of 63156 LinkedIn

Nieuws

 • Beeld: Shutterstock

  Uitstel pensioenwet en vermijden ‘onnodige kortingen’

  De invoering van het nieuwe pensioenwet in 2023 is ‘realistisch’ en een jaar later dan verwacht, schrijft minister Koolmees (Sociale Zaken, D66). Tot die tijd blijft ook de minimumgrens waaronder pensioenfondsen moeten korten laag. Maar in het nieuwe pensioenstelsel mag ook eerder geïndexeerd worden en dat wordt dus ook uitgesteld. Vakbond FNV is ‘teleurgesteld dat uitstel noodzakelijk is’.

 • Den Haag’ heeft te weinig aandacht voor de zorgen en noden van de regio’s. Er wordt binnen de departementen te verkokerd gewerkt en bij rijksambtenaren ontbreekt het aan voldoende inhoudelijke gebiedskennis. Dit frustreert de interbestuurlijke samenwerking tussen rijk, gemeenten, provincies en waterschappen, concludeert de Raad voor het Openbaar Bestuur (ROB).

  Zorgen regio’s onvoldoende erkend door ‘Den Haag’

  'Den Haag’ heeft te weinig oog en oor voor de zorgen en noden van de regio’s, zeker voor de regio’s die verder van de Randstad liggen. Er wordt binnen de departementen te verkokerd gewerkt en bij rijksambtenaren ontbreekt het aan voldoende inhoudelijke gebiedskennis. Dit frustreert de interbestuurlijke samenwerking tussen rijk, gemeenten, provincies en waterschappen.

 • Opmerkelijke gebeurtenissen in de gemeente Zandvoort. Hoewel de plaatselijke VVD-fractie zaterdag bekendmaakte uit de coalitie te stappen en met onmiddellijke ingang zijn wethouder terug te trekken uit het college, weigerde die wethouder, Ellen Verheij, dat te doen. Vervolgens stapte een raadslid uit de driekoppige VVD-fractie en houdt het college met zijn steun en die van GroenLinks een meerderheid.

  VVD-wethouder Zandvoort gaat ‘onafhankelijk’ door

  Opmerkelijke gebeurtenissen in de gemeente Zandvoort. Hoewel de plaatselijke VVD-fractie dit weekend bekendmaakte uit de coalitie te stappen en met onmiddellijke ingang zijn wethouder terug te trekken uit het college, weigerde die wethouder, Ellen Verheij, dat te doen. Vervolgens stapte een raadslid uit de driekoppige VVD-fractie en houdt het college met zijn steun en die van GroenLinks toch een meerderheid.

 • Het Veiligheidsberaad is positief over het voornemen van het kabinet om vanaf dinsdag 19 mei meer coronamaatregelen te versoepelen, op voorwaarde dat de situatie dit toelaat. Dit laat het Veiligheidsberaad, waarin 25 voorzitters van de veiligheidsregio's zijn vertegenwoordigd, maandagavond na digitaal overleg weten.

  Burgemeesters positief over meer versoepelen

  Reageer

  Het Veiligheidsberaad is positief over het voornemen van het kabinet om vanaf woensdag 19 mei meer coronamaatregelen te versoepelen, op voorwaarde dat de situatie dit toelaat. Dit laat het Veiligheidsberaad, waarin 25 voorzitters van de veiligheidsregio's zijn vertegenwoordigd, maandagavond na digitaal overleg weten.

 • Beeld: Shutterstock

  Sjraar Cox waarnemer in Eijsden-Margraten

  Waarnemend gouverneur Johan Remkes van Limburg heeft Sjraar Cox (PvdA) benoemd tot waarnemend burgemeester van de gemeente Eijsden-Margraten. De benoeming gaat dinsdag in, maakte de provincie Limburg maandagavond bekend.

 • Grondboringen die nodig zijn voor de aanleg van energienetten die bodemenergie gebruiken, kunnen vervuiling van drinkwater, grondwater en de bodem veroorzaken. Dat stelt de Inspectie van de Leefomgeving en Transport (ILT) na onderzoek. Boorbedrijven zouden de regels niet goed genoeg naleven.

  Meer toezicht nodig op grondboringen

  1 reactie

  Grondboringen die nodig zijn voor de aanleg van energienetten die bodemenergie gebruiken, kunnen vervuiling van drinkwater, grondwater en de bodem veroorzaken. Dat stelt de Inspectie van de Leefomgeving en Transport (ILT) na onderzoek. Boorbedrijven zouden de regels niet goed genoeg naleven.

 • Beeld: Shutterstock

  ‘Europees herstel alleen succesvol als het lokaal lukt’

  Een duurzaam herstel na de coronacrisis moet lokaal gebeuren en niet van bovenaf worden opgelegd, stelde Apostolos Tzitzikostas, president van het Comité van de Regio’s. Een verkeerde aanpak zou de eurosceptici in de hand spelen. De comitéleden uitten daarnaast hun ongenoegen over het feit dat in het ontwerp van de Verklaring van Porto geen verwijzing stond naar de regionale en lokale dimensie van het herstel. 

 • Pas nu is bekend gemaakt wie er in de ‘Commissie van Wijzen’ zit die met een zwaarwegend advies aan het nieuwe kabinet moet komen over structurele verhoging van het jeugdzorgbudget voor gemeenten en eventuele stelselaanpassingen.

  Bemensing arbitragecommissie jeugd nu pas openbaar

  De ‘Commissie van Wijzen’ komt een dezer dagen met haar oordeel over een structurele verhoging van het jeugdzorgbudget voor gemeenten en eventuele stelselaanpassingen. Bijna twee maanden geleden is tot deze ‘arbitrage’ besloten omdat rijk en gemeenten met elkaar in de clinch liggen over structureel extra budget. Pas maandag is bekend gemaakt wie die commissie bemenst.

 • Nederland hoeft dit jaar 101 miljoen euro minder af te dragen aan de Europese Unie dan gepland. Dat schrijft minister Hoekstra (Financiën) aan de Tweede Kamer. Dat komt onder meer doordat er vorig jaar minder geld is uitgeven aan administratieve kosten.

  Minder vergaderingen, EU-afdracht 101 miljoen lager

  Nederland hoeft dit jaar 101 miljoen euro minder af te dragen aan de Europese Unie dan gepland. Dat schrijft minister Hoekstra (Financiën) aan de Tweede Kamer. Dat komt onder meer doordat er vorig jaar minder geld is uitgeven aan administratieve kosten.

 • De Kuip, thuisstadion van Feyenoord.

  Politiestaking tijdens Feyenoord – Ajax afgelast

  1 reactie

  De staking zondagmiddag van de politievakbonden in Rotterdam gaat niet door. Het kabinet heeft toegezegd de cao-onderhandelingen weer voort te zetten en daarmee is er geen reden meer voor een staking, zegt voorzitter van de politievakbond ACP Gerrit van de Kamp. De politie wilde het werk neerleggen rond de voetbalwedstrijd Feyenoord - Ajax die om 14.30 uur begint.

 • 'Deze mensen hebben echt het geweld opgezocht.'

  Betogers slaags met politie in mars tegen coronabeleid

  Reageer

  De politie gaat met behulp van beeldmateriaal op zoek naar mensen die agenten hebben belaagd tijdens een uit de hand gelopen mars tegen het coronabeleid in Barneveld. Zo'n 80 tot 100 betogers zochten zaterdag de confrontatie met de politie op in de Gelderse plaats, schat een politiewoordvoerster.

 • Wat bezielde de waarnemend burgemeester van Waalre, Jan Boelhouwer, om de openbaarheid te zoeken met zijn pessimistische kijk op de bestuurscultuur in de Brabantse gemeente? Dat vragen de fractievoorzitters van de gemeenteraad van Waalre zich af in een schrijven aan hem.

  Fractievoorzitters Waalre teleurgesteld in burgemeester

  Wat bezielde de waarnemend burgemeester van Waalre, Jan Boelhouwer, om de openbaarheid te zoeken met zijn pessimistische kijk op de bestuurscultuur in de Brabantse gemeente? Dat vragen de fractievoorzitters van de gemeenteraad van Waalre zich af in een schrijven aan hem.

Vacatures

Klik hier voor alle vacatures

Van onze partners

Whitepapers

Alle whitepapers

Dossiers

Mystery Burger: de podcast

Even genoeg naar uw scherm gestaard?  Beluister vanaf nu de columns van de Mystery Burger als podcast!