of 60220 LinkedIn

Nieuws

 • Het Veiligheidsberaad, dat bestaat uit de voorzitters van de 25 veiligheidsregio's, constateert dat de drukte in supermarkten de laatste weken toeneemt. Klanten komen ook vaker samen met anderen boodschappen doen. Het wordt daardoor steeds lastiger om op 1,5 meter afstand van elkaar te blijven.

  Veiligheidsberaad: supermarkten worden drukker

  3 reacties

  Het Veiligheidsberaad, dat bestaat uit de voorzitters van de 25 veiligheidsregio's, constateert dat de drukte in supermarkten de laatste weken toeneemt. Klanten komen ook vaker samen met anderen boodschappen doen. Het wordt daardoor steeds lastiger om op 1,5 meter afstand van elkaar te blijven.

 • Het intrekken van de ov-concessie voor een deel van het busvervoer voor Flevoland, Gelderland en Overijssel is een te zware straf. Dat zegt directeur Frank Janssen van Keolis in NRC.

  'Intrekken ov-concessie Keolis is te zware straf'

  Reageer

  Het intrekken van de ov-concessie voor een deel van het busvervoer voor Gelderland, Flevoland en Overijssel is een te zware straf en dupeert ook de reizigers. Dat zegt directeur Frank Janssen van Keolis in NRC. Het ov-bedrijf had de concessie IJssel-Vecht op basis van onjuiste informatie verkregen. De provincies willen nu van het contract af.

 • De maatregelen tegen de drukte op de Wallen en in de Kalverstraat hebben de situatie in de binnenstad van Amsterdam dit weekend wel verbeterd. Toch blijft het er te druk, vooral door grote groepen bezoekers.

  Binnenstad Amsterdam te druk ondanks maatregelen

  Reageer

  De maatregelen tegen de drukte op de Wallen en in de Kalverstraat hebben de situatie in de binnenstad van Amsterdam dit weekend wel verbeterd. Toch blijft het er te druk, vooral door grote groepen bezoekers.

 • De COVID19-crisis leidt tot een versnelling van het proces van lokalisering. Dit stelt Martijn Groenleer, hoogleraar bestuurskunde aan Tilburg University en directeur van het Tilburg Center for Regional Law and Governance (TiREG).

  Martijn Groenleer: globaal en lokaal gaan samen

  Reageer

  De COVID19-crisis leidt tot een versnelling van het proces van lokalisering. Dit stelt Martijn Groenleer, hoogleraar bestuurskunde aan Tilburg University en directeur van het Tilburg Center for Regional Law and Governance (TiREG).

 • Milieuclubs en omwonenden van Groningen Airport Eelde zijn tegen de plannen van de luchthaven om meer militair verkeer af te handelen. Dat schrijven zij in een brief aan minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat), de Tweede Kamer, en de gemeenteraden en provinciebesturen in Groningen en Drenthe die het vliegveld financieren.

  Verzet tegen meer militaire vluchten vanaf Eelde

  Reageer

  Milieuclubs en omwonenden van Groningen Airport Eelde zien niets in de plannen van de luchthaven om meer militair verkeer af te handelen. Dat laat een viertal organisaties weten in een brief aan minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat), de Tweede Kamer, en de gemeenteraden en provinciebesturen in Groningen en Drenthe die het vliegveld financieren. De briefschrijvers vrezen dat de omliggende natuur en de toeristische sector hierdoor schade wordt toegebracht.

 • Er is enige gewenning als het gaat om digitaal vergaderen, maar raadsleden, Statenleden en algemeen bestuursleden voelen zich gehinderd in hun taken. Dat blijkt uit een nieuwe evaluatie van het vergaderen tijdens de coronacrisis. Voor gemeenten geldt dat raadsleden van oppositiefracties meer last hebben dan coalitieraadsleden. En er zou mogelijk een ‘gebrek aan respect’ zijn bij besturen.

  Vergaderen in coronatijd hindert vooral oppositie

  Er is enige gewenning als het gaat om digitaal vergaderen, maar raadsleden, Statenleden en algemeen bestuursleden voelen zich gehinderd in hun taken. Dat blijkt uit een nieuwe evaluatie van het vergaderen tijdens de coronacrisis. Voor gemeenten geldt dat raadsleden van oppositiefracties meer last hebben dan coalitieraadsleden. En er zou mogelijk een ‘gebrek aan respect’ zijn bij besturen.

 • De nieuwe berekeningen voor geluidsbelasting zullen ervoor zorgen dat de woningbouw stil komt te liggen. Daarvoor waarschuwen bouwbedrijven, ontwikkelaars, woningcorporaties, investeerders, huiseigenaren en andere partijen in de sector in een brandbrief aan het kabinet. Ze roepen de politiek op om deze problematiek met grote spoed aan te pakken.

  'Woningbouw valt stil door nieuwe geluidsregels'

  6 reacties

  De nieuwe berekeningen voor geluidsbelasting zullen ervoor zorgen dat de woningbouw stil komt te liggen. Daarvoor waarschuwen bouwbedrijven, ontwikkelaars, woningcorporaties, investeerders, huiseigenaren en andere partijen in de sector in een brandbrief aan het kabinet. Ze roepen de politiek op om deze problematiek met grote spoed aan te pakken.

 • Er komen steeds meer mogelijkheden om drones in te zetten, ook voor overheden, en de coronacrisis heeft deze ontwikkeling in een stroomversnelling gebracht. De verwachting is dat de aankomende Europese droneregelgeving die versnelling versterkt. Dat staat in een whitepaper van VNG Realisatie.

  Dronegebruik in stroomversnelling

  Er komen steeds meer mogelijkheden om drones in te zetten, ook voor overheden, en de coronacrisis heeft deze ontwikkeling in een stroomversnelling gebracht. De verwachting is dat de aankomende Europese droneregelgeving die versnelling versterkt. Dat staat in een whitepaper van VNG Realisatie.

 • Het vertrouwen in de politiek en politieke instituties is in deze coronacrisis bijzonder hoog. Politici moeten zich echter niet rijk rekenen. De vertrouwensbonus is van tijdelijke aard. Dat stelt het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) in een vrijdag verschenen publicatie.

  SCP: Vertrouwensbonus in politiek van tijdelijke aard

  Het vertrouwen in de politiek en politieke instituties is in deze coronacrisis hoger dan ooit. Dat geldt ook voor het sociale vertrouwen; het vertrouwen in de medemens. Politici moeten zich niet rijk rekenen. De vertrouwensbonus is van tijdelijke aard. Ook het sociale vertrouwen zal weer afnemen.

 • Als het kabinet gemeenten dot jaar niet financieel tegemoetkomt, moet de VNG alle lopende onderhandelingen met het rijk stopzetten. Ook moet de VNG een scenario uitwerken waarin gemeenten een deel van de jeugdzorg aan het rijk teruggeven. Daartoe roepen negen gemeenten de VNG op.

  Gemeenten willen harde acties tegen rijk voor meer geld

  Als het kabinet dit jaar gemeenten niet financieel tegemoetkomt, moet gemeentekoepel VNG alle lopende onderhandelingen met het rijk stopzetten. Daartoe moet de VNG nu voorbereidingen treffen. Ook moet de VNG een scenario uitwerken waarin gemeenten een deel van de jeugdzorg aan het rijk teruggeven. Als op Prinsjesdag blijkt dat het kabinet de financiële nood van gemeenten dit jaar niet wil lenigen, kan direct tot actie worden overgegaan en wordt geen kostbare tijd verloren.

Vacatures

Van onze partners

Whitepapers

Alle whitepapers

Dossiers

Mystery Burger: de podcast

Even genoeg naar uw scherm gestaard?  Beluister vanaf nu de columns van de Mystery Burger als podcast!