of 63908 LinkedIn

Nieuws

 • Het recht op een eerlijk proces en het recht op huisvesting bieden weinig rechtsbescherming in rechtszaken over sluitingen van drugspanden door burgemeesters en huisuitzettingen, blijkt uit onderzoek van Michelle Bruijn, universitair docent rechtsgeleerdheid aan de Rijksuniversiteit Groningen. ‘De rechtsbescherming is niet aangepast aan deze alternatieve oorlog tegen drugs.’

  Recht delft onderspit bij alternatieve ‘war on drugs’

  Het recht op een eerlijk proces en het recht op huisvesting bieden weinig rechtsbescherming in rechtszaken over sluitingen van drugspanden door burgemeesters en huisuitzettingen, blijkt uit onderzoek van Michelle Bruijn, universitair docent rechtsgeleerdheid aan de Rijksuniversiteit Groningen. ‘De rechtsbescherming is niet aangepast aan deze alternatieve oorlog tegen drugs.’

 • De teksten van berichten die overheden naar mensen sturen over schuldproblemen, zijn vaak nog te moeilijk voor de lezers. Dat concluderen de Universiteit Utrecht (UU) en de Hogeschool Arnhem Nijmegen (HAN) na onderzoek.

  Overheidsberichten over schuldhulp vaak te moeilijk

  Reageer

  De teksten van berichten die overheden naar mensen sturen over schuldproblemen, zijn vaak nog te moeilijk voor de lezers. Dat concluderen de Universiteit Utrecht (UU) en de Hogeschool Arnhem Nijmegen (HAN) na onderzoek.

 • Na maanden van tegenvallers voor een nieuwbouwplan in de gemeente Dronten heeft wethouder Roelof Siepel (ChristenUnie) dinsdag ontslag genomen. Volgens Siepel kon hij niet langer op genoeg vertrouwen rekenen in de gemeenteraad.

  Blunders nieuwbouw kost Drontense wethouder de kop

  Na maanden van tegenvallers voor een nieuwbouwplan in de gemeente Dronten heeft wethouder Roelof Siepel (ChristenUnie) dinsdag ontslag genomen. Volgens Siepel kon hij niet langer op genoeg vertrouwen rekenen in de gemeenteraad.

 • Het jaarcongres van het Interprovinciaal Platform (IPO) gaat opnieuw niet door dit jaar. De organisatie heeft het congres, dat begin oktober in Tilburg zou plaatsvinden, verplaatst naar het najaar van 2022.

  IPO stelt jaarcongres opnieuw een jaar uit

  Het jaarcongres van het Interprovinciaal Platform (IPO) gaat opnieuw niet door dit jaar. De organisatie heeft het congres, dat begin oktober in Tilburg zou plaatsvinden, verplaatst naar het najaar van 2022. 

 • © Shutterstock

  VWS past werkwijze Wob-verzoeken niet aan

  3 reacties

  Het ministerie van Volksgezondheid heeft deze zomer zeventig extra ambtenaren aangetrokken om verzoeken te behandelen voor de openbaarmaking van documenten. Maar de werkwijze waarover het ministerie eerder door een rechter op de vingers werd getikt, wordt nu niet aangepast.

 • Werkgevers en werknemers liggen niet op één lijn over de betekenis van diversiteit. Voor werkgevers heeft het vooral te maken met leeftijd en geslacht, voor werknemers is dit afkomst. Discriminatie vormt in 2021 nog steeds een probleem op de werkvloer, vindt ruim de helft van de Nederlandse werknemers én werkgevers. Bijna de helft van de Nederlandse werkgevers zegt een diversiteitsbeleid te hanteren, maar velen maken zich in de praktijk schuldig aan discriminatie.

  Werkgevers en werknemers oneens over diversiteit

  Werkgevers en werknemers liggen niet op één lijn over de betekenis van diversiteit. Voor werkgevers heeft het vooral te maken met leeftijd en geslacht, voor werknemers is dit afkomst. Discriminatie vormt in 2021 nog steeds een probleem op de werkvloer, vindt ruim de helft van de Nederlandse werknemers én werkgevers. Bijna de helft van de Nederlandse werkgevers zegt een diversiteitsbeleid te hanteren, maar velen maken zich in de praktijk schuldig aan discriminatie.

 • Bij gemeenten in vier provincies waarbij de achterstand in huisvesting van statushouders boven de duizend uitkomt, hangt nog geen provinciaal ingrijpen boven het hoofd.

  Provincies dreigen gemeenten (nog) niet met ingrijpen

  In geen enkele gemeente in vier provincies met een forse achterstand in huisvesting van statushouders, hangt momenteel provinciaal ingrijpen boven het hoofd. Wel voeren enkele provincies met een aantal gemeenten stevige gesprekken om de achterstanden snel weg te werken. De ’schuld’ van de achterstand ligt niet alleen bij de gemeenten, stelt een aantal provincies.  

 • Beeld: Shutterstock

  Italië steekt miljarden in strijd tegen ransomware

  Cyberaanvallen die essentiële diensten in Italië de afgelopen maanden platlegden, hebben de overheid tot drastische maatregelen gebracht. Maar liefst 11,15 miljard euro wordt gestoken in het moderniseren en beveiligen van de digitale infrastructuur van overheden.

 • Foto: Stichting Life Goals

  Sportprogramma wil jeugdcriminaliteit aanpakken

  Tien gemeenten kunnen gaan experimenteren met een programma dat jeugdcriminaliteit moet voorkomen door middel van sport. De sportactiviteiten sporen jongeren aan om vaardigheden te ontwikkelen die helpen om crimineel gedrag te voorkomen.

 • Voor zorgvuldige morele besluitvorming is het noodzakelijk om onderscheid te maken tussen het voeren van een morele dialoog over de relatie en het voeren van een moreel debat over de kwestie. Dat stelt filosoof Rob van Es in zijn boek ‘Ethiek: emoties & argumenten’. ‘Bij morele besluitvorming kun je jezelf niet buiten beschouwing laten.’

  ‘Beleidsbepalers behandelen morele kwesties te snel’

  Voor zorgvuldige morele besluitvorming is het noodzakelijk om onderscheid te maken tussen het voeren van een morele dialoog over de relatie en het voeren van een moreel debat over de kwestie. Dat stelt filosoof Rob van Es in zijn boek ‘Ethiek: emoties & argumenten’. ‘Bij morele besluitvorming kun je jezelf niet buiten beschouwing laten.’

Vacatures

Van onze partners

Whitepapers

Alle whitepapers

Dossiers

Mystery Burger: de podcast

Even genoeg naar uw scherm gestaard?  Beluister vanaf nu de columns van de Mystery Burger als podcast!