of 61869 LinkedIn

Nieuws

 • De pro-Europese partij Volt wil dit jaar voor het eerst meedoen aan de Tweede Kamerverkiezingen.

  Nieuwe partijen: ‘Gemeenten hebben zaken niet op orde’

  Nieuwe politieke partijen ervaren problemen bij het verzamelen van de ondersteuningsverklaringen die nodig zijn om mee te doen aan de aankomende Tweede Kamerverkiezingen. Ze klagen over gemeenten die het afleggen van zo'n verklaring, als gevolg van coronamaatregelen, te moeilijk maken. 

 • Gemeenten hebben een belangrijke taak in de aanpak van arbeidsuitbuiting. Daartoe moeten zij – ook financieel – door het rijk in staat worden gesteld. Dat stelt Herman Bolhaar, Nationaal Rapporteur Mensenhandel en Seksueel Geweld tegen Kinderen.

  Gemeenten aan zet in strijd tegen arbeidsuitbuiting

  De opsporing en de aanpak van arbeidsuitbuiting blijft achter. Gemeenten hebben een belangrijke taak in het signaleren van arbeidsuitbuiting. Zij moeten onder meer kwetsbare sectoren en werknemers in kaart brengen. Daartoe moeten zij – ook financieel – door het rijk in staat worden gesteld. De aanpak van arbeidsuitbuiting moet daarnaast een prominente plek in het nieuwe regeerakkoord krijgen.

 • ‘Geen verkiezingen voordat de laatste spuit gezet is!’. Dat laat burgemeester Jos Hessels van de Limburgse gemeente Echt-Susteren woensdag op Twitter weten.

  Oproep om verkiezingen uit te stellen

  4 reacties

  ‘Geen verkiezingen voordat de laatste spuit gezet is!’. Dat laat burgemeester Jos Hessels van de Limburgse gemeente Echt-Susteren woensdag op Twitter weten. ‘De enige campagne waar ik tot de zomer van wil horen, is de vaccinatiecampagne’, voegt Hessels daaraan toe. Hij doet een dringende oproep aan het kabinet en de Kamer om bij wet te regelen dat de verkiezingen tot het najaar worden uitgesteld.

 • De 49-jarige Kats is tot de conclusie gekomen dat ‘hij en de SGP in de loop van jaren politiek uit elkaar zijn gegroeid. Op meerdere onderwerpen en standpunten’. Dat komt volgens hem omdat hij als burgemeester met de volle breedte van de samenleving in aanraking komt.

  Burgemeester Kats van Veenendaal stapt uit SGP

  3 reacties

  Burgemeester Gert-Jan Kats van Veenendaal stapt uit de SGP. Hij beëindigt zijn lidmaatschap van de SGP vanwege de discussie in die partij over eventuele samenwerking met Forum voor Democratie (FVD). ‘Ik had graag gezien dat partijbreed ondubbelzinnig afstand was genomen van partijen en personen die zich tegen de inclusieve samenleving keren’, aldus Kats woensdagmiddag op Twitter en Facebook. Kats wil wel burgemeester van het zeer christelijke Veenendaal blijven.

 • Lege straat in Den Bosch.

  Kabinet wil een avondklok tot en met 9 februari

  Reageer

  Het kabinet wil tot en met 9 februari een avondklok van 20.30 tot 04.30 uur. Dat betekent dat mensen niet zonder geldige reden buiten mogen zijn. Dat meldde premier Mark Rutte tijdens de persconferentie.

 • De herijking van het gemeentefdons pakt ongunstig uit voor niet-stedelijke gemeenten omdat er in het verdeelmodel met name te weinig rekening wordt gehouden met de daadwerkelijke kosten voor met name de jeugd. Centrumgemeenten worden in het nieuwe model daarentegen juist te rijkelijk beloond. Dat is de uitkomst van een door Bureau voor Economische Argumentatie (BEA) gehouden second opinion naar een nieuw verdeelmodel voor het sociaal domein,

  Nieuw gemeentefonds gaat mank op kosten jeugd

  Het gemeentefonds-nieuwe-stijl pakt ongunstig uit voor niet-stedelijke gemeenten omdat er in het verdeelmodel met name te weinig rekening wordt gehouden met de daadwerkelijke kosten voor met name de jeugd. Centrumgemeenten worden in het nieuwe model daarentegen juist te rijkelijk beloond.

 • Staatssecretaris Bas van ’t Wout (SZW, VVD) gaat inventariseren welke regelgeving in de Participatiewet, waaronder de aanpak van (vermeende) bijstandsfraude, in de praktijk te hard uitpakt. Dat gebeurt in lijn met de kabinetsreactie op het rapport ‘Ongekend onrecht’ over de toeslagenaffaire. Hij wil een signaleringsteam instellen, waar signalen van burgers en professionals die tegen de hardheid van de Participatiewet aanlopen, terecht moeten komen.

  ‘Hardheden’ Participatiewet worden opgespoord

  Staatssecretaris Bas van ’t Wout (SZW, VVD) gaat inventariseren welke regelgeving in de Participatiewet, waaronder de aanpak van (vermeende) bijstandsfraude, in de praktijk te hard uitpakt. Dat gebeurt in lijn met de kabinetsreactie op het rapport ‘Ongekend onrecht’ over de toeslagenaffaire. Hij wil een signaleringsteam instellen, waar signalen van burgers en professionals die tegen de hardheid van de Participatiewet aanlopen, terecht moeten komen.

 • Het Ondermijningslab, dat in 2017 als proef van start ging als een samenwerking tussen TNO en Taskforce-RIEC Brabant-Zeeland, is een succes en daarom vanaf dit jaar landelijk uitgerold. De hands-on werkwijze van het lab spreekt Regionale Informatie en Expertise Centra (RIEC’s) en hun partners gemeenten, OM en politie zeer aan, aldus Kees d’Huy, business director Nationale Veiligheid bij TNO.

  Ondermijningslab landelijk uitgerold

  Het Ondermijningslab, dat in 2017 als proef van start ging als een samenwerking tussen TNO en Taskforce-RIEC Brabant-Zeeland, is een succes en daarom vanaf dit jaar landelijk uitgerold. De hands-on werkwijze van het lab spreekt Regionale Informatie en Expertise Centra (RIEC’s) en hun partners gemeenten, OM en politie zeer aan, aldus Kees d’Huy, business director Nationale Veiligheid bij TNO.

 • Waar de burgemeesters van het Veiligheidberaad eerder nog negatief tegenover het idee van een avondklok stonden, lijkt de stemming nu een stuk milder.

  Veiligheidsberaad: ‘Avondklok moet goed uitvoerbaar zijn’

  Reageer

  Als er een avondklok moet komen, dan moet die strak zijn geregeld met slechts een beperkt aantal uitzonderingen. Dat hebben de burgemeesters van het Veiligheidsberaad dinsdagavond tegen minister Ferd Grapperhaus (Veiligheid en Justitie) gezegd.

 • Museum Het Valkhof verkeert in zwaar weer en heeft miljoenen nodig om niet ten onder te gaan. Voor noodzakelijke renovaties en verbouwingen aan het pand is 11 miljoen euro nodig. Nijmegen wil dat bedrag investeren, maar alleen als dat geld wordt gestoken in eigendom. Daarvoor is de aankoop van het gebouw nodig.

  Nijmegen wil gebouw Het Valkhof kopen

  Reageer

  De gemeente Nijmegen wil het iconische gebouw van Museum Het Valkhof in die stad kopen. De gemeente trekt daar 4,9 miljoen euro voor uit, als de gemeenteraad daarmee akkoord gaat. Het museum wordt dan huurder van het in 1998 door architect Ben van Berkel ontworpen gebouw.

 • De coalitie in Brabant is haar meerderheid verloren. De enige kandidaat die het vorige week opgestapte Forumlid kon opvolgen, heeft laten weten af te zien van een plek in de Staten. Dat betekent dat deze plek vacant blijft. De coalitie leunt vanaf nu op 27 van de 55 zetels.

  Coalitie Brabant is meerderheid kwijt

  De coalitie in Brabant is haar meerderheid kwijt. De enige kandidaat die het vorige week opgestapte Forumlid kon opvolgen, heeft laten weten af te zien van een plek in de Staten. Dit betekent niet alleen dat de zetel vacant blijft, maar ook dat de coalitie haar nipte meerderheid kwijt is. Die coalitie – die sinds zaterdag uit vijf partijen bestaat – leunt vanaf nu op 27 van de 55 zetels.

 • Totaalcijfers over de omvang van ‘bijstandsfraude’ zijn lastig te vinden, maar door gemeenten wordt volop gesanctioneerd. ‘Linkse’ gemeenten lijken, ondanks de strenge wetgeving, wat minder streng dan ‘rechtse’.

  Gemeenten bestraffen bijstandsfraude op grote schaal

  Keiharde cijfers over de totale omvang van ‘bijstandsfraude’ zijn lastig te vinden, maar door gemeenten wordt op grote schaal gesanctioneerd. ‘Linkse’ gemeenten lijken, ondanks de strenge wetgeving, wat minder streng dan ‘rechtse’. Burgers die zo'n sanctie aanvechten, krijgen veelal nul op het rekest.

Vacatures

Van onze partners

Whitepapers

Alle whitepapers

Dossiers

Mystery Burger: de podcast

Even genoeg naar uw scherm gestaard?  Beluister vanaf nu de columns van de Mystery Burger als podcast!