of 59244 LinkedIn

Nieuws

 • Het is onverstandig om nu weer een stelselwijziging door te voeren. De decentralisaties (jeugd)zorg, maatschappelijke ondersteuning en (arbeids)participatie hebben tijd, rust en ruimte nodig om tot zijn recht te komen, stelt wethouder Albert Vader van Vlissingen.

  Herschikking taken sociaal domein slecht idee

  Nu weer een stelselwijziging doorvoeren zou onverstandig zijn. De decentralisaties (jeugd)zorg, maatschappelijke ondersteuning en (arbeids)participatie hebben tijd, rust en ruimte nodig om tot zijn recht te komen. Het te magere budget en de inperking van de gemeentelijke beleidsvrijheid, speelt gemeenten wel parten.

 • Een fout in het drukproces is er de oorzaak van dat verkeerde stembiljetten zijn aangetroffen bij drie stembureaus in Vlissingen tijdens de verkiezingen van 20 maart. Dat heeft Procura, de leverancier van de stembiljetten, laten weten aan de gemeente Vlissingen.

  Fout bij drukker oorzaak verkeerde stembiljetten

  1 reactie

  Een fout in het drukproces is er de oorzaak van dat verkeerde stembiljetten zijn aangetroffen bij drie stembureaus in Vlissingen tijdens de verkiezingen van 20 maart. Dat heeft Procura, de leverancier van de stembiljetten, laten weten aan de gemeente Vlissingen.

 • De van witwassen, afpersing en verduistering beschuldigde oud-wethouder Peter Tielemans heeft een open brief geschreven aan de gemeenteraad van Helmond. ‘Uw college stelt momenteel alles in het werk om mijn leven volledig te gronde te richten.' Tielemans zit aan de grond nu de gemeente zijn invaliditeitsuitkering heeft stopgezet. Volgens burgemeester Blanksma moet hij eerst inlichtingen geven over zijn neveninkomsten.

  Oud-wethouder: college wil mij ‘kaltstellen’

  ‘Uw college stelt momenteel alles in het werk om mijn leven volledig te gronde te richten’, schrijft de van witwassen, afpersing en verduistering beschuldigde oud-wethouder Peter Tielemans aan de gemeenteraad van Helmond. Tielemans zit aan de grond nu de gemeente zijn invaliditeitsuitkering heeft stopgezet. Volgens burgemeester Elly Blanksma moet hij eerst inlichtingen verschaffen over zijn neveninkomsten.

 • Wat verbindt Jos van Rey, Rob Oudkerk, Ton Hooijmaijers, Co Verdaas, en Wilma Verver? Ze kregen allemaal een integriteitskwestie aan hun broek. Onderzoeker Christiaan Kooman van Partners in Integriteit zet in zijn boek ‘De verdwenen wethouder en de gevallen burgemeester’ 34 kwesties op een rij en zocht uit hoe het verder ging.

  ‘Niemand verplicht je om bestuurder te worden’

  Jos van Rey, Rob Oudkerk, Ton Hooijmaijers, Co Verdaas, Wilma Verver. Allemaal kregen ze een integriteitskwestie aan hun broek. Onderzoeker Christiaan Kooman van Partners in Integriteit zet in zijn boek ‘De verdwenen wethouder en de gevallen burgemeester’ 34 kwesties op een rij en zocht uit hoe het verder ging.

 • Steden moeten voldoende geld krijgen voor jeugd, zorg en maatschappelijke ondersteuning, Anders dreigt de economische groeimotor te gaan haperen. Dat stelt de nieuwe voorzitter van het Stedennetwerk G40 Paul Depla.

  Economische groei steden op het spel

  Als steden niet voldoende geld krijgen voor jeugd, zorg en maatschappelijke ondersteuning, dreigt de economische groeimotor te gaan haperen. Boa’s moeten een uitrusting krijgen die past bij hun takenpakket. Burgemeesters hoeven geen crimefighter te zijn om hun rol te pakken in de strijd tegen ondermijning. Dat stelt de kersverse voorzitter van het Stedennetwerk G40 Paul Depla.

 • Gemeentesecretaris Jan Simons van Hellevoetsluis, tevens ambtelijk directeur en WOR-bestuurder, ligt onder vuur van de ondernemingsraad. Ambtenaren voelen zich onveilig en Simons zou te weinig reflecteren op zijn rol in het mislukken van de fusie met Westvoorne en Brielle. Volgens het college zijn zorgen niet nodig en worden de signalen uit de organisatie serieus genomen.

  Gemeentesecretaris Hellevoetsluis onder vuur

  De ondernemingsraad van de gemeente Hellevoetsluis heeft per brief stevige kritiek geuit op WOR-bestuurder, ambtelijk directeur en gemeentesecretaris Jan Simons. Ambtenaren voelen zich onveilig en Simons zou te weinig reflecteren op zijn rol in het mislukken van de fusie met Westvoorne en Brielle. Volgens het college zijn zorgen niet nodig en worden de signalen uit de organisatie serieus genomen.

 • Het Ondersteuningsteam Weerbaar Bestuur moet politieke ambtsdragers op het gebied van veiligheid en integriteit, zoals bij bedreigingen, gaan ondersteunen. Minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) zei vandaag bij de lancering van het team: ‘Het is cruciaal dat bestuurders open in de samenleving kunnen staan en vrij van dwang hun publieke taak kunnen uitvoeren.'

  Bedreigde bestuurders krijgen ondersteuning

  ‘Het is cruciaal dat bestuurders open in de samenleving kunnen staan en vrij van dwang hun publieke taak kunnen uitvoeren’, aldus minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) bij de lancering van het Ondersteuningsteam Weerbaar Bestuur. Daarmee ondersteunt zij politieke ambtsdragers op het gebied van veiligheid en integriteit, zoals bij bedreigingen.

 • De taken op het gebied van jeugd, zorg en werk moeten niet van gemeenten naar de provincie worden overgeheveld. Wel zijn differentiatie en maatwerk in het openbaar bestuur belangrijk. Dat stellen de provincie Zeeland en Middelburg in reactie op de ideeën van minister Ollongren (BZK).

  Zorg hoort bij gemeenten en niet bij provincie thuis

  Differentiatie en maatwerk in het openbaar bestuur zijn van groot belang. Maatschappelijke opgaven moeten worden opgepakt in de bestuurslaag die daar het beste bij aansluit. De taken op het gebied van jeugd, zorg en werk moeten echter niet van gemeenten naar de provincie worden overgeheveld.

 • In het jaarverslag schrijft Zwaneveld dat de cluster Werk en Inkomen – van oudsher hofleverancier op het gebied van klachten – zich flink heeft verbeterd. Waar die cluster in 2014 nog goed was voor één derde van de klachten, komt nu nog één vijfde van het totaal voor de rekening van werk en inkomen. Die ontwikkeling is volgens de ombudsman te verklaren door de verbeterde bejegening. Bij de afdeling Belastingen halveerde het aantal klachten over kwijtscheldingsverzoeken.

  Rotterdammers klagen minder vaak

  De Rotterdamse gemeentelijke ombudsman kreeg in het afgelopen jaar minder klachten dan in 2017, schrijft ombudsman Anne Mieke Zwaneveld in haar jaarverslag. Over het jaar 2018 ontving de gemeentelijke ombudsman 1.168 klachten. Daarmee daalde het aantal klachten met bijna een kwart ten opzichte van 2017, toen 1.491 Rotterdammers zich bij de ombudsman over de gemeente beklaagden.

Vacatures

Van onze partners

Whitepapers

Alle whitepapers

Dossiers