of 59761 LinkedIn

Nieuws

 • Op maandag 15 juni werden om middernacht de reisbeperkingen naar Duitsland opgeheven. Een paar uur later reed ik bij Denekamp de grens over richting Berlijn. Na ruim 100 dagen ‘aan’ staan was het tijd om mijn batterij op te laden.

  Coronablog Berlijn: ‘Achtung, Corona!’

  Reageer

  Op maandag 15 juni werden om middernacht de reisbeperkingen naar Duitsland opgeheven. Een paar uur later reed ik bij Denekamp de grens over richting Berlijn. Na ruim 100 dagen ‘aan’ staan was het tijd om mijn batterij op te laden.

 • De eeuwenoude stadswal langs de Sint Pieterskade in Maastricht die in maart 2019 deels instortte, wordt pas volgend jaar herbouwd. Dat maakte de gemeente vrijdag bekend. De enkele meters hoge vestingmuur stortte over een breedte van 6 meter door nog onbekende oorzaak in. Niemand raakte gewond. De muur wordt sinds maart vorig jaar op drie plaatsen gestut.

  Stadswal Maastricht volgend jaar herbouwd

  Reageer

  De eeuwenoude stadswal langs de Sint Pieterskade in Maastricht die in maart 2019 deels instortte, wordt pas volgend jaar herbouwd. Dat maakte de gemeente vrijdag bekend. De enkele meters hoge vestingmuur stortte over een breedte van 6 meter door nog onbekende oorzaak in. Niemand raakte gewond. De muur wordt sinds maart vorig jaar op drie plaatsen gestut.

 • Amsterdam wil de toestroom van toeristen tijdens de coronacrisis beheersen door een beperking te kunnen opleggen aan de bezetting van overnachtingsaccommodaties zoals hotelkamers. De gemeente wil daarmee Amsterdammers meer ruimte geven om zelf gebruik te maken van de voorzieningen in de stad en voorkomen dat het te druk wordt.

  Amsterdam wil bezetting hotels kunnen beperken

  3 reacties

  Amsterdam wil de toestroom van toeristen tijdens de coronacrisis beheersen door een beperking te kunnen opleggen aan de bezetting van overnachtingsaccommodaties zoals hotelkamers. De gemeente wil daarmee Amsterdammers meer ruimte geven om zelf gebruik te maken van de voorzieningen in de stad en voorkomen dat het te druk wordt.

 • De gemeente Apeldoorn heeft besloten dat zijn ambtenaren tot 2021 thuis blijven werken. Het advies is alleen op kantoor te komen als dit hoogstnoodzakelijk is. Wel werkte de gemeente intussen aan een plan om het aantal ambtenaren dat in coronatijd op het stadhuis werkt op te schalen.

  Apeldoornse ambtenaar werkt tot 2021 thuis

  De gemeente Apeldoorn heeft besloten dat zijn ambtenaren tot 2021 thuis blijven werken. Het advies is alleen op kantoor te komen als dit hoogstnoodzakelijk is. Wel werkte de gemeente intussen aan een plan om het aantal ambtenaren dat in coronatijd op het stadhuis werkt op te schalen.

 • Het Veiligheidsberaad blijft, ook nu er voorlopig geen corona-spoedwet komt, rekenen op steun van het rijk bij de uitvoering van coronamaatregelen. ‘We blijven werken zoals we de afgelopen maanden hebben gedaan, met noodverordeningen in de veiligheidsregio's.’ Dat zegt Hubert Bruls, voorzitter van het Veiligheidsberaad en burgemeester van Nijmegen, in een reactie op de mededeling van zorgminister Hugo de Jonge vrijdag dat de spoedwet niet per 1 juli in werking treedt, maar mogelijk pas op 1 oktober.

  Uitstel corona-spoedwet, noodverordening gehandhaafd

  1 reactie

  Het Veiligheidsberaad blijft, ook nu er voorlopig geen corona-spoedwet komt, rekenen op steun van het rijk bij de uitvoering van coronamaatregelen. ‘We blijven werken zoals we de afgelopen maanden hebben gedaan, met noodverordeningen in de veiligheidsregio's.’ Dat zegt Hubert Bruls, voorzitter van het Veiligheidsberaad en burgemeester van Nijmegen, in een reactie op de mededeling van zorgminister Hugo de Jonge vrijdag dat de spoedwet niet per 1 juli in werking treedt, maar mogelijk pas op 1 oktober.

 • Financiële problemen van gemeenten leiden tot toenemende spanningen tussen raad en college en binnen colleges. De Wethoudersvereniging maakt zich daar grote zorgen over. Het rijk moet gemeenten ruimhartiger compenseren.

  Tekorten gemeenten leiden tot bestuurlijke spanningen

  Gemeenten moeten ruimer worden gecompenseerd voor de tekorten in het sociaal domein en de uitgaven die ze moeten maken vanwege de coronacrisis. De financiële problemen, die voor de coronacrisis al groot waren, leiden tot toenemende spanningen tussen raad en college en binnen colleges. De Wethoudersvereniging maakt zich daar grote zorgen over.

 • Ministers De Jonge (VWS) en Dekker (Rechtsbescherming) blijven erbij dat gemeenten een gemeenschappelijke regeling (Wgr) moeten optuigen voor specialistische jeugdhulp, jeugdbescherming en jeugdreclassering. Dat blijkt uit een Kamerbrief van beide ministers.

  Gemeenten ontkomen niet aan Wgr voor jeugdzorg

  Gemeenten ontkomen er niet aan gemeenschappelijke regelingen (Wgr) op te tuigen voor specialistische jeugdhulp, jeugdbescherming en jeugdreclassering. Dat blijkt uit een Kamerbrief van ministers Hugo de Jonge (VWS) en Sander Dekker (Rechtsbescherming).

 • Het rijk moet met extra geld voor gemeenten over de brug komen. Om de noodzaak daartoe extra geld kracht bij te zetten, is het initiatief #gemeenteninnood gestart.

  Gemeenten willen minstens twee miljard van het rijk

  Het water staat gemeenten aan de lippen door onder meer de tekorten in het sociaal domein en de te geringe omvang van het gemeentefonds. Gemeenten willen minimaal twee miljard euro extra van het rijk om de ergste nood te ledigen. Om de noodzaak tot de extra miljarden kracht bij te zetten, roept het initiatief #gemeenteninnood alle gemeenten op een korte video op te nemen, waarin (de gevolgen van) de financiële tekorten van gemeenten duidelijk worden gemaakt.

 • © Shutterstock

  Datalek: ondernemers zien van elkaar of ze steun krijgen

  Reageer

  Honderden ondernemers op Schouwen-Duiveland die financiële steun kregen vanwege corona zijn dat door een fout van de gemeente van elkaar te weten gekomen. Dat gebeurde door een verkeerd verzonden e-mail. De gemeente laat weten dat de datalek bij de Autoriteit Persoonsgegevens is gemeld.

 • 90 gemeenten en andere overheden in Duitsland, Nederland en België spanden samen met actiegroepen een proces aan tegen exploitant Electrabel, het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC) en de Belgische Staat. Volgens de voorstanders van sluiting van de reactor is veiligheid van Tihange 2 niet gegarandeerd.

  Begin september besluit over Tihange

  Reageer

  Op 3 september beslist een rechtbank in Brussel over het al dan niet sluiten van de kernreactor Tihange 2 in België. Dat bleek donderdag tijdens de rechtszitting waarbij de rechbank voor- en tegenstanders van sluiting van de kernreactor hoorde.

 • Hoe moeten we omgaan met de fase na de corona-crisis? Erwin Muller, hoogleraar Veiligheid en recht aan de Universiteit Leiden en voormalig vicevoorzitter van de Onderzoeksraad voor Veiligheid, reflecteert in deze video op de herstel- of nafase van de corona-crisis.

  Erwin Muller: ‘Hoe gaan we de coronacrisis verwerken?’

  Hoe moeten we omgaan met de fase na de corona-crisis? Erwin Muller, hoogleraar Veiligheid en recht aan de Universiteit Leiden en voormalig vicevoorzitter van de Onderzoeksraad voor Veiligheid, reflecteert in deze video op de herstel- of nafase van de corona-crisis.

 • Op 1 juni mocht de horeca haar deuren weer openen. Duizenden streken neer op de vele terrassen, begroetten de stamgasten in het café of lieten zich weer eens een goede maaltijd smaken in een dito restaurant. Maar een groep was vergeten en die stond, weliswaar voor een open loket, maar voor een dichte (voor)deur: de coffeeshopbezoeker.

  Waarom is de coffeeshop nog niet open?

  Op 1 juni mocht de horeca haar deuren weer openen. Duizenden streken neer op de vele terrassen, begroetten de stamgasten in het café of lieten zich weer eens een goede maaltijd smaken in een dito restaurant. Maar een groep was vergeten en die stond, weliswaar voor een open loket, maar voor een dichte (voor)deur: de coffeeshopbezoeker.

Vacatures

Van onze partners

Whitepapers

Alle whitepapers

Dossiers

Mystery Burger: de podcast

Even genoeg naar uw scherm gestaard?  Beluister vanaf nu de columns van de Mystery Burger als podcast!