of 63908 LinkedIn

Nieuws

 • Gemeenten hebben weinig zicht op de verblijfplaats van (voormalig) bewoners na de sluiting van een ‘drugspand’. Verhuisbewegingen worden niet systematisch gemonitord door gemeenten of politie. Ook is er weinig zicht op gevolgen van de sluiting voor omwonenden en de situatie in de wijk. Verder twijfelen gemeenteambtenaren aan het effect van de sluiting van panden op de drugscriminaliteit.

  Gemeenten monitoren gevolgen sluiting pand nauwelijks

  Gemeenten hebben weinig zicht op de verblijfplaats van (voormalig) bewoners na de sluiting van een ‘drugspand’. Verhuisbewegingen worden niet systematisch gemonitord door gemeenten of politie. Ook is er weinig zicht op gevolgen van de sluiting voor omwonenden en de situatie in de wijk. Verder twijfelen gemeenteambtenaren aan het effect van de sluiting van panden op de drugscriminaliteit.

 • De politiewoordvoerder benadrukt dat de arrestanten aanhangers zijn van de kraakbeweging en in die zin losstaan van de grote groep demonstranten die opkwam voor betere huisvestingskansen.

  Tientallen arrestaties na afloop van woonprotest

  3 reacties

  De politie heeft zondagavond tientallen arrestaties verricht na afloop van het drukbezochte woonprotest in Amsterdam. Volgens de politie wilde de groep een pand kraken.

 • Arnoud van Doorn, de fractievoorzitter van de Haagse Partij van de Eenheid, moet dinsdag voor de rechtbank in Den Haag verschijnen.

  Raadslid Den Haag voor rechter om antisemitische tweets

  3 reacties

  Arnoud van Doorn, de fractievoorzitter van de Haagse Partij van de Eenheid, moet dinsdag voor de rechtbank in Den Haag verschijnen. Het OM verdenkt het 55-jarige raadslid van het opruien tot geweld, omdat hij een paar jaar geleden antisemitische tweets heeft verstuurd. Zijn advocaat Anis Boumanjal zegt verbaasd te zijn over de vervolging van zijn cliënt en beroept zich op het recht op vrijheid van meningsuiting.

 • ‘Het is cruciaal dat onze pensioenen niet langer geïnvesteerd worden in de oorzaak van de klimaatcrisis’, zegt directeur Liset Meddens van Fossielvrij NL.

  ABP-deelnemers naar rechter voor fossielvrij pensioen

  19 reacties

  Ruim honderd deelnemers aan het pensioenfonds ABP zeggen dat ze naar de rechter stappen om te zorgen dat ABP zijn beleggingen uit de fossiele industrie haalt. Ze hebben dat zaterdag afgesproken op een bijeenkomst in Bilthoven, die was georganiseerd door de burgerbeweging Fossielvrij NL.

 • De protestacties hadden op veel plekken en momenten iets weg van een groot feest.

  Duizenden demonstranten bij acties Unmute Us

  Reageer

  Tienduizenden mensen hebben zaterdag deelgenomen aan Unmute Us-protesten, die in tien steden plaatsvonden. De betogers eisten de onmiddellijke openstelling van Nederlandse evenementen en festivals.

 • In 2010 besloot Amsterdam geen projecten meer te doen met Suriname wegens de beëdiging destijds van Desi Bouterse als president.

  Santokhi en Halsema tekenen voor samenwerking

  4 reacties

  President van Suriname Chan Santokhi ondertekende zaterdag samen met burgemeester van Amsterdam Femke Halsema een nieuwe samenwerkingsovereenkomst, elf jaar nadat die samenwerking tussen het land en de hoofdstad werd beëindigd. 

 • Waarnemend burgemeester Eppie Klein van Scherpenzeel is meerdere malen door de Gelderse commissaris van de koning John Berends op zijn vingers getikt over zijn houding in het omstreden herindelingsproces Barneveld-Scherpenzeel. Klein denkt er niet over om op te stappen.

  Burgemeester wijkt niet voor druk cdk over herindeling

  Tot twee keer toe is waarnemend burgemeester Eppie Klein van Scherpenzeel door de Gelderse commissaris van de koning John Berends op het matje geroepen over zijn houding in het omstreden herindelingsproces Barneveld-Scherpenzeel. Ook telefonisch, per brief en per mail is Klein door Berends diverse keren tot de orde geroepen. De druk vanuit het provinciehuis valt Klein zwaar, maar hij piekert er niet over op te stappen.

 • Bijna driekwart van door de Europese Unie ondervraagde Nederlanders (73 procent) vindt dat de EU alleen geld mag toekennen aan lidstaten die zich houden aan de rechtsstaat en democratische waarden. Dat is minder dan het Europese gemiddelde.

  'Alleen EU-geld voor landen die rechtsstaat respecteren'

  5 reacties

  Bijna driekwart van door de Europese Unie ondervraagde Nederlanders (73 procent) vindt dat de EU alleen geld mag toekennen aan lidstaten die zich houden aan de rechtsstaat en democratische waarden. Dat is minder dan het Europese gemiddelde.

 • ‘Ik zou dat niet op die manier doen. Niet omdat iemand het een keer fout zou doen. Maar het gaat ook om het vertrouwen dat je mensen geeft’, zei Grapperhaus in een Kamerdebat over etnisch profileren door de politie. Tegelijk benadrukte hij dat het aan het Amsterdamse gezag is - de gemeente, politie en justitie - om dit te besluiten en dat hij zich daarmee niet te bemoeien heeft.

  Waarnemers om politie te controleren niet nodig

  1 reactie

  Demissionair justitieminister Ferd Grapperhaus zou zelf geen waarnemers inzetten om erop toe te zien of de politie op een juiste manier preventief fouilleert. Amsterdam is op bepaalde locaties begonnen om kleding en tassen van mensen te doorzoeken, in een poging het wapenbezit te verminderen. Geselecteerde burgers controleren op hun beurt of agenten zich niet schuldig maken aan etnisch profileren, waarbij ze mensen op hun afkomst zouden selecteren.

 • © Shutterstock

  Remkes regelde subsidie DSM voor verhuizing

  3 reacties

  Waarnemend gouverneur Johan Remkes heeft samen met burgemeester Annemarie Penn van Maastricht een subsidie voor DSM geregeld die het voor de multinational aantrekkelijker moest maken om het hoofdkantoor van Heerlen naar Maastricht te verhuizen. Dat blijkt uit mededelingen van Remkes donderdagavond tijdens een debat voor de Limburgse Staten over de subsidie voor DSM. Overigens ontstond over deze subsidie zoveel commotie dat DSM daar uiteindelijk van afzag.

 • © Shutterstock

  Gemeenteraad wil meer wapeninleveracties

  Reageer

  Om het wapenbezit en -gebruik in de stad terug te dringen wil de Rotterdamse gemeenteraad meer wapeninleveracties. Ook moeten meldpunten waar ontspoord gedrag bij jongeren kan worden gemeld, beter bekend worden.

Vacatures

Van onze partners

Whitepapers

Alle whitepapers

Dossiers

Mystery Burger: de podcast

Even genoeg naar uw scherm gestaard?  Beluister vanaf nu de columns van de Mystery Burger als podcast!