duidelijk kader dat door bestuurders nogal eens wordt gebruikt als ‘pr-verhaal’, aldus de Bredase strafrechtadvocaat Erik Thomas.

  ‘Ondermijning is een pr-verhaal’

  Ondermijning en met name de bestrijding ervan was de afgelopen week een dankbaar onderwerp voor burgemeesters in hun nieuwjaarstoespraak, maar vanuit de advocatuur is ook een hele andere toon te horen. De Bredase strafrechtadvocaat Erik Thomas noemt ondermijning een vaag en breed begrip zonder duidelijk kader dat door bestuurders nogal eens wordt gebruikt als ‘pr-verhaal’.

 • Tekortgemeenten kunnen niet tot 2021 wachten op een nieuw verdeelmodel voor het sociaal domein in het gemeentefonds, schrijft de Raad voor het Openbaar Bestuur. Anderzijds is die tijd wel nodig om tot een toekomstbestendige financiering te komen. De belangrijkste problemen die tot tekorten leiden moeten, daarom direct worden aangepakt.

  ROB: blus acuut ergste brandhaarden sociaal domein

  Tekortgemeenten kunnen niet tot 2021 wachten op een nieuw verdeelmodel voor het sociaal domein in het gemeentefonds, schrijft de Raad voor het Openbaar Bestuur (ROB). Anderzijds is die tijd wel nodig om tot een toekomstbestendige financiering te komen. De belangrijkste problemen die tot tekorten leiden moeten, daarom direct worden aangepakt.

 • Ambtenaren die na 2020 over de schreef gaan, krijgen dan niet meer te maken met de bestuursrechter maar met de civiele rechter.

  Ambtenaar krijgt minder strenge rechter

  Ambtenaren die na 2020 over de schreef gaan, krijgen dan niet meer te maken met de bestuursrechter maar met de civiele rechter. Die oordeelt op dit moment minder streng, zo blijkt uit meerdere praktijkgevallen. De vraag is of ambtenaren daar in de toekomst van gaan profiteren.

 • Burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam wil met rappers rond de tafel gaan zitten om een eind te maken aan het verheerlijken van vuurwapengeweld, zo meldde hij donderdag in zijn nieuwjaarstoespraak in de gemeenteraad.

  Aboutaleb: rappers moeten verantwoordelijkheid nemen

  Reageer

  Burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam wil met rappers rond de tafel gaan zitten om een eind te maken aan het verheerlijken van vuurwapengeweld, zo meldde hij donderdag in zijn nieuwjaarstoespraak in de gemeenteraad. Ook pleit hij voor zwaardere straffen voor wapenbezit.

 • Burgemeester Hans van der Hoeve (VVD) van de Veluwse gemeente Epe weet dat het verspreiden van nepnieuws van alle tijden is, maar in zijn nieuwjaarstoespraak moet de regionale media het ontgelden. ‘Feitencontrole en wederhoor worden, ook door onze regionale krant, steeds minder toegepast.’ Voorbeelden daarvan geeft hij echter niet.

  Burgemeester Epe laakt regionale krant

  Nepnieuws verspreiden is van alle tijden, weet burgemeester Hans van der Hoeve (VVD) van de Veluwse gemeente Epe. Maar in zijn nieuwjaarstoespraak moet de regionale media het ontgelden. ‘Feitencontrole en wederhoor worden, ook door onze regionale krant, steeds minder toegepast.’ Voorbeelden geeft hij echter niet.

 • Een forse minderheid van 588 wethouders is na de verkiezingen opnieuw wethouder geworden. Van alle wethouders komt een derde deel van buiten de raad. Dat blijkt uit het Wethoudersonderzoek 2018 dat in opdracht van Binnenlands Bestuur is uitgevoerd door DeCollegetafel. Eruit blijkt ook dat in het afgelopen jaar 47 wethouders vanwege een tijdelijke of definitieve politieke vertrouwensbreuk tussentijds ten val kwam. Een nieuwe trend is dat dertien demissionaire wethouders aftraden vanwege een politieke vertrouwensbreuk.

  Ervaren wethouders in de minderheid

  De collegevorming na de raadsverkiezingen van 2018 heeft voor een forse vernieuwing van wethouders in de colleges gezorgd. Er zijn 736 nieuwe, voornamelijk onervaren wethouders begonnen aan de nieuwe collegeperiode. 

 • De verkiezingen voor de Provinciale Staten gaan over de provinciale politiek. Dat gaf de Groningse commissaris van de Koning René Paas mee aan de bewoners in zijn nieuwjaarstoespraak. "Laat je niks wijsmaken!'

  'Statenverkiezing is geen opiniepeiling'

  De verkiezingen voor de Provinciale Staten gaan over de provinciale politiek. Dat gaf de Groningse commissaris van de Koning René Paas mee aan de bewoners in zijn nieuwjaarstoespraak. "Laat je niks wijsmaken!'

 • Een klokkenluider die in 2017 melding maakte van mogelijke belangenverstrengeling in Amsterdam Nieuw-West heeft correct gehandeld. Het stadsdeel heeft vervolgens die klacht niet goed opgepikt en de melding kwam niet terecht bij de directie. Later is de melding verder onderzocht en de conclusie was dat er geen sprake was van belangenverstrengeling, laat een woordvoerder van burgemeester Halsema weten.

  Klokkenluider Amsterdam handelde correct

  Een klokkenluider die in 2017 melding maakte van mogelijke belangenverstrengeling in Amsterdam Nieuw-West heeft correct gehandeld. Het stadsdeel heeft vervolgens die klacht niet goed opgepikt en de melding kwam niet terecht bij de directie. Later is de melding verder onderzocht en de conclusie was dat er geen sprake was van belangenverstrengeling, laat een woordvoerder van burgemeester Halsema weten.

Vacatures

Van onze partners

Whitepapers

Alle whitepapers

Dossiers