of 63561 LinkedIn

Nieuws

 • Nu de coronacrisis langzaam wegebt, komt het toerisme naar Amsterdam weer op gang, maar dat betekent ook dat de binnenstadbewoner zijn relatieve rust verliest. Kan Amsterdam ervaringen van New York gebruiken in de omgang met het vraagstuk toerisme? ‘Hier zijn campagnes, waarbij de bewoners centraal staan. Dat was in het verleden niet het geval.’

  ‘Betrek de bewoner bij het toerisme’

  Nu de coronacrisis langzaam wegebt, komt het toerisme naar Amsterdam weer op gang, maar dat betekent ook dat de binnenstadbewoner zijn relatieve rust verliest. Kan Amsterdam ervaringen van New York gebruiken in de omgang met het vraagstuk toerisme? ‘Hier zijn campagnes, waarbij de bewoners centraal staan. Dat was in het verleden niet het geval’, aldus Antonia Koedijk van het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen (NBTC) in deel 2 van drie verhalen over drukte in de stad.

 • Ambtenaren mogen weer rechtstreeks feitelijke informatie met Kamerleden bespreken, nu de Oekaze-Kok is afgeschaft. Toch durven sommige ambtenaren niet meer.

  Ambtenaren durven Kamerleden niet te informeren

  Ambtenaren mogen, sinds de afschaffing van de Oekaze-Kok, weer rechtstreeks feitelijke informatie met Kamerleden delen. Toch durven sommige ambtenaren niet meer. Zij stellen dat de regels juist strenger zijn geworden. Minister Ollongren van Binnenlandse Zaken weerspreekt dat is en stelt dat het een kwestie van wennen is.

 • Beeld: Shutterstock

  Nissewaard stopt met algoritme, FNV blijft kritisch

  De gemeente Nissewaard stop met het gebruik van een algoritme dat werd gebruikt om te bepalen bij welke gezinnen een verhoogde kans was op bijstandsfraude. De beslissing volgt op onderzoek van kennisinstituut TNO waaruit blijkt dat het algoritme mankementen vertoont. Vakbond FNV is blij met de beslissing, maar verwijt de gemeente dat ze te lang door is gegaan met het gebruik.

 • Gemeenten en provincies willen dat er meer mogelijkheden komen om warmtenetten te laten aanleggen en exploiteren door publieke partijen zoals netbeheerders. Daarvoor zijn te weinig mogelijkheden in het wetsvoorstel Wet Collectieve Warmtevoorzieningen.

  VNG en IPO niet akkoord met voorstel Warmtewet

  Gemeenten en provincies willen dat er meer mogelijkheden komen om warmtenetten te laten aanleggen en exploiteren door publieke partijen zoals netbeheerders. Daarvoor zijn te weinig mogelijkheden in het wetsvoorstel Wet Collectieve Warmtevoorzieningen.

 • Het voorstel tot herindeling van Barneveld en Scherpenzeel moet vandaag niet worden vastgesteld. Dat vindt de Scherpenzeelse waarnemend burgemeester Eppie Klein.

  Burgemeester Scherpenzeel legt bom onder herindeling

  Het herindelingsvoorstel Barneveld-Scherpenzeel moet vandaag niet worden vastgesteld. Die oproep doet de Scherpenzeelse waarnemend burgemeester Eppie Klein aan Provinciale Staten. Pas als de integriteit van het herindelingsproces niet meer ter discussie staat, kunnen PS een weloverwogen besluit nemen.

 • Beeld: Shutterstock

  Burgemeesters eerder bijeen om discobesmettingen

  Reageer

  De 25 burgemeesters van het Veiligheidsberaad hebben dinsdagavond of woensdagmorgen een digitale vergadering over 'de actualiteiten en de toegangstesten', aldus een woordvoerster van het beraad. Dat betekent dat de burgemeesters bespreken hoe het verder moet nu er op een aantal plaatsen in het land uitbraken van corona zijn na een bezoek aan een discotheek of een feest.

 • De rechtbank Limburg heeft dinsdag de Limburgse landschapsinstelling IKL failliet verklaard. Volgens curator Reinoud van Oeijen gebeurde dat op eigen verzoek van de stichting Instandhouding Kleine Landschapselementen. Het gaat om de stichting die onlangs in het middelpunt van een affaire stond die leidde tot het aftreden van het voltallige college van Gedeputeerde Staten in Limburg.

  Limburgse landschapsstichting IKL is failliet

  Reageer

  De rechtbank Limburg heeft dinsdag de Limburgse landschapsinstelling IKL failliet verklaard. Volgens curator Reinoud van Oeijen gebeurde dat op eigen verzoek van de stichting Instandhouding Kleine Landschapselementen. Het gaat om de stichting die onlangs in het middelpunt van een affaire stond die leidde tot het aftreden van het voltallige college van Gedeputeerde Staten in Limburg.

 • Gemeenten treden niet of nauwelijks op bij de handhaving van de coronamaatregelen in uitgaansgelegenheden, meldt Trouw op basis van een rondgang langs vijftien gemeenten waar veel uitgaansgelegenheden zijn. Zij zijn hier echter wel verantwoordelijk voor.

  ‘Gemeenten handhaven amper bij uitgaansgelegenheden’

  Reageer

  Gemeenten treden niet of nauwelijks op bij de handhaving van de coronamaatregelen in uitgaansgelegenheden, meldt Trouw op basis van een rondgang langs vijftien gemeenten waar veel uitgaansgelegenheden zijn. Zij zijn hier echter wel verantwoordelijk voor.

 • De gemeente Amsterdam voert een lobby richting het rijk voor het vervangen van vliegreizen door treinreizen en meer ‘netwerkkwaliteit’. De hoofdstad ziet graag bestemmingen komen die iets doen voor de regionale economie ‘en niet de zoveelste vakantievlucht naar Malaga’, antwoordt burgemeester Femke Halsema op vragen van Binnenlands Bestuur in deel 1 van drie verhalen over drukte in de stad.

  Amsterdam: vervang vliegreizen door treinreizen

  De gemeente Amsterdam voert een lobby richting het rijk voor het vervangen van vliegreizen door treinreizen en meer ‘netwerkkwaliteit’. De hoofdstad ziet graag bestemmingen komen die iets doen voor de regionale economie ‘en niet de zoveelste vakantievlucht naar Malaga’, antwoordt burgemeester Femke Halsema op vragen van Binnenlands Bestuur in deel 1 van drie verhalen over drukte in de stad.

 • Beeld: Shutterstock

  AEB: gemeente wilde geen financiële carte blanche

  Reageer

  De verhoren van diverse betrokkenen bij de problemen rond het Amsterdamse Afval Energie Bedrijf (AEB) zijn maandag afgerond. Wethouder Marieke van Doorninck (ruimtelijke ontwikkeling en duurzaamheid) was als laatste aan de beurt. Zij zat in het stadsbestuur toen vier van de zes verbrandingsovens in 2019 stil kwamen te liggen als gevolg van achterstallig onderhoud.

 • Om wat voor bedreiging het ging willen politie en gemeente niet zeggen, maar het was volgens de gemeente geen bommelding. De bedreiging kwam op een ander adres binnen. Die instantie heeft de gemeente gewaarschuwd.

  Raad Cuijk vergadert online wegens bedreiging

  Reageer

  De gemeenteraad van het Brabantse Cuijk vergadert maandagavond online omdat er een bedreiging is binnengekomen. De politie heeft inmiddels een 53-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats aangehouden.

Vacatures

Van onze partners

Whitepapers

Alle whitepapers

Dossiers

Mystery Burger: de podcast

Even genoeg naar uw scherm gestaard?  Beluister vanaf nu de columns van de Mystery Burger als podcast!