of 59123 LinkedIn

Nieuws

 • Als ergens in de bestuursakkoorden van de 10 grootste gemeenten met een nieuw college duidelijk is terug te zien welke partijen er in de coalitie zitten, is dat wel op het onderwerp werk en inkomen. Vooral het timbre van GroenLinks en de VVD laat zich makkelijk herkennen.

  Coalitieakkoorden (6): beleid bijstand laat kleur zien

  Als ergens in de bestuursakkoorden van de 10 grootste gemeenten met een nieuw college duidelijk is terug te zien welke partijen er in de coalitie zitten, is dat wel op het onderwerp werk en inkomen. Vooral het timbre van GroenLinks en de VVD laat zich makkelijk herkennen. Beleid uit het verleden wordt grotendeels voortgezet.

 • De commissaris van de Koning in Gelderland, Clemens Cornielje, is opgenomen in het ziekenhuis vanwege een hersenvliesontsteking. Hij heeft zijn werk per direct neergelegd, bevestigt een woordvoerster van de provincie Gelderland.

  Gelderse commissaris Cornielje legt werk neer

  2 reacties

  De commissaris van de Koning in Gelderland, Clemens Cornielje, is opgenomen in het ziekenhuis vanwege een hersenvliesontsteking. Hij heeft zijn werk per direct neergelegd, bevestigt een woordvoerster van de provincie Gelderland.

 • De politie heeft twee mannen van 52 en 62 jaar uit Landgraaf opgepakt voor het bedreigen van de burgemeester van Voerendaal. Burgemeester Wil Houben was op 26 februari met de auto onderweg naar het gemeentehuis toen een man met een bivakmuts de weg opliep en een wapen op hem richtte.

  Twee personen opgepakt om bedreigen burgemeester

  1 reactie

  De politie heeft twee mannen van 52 en 62 jaar uit Landgraaf opgepakt voor het bedreigen van de burgemeester van Voerendaal. Ook zouden zij brand hebben gesticht in een loods in de Limburgse gemeente. Dat maakte de politie donderdag bekend.

 • ERP-applicaties worden op grote schaal aangevallen, bleek onderzoek van Digital Shadows, marktleider in digitaal risicomanagement en Onapsis. Ongeveer de helft van alle overheden gebruikt ERP-oplossingen zoals SAP, Microsoft, Oracle en Exact. Het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) zegt zich ‘niet meer dan normaal’ zorgen te maken.

  ‘Aanvallen op ERP-applicaties van de overheid niet nieuw’

  ERP-applicaties worden op grote schaal aangevallen, bleek onderzoek van Digital Shadows, marktleider in digitaal risicomanagement en Onapsis. Ongeveer de helft van alle overheden gebruikt ERP-oplossingen zoals SAP, Microsoft, Oracle en Exact. Het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) zegt zich ‘niet meer dan normaal’ zorgen te maken.

 • Het kabinet wil toe naar experimenten met vormen van ‘early voting’. Gemeenten worden gevraagd met ideeën daartoe te komen.

  Ideeën gezocht voor vervroegd stemmen

  Het kabinet wil gaan experimenteren met vormen van ‘early voting’, om daarmee de behoefte aan het geven van volmachten te verminderen. Gemeenten worden gevraagd met ideeën daartoe te komen. Het is een van de vernieuwingen die het kabinet wil doorvoeren in het verkiezingsproces. Het experiment met het centraal tellen van stemmen wordt voortgezet en uitgebreid.

 • De rijksoverheid keerde in 2017 34 miljard euro uit aan gemeenten via 78 verschillende uitkeringen. Dat komt neer op gemiddeld 1947 euro per inwoner per gemeente. Bloemendaal ontving per inwoner het minst: 953 euro. Heerlen ontving het meest met 3465 euro. Dat staat in de tweejaarlijkse Atlas rijksuitkeringen aan gemeenten van onderzoekscentrum COELO van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG).

  34 miljard euro naar gemeenten via 78 rijksuitkeringen

  De rijksoverheid keerde in 2017 34 miljard euro uit aan gemeenten via 78 verschillende uitkeringen. Dat komt neer op gemiddeld 1947 euro per inwoner per gemeente. Bloemendaal, als welvarende gemeente, ontving per inwoner het minst: 953 euro. Heerlen ontving het meest met 3465 euro. Dat staat in de tweejaarlijkse Atlas rijksuitkeringen aan gemeenten van onderzoekscentrum COELO van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG).

 • Het Europees Parlement beslist in het najaar over een verordening die flinke gevolgen kan hebben op Nederlandse overheidsdienstverlening: de Single Digital Gateway. Wanneer deze verordening van kracht wordt, moeten onder meer gemeenten en provincies diensten toegankelijk maken en vertalen voor EU-burgers uit andere lidstaten.

  Single Digital Gateway raakt lokale overheden

  Het Europees Parlement beslist in het najaar over een verordening die flinke gevolgen kan hebben op Nederlandse overheidsdienstverlening: de Single Digital Gateway. Wanneer deze verordening van kracht wordt, moeten onder meer gemeenten en provincies  diensten toegankelijk maken en vertalen voor EU-burgers uit andere lidstaten.

 • Minister van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) ziet wel wat in een gedragscode voor dronegebruik. Volgens de minister zou zelfregulering laten zien dat de sector, samen met provincies, verantwoordelijkheid neemt. ‘De regels voor het veilig gebruik van drones en de regels omtrent de privacy zijn en blijven uiteraard van kracht, naast een gedragscode.’

  Minister ziet wat in gedragscode voor dronegebruik

  Minister van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) ziet wel wat in een gedragscode voor dronegebruik. Volgens de minister zou zelfregulering laten zien dat de sector en de provincies hun verantwoordelijkheid nemen. ‘De regels voor het veilig gebruik van drones en de regels omtrent de privacy zijn en blijven uiteraard van kracht, naast een gedragscode.’

Vacatures

Van onze partners

Whitepapers

Alle whitepapers

Dossiers