of 63156 LinkedIn

Nieuws

 • Dat opnieuw een Limburgs bestuurder in opspraak is om een mogelijke integriteitsschending, blijkt uit een dinsdag gepubliceerde brief van waarnemend gouverneur Johan Remkes aan de Limburgse Staten.

  Opnieuw oud-gedeputeerde Limburg in opspraak

  Reageer

  Tegen voormalig PvdA-gedeputeerde Eric Geurts is melding gemaakt van een mogelijke integriteitsschending. Geurts, tegenwoordig burgemeester van Beekdaelen, zou het innen door de provincie Limburg van een dwangsom van 360.000 euro bij een Brunssums bedrijf middels een mondelinge toezegging onmogelijk hebben gemaakt.

 • Bij het nog in te stellen meldpunt integriteit van de provincie Limburg is nu al één serieuze melding binnengekomen. Dat antwoordt minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties op vragen van SP-Kamerlid Renske Leijten. Bij dit meldpunt kan iedereen mogelijke onregelmatigheden, integriteitsschendingen of belangenverstrengelingen in het Limburgse openbaar bestuur melden.

  Eerste serieuze melding bij Limburgs integriteitsmeldpunt

  Bij het nog in te stellen meldpunt integriteit van de provincie Limburg is nu al één serieuze melding binnengekomen. Dat antwoordt minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties op vragen van SP-Kamerlid Renske Leijten. Bij dit meldpunt kan iedereen mogelijke onregelmatigheden, integriteitsschendingen of belangenverstrengelingen in het Limburgse openbaar bestuur melden.

 • Veel gemeenten houden in de gaten wat hun inwoners doen op het internet. Maar het ontbreekt bij een meerderheid aan een duidelijk beleid of protocol om online onderzoek of monitoring te doen. Dat kan in strijd zijn met privacywetgeving.

  Online volgen zonder protocol is 'juridisch drijfzand'

  Veel gemeenten houden in de gaten wat hun inwoners doen op het internet. Maar het ontbreekt bij een meerderheid aan een duidelijk beleid of protocol om online onderzoek of monitoring te doen. Dat kan in strijd zijn met privacywetgeving. Minister Ollongren (BZK) wil met gemeenten in gesprek over wat ze precies online volgen, zegt ze in antwoord op Kamervragen.

 • Dat blijkt uit de nieuwste cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) over de ontwikkeling van de arbeidsmarkt. Alleen in de bedrijfstak zorg is de groei van het aantal banen nog harder.

  Meeste nieuwe banen in openbaar bestuur

  Het aantal openstaande vacatures in het openbaar bestuur blijft maar stijgen. Verwonderlijk is dat niet, want de banengroei zet in die sector onverminderd voort. In een jaar tijd zijn er 15.000 bijgekomen.

 • De ruimte voor het maken en uitvoeren van eigen beleid op gemeentelijk niveau is de laatste jaren sterk in de knel gekomen doordat er steeds minder middelen zijn om hier invulling aan te geven. ‘Dit zorgt voor spanningen aan de collegetafel en in de gemeenteraad en dit tast de politieke stabiliteit op lokaal niveau aan’, aldus Marcelle Hendrickx, voorzitter van de Wethoudersvereniging, in reactie op het rapport ‘Teveel van het goede’.

  ‘Veranderen rol burgemeester geen oplossing’

  De ruimte voor het maken en uitvoeren van eigen beleid op gemeentelijk niveau is de laatste jaren sterk in de knel gekomen doordat er steeds minder middelen zijn om hier invulling aan te geven. ‘Dit zorgt voor spanningen aan de collegetafel en in de gemeenteraad en dit tast de politieke stabiliteit op lokaal niveau aan’, aldus Marcelle Hendrickx, voorzitter van de Wethoudersvereniging, in reactie op het rapport ‘Teveel van het goede’.

 • Gemeenten kunnen met het geld maatregelen treffen om zaken als winkeldiefstal en vernieling tegen te gaan. Vorig jaar kregen tien gemeenten financiële ondersteuning uit het potje.

  Geld voor aanpak overlast asielzoekers

  2 reacties

  Opnieuw stelt het kabinet geld beschikbaar voor gemeenten die overlast hebben van asielzoekers. Net als vorig jaar gaat het om 1 miljoen euro, heeft staatssecretaris Ankie Broekers-Knol (Justitie en Veiligheid) maandag laten weten.

 • Beeld: Shutterstock

  'Nederland loopt in Europa achter qua digitale autonomie'

  De cyberdreigingen nemen toe terwijl Nederland voor digitale infrastructuur steeds afhankelijker wordt van grote internationale spelers. Volgens de Cyber Security Raad kan dit ‘grote gevolgen hebben voor onze nationale en economische veiligheid en daarmee het verdienvermogen van Nederland’. Nederland zal stappen moeten zetten op dit gebied om een serieuze gesprekspartner in Europa te blijven.

 • Het is de tweede aflevering van de verkiezing. De eerste werd gehouden in 2018, toen Hardenberg won. ‘Tijdens de verkiezing Meest Toegankelijke Gemeente van Nederland kunnen gemeenten laten zien hoe zij zich hiervoor inzetten en inspiratie opdoen bij collega-gemeenten om de omgeving nog beter in te richten’, zegt Leonard Geluk, algemeen directeur van de VNG. Er wordt niet alleen een winnaar aangewezen, er is ook een aanmoedigingsprijs voor een gemeente die goed op weg is.

  Prijs voor meest toegankelijke gemeente

  1 reactie

  Nog niet alle gemeenten zijn goed genoeg ingericht voor mensen die bijvoorbeeld doof of blind zijn, in een rolstoel zitten en hersenletsel of een andere beperking hebben. Om daar verbetering in te brengen, organiseert de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) vanaf nu weer de verkiezing Meest Toegankelijke Gemeente van Nederland. Iedereen in Nederland kan meebepalen welke gemeente de winnaar wordt via meesttoegankelijkegemeente.nl.

Vacatures

Klik hier voor alle vacatures

Van onze partners

Whitepapers

Alle whitepapers

Dossiers

Mystery Burger: de podcast

Even genoeg naar uw scherm gestaard?  Beluister vanaf nu de columns van de Mystery Burger als podcast!